Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα & διαδικασία άρσης ακινησίας

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα & διαδικασία άρσης ακινησίας

τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα σε αφορούν αν είσαι ιδιοκτήτης ΙΧ (επιβατικό/ δίκυκλο) και έχεις κάνει προσωρινή κατάθεση πινακίδων. Για να μπορέσεις λοιπόν να κυκλοφορήσεις με το όχημά σου ξανά εντός του 2023 θα πρέπει να κάνεις άρση ακινησίας, να πληρώσεις τα τέλη με το μήνα και να ασφαλίσεις το όχημα.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα ψάχνεις για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, τα ποσά και την online διαδικασία άρσης ακινησίας.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Τι ισχύει;

Για να πάρεις πίσω τις πινακίδες εντός του 2023, θα χρειαστεί να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, εφόσον πρώτα δηλώσεις τους μήνες για τους οποίους θα κινείς το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου.

Παραδείγματα ανά κυβικά για συμβατικά & υβριδικά οχήματα

Έχουμε συγκεντρώσει κάποια παραδείγματα με τα ποσά που θα πληρώσουν όσοι έχουν επιλέξει τα τελη με το μήνα. Συγκεκριμένα:

 • Αν έχεις καταθέσει πινακίδες για ένα αυτοκίνητο του 2005, με κινητήρα 1.400 κυβικά (ετήσια τέλη 240€) και επιλέξεις να τις πάρεις πίσω για 5 μήνες, τότε θα πληρώσεις 100€. Θα πληρώσεις δηλαδή 20€ Χ 5 μήνες.
 • Έστω ότι είσαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών για το οποίο θα πλήρωνες ετήσια τέλη 690€ και θες να “ξαναβάλεις” τις πινακίδες από μέσα Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου, ας πούμε για τις διακοπές σου. Για το διάστημα αυτό, θα επιβαρυνθείς με τέλη που αντιστοιχούν σε ΔΥΟ μήνες, δηλαδή 115€ (57,5 ευρώ ο καθένας) καθώς ο Ιούλιος θα μετρήσει ολόκληρος.
 • Εάν είσαι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών για το οποίο θα πλήρωνες τέλη 920€ τον χρόνο και θέλεις να “πάρεις” πίσω τις πινακίδες σου για το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσεις 459,6€ (δηλαδή 76,6 ευρώ Χ 6μήνες).
 • Για ένα υβριδικό αυτοκίνητο του 2016 το όποιο εκπέμπει 150 gr/km CO2, γνωρίζοντας πως τα τέλη είναι 1,85 ευρώ/ γραμ. τότε για τον χρόνο κανονικά θα πλήρωνες 150 x 1,85 = 277,5 ευρώ. Αν όμως αποφασίσεις να κάνεις κατάθεση πινακίδων και εντός του 2023 κάνεις άρση, έστω για 3 μήνες, τότε θα πληρώσεις τα 3/12 του 277,5, δηλαδή 69,38 ευρώ.

📍 Σημείωσε ότι, αν περάσει το διάστημα για το οποίο έχεις πληρώσει τέλη με το μήνα, αλλά δεν καταθέσεις ξανά τις πινακίδες σου, τότε θα πληρώσεις πρόστιμο. Επομένως, μην το ξεχάσεις ή αμελήσεις!

Τι ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρικών & υβριδικών οχήματα;

Όπως είναι γνωστό τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Από την άλλη, τα υβριδικά οχήματα πληρώνουν από μηδενικά έως ελάχιστα τέλη κυκλοφορίας, βάσει των εκπομπών CO2 και της ημερομηνίας ταξινόμησής τους.

Υπάρχουν εξαιρέσεις στην καταβολή τελών κυκλοφορίας με το μήνα;

Εξαιρούνται από την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας τα οχήματα που:

 • έχουν κλαπεί ή δεν υπάρχει η άδεια κυκλοφορίας ή/ και οι πινακίδες τους
 • κυκλοφορούν στο εξωτερικό
 • είναι σε εξέλιξη η μεταβίβαση τους
 • κατασχέθηκαν ολόκληρα ή έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες τους από δημόσια αρχή
 • δόθηκαν για ανακύκλωση στο δίκτυο συνεργατών της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) ή καταστράφηκαν ολοσχερώς λόγω πυρκαγιάς/ άλλης αιτίας ή εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους
 • βγήκαν σε πλειστηριασμό
 • απεβίωσε ο ιδιοκτήτης τους

Πόσα θα είναι τα τέλη με το μήνα αν κάνω άρση ακινησίας;

Μέχρι τώρα ισχύουν τα εξής για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας:

 • Ενός μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
 • Δύο μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
 • Τριών μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κ.λπ.

Να ξέρεις πως ο μήνας που θα κάνεις άρση ακινησίας θα μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα του μήνα έκανες τη διαδικασία.

Πώς κάνω άρση ακινησίας;

Η διαδικασία άρσης της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα myCar. Τα βήματα που ακολουθήσεις είναι απλά:

 1. Συνδέεσαι με τους κωδικούς TaxisNet.
 2. Επιλέγεις το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία.
 3. Πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που επιθυμείς.
 4. Ακολουθεί online έλεγχος για το αν το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλισμένο.
 5. Υποβάλεις την αίτηση για άρση της ακινησίας.

📍 Το δικαίωμα της άρσης ακινησίας έχουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για μία μόνο φορά μέσα στο ίδιο έτος. Επιπλέον, το να είσαι ασφαλισμένος αποτελεί προϋπόθεση για την άρση της ακινησίας.

Πινακίδα «Μ»

Με την πινακίδα «Μ», μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει το όχημά του μέχρι 3 μέρες τον χρόνο με πληρωμή ποσού τελών κυκλοφορίας 10 ευρώ/ ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους 1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1. Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Το Μ, χορηγείται ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη ΔΟΥ ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο:

 • για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
 • για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ, ή
 • για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.

⚠️Μην ρισκάρεις να το κυκλοφορήσεις ανασφάλιστο! Πραγματικά δεν αξίζει το ρίσκο. Αυτό γιατί, στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι μια νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας αυτοκινήτων. Άλλωστε, από τη στιγμή που οι οδηγοί δεν χρειάζεται να καταθέσουν τις πινακίδες τους για να θέσουν σε ακινησία το όχημα, ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί μία αποτελεσματικότερη μέθοδος ελέγχου.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις ποια είναι η διαδικασία της άρσης ακινησίας και πώς μπορείς να πληρώσεις τα τέλη με το μήνα. Και μην ξεχνάς ότι τώρα που ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσεις ξανά στους δρόμους, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου.

🔎 Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε δωρεάν ανάμεσα σε 27+ ασφαλιστικές εταιρείες και βρες την προσφορά που σου ταιριάζει. Και όλα αυτά από την άνεση του καναπέ σου!

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου

Σύγκρινε έως 29 Ασφαλιστικές Εταιρείες

πινακίδα widget