Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Προσωρινή κατάθεση πινακίδων – Online δήλωση ακινησίας

Προσωρινή κατάθεση πινακίδων – Online δήλωση ακινησίας

Προσωρινή κατάθεση πινακίδων

Η προσωρινή κατάθεση πινακίδων, δηλαδή η διαδικασία της δήλωσης προσωρινής ακινησίας, πλέον γίνεται ψηφιακά και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, αν δεν σκοπεύεις να μετακινήσεις το όχημά σου μέσα στο επόμενο έτος, τότε με την έγκαιρη κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτου, μπορείς να απαλλαχθείς από τα τέλη κυκλοφορίας 2024.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία υποβολής αίτησης για προσωρινή κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά και όσα πρέπει να προσέξεις.

Πώς κάνω προσωρινή κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά;

Η διαδικασία για προσωρινή κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του MyCar, εσύ κρατάς τις πινακίδες σπίτι σου και δεν χρειάζεται να πας στη ΔΟΥ.

Για να θέσεις λοιπόν το όχημά σου σε ακινησία, θα πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα για online κατάθεση πινακίδων μέσω TaxisNet:

 1. Συνδέεσαι στην εφαρμογή MyCar με τους κωδικούς TaxisNet.
 2. Επιλέγεις ή καταχωρείς τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που θα θέσεις σε ψηφιακή ακινησία.
 3. Καταχωρείς τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
 4. Δηλώνεις υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
 5. Υποβάλεις την αίτησή σου και το σύστημα σού δίνει αριθμό αίτησης, ενημερώνοντας ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες για το όχημα, αυτοί θα λάβουν ειδοποίηση για το αίτημά σου για την προσωρινή ακινησία αυτοκινήτου, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν.

Πότε δεν μπορεί να γίνει online κατάθεση πινακίδων;

Στις παρακάτω περιπτώσεις δεν γίνεται να κάνεις κατάθεση πινακίδων ηλεκτρονικά, αλλά πραγματοποιείται μόνο στη ΔΟΥ. Συγκεκριμένα όταν:

 • Έχει κλαπεί ή δεν υπάρχει η άδεια κυκλοφορίας του ή/ και οι πινακίδες του
 • Κυκλοφορεί στο εξωτερικό
 • Είναι σε εξέλιξη η μεταβίβασή του
 • Κατασχέθηκε ολόκληρο ή έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες του από δημόσια αρχή
 • Δόθηκε για ανακύκλωση στο δίκτυο συνεργατών της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ή καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω πυρκαγιάς/ άλλης αιτίας ή εγκαταλείφθηκε
 • Βγήκε σε πλειστηριασμό από τον ιδιοκτήτη
 • Απεβίωσε ο ιδιοκτήτης του

Για κατάθεση πινακίδων τι χρειάζεται;

Για να αποδείξεις ότι έγινε κάτι από τα παραπάνω θα προσκομίσεις στη ΔΟΥ τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων, τα οποία εξετάζονται για να τεθεί το όχημα σε ακινησία.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για κατάθεση πινακίδων σε ΔΟΥ κατά περίπτωση:

 • Ανωτέρα βία όπως καταστροφή, πυρκαγιά: Αποδεικτικό καταστροφής.
 • Κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθεί η κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα.
 • Υπεξαίρεση, κατάσχεση: Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.
 • Κυκλοφορία στο εξωτερικό: Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.

Εάν όμως για το όχημα που έχει ήδη τεθεί ηλεκτρονική ακινησία, γίνει κάτι από τα παραπάνω, τότε πρέπει να δηλώσεις το γεγονός στη ΔΟΥ, προσκομίζοντας και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις απόσυρση του αυτοκινήτου θα ακολουθήσεις τη διαδικασία που αφορά στη διαγραφή αυτοκινήτου/ δίκυκλου ΙΧ και γίνεται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας.

Είτε έχεις αποφασίσει να καταθέσεις τις πινακίδες του οχήματός σου προσωρινά, είτε οριστικά, θυμήσου να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου εταιρεία. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς τυχόν αλλαγές στην κατάσταση του οχήματός σου, ώστε να μην βρεθείς ανασφάλιστος/η ούτε για μία μέρα!

Πρόστιμα για παράνομη κυκλοφορία

Αν το όχημά σου κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τότε επιβάλλεται η καταβολή των τελών κυκλοφορίας και πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής.

Επιπλέον, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000€. Με ύπαρξη υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και προβλέπεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του ιδιοκτήτη/ κατόχου.

Επωφελούμαι με την προσωρινή ακινησία;

Να ξεκαθαρίσουμε πως προσωρινή κατάθεση πινακίδων κάνεις μόνο όταν δεν πρόκειται να κυκλοφορήσεις το όχημά σου, διότι διαφορετικά η μετακίνηση θα είναι παράνομη και θα υπάρξουν οι παραπάνω ποινές.

Η κατάθεση πινακίδων και η τήρηση της ακινησίας μπορεί να σου προσφέρει κάποια οφέλη. Συγκεκριμένα έχεις:

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας

Γλιτώνεις τα τέλη κυκλοφορίας, όταν το όχημα τίθεται σε ακινησία πριν το τέλος του έτους ή πριν τη λήξη οποιασδήποτε παράτασης δοθεί.

Να ξέρεις ότι έχεις τη δυνατότητα από το νέο χρόνο να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και να μετακινήσεις κανονικά το όχημά σου. Αν ας πούμε θέλεις να πάρεις πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας για ένα εξάμηνο, τότε θα πληρώσεις μόνο τα τέλη που αντιστοιχούν σε αυτούς τους μήνες. Έτσι, έχεις απαλλαχθεί από ένα μέρος των τελών.

Διακοπή της ασφάλισης

Αν λοιπόν, αποφασίσεις να προχωρήσεις σε κατάθεση πινακίδων για οποιοδήποτε όχημα (αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, μηχανάκι), δεν χρειάζεται να ανησυχείς για νέα ασφάλεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το όχημα πρέπει να βρίσκεται υπό ασφάλιση κατά την εκτέλεση της διαδικασίας κατάθεσης.

Προσοχή όμως! Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για τα οχήματα που βρίσκονται σε κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείς ασφάλιση ακόμα και αν μετακινήσεις ένα όχημα με προσωρινές πινακίδες για μια μόνο μέρα του χρόνου! Αυτό περιλαμβάνει και την περίπτωση που μετακινήσεις το όχημα για λόγους συντήρησης και επισκευής.

Οπότε, μην παίρνεις τον κίνδυνο να μετακινηθείς με το όχημά σου χωρίς ασφάλιση, διότι θα υποστείς πολύ αυστηρές κυρώσεις! Δες τις τιμές για μηνιαία ασφάλεια αυτοκινήτου μέσω του insurancemarket και κλείσε την προσφορά που σου ταιριάζει, προτού να είναι πολύ αργά!

Μείωση τεκμαρτού εισοδήματος

Όταν έχεις ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο, δεν λαμβάνεται υπόψη στο τεκμαρτό εισόδημά σου. Έτσι, αν αποσύρεις τις πινακίδες για 6 από τους 12 μήνες του χρόνου, θα πληρώσεις μόνο το μισό του τεκμηρίου του οχήματός σου. Όμως, πρώτα συμβουλεύσου τον λογιστή σου, ώστε να σιγουρευτείς πως αυτό ισχύει και για σένα.

Κατάθεση πινακίδων: Διαδικασία για επανακυκλοφορία

Όταν αποφασίσεις να επαναφέρεις το αυτοκίνητό σου σε καθεστώς κίνησης, θα πρέπει να κάνεις άρση της ακινησίας. Αυτό γίνεται και πάλι μέσω της εφαρμογής MyCar. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και να επανατοποθετήσεις τις πινακίδες στο αυτοκίνητο.

Ελπίζουμε να βρήκες όσα έψαχνες και έμαθες πώς γίνεται η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων.

Πριν όμως επιστρέψεις στους δρόμους, είναι απαραίτητο να κλείσεις μία ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής. Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε την αγορά και επίλεξε το πακέτο που σου ταιριάζει περισσότερο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου