Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Κάρτες / Δόσεις με Χρεωστική Κάρτα: Γίνεται;

Δόσεις με Χρεωστική Κάρτα: Γίνεται;

δόσεις με χρεωστική κάρτα γίνεται

Κάποιες αγορές είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να γίνουν πληρώνοντας τοις μετρητοίς όπως για παράδειγμα οι αγορές για τεχνολογικό και οικιακό εξοπλισμό. Γίνεται όμως να έχουμε δόσεις με χρεωστική κάρτα;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Η χρεωστική κάρτα που συνδέεται με τον τραπεζικό σου λογαριασμό υποστηρίζει μόνο απευθείας χρέωση του λογαριασμού σου. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό και με ποιους τρόπους θα βάλεις δόσεις για να βοηθήσεις τα οικονομικά σου;

Γιατί γίνεται να βάλω δόσεις με πιστωτική και όχι με χρεωστική κάρτα;

Αν δεν έχεις καταλάβει γιατί η χρεωστική κάρτα δεν προσφέρει τη δυνατότητα δόσεων, ίσως τη μπερδεύεις με την πιστωτική κάρτα. Ας δούμε τις διαφορές:

Πώς λειτουργεί η πιστωτική κάρτα;

Μέσω της πιστωτικής μπορείς να κάνεις αγορές με δόσεις, γιατί ο έμπορος πληρώνεται άμεσα από την τράπεζά σου. Μετά, εσύ χρωστάς στην τράπεζα το ποσό της αγοράς. Ουσιαστικά η τράπεζα σού δίνει δάνειο (πίστωση) για να διευκολυνθείς και να μπορέσεις να κάνεις την αγορά σου με δόσεις.

📌 Διάβασε επίσης: Μπορώ να βγάλω πιστωτική κάρτα (ή να πάρω δάνειο) αν είμαι στον Τειρεσία;

Πώς λειτουργεί η χρεωστική κάρτα;

Η χρεωστική κάρτα «τραβάει» χρήματα απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένη. Αν ο τραπεζικός σου λογαριασμός έχει μηδενικό υπόλοιπο, δεν μπορείς να κάνεις καμία αγορά.

Ας υποθέσουμε όμως ότι ο τραπεζικός σου λογαριασμός έχει υπόλοιπο 5.000 ευρώ. Αν έβαζες π.χ. 24 δόσεις για να αγοράσεις την τελευταίας τεχνολογίας τηλεόραση που εδώ και καιρό έψαχνες, αξίας 1.000 ευρώ, θα έπρεπε να πληρώνεις στον έμπορο 41,66 ευρώ κάθε μήνα.

Ο έμπορος ωστόσο δεν θα ήταν εξασφαλισμένος ότι θα εισπράξει το ποσό, αφού ανά πάσα στιγμή έχεις το δικαίωμα να κάνεις ανάληψη το σύνολο των χρημάτων που βρίσκονται στον λογαριασμό σου. Για να είναι εξασφαλισμένος ο έμπορος θα έπρεπε να δεσμευτεί το ποσό του λογαριασμού.

Συμπέρασμα: Δεν γίνεται να βάλεις δόσεις με χρεωστική κάρτα.
Η χρεωστική κάρτα υποστηρίζει αγορές μόνο με απευθείας χρέωση του λογαριασμού σου. Είναι δηλαδή σαν να έχεις πάνω σου μετρητά. Δεν γίνεται να βάλεις δόσεις στη χρεωστική κάρτα, διότι πληρώνεις με μετρητά μόνο που δεν βγαίνουν από το πορτοφόλι σου αλλά από τον τραπεζικό σου λογαριασμό. Η πιστωτική είναι αυτή που σου δίνει το δικαίωμα δόσεων.

Γίνεται να βάλω δόσεις χωρίς καθόλου κάρτα;

Υπάρχουν ορισμένα μεγάλα καταστήματα που σου δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσεις τα προϊόντα που επιθυμείς με δόσεις, χωρίς να χρειάζεται να έχεις πιστωτική κάρτα.

Σου λένε μάλιστα ότι μπορείς εσύ να καθορίσεις το ποσό της δόσης, ανάλογα με τις οικονομικές σου δυνατότητες. Στην ουσία, μέσω αυτής της διαδικασίας το πολυκατάστημα σού χορηγεί καταναλωτικό δάνειο με υψηλό επιτόκιο.

Σε συμφέρει αυτό το σύστημα;
Από τη μία πλευρά, σε διευκολύνει στο να πραγματοποιήσεις αγορές που δεν μπορείς να κάνεις με μετρητά. Ωστόσο δεν πρόκειται για άτοκο δάνειο, που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα πληρώσεις θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που θα πλήρωνες με μετρητά.

Ένα παράδειγμα είναι τα καταστήματα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, όπου με το πλάνο δόσεων μπορείς να ορίσεις εσύ το ποσό της δόσης που σε εξυπηρετεί, επιλέγοντας έως 60 δόσεις, με το επιτόκιο στο 15%.

📌 Διάβασε επίσης: Μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα: Ερωτήσεις & Απαντήσεις!

Πώς να επωφεληθώ από τη χρεωστική κάρτα μου;

Όπως είπαμε, δεν γίνεται να βάλεις δόσεις στη χρεωστική κάρτα. Όμως, μπορείς να βγεις κερδισμένος από τη χρήση της. Πώς; Μέσω της αξιοποίησης των προγραμμάτων επιβράβευσης των τραπεζών.

Υπάρχουν προγράμματα που σε επιβραβεύουν πιο άμεσα για κάθε σου συναλλαγή και προγράμματα που σου δίνουν πόντους εξαργύρωσης για όλη τη σχέση σου με την τράπεζα.

#1 Eurobank – επιστροφή

Το πρόγραμμα επιβράβευσης της Eurobank σού δίνει επιστροφή στις αγορές σου με τις κάρτες της τράπεζας. Αγοράζεις, για παράδειγμα, προϊόντα αξίας 100 ευρώ από το σούπερ μάρκετ και η κάρτα σου «κρατάει στην άκρη» 2 ευρώ ως επιβράβευση.

Όταν θα ξαναπάς στο σούπερ μάρκετ και αφού έχεις συγκεντρώσει π.χ. 10 ευρώ μέσω επιβράβευσης μπορείς να τα εξαργυρώσεις και να αφαιρεθούν από τον λογαριασμό που θα πληρώσεις. Τα ευρώ που συγκεντρώνεις μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις έως και 1 χρόνο από την ημερομηνία που τα κέρδισες.

#2 Alpha Bank – bonus

Το πρόγραμμα Alpha Bank Bonus σε επιβραβεύει, δίνοντας πόντους για κάθε αγορά που πραγματοποιείς με τις κάρτες της τράπεζας. Εσύ μαζεύεις τους πόντους σε ένα «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» και όποτε το αποφασίσεις μπορείς να τους εξαργυρώσεις για κάποια αγορά που θα κάνεις σε επιχείρηση που συνεργάζεται με την τράπεζα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κερδίζεις 4 bonus πόντους για κάθε 1 ευρώ στους κορυφαίους συνεργάτες του προγράμματος, 2 Bonus πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών που πραγματοποιείς στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και 1 Bonus πόντο για κάθε 1 ευρώ αγορών σε οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τους bonus πόντους μπορείς να τους εξαργυρώσεις μέσα σε δύο χρόνια.

#3 Εθνική – go4more

Το go4more της Εθνικής Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσεις πόντους, όχι μόνο από τη χρήση των καρτών αλλά και από τη συνολική σχέση που έχεις με την τράπεζα.

Μπορείς π.χ. να πληρώσεις το λογαριασμό του φυσικού αερίου και να κερδίσεις πόντους ή να στείλεις ένα έμβασμα. Ενδεικτικά, κερδίζεις 1 πόντο για κάθε 500 ευρώ υπολοίπου που έχεις μηνιαίως σε καταθέσεις, με μέγιστο ποσό υπολοίπου προς επιβράβευση τα 10.000 ευρώ το μήνα.

Κερδίζεις επίσης 500 πόντους εφάπαξ για κάθε ανάθεση πάγιας εντολής για πληρωμή λογαριασμού ή οφειλών για συνεργαζόμενο με την τράπεζα οργανισμό.

#4 Τρ. Πειραιώς – yellow

Με το πρόγραμμα επιβράβευσης yellow της Τρ. Πειραιώς κερδίζεις πόντους για τη συνολική σου σχέση με την τράπεζα. Όσα περισσότερα yellows μαζεύεις, τόσο περισσότερο κερδίζεις εξαργυρώνοντας τα yellows στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, κερδίζεις 1 yellow για κάθε 1 ευρώ δόσης στεγαστικού, 25 yellows για κάθε πληρωμή λογαριασμού μέσω winbank και έως 10 yellows για κάθε 1 ευρώ αγορών με κάρτες της Τρ. Πειραιώς στους συνεργάτες του προγράμματος. Τα yellows μπορείς να τα εξαργυρώσεις στα POS των συνεργατών του προγράμματος, στην υπηρεσία προσφορών yellowday και σε δωροεπιταγές yellow only.

Με τα προγράμματα αυτά λοιπόν, μπορείς να επωφελείσαι πληρώνοντας

με χρεωστική κάρτα, ακόμα κι αν δε γίνεται να βάλεις δόσεις.

Εξακολουθείς να θέλεις δόσεις για τις αγορές σου;

Με τις πιστωτικές κάρτες γίνεται! Στην πλατφόρμα μας συγκρίνεις όλες τις πιστωτικές κάρτες της αγοράς εντελώς δωρεάν και βρίσκεις αυτήν που σου ταιριάζει. Και όλα αυτά online, από τον καναπέ σου!

πιστωτικές κάρτες

Θέλεις πιστωτική για αγορές με δόσεις;

Βρες online την κατάλληλη κάρτα για εσένα.

Θέλεις πάντα να κερδίζεις;

To mail σου έχει καταχωρηθεί
Μη έγκυρο email
Πρέπει να αποδεχθείτε τους όρους χρήσης
Η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη. Προσπαθήσετε αργότερα