Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Δόσεις με Χρεωστική Κάρτα: Γίνεται;

Δόσεις με Χρεωστική Κάρτα: Γίνεται;

δόσεις με χρεωστική κάρτα γίνεται

Κάποιες αγορές είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να γίνουν πληρώνοντας τοις μετρητοίς όπως για παράδειγμα οι αγορές για τεχνολογικό και οικιακό εξοπλισμό. Γίνεται όμως να έχουμε δόσεις με χρεωστική κάρτα;

Η απάντηση πλέον είναι ναι! Παλιά όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Η χρεωστική κάρτα που συνδέεται με τον τραπεζικό σου λογαριασμό υποστηρίζει εκτός από την απευθείας χρέωση του λογαριασμού σου και την πληρωμή με δόσεις, αρκεί το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγεις να συνεργάζεται με κάποια από τις εταιρείες που δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

Η υπηρεσία είναι γνωστή ως Buy now – pay later (BNPL) και εμφανίζεται στις διαδικτυακές αγορές ως ένας εναλλακτικός τρόπος πληρωμής.

Γίνεται να βάλω δόσεις με χρεωστική όπως με πιστωτική κάρτα;

Η καινοτομία της νέας υπηρεσίας βασίζεται στη χρήση της ανοιχτής τραπεζικής (open banking) για την αξιολόγηση του καταναλωτή τη στιγμή που εκείνος πραγματοποιεί μια αγορά online ή σε φυσικό κατάστημα, διασφαλίζοντας την άμεση έγκριση της συναλλαγής χωρίς καθυστερήσεις.

Έτσι, οι εταιρείες που προσφέρουν τη μέθοδο buy now – pay later χρησιμοποιούν ανεπτυγμένη fintech (financial technology) αλλά και το σύστημα του open banking μέσω συνεργασιών με ιδρύματα πληρωμών για να αξιολογήσουν το αίτημα του χρήστη και το ρίσκο, αντλώντας στοιχεία κατά τη στιγμή της συναλλαγής.

Η όλη διαδικασία έχει τη μορφή μίας επιπλέον επιλογής στη λίστα με τους τρόπους πληρωμής. Χωρίς τη γραφειοκρατία που απαιτείται για έκδοση πιστωτικής κάρτας ή καταναλωτικού δανείου, χωρίς αναμονή ημερών για έγκριση, χωρίς επιτόκιο. Αυτό προσθέτει μία τεράστια ευελιξία στις αγορές σου και σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγξεις καλύτερα τα οικονομικά σου!

Τι διαφορά έχει η χρεωστική κάρτα με δόσεις από την πιστωτική;

Σε περίπτωση που ακόμα δεν έχεις καταλάβει τις διαφορές μεταξύ χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας πάμε να δούμε σε τι διαφέρουν:

Πώς λειτουργεί η πιστωτική κάρτα;

Μέσω της πιστωτικής μπορείς να κάνεις αγορές με δόσεις, γιατί ο έμπορος πληρώνεται άμεσα από την τράπεζά σου. Μετά, εσύ χρωστάς στην τράπεζα το ποσό της αγοράς. Ουσιαστικά η τράπεζα σού δίνει δάνειο (πίστωση) για να διευκολυνθείς και να μπορέσεις να κάνεις την αγορά σου με δόσεις.

Πώς λειτουργεί η χρεωστική κάρτα;

Η χρεωστική κάρτα «τραβάει» χρήματα απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένη. Αν ο τραπεζικός σου λογαριασμός έχει μηδενικό υπόλοιπο, δεν μπορείς να κάνεις καμία αγορά.

Πώς λειτουργούν οι δόσεις με χρεωστική κάρτα;

  • Διάλεξε τα προϊόντα που θέλεις να αγοράσεις
  • Στο checkout επίλεξε την εταιρεία που επιτρέπει την πληρωμή με χρεωστική κάρτα σε δόσεις π.χ. Klarna, Finloup κ.λπ.
  • Θα μεταφερθείς αυτόματα στο ασφαλές περιβάλλον της συγκεκριμένης εταιρείας, όπου και θα συνδεθείς στην τράπεζά σου με το e-banking σου, δηλαδή θα χρειαστεί να βάλεις τους κωδικούς σου
  • ΔΕΝ δίνεις τους κωδικούς σου στην εταιρεία, αλλά συνδέεσαι απευθείας στην τράπεζά σου μόνο για να αξιολογήσουν το αίτημά σου
  • Σε λίγα δευτερόλεπτα θα δεις αναλυτικά το πλάνο δόσεών σου
  • Στη συνέχεια ολοκληρώνεις την αγορά με τη χρεωστική σου όπως θα έκανες και με οποιαδήποτε online αγορά
  • Πληρώνεις την 1η δόση επί τόπου και οι υπόλοιπες 3 άτοκες δόσεις θα χρεωθούν στην κάρτα σου αυτόματα, τις ημερομηνίες που βλέπεις στο πλάνο σου. Δεν χρειάζεται να θυμηθείς να κάνεις εσύ κάποια πληρωμή!

Γίνεται να βάλω δόσεις χωρίς καθόλου κάρτα;

Υπάρχουν ορισμένα μεγάλα καταστήματα που σου δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσεις τα προϊόντα που επιθυμείς με δόσεις, χωρίς να χρειάζεται να έχεις πιστωτική κάρτα.

Σου λένε μάλιστα ότι μπορείς εσύ να καθορίσεις το ποσό της δόσης, ανάλογα με τις οικονομικές σου δυνατότητες. Στην ουσία, μέσω αυτής της διαδικασίας το πολυκατάστημα σού χορηγεί καταναλωτικό δάνειο με υψηλό επιτόκιο.

Σε συμφέρει αυτό το σύστημα;

Από τη μία πλευρά, σε διευκολύνει στο να πραγματοποιήσεις αγορές που δεν μπορείς να κάνεις με μετρητά. Ωστόσο δεν πρόκειται για άτοκο δάνειο, που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα πληρώσεις θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που θα πλήρωνες με μετρητά.

Παράδειγμα

Ένα παράδειγμα είναι τα καταστήματα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, όπου με το πλάνο δόσεων μπορείς να ορίσεις εσύ το ποσό της δόσης που σε εξυπηρετεί, επιλέγοντας έως 60 δόσεις, με το επιτόκιο στο 15%.

Πώς μπορώ να επωφεληθώ από τη χρεωστική κάρτα μου;

Πέρα από τη δυνατότητα της πληρωμής με δόσεις μπορείς να επωφεληθείς και με άλλους τρόπους από τη χρήση της απλή χρεωστικής κάρτας και συγκεκριμένα μέσω της αξιοποίησης των προγραμμάτων επιβράβευσης των τραπεζών.

Υπάρχουν προγράμματα που σε επιβραβεύουν πιο άμεσα για κάθε σου συναλλαγή και προγράμματα που σου δίνουν πόντους εξαργύρωσης για όλη τη σχέση σου με την τράπεζα. Πάμε να δούμε 4 τράπεζες και παραδείγματα:

💳 Eurobank – επιστροφή

Το πρόγραμμα επιβράβευσης της Eurobank σού δίνει επιστροφή στις αγορές σου με τις κάρτες της τράπεζας. Αγοράζεις, για παράδειγμα, προϊόντα αξίας 100 ευρώ από το σουπερμάρκετ και η κάρτα σου «κρατάει στην άκρη» 2 ευρώ ως επιβράβευση.

Όταν θα ξαναπάς στο σουπερμάρκετ και αφού έχεις συγκεντρώσει π.χ. 10 ευρώ μέσω επιβράβευσης μπορείς να τα εξαργυρώσεις και να αφαιρεθούν από τον λογαριασμό που θα πληρώσεις. Τα ευρώ που συγκεντρώνεις μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις έως και 1 χρόνο από την ημερομηνία που τα κέρδισες.

💳 Alpha Bank – bonus

Το πρόγραμμα Alpha Bank Bonus σε επιβραβεύει, δίνοντας πόντους για κάθε αγορά που πραγματοποιείς με τις κάρτες της τράπεζας. Εσύ μαζεύεις τους πόντους σε ένα «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» και όποτε το αποφασίσεις μπορείς να τους εξαργυρώσεις για κάποια αγορά που θα κάνεις σε επιχείρηση που συνεργάζεται με την τράπεζα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κερδίζεις 4 bonus πόντους για κάθε 1 ευρώ στους κορυφαίους συνεργάτες του προγράμματος, 2 Bonus πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών που πραγματοποιείς στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και 1 Bonus πόντο για κάθε 1 ευρώ αγορών σε οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τους bonus πόντους μπορείς να τους εξαργυρώσεις μέσα σε δύο χρόνια.

💳 Εθνική Τάπεζα – go4more

Το go4more της Εθνικής Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσεις πόντους, όχι μόνο από τη χρήση των καρτών αλλά και από τη συνολική σχέση που έχεις με την τράπεζα.

Μπορείς π.χ. να πληρώσεις το λογαριασμό του φυσικού αερίου και να κερδίσεις πόντους ή να στείλεις ένα έμβασμα. Ενδεικτικά, κερδίζεις 1 πόντο για κάθε 500 ευρώ υπολοίπου που έχεις μηνιαίως σε καταθέσεις, με μέγιστο ποσό υπολοίπου προς επιβράβευση τα 10.000 ευρώ το μήνα.

Κερδίζεις επίσης 500 πόντους εφάπαξ για κάθε ανάθεση πάγιας εντολής για πληρωμή λογαριασμού ή οφειλών για συνεργαζόμενο με την τράπεζα οργανισμό.

💳 Τράπεζα Πειραιώς – yellow

Με το πρόγραμμα επιβράβευσης yellow της Τρ. Πειραιώς κερδίζεις πόντους για τη συνολική σου σχέση με την τράπεζα. Όσα περισσότερα yellows μαζεύεις, τόσο περισσότερο κερδίζεις εξαργυρώνοντας τα yellows στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, κερδίζεις 1 yellow για κάθε 1 ευρώ δόσης στεγαστικού, 25 yellows για κάθε πληρωμή λογαριασμού μέσω winbank και έως 10 yellows για κάθε 1 ευρώ αγορών με κάρτες της Τρ. Πειραιώς στους συνεργάτες του προγράμματος. Τα yellows μπορείς να τα εξαργυρώσεις στα POS των συνεργατών του προγράμματος, στην υπηρεσία προσφορών yellowday και σε δωροεπιταγές yellow only.

🛒Μην ξεχνάς πως στην πλατφόρμα μας συγκρίνεις όλες τις πιστωτικές κάρτες της αγοράς για ακόμα περισσότερα προνόμια, εντελώς δωρεάν και βρίσκεις αυτήν που σου ταιριάζει. Και όλα αυτά online, από τον καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.