Τα τροχαία ατυχήματα δυστυχώς είναι καθημερινό φαινόμενο στους δρόμους της χώρας μας. Κι αν εμπλακείς σε τροχαίο, το “καλύτερο” σενάριο είναι να σου μείνει μόνο μια ελάχιστη βλάβη στο αυτοκίνητο, οπότε να ζητήσεις αποζημίωση από την ασφαλιστική του υπαίτιου οδηγού.
Αλλά πώς λειτουργεί η αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία και τι διαδικασία να ακολουθήσεις;
Η απλή ασφάλεια για αστική ευθύνη αρκεί για να αποζημιωθείς σε περίπτωση που σε τρακάρει άλλος οδηγός. Αντίστοιχα, αρκεί για να αποζημιωθεί άλλος οδηγός, όταν τον τρακάρεις εσύ. Οπότε, πάμε να δούμε τι ισχύει για την αποζημίωση από τροχαίο μέσω της ασφάλειας για αστική ευθύνη.
Τι περιλαμβάνει η αίτηση αποζημίωσης από ασφαλιστική;
Για κάθε είδους ζημιά που θα προκληθεί από τροχαίο ατύχημα, η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει υποβολή αίτησης αποζημίωσης, συνοδευόμενη από τη συγκέντρωση συγκεκριμένων δικαιολογητικών.
Και η αίτηση αποζημίωσης περιλαμβάνει:
- Περιοχή και ώρα που έγινε το ατύχημα
- Στοιχεία του αιτούντος (εκείνου που ζητά αποζημίωση)
- Στοιχεία ζημιογόνου οχήματος
- Παράβαση που πραγματοποίησε το ζημιογόνο όχημα
- Σχεδιάγραμμα κίνησης των οχημάτων
- Σημεία σύγκρουσης των οχημάτων
- Στοιχεία των μαρτύρων
- Διεύθυνση όπου βρίσκεται το όχημα για πραγματογνωμοσύνη
Τι δικαιολογητικά θα χρειαστείς για αποζημίωση από ασφαλιστική;
Μπορεί να υπάρξουν διαφορές από περίπτωση σε περίπτωση. Επικοινώνησε με την ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου οδηγού, προκειμένου να ενημερωθείς για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται (π.χ. σε περίπτωση υλικών ζημιών ή σωματικών βλαβών).
Ενδεικτικά, σε περίπτωση υλικών ζημιών, απαιτούνται συνήθως τα ακόλουθα:
- Αντίγραφο Δελτίου Συμβάντων από την Τροχαία
- Δήλωση ατυχήματος
- Έντυπο φιλικής δήλωσης (αν πρόκειται να το λύσετε με φιλικό διακανονισμό)
- Εξουσιοδοτήσεις / Νομιμοποιήσεις, όπου είναι απαραίτητες (εφόσον δεν εισπράττεις εσύ την αποζημίωση)
- Τιμολόγια επισκευής
και άλλου είδους δικαιολογητικά που απαιτούνται ανά περίπτωση.
Τι άλλο περιλαμβάνει η διαδικασία αποζημίωσης από ασφαλιστική;
Έλεγχο από πραγματογνώμονα, τον οποίο συνήθως ορίζει η ίδια η εταιρεία (για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δηλώνεις έγκαιρα στην εταιρεία σου και στην εταιρεία του υπαίτιου οδηγού, την επέλευση του ατυχήματος και να αναμένεις τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης πριν προχωρήσεις στην επιδιόρθωση της ζημίας).
Προσοχή!
Μην προχωρήσεις σε επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημίας, πριν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από τον ασφαλιστή σου ή χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Πώς γίνεται η είσπραξη αποζημίωσης;
Η καταβολή αποζημίωσης από αστική ευθύνη στον ασφαλισμένο ή τον ζημιωθέντα τρίτο ή η επιστροφή σε αυτούς οφειλόμενου ποσού που υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ, γίνεται:
- με την έκδοση δίγραμμης επιταγής σε διαταγή
- ή με την κατάθεση σε τηρούμενο από αυτόν, τραπεζικό λογαριασμό.
Όταν η αποζημίωση καταβληθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του τρίτου οδηγού, ειδοποίησε εγκαίρως και την ασφαλιστική εταιρεία αυτού, προκειμένου να επιθεωρήσει τη ζημία και να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα κατά την άσκηση των δικαιωμάτων σου.
Αλλά και πάλι, θυμήσου ότι από περίπτωση σε περίπτωση και από ασφαλιστική σε ασφαλιστική μπορεί να υπάρξουν διαφορές στη διαδικασία αποζημίωσης.
Πώς θα πάρω αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;
Την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα την αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών (Μακρή 1, Αθήνα, 117 42). Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και πολύ περισσότερο, αν η υπόθεση πάει δικαστικά.
Για να μη χρειαστεί να περιμένεις τόσο πολύ, υπάρχει και η προαιρετική κάλυψη ζημιές από ανασφάλιστο όχημα που παρέχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες και έτσι μπορείς να αποζημιωθείς πιο σύντομα από τη δική σου ασφαλιστική! Συγκεκριμένα για αποζημίωση από ανασφάλιστο θα πρέπει να:
- Καλέσεις την Τροχαία στο τόπο ατυχήματος, ώστε να καταγράψει ότι το υπαίτιο όχημα είναι ανασφάλιστο και να υπογράψει ο ανασφάλιστος οδηγός ότι ευθύνεται αποκλειστικά.
- Καλέσεις την φροντίδα ατυχήματος προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να κάνεις την αρνητική δήλωση και εάν χρειαστεί να ρυμουλκήσει το όχημα.
- Επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου εταιρεία για να ενημερωθείς για τις απαραίτητες ενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να καλείς την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν! Το αντίγραφο καταγραφής της Τροχαίας είναι το μόνο έγγραφο που διασφαλίζει τα συμφέροντά σου.
Και φυσικά, μη μένεις ποτέ χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου! Στο insurancemarket κάνεις εύκολα σύγκριση ασφαλειών και βρίσκεις την προσφορά που σε καλύπτει περισσότερο.