Πιστωτικές κάρτες

πιστωτικές κάρτες

Σύγκρινε Όλες τις διαθέσιμες Πιστωτικές Κάρτες & βρες αυτή που σου προσφέρει περισσότερα.

Πιστωτική Κάρτα - Σύγκρινε Κάρτες

Τι σου προσφέρει μία πιστωτική κάρτα; Δες όλες τις επιλογές, τα προγράμματα επιβραβεύσεων & την καλύτερη πιστωτική για εσένα:

πιστωτικές κάρτες

Σύγκρινε σε 1’ όλες τις διαθέσιμες πιστωτικές κάρτες και βρες αυτή που σου επιστρέφει περισσότερα!

Κάθε πότε πληρώνω την πιστωτική; Τα SOS στην εξόφληση της κάρτας σου!

Συχνές Ερωτήσεις

Η πιστωτική κάρτα αποτελεί μία μορφή χρηματικής διευκόλυνσης. Αγοράζεις κάτι σήμερα και η κάρτα σου χρεώνεται με το ποσό της αγοράς. Αν στο τέλος του μήνα δεν εξοφλήσεις πλήρως το ποσό, τότε το ανεξόφλητο ποσό τοκίζεται. Καλώς ή κακώς με το πέρασμα του χρόνου η πιστωτική κάρτα άρχισε να λειτουργεί τελείως διαφορετικά από τον αρχικό της σκοπό. Και αυτό γιατί πολλοί καταναλωτές έπαιρναν πιστωτικές με μεγάλα όρια και τις «γέμιζαν» χωρίς να σκέφτονται ότι μαζεύεται ένα μεγάλο ποσό που θα δυσκολεύονταν πολύ να εξοφλήσουν. Μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες της πιστωτικής κάρτας είναι η δυνατότητα να αγοράσεις κάτι με δόσεις, αρκεί να έχεις το απαιτούμενο όριο αγορών. Πολλές πιστωτικές κάρτες προσφέρουν δελεαστικά Προγράμματα Επιβράβευσης μέσω των οποίων εξασφαλίζεις εκπτώσεις σε συνεργαζόμενα καταστήματα και επιχειρήσεις ή δώρα μέσα από τη συλλογή πόντων. Τα προγράμματα επιβράβευσης βασίζονται στη λογική του «όσο χρησιμοποιείς την κάρτα τόσο κερδίζεις». Αν θες λοιπόν να μάθεις πως λειτουργεί η πιστωτική κάρτα και για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι δεν πρέπει να αφήνεις το υπόλοιπο της κάρτας να μεγαλώνει. Όποτε έχεις τη δυνατότητα καλό θα είναι να την εξοφλείς, γλιτώνοντας τόκους και περιορίζοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα να αποκτήσεις ένα δυσβάσταχτο χρέος. Η πιστωτική κάρτα μπορεί λοιπόν να λειτουργεί σωστά και να είναι πολύ χρήσιμη εάν μάθεις να την χρησιμοποιείς με τον κατάλληλο τρόπο!
Μπορείς να αποκτήσεις πιστωτική κάρτα σε οποιαδήποτε Τράπεζα συμπληρώνοντας την αντίστοιχη αίτηση σε κάποιο κατάστημα, τηλεφωνικά ή ακόμα online και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια γίνεται αξιολόγηση των δικαιολογητικών από την Τράπεζα και αναλόγως προχωράει στη χορήγησή της ή στην απόρριψη του αιτήματος. Αν η αίτηση γίνει δεκτή, τότε λαμβάνεις ταχυδρομικά την κάρτα και το Pin.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά για την έκδοση πιστωτικής κάρτας, συνήθως οι τράπεζες εξετάζουν την οικονομική και περιουσιακή σου κατάσταση για να κρίνουν αν μπορείς να εξυπηρετήσεις την οφειλή. Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για πιστωτική είναι:
  • Το E1 και Ε3.
  • Η βεβαίωση μισθοδοσίας (αν υπάρχει).
  • Οι τράπεζες δίνουν επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στη συναλλακτική σου συμπεριφορά, όπως αυτή απεικονίζεται στον Τειρεσία.
Αν π.χ., έχεις πάρει κάποιο δάνειο στο παρελθόν και το έχεις εξοφλήσει χωρίς προβλήματα, αυξάνονται οι πιθανότητες έγκρισης, ενώ αν είχε καταγγελθεί μειώνονται δραματικά. Η τράπεζα αξιολογεί τα δικαιολογητικά που έχεις προσκομίσει και αναλόγως προχωρά στην έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος. Αν εγκριθεί, τότε λαμβάνεις ταχυδρομικά την κάρτα και το Pin.
Το πιστωτικό όριο (δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό που μπορείτε να ξοδέψεις) διαφέρει από πελάτη σε πελάτη. Η Τράπεζα αξιολογεί τον κάθε πελάτη ξεχωριστά και ορίζει το πιστωτικό όριο ανάλογα με την πιστοληπτική του ικανότητα. Τα συνήθη όρια των πιστωτικών καρτών κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ για χαμηλά προς μεσαία εισοδήματα. Το πιστωτικό όριο μπορεί να αυξηθεί αν ο κάτοχος της κάρτας αποπληρώνει το χρέος πλήρως και στην ώρα του καθώς με αυτόν τον τρόπο κρίνεται η φερεγγυότητα του ως υψηλή. Το όριο που θα σου εγκρίνει η τράπεζα εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική και περιουσιακή σου κατάσταση, καθώς και από το ιστορικό των πληρωμών σου (αν και εφόσον υπάρχει).

Οι περισσότερες πιστωτικές σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις αγορές με άτοκες δόσεις. Δεν υπάρχει ωστόσο κανόνας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συνεργαζόμενα καταστήματα και επιχειρήσεις.

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις για τις αγορές με δόσεις είναι ότι από το πιστωτικό σου όριο δεσμεύεται ότι το ποσό της αγοράς.

Παράδειγμα: Έστω ότι έχεις πιστωτικό όριο 1.000 ευρώ και αγοράσεις μία τηλεόραση αξίας 600 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις. Τότε, το άμεσα διαθέσιμο ποσό για αγορές είναι 400 ευρώ αν και εσύ θα πληρώνεις 100 ευρώ το μήνα για την τηλεόραση.

Μία βασική αρχή είναι ότι το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας είναι υψηλότερο από τα συνήθη δάνεια. Στην αγορά θα βρεις επιτόκιο πιστωτικής λίγο χαμηλότερα από το 15%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα επιτόκια ξεπερνούν το 19%.

Να θυμάσαι ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η πιστωτική κάρτα αν εξοφλείς κάθε μήνα το σύνολο του υπολοίπου, τότε δεν χρεώνεσαι με το επιτόκιο.

Πρέπει επομένως να προσέχεις πολύ με τη χρήση της κάρτας σου, γιατί το υψηλό επιτόκιο συνεπάγεται ότι ο λογαριασμός μπορεί να φουσκώσει πολύ εύκολα.

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορείς να τη δώσεις μόνο εσύ. Σε γενικές γραμμές οι πιστωτικές κάρτες που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πάνω κάτω παρόμοιες. Δεν διαφέρουν πολύ σε χαρακτηριστικά και κυρίως στο επιτόκιο που χρεώνουν. Όμως η καλύτερη πιστωτική κάρτα είναι αυτή που ταιριάζει στις δικές σου μοναδικές ανάγκες.

Για παράδειγμα, αν σου αρέσουν τα ταξίδια ή ταξιδεύεις συχνά για δουλειά, μία πιστωτική που σου προσφέρει δωρεάν μίλια με κάθε αγορά είναι ιδανική. Αν κάνεις τα ψώνια σου σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, η πιστωτική που φέρει το όνομα του σούπερ μάρκετ και σου δίνει περισσότερους πόντους με κάθε αγορά, σίγουρα θα σε ωφελήσει. Υπάρχει επίσης πιστωτική κάρτα για φοιτητές, για φιλάθλους και πολλές ακόμη επιλογές.

Ναι μπορείς! Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου από άλλες κάρτες με το αντίστοιχο επιτόκιο που έχει η κάθε Τράπεζα.

Η επιλογή του προγράμματος μεταφοράς υπολοίπου δεν είναι μια εύκολη επιλογή καθώς πρέπει να συγκρίνεις επιτόκια, διάρκειες & όρους χορήγησης ώστε όντως να επωφεληθείς της μεταφοράς.

Αρκετές πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιούν την τεχνολογία Chip & PIN για την προστασία των αγορών σου. Επιπλέον, πολλές κάρτες προσφέρουν δωρεάν ασφάλιση υπολοίπου μέχρι κάποιο όριο ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα ασφάλισης σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας σου, συνήθως με την καταβολή ενός ποσού.

Στην περίπτωση που χάσεις ή σου κλέψουν την πιστωτική σου κάρτα θα πρέπει να ενημερώσεις χωρίς καμία καθυστέρηση τράπεζά σου για να μειώσεις τις πιθανότητες παράνομων χρεώσεων.

Πιο αναλυτικά, η Ένωση Καταναλωτών «ΕΚΠΟΙΖΩ» συμβουλεύει να προχωρήσεις στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Απευθύνεσαι στην τράπεζά σου και δηλώνεις την κλοπή ή απώλεια. Η τράπεζα ακυρώνει άμεσα την κάρτα και δεν έχεις να φοβάσαι ότι θα χρεωθείς.
  • Ζητάς εγγράφως από την τράπεζα τις τυχόν καταχρηστικές χρεώσεις που έχουν διενεργηθεί σε βάρος σου και τα παραστατικά στοιχεία που δηλώνουν τον τόπο, τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε η όποια συναλλαγή.
  • Υποβάλεις αίτηση αμφισβήτησης των φερόμενων σε βάρος σου χρεώσεων, ζητώντας τη διαγραφή τους.

Από τη στιγμή που ειδοποιήσεις την τράπεζα και έπειτα, δεν ευθύνεσαι για οποιαδήποτε συναλλαγή γίνει με την πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση που μέχρι να ειδοποιήσεις την τράπεζα, έχει γίνει κάποια συναλλαγή με την κάρτα, τότε η ευθύνη σου περιορίζεται στα 150 ευρώ, εκτός και αν αποδειχθεί δόλος ή βαριά αμέλεια.

Το ΣΕΠΠΕ (Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης) αποτελεί τη συνολική ετήσια επιβάρυνση και είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο από το απλό ετήσιο επιτόκιο, δηλαδή το ονομαστικό.

Ουσιαστικά αποτυπώνει με τη μορφή ποσοστού επί τοις εκατό, τη συνολική σε ετήσια βάση επιβάρυνση που θα έχεις από τη συγκεκριμένη πιστωτική σου σύμβαση (δάνειο, κάρτα κ.λπ.).

Με αυτόν τον τρόπο σε βοηθάει να συγκρίνεις εναλλακτικές προτάσεις δανειοδότησης, να επιλέξεις την πίστωση που θεωρείς πλέον συμφέρουσα και η οποία είναι συνήθως αυτή με το χαμηλότερο ΣΕΠΠΕ.

#1 Επωφελήσου από τα Προγράμματα Επιβράβευσης

Όλες οι Τράπεζες προσφέρουν προγράμματα επιβράβευσης για την χρήση των καρτών τους τα οποία έχουν δημιουργήσει σε συνεργασία με εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτά τα προγράμματα μπορούν να σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις σημαντικά ποσά είτε μέσω της εξαργύρωσης πόντων είτε μέσω της επιστροφής μετρητών.

Αυτό που έχεις να κάνεις πριν επιλέξεις την πιστωτική κάρτα που θα σου μεγιστοποιήσει το κέρδος σου, είναι να κάνεις έρευνα αγοράς για να δεις ποια είναι αυτή που ταιριάζει στις καταναλωτικές σου συνήθειες.

Πχ επισκέπτεσαι συγκεκριμένη αλυσίδα σουπερμάρκετ; Βάζεις βενζίνη από συγκεκριμένα πρατήρια; Μία κάρτα αεροπορικών μιλίων θα σου είναι χρήσιμη μόνο αν ταξιδεύεις συχνά ενώ αν ψωνίζεις συχνά από πολυκαταστήματα ίσως σου ταιριάζει συγκεκριμένη κάρτα επιστροφής χρημάτων.

#2 Εκμεταλλεύσου τις άτοκες δόσεις

Αποκλειστικό πλεονέκτημα των πιστωτικών καρτών, οι άτοκες δόσεις σε βοηθούν να εξοφλήσεις τις υποχρεώσεις με μεγαλύτερη άνεση και να μην σου «φανούν» τα κόστη τόσο έντονα.

Πχ οι φόροι εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν σε 12 άτοκες δόσεις. Επίσης μία μεγάλη αγορά μπορεί να αποπληρωθεί πιο εύκολα και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση.

#3 Προγραμμάτισε σωστά τις πληρωμές σου

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των πιστωτικών καρτών είναι πως όταν χρησιμοποιούνται για μια αγορά, αυτόματα ο κάτοχός τους κερδίζει μια άτοκη περίοδο χάριτος εξόφλησής τους, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 15 ως και 45 ημέρες.

Λόγω του τρόπου λειτουργίας τους, η εξόφληση μιας συναλλαγής πραγματοποιείται 15-20 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού που την περιλαμβάνει.

Ως εκ τούτου, ειδικά για μεγάλες αγορές, που συνήθως είναι και προγραμματισμένες, θα πρέπει να είναι προσεκτικός στην ημέρα που επιλέγεις την πληρωμή τους.

Η μεγιστοποίηση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της ημέρας αγοράς και της ημερομηνίας πληρωμής επιτυγχάνεται με την πραγματοποίηση της συναλλαγής αμέσως μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού.

#4 Αποπλήρωσε όσο μεγαλύτερο ποσό μπορείς

Όταν χρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα, είναι καλύτερο να αποπληρώνεις το συνολικό υπόλοιπό σου κάθε μήνα. Έτσι δε θα χρειαστεί να πληρώνεις τόκους και θα αποφύγεις να χτίσεις χρέος. Αν δε μπορείς να αποπληρώνεις το πλήρες ποσό, σιγουρέψου πως θα καταβάλεις , τουλάχιστον , την ελάχιστη μηνιαία δόση, να θυμάσαι όμως ότι δεν σε συμφέρει κάτι τέτοιο. Μάθε περισσότερες συμβουλές για την εξόφληση πιστωτικής κάρτας και πώς θα αποφύγεις τις υπερβολικές χρεώσεις!

#5 Μην χάνεις πληρωμές

Φρόντισε να μην χάνεις πληρωμές. Είναι πολύ πιθανό να χρεωθείς με πρόστιμο σε τέτοια περίπτωση αλλά, το πιο σημαντικό, κινδυνεύεις να επηρεάσεις αρνητικά την πιστοληπτική σου ικανότητα.

#6 Προσοχή όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό

Εδώ θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι προμήθειες των ελληνικών Τραπεζών όταν κάνεις συναλλαγές με κάρτες τους στο εξωτερικό είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα και μπορεί να φτάσουν έως και τα 25€ ανά συναλλαγή.

Για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις με την επιστροφή σου στη χώρα μας, η πιο σωστή κίνηση είναι να μάθεις το σχετικό τιμολόγιο που έχει η Τράπεζα σου για τις κάρτες της στην χώρα ή τις χώρες που πρόκειται να επισκεφθείς.

Κάθε τράπεζα ακολουθεί το δικό της σύστημα χρέωσης. Κάποιες χρεώνουν εφάπαξ ένα ποσό ανεξάρτητα από το ποσό της ανάληψης, σε άλλες η χρέωση εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσό ενώ υπάρχουν και τράπεζες που εφαρμόζουν ένα υβριδικό μοντέλο, με εφάπαξ ποσό αλλά και χρέωση ανάλογα με το ύψος του ποσού.

#7 Μην χρησιμοποιείς την κάρτα σου για ανάληψη μετρητών

Κάποιες κάρτες θα σε χρεώσουν για την ανάληψη μετρητών ενώ , επιπλέον, θα χρεωθείς με τόκο από τη στιγμή της ανάληψης.

Απόφυγε λοιπόν την ανάληψη μετρητών με την πιστωτική σου καθώς από τη στιγμή που τραβάς ένα ποσό, αυτόματα επιβαρύνεσαι με τόκους που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ξεπεράσουν και το 20%.

#8 Προστατεύσου από απάτες

Οι απάτες που σχετίζονται με Πιστωτικές Κάρτες, όπως και όλες οι απάτες γενικότερα, μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Πάντα να χρησιμοποιείς την κάρτα σου με προσοχή, μη μοιράζεσαι το PIN σου με κανέναν και να ελέγχεις τακτικά τους λογαριασμούς σου για την αποφυγή ‘’εκπλήξεων’’.

Σχετικά άρθρα

Όλες οι προσφορές στο email σου!

Μη έγκυρο email
Πρέπει να αποδεχθείτε τους όρους χρήσης
Η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη. Προσπαθήσετε αργότερα

Όλες οι προσφορές στο email σου!