Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν, τι γίνεται τώρα;

Με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν, τι γίνεται τώρα;

με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν

“Με τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν”. Μια φράση, χιλιάδες συναισθήματα. Κυρίως απογοήτευση και θυμός για την ταλαιπωρία που έρχεται.

Η εγκατάλειψη τροχαίου με υλικές ζημιές -και πολύ περισσότερο με σωματικές βλάβες- προφανώς και δεν επιτρέπεται. Αλλά εσύ που έπαθες τη ζημιά, πώς θα αποζημιωθείς τώρα;

Στο κείμενο που ακολουθεί θα μάθεις ποιος είναι ο ρόλος του Επικουρικού Κεφαλαίου στο κομμάτι της αποζημίωσης και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός-θύμα για να καταφέρει κάποια στιγμή να αποζημιωθεί.

Υπάρχει ποινή για εγκατάλειψη τροχαίου με υλικές ζημιές;

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΟΚ: “Αν συμβεί οδικό τροχαίο ατύχημα, από το οποίο επήλθε βλάβη σε πρόσωπα ή πράγματα, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα υποχρεούται:

  • Να σταθμεύσει αμέσως στον τόπο του τροχαίου ατυχήματος, χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
  • Να λάβει μέτρα κυκλοφοριακής ασφάλειας στον τόπο του ατυχήματος και, αν δεν μπορεί, να ειδοποιήσει για το ατύχημα την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
  • Να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του ως και κάθε χρήσιμη σχετική με το όχημά του πληροφορία, αν οι εμπλακέντες στο ατύχημα ζητήσουν αυτά.

Σε περίπτωση υλικών ζημιών, αν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών τα εμπλακέντα στο ατύχημα πρόσωπα υποχρεούνται, μέσα σε 24 ώρες, να του δώσουν τις πιο πάνω πληροφορίες κατά τον καταλληλότερο τρόπο ή δια του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο φροντίζει για την ενημέρωση του ζημιωθέντα.

Αυτός, που παραβαίνει τις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου του άρθρου αυτού, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα, αν δε πρόκειται για οδηγό μηχανοκίνητου οχήματος ή μοτοποδήλατου και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα ενός έως τριών μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.

Από την άλλη πλευρά, αν ο υπαίτιος δεν δώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, εσύ μπορείς να κάνεις μήνυση κατά αγνώστου οδηγού, αν και είναι μικρές οι πιθανότητες να εντοπιστεί. Εφόσον τελικά δεν εντοπιστεί, είσαι μόνος σου και πρέπει να ζητήσεις αποζημίωση μετά το τροχαίο με εγκατάλειψη, αλλά από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Πώς λειτουργεί το Επικουρικό Κεφάλαιο;

Το Επικουρικό Κεφάλαιο τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Μέλη του είναι υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν ασφάλιση αυτοκινήτου (την ασφάλιση δηλαδή της αστικής ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων). Στα υποχρεωτικά μέλη συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Το ερώτημα είναι «θα σε αποζημιώσει το Επικουρικό Κεφάλαιο»; Από τη στιγμή που θα συμπληρώσεις τη σχετική «αίτηση αποζημίωσης οδηγού από ατύχημα αγνώστου οχήματος», η υπηρεσία θα εξετάσει τα δεδομένα και τα στοιχεία που θα προσκομίσεις για να καταλήξει στην απόφασή της.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι υποχρεωμένο να σου αιτιολογήσει γραπτώς τους λόγους για τους οποίους προχωρά σε καταβολή ή μη της αποζημίωσης, αρκεί να έχεις κάνει τη σχετική αίτηση.

Τροχαίο με εγκατάλειψη & αποζημίωση: Τι κάνεις;

Τι κάνεις μετά από ένα χτύπημα αυτοκινήτου από άγνωστο; Καταρχάς, αν προλάβεις πρέπει να κρατήσεις την πινακίδα του. Έπειτα, πρέπει να καλέσεις την αστυνομία για την καταγραφή του συμβάντος και τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σου. Μετά από κάθε τροχαίο πρέπει να καλείς την αστυνομία, ακόμα κι αν εσύ και ο άλλος οδηγός κάνετε φιλική δήλωση ατυχήματος.

Τώρα, ας πούμε ότι έχουμε στα χέρια μας την εγκατάλειψη τροχαίου με υλικές ζημιές (ή και σωματικές), όπου δεν πρόλαβες να δεις τίποτα από τον άλλο οδηγό. Καλείς την αστυνομία, γιατί στην αίτηση αποζημίωσης που θα καταθέσει στη συνέχεια στο Επικουρικό Κεφάλαιο, ζητείται να προσκομιστεί η ποινική δικογραφία. Στη συνέχεια θα πρέπει να καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Με τράκαραν και έφυγαν. Ποιες ζημιές μπορούν να καλυφθούν;

Το Επικουρικό Κεφάλαιο θα καλύψει, σε κάθε περίπτωση, την αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες που υπέστη το θύμα από το ατύχημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης λόγω υλικών ζημιών.

Οι υλικές ζημιές εξετάζονται μόνο αν προκλήθηκαν συγχρόνως και σωματικές βλάβες που απαίτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει επιληφθεί η αστυνομική αρχή και η περίθαλψη να διήρκησε τουλάχιστον για 5 ημέρες.

Βασική επίσης προϋπόθεση είναι ο θύτης να παραμένει άγνωστος. Άγνωστο πρόσωπο θεωρείται όταν είναι αντικειμενικά αδύνατη η εξακρίβωση των στοιχείων του ατόμου που εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος.

💡 Και κάτι ακόμη. Αν το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν κάνει δεκτή την αίτηση αποζημίωσης, ο παθών έχει το δικαίωμα να καταθέσει αγωγή κατά του. Θα πρέπει ωστόσο υποχρεωτικά να έχει καταθέσει αίτηση αποζημίωσης, στην οποία θα επισυνάπτει τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τις απαιτήσεις του.

Ναι, όλη η διαδικασία είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία. Αν σε τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν, το καλύτερο σενάριο είναι μέσα σε 24 ώρες να εμφανιστεί ο υπαίτιος οδηγός και να δηλώσει τα στοιχεία του. Εκεί θα αναλάβει την αποζημίωσή σου η ασφαλιστική του και όλα καλά.

Θέλεις να έχεις ανά πάσα στιγμή δίπλα σου έναν ειδικό για να σε συμβουλεύσει, μετά από ένα τροχαίο με εγκατάλειψη ή και χωρίς εγκατάλειψη; Έλα στο insurancemarket, γιατί εδώ όλοι οι πελάτες μας έχουν δωρεάν την παροχή εξωδικαστικού συμβιβασμού και νομικών συμβουλών!

Διάβασε επίσης: Τρακάρισμα από πίσω: Ποιος φταίει;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου