Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ανασφάλιστο όχημα – πρόστιμο ανασφάλιστου

Ανασφάλιστο όχημα – πρόστιμο ανασφάλιστου

πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα

Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να κυκλοφορείς με ανασφάλιστο όχημα. Όχι απλώς επειδή ο νόμος είναι αυστηρός και υπάρχουν οι ποινές και τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα, αλλά επειδή η ασφάλεια έχει στόχο να καλύψει εσένα και όλους τους άλλους στο δρόμο από κάθε λογής ατυχή συμβάντα.

Αλλά ακόμα κι αν εσύ είσαι σε όλα νόμιμος και κάποιο άλλο ανασφάλιστο όχημα σε τρακάρει, υπάρχει τρόπος να αποζημιωθείς, χωρίς να σπαταλάς το χρόνο σου σε δικαστήρια, προσπαθώντας να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου. Πάμε να δούμε τι ισχύει για τα ανασφάλιστα το 2023.

Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα;

Ο Νόμος προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

Α. Διοικητικές κυρώσεις

#1 Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

#2 Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα.

Μπορώ να πάρω πίσω τις πινακίδες και την άδειά μου πιο γρήγορα;

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη του οχήματος πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, εφόσον:

 • Πληρώσει το πρόστιμο
 • Προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής
 • Ασφαλίσει το όχημα και προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Β. Ποινικές κυρώσεις

 • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο
 • Χρηματική ποινή μέχρι 3.000€

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:

 • Να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
 • Να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί

Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500€, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

(Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το άρθρο 5 παράγραφος 4, το άρθρο 12 και το άρθρο 5α του 489/76 ΦΕΚ Α’331 «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» που μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.)

Έλεγχος ανασφάλιστων: Πώς θα δω αν είναι ανασφάλιστο το όχημά μου;

Φοβάσαι μήπως το αυτοκίνητό σου φαίνεται ανασφάλιστο, ενώ εσύ το έχεις ασφαλίσει; Ή μήπως δεν θυμάσαι πότε λήγει η ασφάλειά σου;

Δες αν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου, με έναν γρήγορο έλεγχο εδώ, βάζοντας την πινακίδα του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Μην καθυστερήσεις την ανανέωση της ασφάλειάς σου, γιατί ακόμα κι ένα ανασφάλιστο όχημα για μια μέρα μπορεί να βρεθεί και ο ιδιοκτήτης να αναγκαστεί να πληρώσει το πρόστιμο.

💡Διάβασε επίσης: Έχω ασφάλεια αυτοκινήτου; Δες μέχρι πότε έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου!

Πώς βλέπω αν έχω πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα;

Αν έχεις πρόστιμο τότε θα έχεις λάβει την αντίστοιχη ειδοποίηση. Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις και τα παρακάτω βήματα για να βρεις το πρόστιμο που σου έχει επιβληθεί:

 • να μπεις στο gov.gr με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet
 • να βρεις το παράβολο που έχει δημιουργηθεί για το ανασφάλιστο όχημα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης
 • να πληρώσεις το παράβολο
 • να κλείσεις ασφάλεια για το όχημα χρησιμοποιώντας το πληρωμένο παραβόλο

Τι αλλάζει στον έλεγχο ανασφάλιστων από το 2023;

Μέχρι στιγμής, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να βρει μέσα από διασταυρώσεις τα οχήματα που είναι ανασφάλιστα. Αρχικά, εκδίδει το πρόστιμο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για να ασφαλίσουν. Ωστόσο, αν εκείνοι τα αγνοήσουν, η εφορία δεν μπορεί να επέμβει περαιτέρω. Για το 2023 θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

Πρακτικά, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να επιβάλει εισπρακτικά μέτρα και όσα πρόστιμα δεν καταβάλλονται να εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Μάλιστα αν ξεπεράσουν τα 500 ευρώ, θα ξεκινούν οι κατασχέσεις, δηλαδή η εφορία θα μπορεί να κατάσχει το ανασφάλιστο Ι.Χ. εάν τα χρέη δεν ρυθμιστούν.

Τι ισχύει για την αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;

Μπορεί εσύ να είσαι καθ’ όλα νόμιμος, αλλά ένα άλλο ανασφάλιστο όχημα να συγκρουστεί με το δικό σου. Πώς θα πάρεις αποζημίωση;

Την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα την αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών (Μακρή 1, Αθήνα, 117 42). Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και πολύ περισσότερο, αν η υπόθεση πάει δικαστικά.

Για να μη χρειαστεί να περιμένεις τόσο πολύ, υπάρχει και η προαιρετική κάλυψη “Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα” που παρέχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες και έτσι μπορείς να αποζημιωθείς πιο σύντομα από τη δική σου ασφαλιστική.

Πώς θα πάρω αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;

Για να λάβεις την αποζημίωση θα πρέπει να:

 • Είναι ενεργή η κάλυψη “Ζημιές από Ανασφάλιστο” στο συμβόλαιό σου.
 • Καλέσεις την Τροχαία στο τόπο ατυχήματος, ώστε να καταγράψει ότι το υπαίτιο όχημα είναι ανασφάλιστο και να υπογράψει ο ανασφάλιστος οδηγός ότι ευθύνεται αποκλειστικά.
 • Καλέσεις την Φροντίδα Ατυχήματος προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να κάνεις την αρνητική δήλωση και εάν χρειαστεί να ρυμουλκήσει το όχημα. (το τηλέφωνο επικοινωνίας της φροντίδας ατυχήματος βρίσκεται γραμμένο σε κάθε συμβόλαιο και παρέχει 24ωρη εξυπηρέτηση).
 • Επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου εταιρεία για να ενημερωθείς για τις απαραίτητες ενέργειες.

Τι κάνω αν το ανασφάλιστο όχημα απομακρυνθεί πριν φτάσει η Τροχαία;

Στην περίπτωση τρακαρίσματος που ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, κάνε τα εξής:

 • Σημείωσε τον αριθμό κυκλοφορίας του υπαιτίου οχήματος και αν μπορέσεις, τη μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα του.
 • Προσπάθησε να βρεις μάρτυρες του συμβάντος και ζήτησε τα στοιχεία τους.
 • Κάλεσε τη Φροντίδα ατυχήματος να καταγράψει το συμβάν, να βγάλει φωτογραφίες και να ρυμουλκήσει το όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί.
 • Κάλεσε την Τροχαία να έρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν και να υποβάλεις έγκληση (μήνυση) για εγκατάλειψη σε βάρος του οδηγού του οχήματος.

Εάν τελικά εντοπιστεί ο υπαίτιος οδηγός και παραδεχτεί την υπαιτιότητά του μετά την υποβολή της μήνυσης, τότε το τμήμα ζημιών της ασφαλιστικής σου κινεί τις διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθείς κάνοντας χρήση της κάλυψης ζημιάς από ανασφάλιστο. Αλλά τι γίνεται αν ο υπαίτιος οδηγός δεν δεχτεί την ευθύνη του; Τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς είτε δικό σου δικηγόρο, είτε να κάνεις χρήση της κάλυψης νομικής προστασίας της ασφάλειάς σου, εφόσον την έχεις επιλέξει κατά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να καλείς την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν! Το αντίγραφο καταγραφής της Τροχαίας είναι το μόνο έγγραφο που διασφαλίζει τα συμφέροντά σου.

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια αυτοκινήτου;

Πολύ λιγότερο από το πρόστιμο για ανασφάλιστα οχήματα!

Στην πλατφόρμα μας βρίσκεις βασική ασφάλεια αυτοκινήτου από 37,35€ το εξάμηνο.* Ασφάλισε κι εσύ το όχημά σου οικονομικά, μέσα σε μόλις 5’.

Θέλεις να αποφύγεις τις ποινές και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και να αποζημιωθείς σε περίπτωση που σε τρακάρει ανασφάλιστο όχημα; Έλα στο insurancemarket.gr και σύγκρινε με ένα κλικ ασφάλειες αυτοκινήτων από έως 27 αξιόπιστες εταιρείες.

Επίλεξε προσφορά που περιλαμβάνει την κάλυψη για ζημιές από ανασφάλιστο και ξένοιασε μια και καλή!

*Οι τιμές ασφάλισης αυτοκινήτου αφορούν τις απαραίτητες εκ του Νόμου καλύψεις για Nissan Micra του 2020 6hp στην Hellas Direct, τκ 68300 & οδηγό 40 ετών στις 12/1/2023.

Διάβασε επίσης: Προσωρινή κατάθεση πινακίδων – Online δήλωση ακινησίας


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου