Ανασφάλιστο όχημα – πρόστιμο ανασφάλιστου

πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα

Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να κυκλοφορείς με ανασφάλιστο όχημα. Όχι απλώς επειδή υπάρχουν οι ποινές και τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα, αλλά επειδή η ασφάλεια έχει στόχο να καλύψει εσένα και όλους τους άλλους στο δρόμο από κάθε λογής ατυχή συμβάντα.

Αλλά ακόμα κι αν εσύ είσαι σε όλα νόμιμος και κάποιο άλλο ανασφάλιστο όχημα σε τρακάρει, υπάρχει τρόπος να αποζημιωθείς, χωρίς να σπαταλάς το χρόνο σου σε δικαστήρια, προσπαθώντας να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου. Πάμε να δούμε τι ισχύει για τα ανασφάλιστα.

Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα;

Ο Νόμος προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

Α. Διοικητικές κυρώσεις

Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν:

 • πληρώσει το πρόστιμο
 • προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής
 • Προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Β. Ποινικές κυρώσεις

 • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο
 • Χρηματική ποινή μέχρι 3.000€

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:

 • Να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
 • Να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί

Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500€, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να υποστείς τέτοια ταλαιπωρία. Οι ασφαλιστικές πολύ συχνά κάνουν ειδικές προσφορές, χάρη στις οποίες μπορείς να πληρώσεις πολύ οικονομικά ασφάλιστρα. Και στην πλατφόρμα μας μπορείς να συγκρίνεις δωρεάν περισσότερες από 25 ασφαλιστικές.

Έτσι, μπορείς ανά πάσα στιγμή να ψάξεις για την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Τι ισχύει για την αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;

Όπως είπαμε προηγουμένως, ας υποθέσουμε πως εσύ είσαι καθ’ όλα νόμιμος, αλλά ένα άλλο ανασφάλιστο όχημα συγκρούεται με το δικό σου. Πώς θα πάρεις αποζημίωση;

Την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα την αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών (Μακρή 1, Αθήνα, 117 42, epikef.gr, email: auxifund@epikef.gr ).

Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και πολύ περισσότερο, αν η υπόθεση πάει δικαστικά.

Για να μη χρειαστεί να περιμένεις τόσο πολύ, υπάρχει και η προαιρετική κάλυψη “Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα” που παρέχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες και έτσι μπορείς να αποζημιωθείς άμεσα από τη δική σου ασφαλιστική.

Πώς θα πάρω αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;

Για να λάβεις την αποζημίωση θα πρέπει:

 • Nα είναι ενεργή η κάλυψη “Ζημιές από Ανασφάλιστο” στο συμβόλαιό σου.
 • Να καλέσεις την Τροχαία στο τόπο ατυχήματος, ώστε να καταγράψει ότι το υπαίτιο όχημα είναι ανασφάλιστο και να υπογράψει ο ανασφάλιστος οδηγός ότι ευθύνεται αποκλειστικά.
 • Να καλέσεις την Φροντίδα Ατυχήματος προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να κάνεις την αρνητική δήλωση και εάν χρειαστεί να ρυμουλκήσει το όχημα. (το τηλέφωνο επικοινωνίας της φροντίδας ατυχήματος βρίσκεται γραμμένο σε κάθε συμβόλαιο και παρέχει 24ωρη εξυπηρέτηση).
 • Να επικοινωνήσεις είτε με το insurancemarket στο 210 3245 000 είτε απευθείας με την ασφαλιστική σου εταιρεία για να ενημερωθείς για τις απαραίτητες ενέργειες.

Τι κάνω αν το ανασφάλιστο όχημα απομακρυνθεί πριν φτάσει η Τροχαία;

Στην περίπτωση που ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, θα πρέπει άμεσα:

 • Να σημειώσεις τον αριθμό κυκλοφορίας του υπαιτίου οχήματος και αν μπορέσεις, τη μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα του
 • Προσπάθησε να βρεις μάρτυρες του συμβάντος και ζήτησε τα στοιχεία τους
 • Κάλεσε την Φροντίδα ατυχήματος να καταγράψει το συμβάν, να βγάλει φωτογραφίες και να ρυμουλκήσει το όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί
 • Κάλεσε την Τροχαία να έρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν και να υποβάλεις έγκληση (μήνυση) για εγκατάλειψη σε βάρος του οδηγού του οχήματος .

*Εάν τελικά εντοπιστεί ο υπαίτιος οδηγός και παραδεχτεί την υπαιτιότητά του μετά την υποβολή της μήνυσης, τότε το τμήμα ζημιών της ασφαλιστικής σου κινεί τις διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθείς κάνοντας χρήση της κάλυψης ζημιάς από ανασφάλιστο.

*Σε περίπτωση που ο υπαίτιος οδηγός δεν δεχτεί την ευθύνη του, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς είτε δικό σου δικηγόρο, είτε να κάνεις χρήση της κάλυψης νομικής προστασίας που παρέχουν προαιρετικά οι ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον την έχεις επιλέξει κατά την ασφάλιση του οχήματός σου.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να καλείς την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν!

Το αντίγραφο καταγραφής της Τροχαίας είναι το μόνο έγγραφο που διασφαλίζει τα συμφέροντά σου.

Έλα στο InsuranceMarket.gr, σύγκρινε ασφάλειες σε έως 27 ασφαλιστικές και πάρε την καλύτερη προσφορά, μαζί με κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα!

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου

Σύγκρινε έως 27 Ασφαλιστικές Εταιρίες