Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου – μηχανής | Πόσο κοστίζει η ασφάλιση;

Κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου – μηχανής | Πόσο κοστίζει η ασφάλιση;

κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου - μηχανής

Το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου, μηχανής και κάθε άλλου οχήματος καθορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο. Κάθε ασφαλιστική εταιρεία λοιπόν, έχει τη δική της τιμολογιακή πολιτική με βάση τους παράγοντες κινδύνου που έχει αξιολογήσει ως κρίσιμους και σημαντικούς.

Ας δούμε τι επηρεάζει τις τιμές στα ασφάλιστρά σου και με ποιες κινήσεις μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το κόστος.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου & μηχανής;

Ενδεικτικά, οι συνήθεις παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου είναι:

#1 H ηλικία του οδηγού

Οι νέοι (Ν) οδηγοί (κάτοχοι διπλώματος για λιγότερο από 1 χρόνο ή κάτω των 23 ετών ή και τα δύο), θεωρούνται οδηγοί υψηλού ρίσκου από τις ασφαλιστικές εταιρείες και επομένως πληρώνουν περισσότερα για την ίδια κάλυψη από ότι οι άλλοι οδηγοί (επασφάλιστρο).

Άρα, αν είσαι πιο έμπειρος οδηγός, θα έχεις και πιο οικονομικά ασφάλιστρα στο αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου. Οι οδηγοί γύρω στα 40 θεωρείται πως απολαμβάνουν πιο χαμηλά ασφάλιστρα.

#2 H χρήση του οχήματος (Αυτοκίνητο, Μηχανή, Φορτηγό κ.λπ.)

Η χρήση του οχήματος παίζει σημαντικό ρόλο. Διαφορετική τιμολόγηση ισχύει για τα επιβατικά, τα οχήματα δημοσίας χρήσεως, τα φορτηγά και τα δίκυκλα, λόγω της διαφοράς του ύψους της ζημιάς που προκαλούν λόγω χρήσης.

#3 Τα χαρακτηριστικά του οχήματος (κυβικά, ιπποδύναμη, έτος κατασκευής κ.λπ.)

Η ιπποδύναμη μπορεί επίσης να επηρεάσει την τιμή της ασφάλειας. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν ή επιβαρύνουν τα ασφάλιστρα για οχήματα τύπου GT, RALLY, TURBO. Αυτό δεν ισχύει βέβαια και για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Και η ασφαλιζόμενη αξία του οχήματος είναι σημαντική, καθώς προσδιορίζει το μέγεθος των ασφαλίστρων σε πολλές περιπτώσεις προαιρετικών καλύψεων όπως η πυρκαγιά, η κλοπή και η κάλυψη των ιδίων ζημιών.

Συμβουλή: Να αναπροσαρμόζεις κάθε χρόνο το ποσό της τρέχουσας εμπορικής αξίας του οχήματός σου. Έτσι, το ασφάλιστρο που πληρώνεις θα αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του και στην επέλευση ζημιάς θα πληρωθείς στο ακέραιο.

#4 Το ύψος της απαλλαγής

Απαλλαγή είναι ένα προκαθορισμένο ποσό, κάτω από το οποίο η ασφαλιστική δεν θα σε αποζημιώσει για τη ζημιά στο όχημά σου. Το ποσό αυτό διαφέρει από ασφαλιστική σε ασφαλιστική και από κάλυψη σε κάλυψη. Τις περισσότερες φορές μάλιστα επηρεάζει δραστικά το κόστος μικτής ασφάλειας αυτοκινήτου, εκείνης δηλαδή που περιέχει και την κάλυψη Ίδιων Ζημιών.

Όσο υψηλότερο είναι το ποσό της απαλλαγής, τόσο χαμηλότερη είναι η τιμή της ασφάλειας αυτοκινήτου.

#5 Το ιστορικό ζημιών

Όσο λιγότερα “κοστίζεις” στην ασφαλιστική σου εταιρεία, τόσο λιγότερα σε χρεώνει. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση για κάθε χρόνο που δεν προκάλεσες ζημιά, συνήθως για διάστημα πέντε ετών.

Κι αν φοβάσαι ότι μπορεί να προκαλέσεις κάποιο ατύχημα με δική σου υπαιτιότητα, μπορείς να προσθέσεις στο συμβόλαιό σου την προαιρετική κάλυψη “προστασία bonus malus”. Χάρη σε αυτή, δεν θα επιβαρυνθείς με ακριβότερα ασφάλιστρα στην επόμενη ανανέωση (αρκεί να παραμείνεις στην ίδια ασφαλιστική).

#6 Η γεωγραφική περιφέρεια

Στα αστικά κέντρα το ρίσκο θεωρείται μεγαλύτερο, γιατί όσο αυξάνεται ο αριθμός των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων, τόσο συχνότερες γίνονται οι ζημιές.

Οι πόλεις επίσης έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας. Συστήματα όπως συναγερμοί, immobilizer και συσκευές ανίχνευσης και εντοπισμού οχημάτων, ρίχνουν τις τιμές ασφάλειας μηχανής και αυτοκινήτου.

#7 Η διάρκεια της ασφαλιστικής κάλυψης

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η ετήσια ασφάλιση έχει πιο οικονομικά ασφάλιστρα ανά μήνα, σε σχέση με την εξάμηνη ή άλλες ασφάλειες μικρότερης διάρκειας.

Και τώρα που σου προσφέρουμε έως 12 άτοκες δόσεις, δεν υπάρχει πια λόγος για να μην κλείσεις ετήσια ασφάλεια και να μειώσεις τα κόστη σου!

#8 Το επάγγελμα

Οι ασφαλιστικές βασίζονται και σε στατιστικές που δείχνουν την αξιοπιστία των οδηγών. Για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απολαμβάνουν εκπτώσεις έως και 25% από κάποιες εταιρείες, καθώς φαίνεται ότι είναι περισσότερο επιφυλακτικοί στην οδήγηση, άρα πιο ασφαλείς.

Ειδικές εκπτώσεις ισχύουν επίσης για ένστολους, αλλά και για ανέργους, μειώνοντας έτσι το κόστος ασφάλειας.

#9 Οι συνθήκες στην ασφαλιστική αγορά

Η αύξηση από την πολιτεία των ορίων ευθύνης για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, η αύξηση των αποθεματικών για κάθε ασφαλιστική εταιρεία σύμφωνα με την εναρμόνιση στις κοινοτικές οδηγίες της Ε.Ε. και η επιβολή από την πολιτεία ειδικών φόρων, είναι βασικοί παράγοντες αύξησης του κόστους της ασφάλισης.

Πώς μπορείς εσύ προσωπικά να μειώσεις το κόστος ασφάλισής σου;

Αν θέλεις να μειώσεις το κόστος ασφάλειας αυτοκινήτου – μηχανής, υπάρχουν και κάποιες απλές ενέργειες που μπορείς να κάνεις:

  • Σύγκρινε πριν αγοράσεις. Υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές και στο insurancemarket έχουμε συγκεντρώσει συνολικά 29, για να επιλέξεις την καλύτερη για τις ανάγκες σου.
  • Επίλεξε καλύψεις με προσοχή. Κυκλοφορούν δεκάδες διαφορετικές ασφαλιστικές καλύψεις, κατάλληλες για διαφορετικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Διάβασε προσεκτικά την κάθε μια και πάρε μόνο όσες χρειάζεσαι.
  • Δες αν δικαιούσαι ειδική έκπτωση. Δημόσιοι υπάλληλοι, ένστολοι και άνεργοι έχουν πιο οικονομικά ασφάλιστρα.
  • Οδήγησε πιο προσεκτικά. Όταν προκαλείς ατυχήματα, αυτό (προφανώς) γίνεται αντιληπτό από την ασφαλιστική σου, η οποία σε θεωρεί κίνδυνο και αυξάνει τα ασφάλιστρα που πληρώνεις.
  • Βάλε σύστημα ασφαλείας. Ένα αντικλεπτικό σύστημα με συναγερμό μπορεί να σημαίνει πιο χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά και πιο ήσυχο μυαλό. Ειδικότερα αν αποφασίσεις να βάλεις κάποιο σύστημα ασφάλειας τότε το κόστος ασφάλειας μηχανής μπορεί να μειωθεί αρκετά.
  • Φέρε όλα τα οχήματα της οικογένειας στην ίδια εταιρεία. Σε κάποιες εταιρείες, οι ασφαλισμένοι που έχουν πάνω από δύο ή τρία οχήματα ασφαλισμένα στην ίδια εταιρεία δικαιούνται έκπτωση στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των αυτοκινήτων τους.
  • Επίλεξε ετήσια ασφάλιση. Οι τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου και μηχανής ετήσιας διάρκειας φαίνονται να είναι αναλογικά χαμηλότερες, σε σχέση με τα συμβόλαια μικρότερης διάρκειας.

Τελικά πόσο κοστίζει η ασφάλεια αυτοκινήτου – μηχανής;

Το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από όλους τους παράγοντες που περιγράφουμε παραπάνω. Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε το κόστος ασφάλισης μηχανής και αυτοκινήτου στο insurancemarket.

Κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου, εξάμηνο & ετήσιο:

  • Ασφάλεια αυτοκινήτου από 43€ το εξάμηνο
  • Ασφάλεια αυτοκινήτου από 78€ το χρόνο

Και… πόσο κοστίζει η ασφάλεια για μηχανάκι;

*Οι τιμολογήσεις αφορούν ασφάλιση στις απαραίτητες εκ του Νόμου καλύψεις για Nissan Micra του 2022 στην Hellas Direct, και για Piaggio Liberty 50cc στην Ιντερσαλόνικα, με τκ 84100 & οδηγό 40 ετών στις 08/03/2024. 

Κάνε κι εσύ online σύγκριση ασφαλειών σε έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες, βρες την προσφορά που σε συμφέρει για ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής και κλείσε στο χαμηλότερο κόστος!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου