Δόσεις με Χρεωστική Κάρτα: Γίνεται;
Κάποιες αγορές είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να γίνουν πληρώνοντας τοις μετρητοίς όπως για παράδειγμα οι αγορές για τεχνολογικό και οικιακό εξοπλισμό. Γίνεται
Σύγκρινε Όλες τις διαθέσιμες Πιστωτικές Κάρτες & βρες αυτή που σου προσφέρει περισσότερα.
Πιστωτική Κάρτα - Σύγκρινε Κάρτες
Τι σου προσφέρει μία πιστωτική κάρτα; Δες όλες τις επιλογές, τα προγράμματα επιβραβεύσεων & την καλύτερη πιστωτική για εσένα:
Σύγκρινε σε 1’ όλες τις διαθέσιμες πιστωτικές κάρτες και βρες αυτή που σου επιστρέφει περισσότερα!
Κάθε πότε πληρώνω την πιστωτική; Τα SOS στην εξόφληση της κάρτας σου!
Οι περισσότερες πιστωτικές σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις αγορές με άτοκες δόσεις. Δεν υπάρχει ωστόσο κανόνας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συνεργαζόμενα καταστήματα και επιχειρήσεις.
Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις για τις αγορές με δόσεις είναι ότι από το πιστωτικό σου όριο δεσμεύεται ότι το ποσό της αγοράς.
Παράδειγμα: Έστω ότι έχεις πιστωτικό όριο 1.000 ευρώ και αγοράσεις μία τηλεόραση αξίας 600 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις. Τότε, το άμεσα διαθέσιμο ποσό για αγορές είναι 400 ευρώ αν και εσύ θα πληρώνεις 100 ευρώ το μήνα για την τηλεόραση.
Μία βασική αρχή είναι ότι το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας είναι υψηλότερο από τα συνήθη δάνεια. Στην αγορά θα βρεις επιτόκιο πιστωτικής λίγο χαμηλότερα από το 15%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα επιτόκια ξεπερνούν το 19%.
Να θυμάσαι ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η πιστωτική κάρτα αν εξοφλείς κάθε μήνα το σύνολο του υπολοίπου, τότε δεν χρεώνεσαι με το επιτόκιο.
Πρέπει επομένως να προσέχεις πολύ με τη χρήση της κάρτας σου, γιατί το υψηλό επιτόκιο συνεπάγεται ότι ο λογαριασμός μπορεί να φουσκώσει πολύ εύκολα.
Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορείς να τη δώσεις μόνο εσύ. Σε γενικές γραμμές οι πιστωτικές κάρτες που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πάνω κάτω παρόμοιες. Δεν διαφέρουν πολύ σε χαρακτηριστικά και κυρίως στο επιτόκιο που χρεώνουν. Όμως η καλύτερη πιστωτική κάρτα είναι αυτή που ταιριάζει στις δικές σου μοναδικές ανάγκες.
Για παράδειγμα, αν σου αρέσουν τα ταξίδια ή ταξιδεύεις συχνά για δουλειά, μία πιστωτική που σου προσφέρει δωρεάν μίλια με κάθε αγορά είναι ιδανική. Αν κάνεις τα ψώνια σου σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, η πιστωτική που φέρει το όνομα του σούπερ μάρκετ και σου δίνει περισσότερους πόντους με κάθε αγορά, σίγουρα θα σε ωφελήσει. Υπάρχει επίσης πιστωτική κάρτα για φοιτητές, για φιλάθλους και πολλές ακόμη επιλογές.
Ναι μπορείς! Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου από άλλες κάρτες με το αντίστοιχο επιτόκιο που έχει η κάθε Τράπεζα.
Η επιλογή του προγράμματος μεταφοράς υπολοίπου δεν είναι μια εύκολη επιλογή καθώς πρέπει να συγκρίνεις επιτόκια, διάρκειες & όρους χορήγησης ώστε όντως να επωφεληθείς της μεταφοράς.
Αρκετές πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιούν την τεχνολογία Chip & PIN για την προστασία των αγορών σου. Επιπλέον, πολλές κάρτες προσφέρουν δωρεάν ασφάλιση υπολοίπου μέχρι κάποιο όριο ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα ασφάλισης σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας σου, συνήθως με την καταβολή ενός ποσού.
Στην περίπτωση που χάσεις ή σου κλέψουν την πιστωτική σου κάρτα θα πρέπει να ενημερώσεις χωρίς καμία καθυστέρηση τράπεζά σου για να μειώσεις τις πιθανότητες παράνομων χρεώσεων.
Πιο αναλυτικά, η Ένωση Καταναλωτών «ΕΚΠΟΙΖΩ» συμβουλεύει να προχωρήσεις στις ακόλουθες ενέργειες:
Από τη στιγμή που ειδοποιήσεις την τράπεζα και έπειτα, δεν ευθύνεσαι για οποιαδήποτε συναλλαγή γίνει με την πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση που μέχρι να ειδοποιήσεις την τράπεζα, έχει γίνει κάποια συναλλαγή με την κάρτα, τότε η ευθύνη σου περιορίζεται στα 150 ευρώ, εκτός και αν αποδειχθεί δόλος ή βαριά αμέλεια.
Το ΣΕΠΠΕ (Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης) αποτελεί τη συνολική ετήσια επιβάρυνση και είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο από το απλό ετήσιο επιτόκιο, δηλαδή το ονομαστικό.
Ουσιαστικά αποτυπώνει με τη μορφή ποσοστού επί τοις εκατό, τη συνολική σε ετήσια βάση επιβάρυνση που θα έχεις από τη συγκεκριμένη πιστωτική σου σύμβαση (δάνειο, κάρτα κ.λπ.).
Με αυτόν τον τρόπο σε βοηθάει να συγκρίνεις εναλλακτικές προτάσεις δανειοδότησης, να επιλέξεις την πίστωση που θεωρείς πλέον συμφέρουσα και η οποία είναι συνήθως αυτή με το χαμηλότερο ΣΕΠΠΕ.
Όλες οι Τράπεζες προσφέρουν προγράμματα επιβράβευσης για την χρήση των καρτών τους τα οποία έχουν δημιουργήσει σε συνεργασία με εμπορικές επιχειρήσεις.
Αυτά τα προγράμματα μπορούν να σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις σημαντικά ποσά είτε μέσω της εξαργύρωσης πόντων είτε μέσω της επιστροφής μετρητών.
Αυτό που έχεις να κάνεις πριν επιλέξεις την πιστωτική κάρτα που θα σου μεγιστοποιήσει το κέρδος σου, είναι να κάνεις έρευνα αγοράς για να δεις ποια είναι αυτή που ταιριάζει στις καταναλωτικές σου συνήθειες.
Πχ επισκέπτεσαι συγκεκριμένη αλυσίδα σουπερμάρκετ; Βάζεις βενζίνη από συγκεκριμένα πρατήρια; Μία κάρτα αεροπορικών μιλίων θα σου είναι χρήσιμη μόνο αν ταξιδεύεις συχνά ενώ αν ψωνίζεις συχνά από πολυκαταστήματα ίσως σου ταιριάζει συγκεκριμένη κάρτα επιστροφής χρημάτων.
Αποκλειστικό πλεονέκτημα των πιστωτικών καρτών, οι άτοκες δόσεις σε βοηθούν να εξοφλήσεις τις υποχρεώσεις με μεγαλύτερη άνεση και να μην σου «φανούν» τα κόστη τόσο έντονα.
Πχ οι φόροι εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν σε 12 άτοκες δόσεις. Επίσης μία μεγάλη αγορά μπορεί να αποπληρωθεί πιο εύκολα και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.
Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των πιστωτικών καρτών είναι πως όταν χρησιμοποιούνται για μια αγορά, αυτόματα ο κάτοχός τους κερδίζει μια άτοκη περίοδο χάριτος εξόφλησής τους, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 15 ως και 45 ημέρες.
Λόγω του τρόπου λειτουργίας τους, η εξόφληση μιας συναλλαγής πραγματοποιείται 15-20 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού που την περιλαμβάνει.
Ως εκ τούτου, ειδικά για μεγάλες αγορές, που συνήθως είναι και προγραμματισμένες, θα πρέπει να είναι προσεκτικός στην ημέρα που επιλέγεις την πληρωμή τους.
Η μεγιστοποίηση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της ημέρας αγοράς και της ημερομηνίας πληρωμής επιτυγχάνεται με την πραγματοποίηση της συναλλαγής αμέσως μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού.
Όταν χρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα, είναι καλύτερο να αποπληρώνεις το συνολικό υπόλοιπό σου κάθε μήνα. Έτσι δε θα χρειαστεί να πληρώνεις τόκους και θα αποφύγεις να χτίσεις χρέος. Αν δε μπορείς να αποπληρώνεις το πλήρες ποσό, σιγουρέψου πως θα καταβάλεις , τουλάχιστον , την ελάχιστη μηνιαία δόση, να θυμάσαι όμως ότι δεν σε συμφέρει κάτι τέτοιο. Μάθε περισσότερες συμβουλές για την εξόφληση πιστωτικής κάρτας και πώς θα αποφύγεις τις υπερβολικές χρεώσεις!
Φρόντισε να μην χάνεις πληρωμές. Είναι πολύ πιθανό να χρεωθείς με πρόστιμο σε τέτοια περίπτωση αλλά, το πιο σημαντικό, κινδυνεύεις να επηρεάσεις αρνητικά την πιστοληπτική σου ικανότητα.
Εδώ θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι προμήθειες των ελληνικών Τραπεζών όταν κάνεις συναλλαγές με κάρτες τους στο εξωτερικό είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα και μπορεί να φτάσουν έως και τα 25€ ανά συναλλαγή.
Για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις με την επιστροφή σου στη χώρα μας, η πιο σωστή κίνηση είναι να μάθεις το σχετικό τιμολόγιο που έχει η Τράπεζα σου για τις κάρτες της στην χώρα ή τις χώρες που πρόκειται να επισκεφθείς.
Κάθε τράπεζα ακολουθεί το δικό της σύστημα χρέωσης. Κάποιες χρεώνουν εφάπαξ ένα ποσό ανεξάρτητα από το ποσό της ανάληψης, σε άλλες η χρέωση εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσό ενώ υπάρχουν και τράπεζες που εφαρμόζουν ένα υβριδικό μοντέλο, με εφάπαξ ποσό αλλά και χρέωση ανάλογα με το ύψος του ποσού.
Κάποιες κάρτες θα σε χρεώσουν για την ανάληψη μετρητών ενώ , επιπλέον, θα χρεωθείς με τόκο από τη στιγμή της ανάληψης.
Απόφυγε λοιπόν την ανάληψη μετρητών με την πιστωτική σου καθώς από τη στιγμή που τραβάς ένα ποσό, αυτόματα επιβαρύνεσαι με τόκους που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ξεπεράσουν και το 20%.
Οι απάτες που σχετίζονται με Πιστωτικές Κάρτες, όπως και όλες οι απάτες γενικότερα, μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Πάντα να χρησιμοποιείς την κάρτα σου με προσοχή, μη μοιράζεσαι το PIN σου με κανέναν και να ελέγχεις τακτικά τους λογαριασμούς σου για την αποφυγή ‘’εκπλήξεων’’.
Κάποιες αγορές είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να γίνουν πληρώνοντας τοις μετρητοίς όπως για παράδειγμα οι αγορές για τεχνολογικό και οικιακό εξοπλισμό. Γίνεται
Έρχεται η ώρα να βγάλεις μια κάρτα για να μπορείς να κάνεις ηλεκτρονικά τις καθημερινές σου συναλλαγές και πληρωμές. Η τράπεζα σε ρωτάει αν θέλεις
Η πλατινένια κάρτα, όπως και η χρυσή κάρτα, αλλά και η μαύρη πιστωτική κάρτα, αφορούν κυρίως όσους διαθέτουν υψηλό πιστωτικό σκορ και χρήματα να ξοδέψουν.
Χρεωστική κάρτα: Το απαραίτητο εφόδιο για τις αγορές σου, αλλά και για την ανάληψη μετρητών, ακόμα και για μεταφορές χρημάτων και πληρωμές λογαριασμών. Χωρίς αυτή
Ασφάλεια Insurancemarket.gr
Ενέργεια Energy-market.gr
Χρήμα Money-market.gr
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΠΡΟΙΟΝΤΑ
HELP CENTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάστημα Εξυπηρέτησης
Φιλελλήνων 7, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα
Δευτέρα - Παρασκευή: 9πμ - 5μμ
Γραφεία Εταιρείας
Ευριπίδου 31-33, Τ.Κ. 10554, Αθήνα
mail: info@insurancemarket.gr
Τηλ: 210 324 5000