Insurancemarket

Report 2022

Το Ιnsurancemarket, η μεγαλύτερη υπηρεσία σύγκρισης και αγοράς ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα, δημοσιεύει για 5η συνεχή χρονιά το ετήσιο Report του.

Το Report είναι βασισμένο στις αναζητήσεις και τις επιλογές των 4.000.000+ χρηστών της πλατφόρμας, που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες μας, Ασφάλεια, Ενέργεια και Χρήμα.

Τι άλλαξε στο χώρο της ασφάλισης το 2022;

Το 2022 πήρε τη σκυτάλη από το 2021, φέρνοντας μαζί του σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Ο εγκλεισμός της πανδημίας αποτέλεσε πλέον παρελθόν, αλλά τη θέση του πήρε μια ενεργειακή κρίση, ένας πόλεμος και ένας πληθωρισμός. Η αγορά της ασφάλειας, της ενέργειας και του χρήματος δεν έμεινε ανεπηρέαστη και οι νέες συνθήκες άλλαξαν κάπως τα δεδομένα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Insurancemarket, το 2022 το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου ήταν 141,16€/έτος και το μέσο ασφάλιστρο μηχανής ήταν 80,7€/έτος!*

Τις προηγούμενες χρονιές, είχε παρατηρηθεί σημαντική πτώση στα ασφάλιστρα, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στην πανδημία και την παύση της κυκλοφορίας που είχε ως συνέπεια. Το 2022 όμως, λόγω της επαναφοράς μας στην κανονικότητα και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ξεκίνησε, από την αρχή του έτους, η σταδιακή αύξηση των ασφαλίστρων. Αυτό γιατί, λόγω της επαναφοράς στην κανονικότητα, η κυκλοφορία στους δρόμους επανήλθε και μαζί της και τα ατυχήματα.

Η αύξηση των ζημιών, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού και την έλλειψη πρώτων υλών λόγω της εφοδιαστικής κρίσης, οδήγησαν στην άνοδο των ασφαλίστρων, φαινόμενο που εντάθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έπειτα και παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στα πακέτα Πυρός/ Κλοπής και Μικτής Ασφάλειας.

*αφορά το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου / μηχανής για τα βασικά πακέτα

Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και φέτος για τις προαιρετικές καλύψεις της Οδικής Βοήθειας και της Θραύσης Κρυστάλλων.

Η Οδική Βοήθεια δεν είναι υποχρεωτική κάλυψη, είναι όμως πολύτιμη. Αν ακινητοποιηθεί το όχημά σου λόγω βλάβης, ελαστικών, βενζίνης ή άλλων απροόπτων, η Οδική Βοήθεια θα έρθει και θα το μετακινήσει.

Θα σου ρυμουλκήσουν το όχημα σε συνεργαζόμενο συνεργείο της ασφαλιστικής σου. Η Ελλάδα έχει τον 4ο γηραιότερο στόλο οχημάτων στη  Ευρώπη, οπότε η οδική βοήθεια είναι απαραίτητη!

Ακόμη, η θραύση κρυστάλλων είναι αυτή που θα καλύψει τα κόστη επισκευής & αντικατάστασης των κρυστάλλων του οχήματος από τυχαίο συμβάν. Και γιατί αποτέλεσε τη δεύτερη πιο δημοφιλή κάλυψη; Επειδή για ένα πολύ μικρό κόστος, μπορεί να καλυφθεί ένας πολύ ακριβός κίνδυνος, το να χρειαστεί αλλαγή στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου.

Η αυξητική τάση των συμβολαίων ετήσιας διάρκειας είχε ξεκινήσει από το 2020, όμως το 2021 τα ετήσια συμβόλαια βρέθηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων οδηγών έναντι της εξάμηνης, της τρίμηνης και της ετήσιας διάρκειας.

Ο λόγος; Η ετήσια ασφάλεια έχει το χαμηλότερο ασφάλιστρο ανά μήνα και είναι έως και 20% φθηνότερη από την εξάμηνη διάρκεια. Επιπλέον, στο Insurancemarket υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης με έως 12 άτοκες δόσεις.

Υπήρξαν και κάποια πράγματα, τα οποία δεν άλλαξαν. Για παράδειγμα:

  • Τα ακριβότερα ασφάλιστρα (κατά μέσο όρο) εξακολουθεί να τα έχει η Αττική. Τα πιο οικονομικά ασφάλιστρα εξακολουθεί να τα έχει το Βόρειο Αιγαίο
  • Η πλειοψηφία των οδηγών επιλέγει σταθερά το βασικό πακέτο ασφάλισης. Η μικτή ασφάλεια προσφέρει τα περισσότερα, αλλά λόγω κόστους παραμένει τελευταία στις προτιμήσεις.

Στο insurancemarket, εκτός από ασφάλεια αυτοκινήτου μπορεί κάποιος να βρει και ασφάλεια κατοικίας. Με βάση λοιπόν τα συμβόλαια κατοικίας που εκδίδονται μέσω της πλατφόρμας, υπήρξαν τα εξής ευρήματα:

  • Πάνω από τα μισά συμβόλαια κατοικίας που εκδόθηκαν ήταν για την Αττική. Δεύτερη στην έκδοση ασφάλειας κατοικίας ήρθε η Θεσσαλονίκη ενώ ακολούθησε η Αχαΐα, η Κορινθία και η Μαγνησία με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά.

  •  Οι περισσότεροι κάνουν ασφάλεια κατοικίας επειδή είναι δανειολήπτες και τους υποχρεώνει οι τράπεζα.

  • Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το ύψος των ασφαλίστρων είναι η αξία του ακινήτου η οποία διαμορφώνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και την ποιότητα κατασκευής.

Στο insurancemarket, ο καταναλωτής δεν βρίσκει μόνο τα πάντα για την ασφάλειά του, αλλά μπορεί και να συγκρίνει παρόχους ενέργειας, αλλά και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα της πλατφόρμας, υπήρξαν τα εξής ευρήματα:

Όσον αφορά την ενέργεια, φάνηκε ότι το 2022 επέλεξαν πολλοί να αλλάξουν πάροχο κυρίως λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές του λογαριασμού ρεύματος αλλά και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Στην πλατφόρμα σύγκρισης παρόχων ρεύματος και φυσικού αερίου του insurancemarket, οι 3 πιο δημοφιλείς πάροχοι ήταν οι ΗΡΩΝ, Elpedison & Φυσικό αέριο Ελληνική εταιρεία.

Στον τομέα του χρήματος, η σύγκριση τραπεζικών προϊόντων απασχόλησε πολύ τους καταναλωτές το 2022, με το 62% των χρηστών που έψαξε στο Insurancemarket – Χρήμα, να έχει αναζητήσει για τα στεγαστικά δάνεια.

Μια νέα προσθήκη στο Report του insurancemarket, είναι αυτή της μελέτης της θεματολογίας που απασχόλησε τους καταναλωτές, με βάση το συνολικό περιεχόμενο που δημιουργήθηκε για την πλατφόρμα το 2022.

 

Το top 3 λοιπόν ήταν το εξής:

H “Ασφάλεια Αυτοκινήτου”, συγκέντρωσε το 48% των αναζητήσεων από όλες τις υπόλοιπες θεματολογίες που αφορούν την Ασφάλεια.

Το “Επίδομα Θέρμανσης”, συγκέντρωσε το 33% των αναζητήσεων από όλες τις υπόλοιπες θεματολογίες που αφορούν την Ενέργεια.

Η “Κάρτα Revolut” συγκέντρωσε το 20% των αναζητήσεων από όλες τις υπόλοιπες θεματολογίες που αφορούν το Χρήμα.

Report 2021

Το 2021 σημαδεύτηκε από τις συνέπειες της πανδημίας του 2020, με πολλές αλλαγές στην ασφάλεια, την ενέργεια και το χρήμα.

Η πανδημία οδήγησε σε στροφή προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, γεγονός που προκάλεσε αποσυμφόρηση σε πολλές υπηρεσίες. Πολλοί οδηγοί στην Ελλάδα που ήταν ασφαλισμένοι μέσω ενός “παραδοσιακού” ασφαλιστή, προτίμησαν την online ασφάλιση. Ενώ, πολλοί καταναλωτές σύγκριναν προϊόντα και παρόχους στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω του κινητού ή του υπολογιστή τους.

Ο ευκολότερος τρόπος να έχεις πάντα το καλύτερο!

Άτοκες δόσεις

Τώρα μπορείς να εξοφλήσεις μέσω πιστωτικής κάρτας με έως 12 άτοκες δόσεις

Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής

Δεσμευόμαστε ότι αν βρεις χαμηλότερη τιμή αλλού, σου επιστρέφουμε τη διαφορά

24/7 εξυπηρέτηση

Πάντα δίπλα σου

Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος είναι πάντα στη διάθεσή σου όποτε τον χρειαστείς

Νομικές Συμβουλές

Δωρεάν Υπηρεσία Εξωδικαστικού Συμβιβασμού Παροχή Νομικών Συμβουλών ARAG SE