Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα & διαδικασία άρσης ακινησίας

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα & διαδικασία άρσης ακινησίας

τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα σε αφορούν αν είσαι ιδιοκτήτης ΙΧ (επιβατικό/ δίκυκλο) και έχεις κάνει ή θέλεις να κάνεις προσωρινή κατάθεση πινακίδων.

❗ Προσοχή, λέγοντας τέλη με το μήνα δεν σημαίνει ότι πληρώνεις σε δόσεις. Σημαίνει ότι έχεις καταθέσει πινακίδες και αποφασίζεις να κυκλοφορήσεις το όχημά σου για συγκεκριμένους μήνες. Έτσι, προκύπτει η υποχρέωσή σου να πληρώσεις τα τέλη που αντιστοιχούν στους μήνες αυτούς. Πληρώνεις δηλαδή, όλο το ποσό σε μία και μόνο δόση.

Για πληροφορίες σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, τα ποσά πληρωμής υπολογισμένα με το μήνα και τις online διαδικασίες με τις οποίες θα θέσεις σε ακινησία/ κίνηση το όχημά σου, συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο που ετοιμάσαμε για σένα!

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Τι πρέπει να γνωρίζω;

Ανάλογα τους μήνες που θα κάνεις άρση, θα πληρώσεις και τα τέλη που αντιστοιχούν στο συνολικό χρονικό διάστημα της άρσης. Είναι σαν “αναλογικά” τέλη κυκλοφορίας. Δηλαδή, για:

 • Τέλη κυκλοφορίας για ένα μήνα, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
 • Δύο μήνες, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
 • Τρεις μήνες, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Το ποσό διαμορφώνεται ομοίως για τέλη κυκλοφορίας για 6 μήνες, ή όποιο άλλο διάστημα επιλέξεις.

📅 Ο μήνας που θα κάνεις άρση ακινησίας μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα του μήνα έκανες τη διαδικασία.

Προτού θέσεις το όχημα σε κίνηση εντός του 2024, θα χρειαστεί να κάνεις τα εξής:

 • Να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, εφόσον πρώτα δηλώσεις τους μήνες για τους οποίους θα κινείς το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου, και
 • Να ασφαλίσεις το όχημά σου.

Υπολογισμός τελών κυκλοφορίας με το μήνα – Μερικά παραδείγματα

Έχουμε συγκεντρώσει κάποια παραδείγματα με τα ποσά που θα πληρώσουν όσοι έχουν επιλέξει τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Συγκεκριμένα:

 • Για ένα αυτοκίνητο του 2005, με κινητήρα 1.400 κυβικά (ετήσια τέλη 240€), αν επιλέξεις να τις πάρεις πίσω για 5 μήνες, τότε θα πληρώσεις 20€ Χ 5 μήνες = 100€.
 • Έστω ότι είσαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών για το οποίο θα πλήρωνες ετήσια τέλη 690€ και θες να “ξαναβάλεις” τις πινακίδες κυκλοφορίας από μέσα Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου, ας πούμε για τις διακοπές σου. Για το διάστημα αυτό, θα επιβαρυνθείς με τέλη που αντιστοιχούν σε ΔΥΟ μήνες, δηλαδή 115€ (57,5 ευρώ ο καθένας) καθώς ο Ιούλιος θα μετρήσει ολόκληρος.
 • Εάν είσαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών για το οποίο θα πλήρωνες τέλη 920€ τον χρόνο και θέλεις να “πάρεις” πίσω τις πινακίδες σου για το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας για 6 μήνες επί 76,6€ = 459,6€.

❗ Αν περάσει το διάστημα για το οποίο έχεις πληρώσει τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, αλλά δεν καταθέσεις ξανά τις πινακίδες σου, τότε θα πληρώσεις πρόστιμο. Επομένως, μην το ξεχάσεις ή αμελήσεις!

Τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρικών & υβριδικών οχημάτων – Τι ισχύει;

Όπως είναι γνωστό τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Από την άλλη, τα υβριδικά οχήματα πληρώνουν από μηδενικά έως ελάχιστα τέλη κυκλοφορίας, βάσει των εκπομπών ρύπων CO2 και της ημερομηνίας ταξινόμησής τους.

Π.χ. για ένα υβριδικό αυτοκίνητο του 2016 το όποιο εκπέμπει 150 gr/km CO2 με τέλη κυκλοφορίας 1,85 ευρώ/ γραμ. τότε για τον χρόνο κανονικά θα πλήρωνες 150 x 1,85 = 277,5 ευρώ.

Αν όμως αποφασίσεις να κάνεις κατάθεση πινακίδων, και εντός του 2023 κάνεις άρση έστω για 3 μήνες, τότε θα πληρώσεις τα 3/12 του 277,5, δηλαδή 69,38 ευρώ.

Προσωρινή ακινησία – Πώς θα κάνεις κατάθεση πινακίδων;

Για να αποφύγεις την πληρωμή τελών κυκλοφορίας του 2024 και τελικά να κάνεις πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα από το νέο έτος, θα πρέπει να θέσεις το όχημά σου σε προσωρινή ακινησία μέχρι το τέλος του έτους.

Η διαδικασία προσωρινής κατάθεσης πινακίδων γίνεται ηλεκτρονικά και μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο «Προσωρινή Κατάθεση Πινακίδων».

Πώς γίνεται η άρση ακινησίας αυτοκινήτου;

Η διαδικασία άρσης της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα myCar. Τα βήματα που ακολουθήσεις είναι απλά:

 1. Συνδέεσαι με τους κωδικούς TaxisNet.
 2. Πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που επιθυμείς (από την επιλογή Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων).
 3. Στη συνέχεια από την επιλογή Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία, αρχίζεις τη διαδικασία της άρσης.
 4. Μετά, επιλέγεις το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία.
 5. Ακολουθεί online έλεγχος για το αν το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλισμένο και τέλη πληρωμένα.
 6. Τέλος, υποβάλεις την αίτηση για άρση της ακινησίας.

Το δικαίωμα της άρσης ακινησίας έχουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για μία μόνο φορά μέσα στο ίδιο έτος. Επιπλέον, το να είσαι ασφαλισμένος αποτελεί προϋπόθεση για την άρση της ακινησίας.

Πινακίδα «Μ»

Με την πινακίδα «Μ», μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει το όχημά του μέχρι 3 μέρες τον χρόνο με πληρωμή ποσού τελών κυκλοφορίας 10 ευρώ/ ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.

Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους 1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1. Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος.

Το Μ, χορηγείται ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη ΔΟΥ ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο:

 • για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
 • για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ, ή
 • για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.

Μην ρισκάρεις να το κυκλοφορήσεις ανασφάλιστο! Πραγματικά δεν αξίζει το ρίσκο. Αυτό γιατί, η ΑΑΔΕ θα μπορεί με σάρωση των πινακίδων κυκλοφορίας να ελέγχει εάν τα οχήματα βρίσκονται σε ακινησία.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις ποια διαδικασία ακολουθείται για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Και όταν έρθει η ώρα να κυκλοφορήσεις ξανά στους δρόμους, μην ξεχάσεις την ασφάλεια αυτοκινήτου.

🔎 Στο insurancemarket η σύγκριση ασφαλειών γίνεται πιο απλή και γρήγορη από ποτέ! Μέσω της πλατφόρμας μας μπορείς να συγκρίνεις προσφορές μέχρι και 29 ασφαλιστικών εταιρειών, εντοπίζοντας την ασφάλεια που ταιριάζει στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου.

Είτε ψάχνεις ασφάλεια αυτοκινήτου, είτε ασφάλεια σπιτιού, είτε ακόμη και ασφάλεια υγείας, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να κάνεις την ιδανική επιλογή!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου