Προστασία Bonus Malus: Τι είναι & πώς σε εξυπηρετεί;

Οι ασφαλιστικές λαμβάνουν υπόψη πολλά διαφορετικά κριτήρια, για να καθορίσουν το κόστος των ασφαλίστρων σου. Ένας παράγοντας που λαμβάνουν υπόψη, είναι και το πού βρίσκεσαι στην κλίμακα του bonus malus. Και με την προστασία bonus malus, μπορείς να βρίσκεσαι σε καλή θέση, ακόμα κι αν κάποια στιγμή προκαλέσεις ατύχημα με το αυτοκίνητο.

Διάβασε περισσότερα παρακάτω και δες πώς θα επωφεληθείς από την κάλυψη αυτή.

Δες το βίντεο

Συχνές ερωτήσεις

Στην προσπάθειά τους να εκτιμήσουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν, για την ασφάλεια αυτοκινήτου ενός οδηγού, οι ασφαλιστικές έχουν θεσπίσει ένα σύστημα αξιολόγησης που τις βοηθά στο έργο τους.

Το σύστημα αυτό λέγεται Bonus Malus και λαμβάνει υπόψη το ιστορικό ζημιών κάθε οδηγού, προκειμένου η ασφαλιστική να εκτιμήσει τι ρίσκο λαμβάνει, καλύπτοντάς τον.

Και ποια είναι η λογική πίσω από το σύστημα αυτό; Είναι απλή. Οι οδηγοί που έχουν ζημιές από δική τους υπαιτιότητα στο ιστορικό τους, επιβαρύνονται με πιο ακριβά ασφάλιστρα. Αντιθέτως, οδηγοί χωρίς ζημιές από δική τους υπαιτιότητα, έχουν πιο οικονομικά ασφάλιστρα.

Η κλίμακα του Bonus Malus έχει 10 θέσεις. Ξεκινάει από το 1, όπου είναι η καλύτερη θέση, δηλαδή οδηγοί που δεν έχουν καθόλου ζημιές – ατυχήματα στο ιστορικό τους.

Η κλίμακα καταλήγει στο 10, όπου βρίσκονται οδηγοί με πολλές ζημιές στο ιστορικό τους. Σε κάποιες ασφαλιστικές, η κλίμακα μπορεί να ξεκινάει στο 2-3, αλλά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχεί, είναι απλά θέμα της ασφαλιστικής.

Όσο για τον υπολογισμό του bonus malus, κάθε φορά που προκαλείς κάποιο ατύχημα με δική σου ευθύνη, ανεβαίνεις περίπου 2 κατηγορίες στο σύστημα.

Βλέπεις ότι έχεις ανέβει κατηγορία στο bonus malus, στο τέλος της ασφαλιστικής περιόδου, δηλαδή όταν λήξει το συμβόλαιό σου. Και τότε, ουσιαστικά αναπροσαρμόζεται το ασφάλιστρο για το επόμενο συμβόλαιό σου.  

Αν έχεις προκαλέσει ατυχήματα με το αυτοκίνητο, τότε σίγουρα θα ανέβεις κατηγορία στο bonus malus (εκτός αν έχεις κάλυψη προστασίας bonus malus) και τα ασφάλιστρά σου πιθανώς θα είναι πιο ακριβά στο επόμενο συμβόλαιο.  

Κι αν σκέφτεσαι να αλλάξεις ασφαλιστική, για να γλιτώσεις τα ακριβότερα ασφάλιστρα, δυστυχώς δε λειτουργεί έτσι. Η αξιολόγησή σου στο σύστημα θα σε ακολουθήσει, άσχετα από την ασφαλιστική εταιρεία! 

Όσο πιο χαμηλά βρίσκεσαι στην κλίμακα του bonus malus, τόσο λιγότερα πληρώνεις για τα ασφάλιστρά σου. Ανάλογα με την ασφαλιστική σου εταιρεία, η έκπτωση μπορεί να φτάσει το 4-8% στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σου.  

Κι αν φοβάσαι ότι μπορεί να προκαλέσεις κάποιο ατύχημα και να ανέβεις στην κλίμακα, για σένα υπάρχει η κάλυψη προστασίας του bonus malus.  

Αν έχεις αυτή την κάλυψη στο συμβόλαιό σου και προκύψει κάποια ζημιά με δική σου υπαιτιότητα, τα ασφάλιστρά σου δεν θα αυξηθούν στην επόμενη ανανέωση. 

Τίποτα. Η κατάταξη στο bonus malus ακολουθεί τον οδηγό και όχι το όχημα. Δηλαδή, αν ο προηγούμενος κάτοχος του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ήταν, π.χ. στην κατηγορία 8, αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα θα είσαι κι εσύ, που αγόρασες το αυτοκίνητό του. 

Η θέση σου στο σύστημα καθορίζεται από τη δική σου οδηγική συμπεριφορά και μόνο, γιατί μόνο εσένα αφορά ο υπολογισμός του bonus malus.  

Σε όλα τα πακέτα ασφάλισης μπορείς να βρεις προστασία bonus malus, δηλαδή σε πακέτα: 

Δεν παρέχουν την κάλυψη όλες οι ασφαλιστικές, αλλά στο insurancemarket.gr μπορείς να συγκρίνεις προσφορές σε έως 26 εταιρείες και να κλείσεις συμβόλαιο που να περιλαμβάνει προστασία του bonus malus. Έτσι κι αλλιώς, όλη η διαδικασία γίνεται online, από το κινητό ή τον υπολογιστή σου. 

 Τα βήματα είναι πολύ απλά: 

  1. Μπαίνεις στο insurancemarket.gr και συμπληρώνεις πινακίδα & στοιχεία ιδιοκτήτη
  2. Παίρνεις προσφορές για βασική, μικτή ή ασφάλεια πυρός κλοπής
  3. Ψάχνεις για τις προσφορές που περιλαμβάνουν “Προστασία Bonus Malus” ή “Προστασία B/M”
  4. Επιλέγεις την προσφορά που θέλεις, εξοφλείς και λαμβάνεις το συμβόλαιο στο email σου.

Και τώρα που ξέρεις τι είναι το bonus malus και κάλυψη για την προστασία του, μπες και πάρε προσφορές από το κινητό ή τον υπολογιστή σου, μέσα σε λιγότερο από 5’! 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ 5,5€

…το μήνα, με τις καλύψεις που σου ταιριάζουν!

πινακίδα widget
φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ 5,5€

…το μήνα, με τις καλύψεις που σου ταιριάζουν!

πινακίδα widget
φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου