Με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν. Τι γίνεται τώρα;

με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν

“Με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν”. Μια φράση, χιλιάδες συναισθήματα. Κυρίως απογοήτευση και θυμός για την ταλαιπωρία που έρχεται. Η εγκατάλειψη τροχαίου με υλικές ζημιές προφανώς και ΔΕΝ είναι επιτρεπτή από το νόμο. Αλλά εσύ που έπαθες τη ζημιά, πώς θα αποζημιωθείς τώρα;

Στο κείμενο που ακολουθεί θα μάθεις ποιος είναι ο ρόλος του Επικουρικού Κεφαλαίου στο κομμάτι της αποζημίωσης και ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός-θύμα για να καταφέρει κάποια στιγμή να αποζημιωθεί.

Υπάρχει ποινή για εγκατάλειψη τροχαίου με υλικές ζημιές;

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Η εγκατάλειψη του τόπου του ατυχήματος από τον οδηγό οχήματος που έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Που σημαίνει, πως αν βρεθούν τα στοιχεία του οδηγού που σε τράκαρε παρκαρισμένο και έφυγε, τότε μάλιστα, μπορεί να δικαστεί και να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, ανάλογα με την περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά, εσύ μπορείς να κάνεις μήνυση κατά αγνώστου οδηγού, αν και είναι μικρές οι πιθανότητες να εντοπιστεί…

Εφόσον ο υπαίτιος οδηγός δεν εντοπιστεί, είσαι μόνος σου και πρέπει να ζητήσεις αποζημίωση μετά το τροχαίο με εγκατάλειψη, αλλά από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Πώς λειτουργεί το Επικουρικό Κεφάλαιο;

Το Επικουρικό Κεφάλαιο τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Μέλη του είναι υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν ασφάλιση αυτοκινήτου (την ασφάλιση δηλαδή της αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων). Στα υποχρεωτικά μέλη συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι «θα σε αποζημιώσει το Επικουρικό Κεφάλαιο»; Από τη στιγμή που θα συμπληρώσεις τη σχετική «αίτηση αποζημίωσης οδηγού από ατύχημα αγνώστου οχήματος», η υπηρεσία θα εξετάσει τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα προσκομίσεις για να καταλήξει στην απόφασή της.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι υποχρεωμένο να σου αιτιολογήσει γραπτώς τους λόγους για τους οποίους προχωρά σε καταβολή ή μη της αποζημίωσης, αρκεί να έχεις κάνει τη σχετική αίτηση.

Μέσα στο 2021, κατέβαλε αποζημίωση για 66 περιστατικά ατυχήματος από άγνωστο όχημα, συνολικού ύψους 6,67 εκατ. ευρώ, που συνεπάγεται μέσο όρο αποζημίωσης στα 101.164 ευρώ.

Τροχαίο με εγκατάλειψη & αποζημίωση: Τι κάνεις;

Τι κάνεις μετά από ένα χτύπημα αυτοκινήτου από άγνωστο; Καταρχάς, αν προλάβεις πρέπει να κρατήσεις την πινακίδα του.

Έπειτα, πρέπει να καλέσεις την αστυνομία για την καταγραφή του συμβάντος και τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σου.

💡 Μετά από κάθε τροχαίο πρέπει να καλείς την αστυνομία, ακόμα κι αν εσύ και ο άλλος οδηγός κάνετε φιλική δήλωση ατυχήματος.

Τώρα, ας πούμε ότι έχουμε στα χέρια μας την εγκατάλειψη τροχαίου με υλικές ζημιές (ή και σωματικές), όπου δεν πρόλαβες να δεις τίποτα από τον άλλο οδηγό.

Καλείς την αστυνομία, γιατί στην αίτηση αποζημίωσης που θα καταθέσει στη συνέχεια στο Επικουρικό Κεφάλαιο, ζητείται να προσκομιστεί η ποινική δικογραφία.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Ποιες ζημιές μπορούν να καλυφθούν;

Το Επικουρικό Κεφάλαιο θα καλύψει, σε κάθε περίπτωση, την αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες που υπέστη το θύμα από το ατύχημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης λόγω υλικών ζημιών.

Οι υλικές ζημιές εξετάζονται μόνο αν προκλήθηκαν συγχρόνως και σωματικές βλάβες που απαίτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει επιληφθεί η αστυνομική αρχή και η περίθαλψη να διήρκησε τουλάχιστον για 5 ημέρες.

Βασική επίσης προϋπόθεση είναι ο θύτης να παραμένει άγνωστος. Άγνωστο πρόσωπο θεωρείται όταν είναι αντικειμενικά αδύνατη η εξακρίβωση των στοιχείων του ατόμου που εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος.

💡 Και κάτι ακόμη. Αν το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν κάνει δεκτή την αίτηση αποζημίωσης, ο παθών έχει το δικαίωμα να καταθέσει αγωγή κατά του. Θα πρέπει ωστόσο υποχρεωτικά να έχει καταθέσει αίτηση αποζημίωσης, στην οποία θα επισυνάπτει τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τις απαιτήσεις του.

 

Ναι, όλη η διαδικασία είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία. Αν σε τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν, το καλύτερο σενάριο είναι μέσα σε 24 ώρες να εμφανιστεί ο υπαίτιος οδηγός και να δηλώσει τα στοιχεία του. Εκεί θα αναλάβει την αποζημίωσή σου η ασφαλιστική του και όλα καλά.

Θέλεις να έχεις ανά πάσα στιγμή δίπλα σου έναν ειδικό για να σε συμβουλεύσει, μετά από ένα τροχαίο με εγκατάλειψη ή και χωρίς εγκατάλειψη; Έλα στο insurancemarket, γιατί εδώ όλοι οι πελάτες μας έχουν δωρεάν την παροχή εξωδικαστικού συμβιβασμού και νομικών συμβουλών!

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου

Σύγκρινε έως 27 Ασφαλιστικές Εταιρίες