Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Πιστωτική / Χρεωστική Κάρτα Visa ή Mastercard;

Πιστωτική / Χρεωστική Κάρτα Visa ή Mastercard;

κάρτα visa ή mastercard

Έρχεται η ώρα να βγάλεις μια κάρτα για να μπορείς να κάνεις ηλεκτρονικά τις καθημερινές σου συναλλαγές και πληρωμές. Η τράπεζα σε ρωτάει αν θέλεις πιστωτική / χρεωστική κάρτα visa ή mastercard. Τι να απαντήσεις;

Όλοι γνωρίζουν τους δύο παγκόσμιους κολοσσούς των ηλεκτρονικών πληρωμών, τις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες των τραπεζών. Ποιος όμως γνωρίζει αν έχει σημασία η κάρτα που μου εκδίδει η τράπεζά μου να είναι Visa ή Mastercard; Προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες και με το ίδιο κόστος; Υπάρχουν διαφορές και ποια είναι τα κοινά τους στοιχεία;

Πιστωτική / Χρεωστική κάρτα Visa ή Mastercard; Υπάρχει διαφορά;

Στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες τέσσερις εταιρείες:

  • Visa
  • Mastercard
  • American Express
  • Discover
  • Αυτές ευθύνονται για τη διαχείριση της πλειονότητας των παγκόσμιων πληρωμών με κάρτες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, με την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Κίνας και την άνοδο της κινεζικής μεσαίας τάξης, η κινεζική UnionPay ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τα μεγαθήρια, λόγω βέβαια της τεράστιας ασιατικής αγοράς.

Στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για χρεωστική είτε για πιστωτική κάρτα, γνωρίζουμε πολύ περισσότερο τις Visa και Mastercard και ελάχιστα έως καθόλου τις υπόλοιπες εταιρείες.

📌 Διάβασε επίσης: Αγορές μέσω internet: Τι πρέπει να προσέχεις!

Η Visa και η Mastercard κάνουν ό,τι και οι τράπεζες;

Όχι. Παρά το γεγονός ότι Visa και Mastercard εμπλέκονται τόσο πολύ στις καθημερινές συναλλαγές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, καμία εκ των δύο δεν ασχολείται με πεδία όπως η παροχή πιστώσεων και η έκδοση καρτών. Τις υπηρεσίες αυτές τις προσφέρουν οι τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζονται οι δύο παγκόσμιοι κολοσσοί.

Θα έχεις δει, ότι η κάρτα που σου δίνει η τράπεζα έχει πάνω την επωνυμία της τράπεζας και μία εκ των Visa και Mastercard, π.χ. Alpha Bank Enter Bonus Visa, Εθνική go4more Mastercard, Eurobank YES Visa, Πειραιώς Mastercard κλπ.

Πληρώνουμε την τράπεζα ή την εταιρεία Visa / Mastercard;

Όταν λ.χ. πληρώνεις την κάρτα σου, το κάνεις στην τράπεζα και όχι στην Visa ή στην Mastercard. Γιατί αυτές οι δύο εταιρείες διαχειρίζονται μόνο τα δίκτυα διεκπεραίωσης των συναλλαγών, αφήνοντας το ρίσκο των πιστώσεων (τον κίνδυνο του να μην πληρώσει ο πελάτης) στις ίδιες τις τράπεζες που είναι και η δουλειά τους.

Κάθε φορά λοιπόν που βλέπεις μία κάρτα και έχει το logo της Visa ή της Mastercard, αναγκαστικά θα φέρει και το σήμα της τράπεζας που την έχει εκδώσει.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Ποια είναι η διαφορά της Mastercard με τη Visa; Υπάρχει λόγος να διαλέξεις μία από τις δύο εταιρείες ή προσφέρουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες και με το ίδιο κόστος; Έχει σημασία αν είναι Visa ή Mastercard η πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα που μου εκδίδει η τράπεζά μου;

Υπάρχει διαφορά Visa & Mastercard στην αποδοχή;

Οι κάρτες και των δύο αυτών τεράστιων εταιρειών γίνονται αποδεκτές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου υπάρχουν τερματικά για πληρωμή με κάρτα.

Άρα, ως προς την αποδοχή τους σε διεθνές επίπεδο, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν με βάση τα όσα προσφέρει κάθε τράπεζα και όχι με το αν η κάρτα πάνω έχει το σηματάκι της Visa ή της Mastercard.

Υπάρχει διαφορά Visa & Mastercard στην ευκολία χρήσης;
Ούτε εδώ υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά. Και οι δύο εταιρείες ακολουθούν πιστά την τεχνολογική εξέλιξη και αναπτύσσονται διαρκώς. Για παράδειγμα, όλες πλέον οι κάρτες επιτρέπουν ανέπαφες συναλλαγές (contactless).

Υπάρχει διαφορά Visa & Mastercard στο κόστος;

Άλλο ένα σημείο που δεν υπάρχουν διαφορές. Για τον καταναλωτή το κόστος χρήσης μιας κάρτας εξαρτάται από την τράπεζα. Η τράπεζα που εκδίδει την κάρτα είναι αυτή που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών, των χρεώσεων και των προγραμμάτων επιβράβευσης.

Αν π.χ. η κάρτα είναι πιστωτική, τότε θα πρέπει να συγκρίνεις τα επιτόκια που χρεώνει κάθε τράπεζα. Αν η κάρτα σου είναι χρεωστική δεν έχει επιτόκια και το μόνο κόστος είναι αυτός της επανέκδοσης στη λήξη της που συνήθως είναι το ίδιο ή παρόμοιο σε όλες τις τράπεζες.

📌 Διάβασε επίσης: Viva Wallet και Viva POS: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Υπάρχει διαφορά Visa & Mastercard στο μέγεθος της αγοράς;

Όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είναι για το έτος 2017 δείχνουν ότι η Visa κατέχει ποσοστό 50% και η Mastercard 25,6%. Όμως αυτό τελικά δεν λέει και πολλά, από τη στιγμή που μέχρι στιγμής καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει εμφανίσει προβλήματα αξιοπιστίας.

Για του λόγου το αληθές, ενώ η Visa εμφανίζει μεγαλύτερα νούμερα, σε ό,τι αφορά όγκους συναλλαγών, πληρωμών και αριθμό καρτών σε κυκλοφορία, η αποδοχή τους από τους εμπόρους παγκοσμίως είναι σχεδόν ίδια.

Η Visa εμφάνισε για το 2019 συνολικό τζίρο της τάξης των 23 δις. δολαρίων με συνολικό όγκο συναλλαγών στα 8,8 τρισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά, η Mastercard εμφάνισε τζίρο 16,9 δισ. δολάρια και όγκο πληρωμών στα 6,5 τρισ. δολάρια.

Συμπέρασμα: Prepaid / Πιστωτική / Χρεωστική κάρτα Visa ή Mastercard;

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Visa και Mastercard είναι το… λογότυπο. Κατά τα λοιπά, δεν θα βρεις μεγάλες αποκλίσεις στα χαρακτηριστικά τους, που να σε κάνουν να προτιμήσεις τη μία από τις δύο.

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιλέξεις την χρεωστική ή πιστωτική σου κάρτα στην Ελλάδα είναι να συγκρίνεις τα προνόμια, τα προγράμματα επιβράβευσης και τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τις κάρτες και για τα οποία ευθύνονται οι ίδιες οι τράπεζες και όχι οι Visa και Mastercard.

Θέλεις να βγάλεις χρεωστική, prepaid, πιστωτική κάρτα; Ενημερώσου και σύγκρινε δωρεάν κάρτες από όλες τις τράπεζες στο insurancemarket. Χωρίς να στηθείς σε ουρές και να χάσεις χρόνο, μαθαίνεις τα πάντα online και λαμβάνεις πιο σωστές αποφάσεις, χωρίς καμία ταλαιπωρία!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.