Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Επένδυση σε φωτοβολταϊκά: Με συμφέρει;

Επένδυση σε φωτοβολταϊκά: Με συμφέρει;

επένδυση σε φωτοβολταϊκά

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά είναι μια επιλογή που έχει κερδίσει την προσοχή πολλών ιδιωτών και επιχειρήσεων, δεδομένης της αναμενόμενης ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Απορείς αν αξίζει να ασχοληθείς με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών; Τότε είσαι στο σωστό σημείο όπου θα μάθεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές, εκτίμηση του αρχικού κόστους, τι έσοδα θα έχει αυτή η επένδυση και σε πόσα χρόνια γίνεται απόσβεση.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Τι ισχύει για τα φωτοβολταϊκά σήμερα;

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι αναθεωρημένοι στόχοι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η χώρα μας θα πρέπει το 2030 να έχει 9,5 GW από αιολικά εκ των οποίων 1,9 GW υπεράκτια, 13,4 GW φωτοβολταικά και 0,6 GW άλλες πράσινες τεχνολογίες.

Ειδικά στα χερσαία αιολικά και φωτοβολταικά, η εγκατεστημένη ισχύς προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12 GW ως το 2030, δηλαδή από 11,5 GW στα τέλη του 2023 σε 23,5 GW το 2030.

Τα υδροηλεκτρικά θα πρέπει να είναι 3,8 GW, η αποθήκευση 5,3 GW εκ των οποίων 3,1 GW μπαταρίες και 2,2 GW η αντλησιοταμίευση, ενώ το μείγμα συμπληρώνουν 7,7 GW μονάδων φυσικού αερίου, 0,7 GW μονάδων με υγρό καύσιμο και καθόλου λιγνίτης.

Στους στόχους προβλέπεται:

 • Μείωση κατά 54% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.
 • 79% η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως ποσοστό επί της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030.
 • 46% το μερίδιο των ΑΠΕ για θέρμανση – ψύξη (από 43% σήμερα), στο 29% το μερίδιο ΑΠΕ στις μεταφορές (από 19% στο υφιστάμενο).
 • 15,4 εκατ. τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου, η τελική κατανάλωση ενέργειας το 2030.
 • 29% ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στον κλάδο των μεταφορών έναντι 19% που ήταν το 2019.

Ποιες είναι οι επιλογές σου;

Σήμερα, οι επιλογές που έχεις αν θες να επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά είναι οι ακόλουθες:

Φωτοβολταϊκά πάρκα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, η οποία στη συνέχεια διοχετεύεται στο δίκτυο. Αυτό το είδος επένδυσης απευθύνεται σε επενδυτές, οργανισμούς που αναπτύσσουν ανανεώσιμα έργα, κατόχους γης, συνεταιρισμούς ή κοινότητες που έχουν ενδιαφέρον για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Φωτοβολταϊκά συστήματα με ενεργειακό συμψηφισμό

Με την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού συστήματος ενεργειακού συμψηφισμού, η ενέργεια που παράγεται εξισώνεται με την κατανάλωσή σου. Είναι κατάλληλο για οικιακή και επαγγελματική χρήση. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις και μία μπαταρία για την αποθήκευση της ενέργειας.

Ίσως το έχεις ακούσει και ως net metering για το οποίο μπορείς να μάθεις περισσότερα στο ειδικό άρθρο και βίντεο που έχουμε φτιάξει!

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες. Είναι κατάλληλα για κατοικίες και αγροτικές εγκαταστάσεις που είναι απομονωμένες από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, δρόμους, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, αγροτικές εγκαταστάσεις, καθώς και για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ταχύπλοα και ιστιοφόρα πλοία.

Αν το “τρέξεις” μόνος σου

Τα έργα ΑΠΕ πρέπει να γνωρίζεις πως υλοποιούνται, μετά την ολοκλήρωση μίας σύνθετης διαδικασίας αδειοδότησης, που περιλαμβάνει διακριτά στάδια αξιολόγησης κι έγκρισης.

Εμπλέκονται διαφορετικές διοικητικές αρχές και φορείς, η αρμοδιότητα των οποίων καθορίζεται αναλόγως με το είδος και το στάδιο ανάπτυξης του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαδικασία που ακολουθείται χωρίζεται σε 6 βήματα. Δηλαδή στη χορήγηση:

 1. Βεβαίωσης Παραγωγού ή Άδειας Παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
 2. Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή Περιφέρεια που ανήκει το έργο ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
 3. Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ.
 4. Άδειας Εγκατάστασης και πάλι από Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή Περιφέρεια που ανήκει το έργο ή το ΥΠΕΝ.
 5. Πώληση ηλεκτρικής ενέργειας/Συμμετοχή στην αγορά με σύναψη σύμβασης με ΔΑΠΕΕΠ/ΔΕΔΔΗΕ, Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας/Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) ΑΠΕ, και τη χορήγηση,
 6. Άδειας Λειτουργίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή Περιφέρεια που ανήκει το έργο ή το ΥΠΕΝ.

Αν μεσολαβήσει εταιρεία

Όλα τα στάδια της παραπάνω διαδικασίας αναλαμβάνονται από εξειδικευμένες εταιρείες, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά με επιπλέον κόστος. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς, να τρέχεις ή να χάνεις χρόνο – αφήνεις τους ειδικούς να το κάνουν για σένα. Τέλος, αυξάνεται η πιθανότητα έγκρισης του έργου.

Ποια είναι τα κόστη κατασκευής και πότε γίνεται η απόσβεση;

Για την επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο πολλές τράπεζες προσφέρουν χρηματοδοτικά προγράμματα για το σύνολο του προϋπολογισμού της επένδυσης (έργα υποδομής, αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, διαμόρφωση χώρων και έξοδα σύνδεσης).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει το 80% του συνολικού κόστους της επένδυσης ενώ το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια.

Παράδειγμα

Για ένα πάρκο 500kWp το ενδεικτικό κόστος επένδυσης είναι 400.000€, με την απόσβεση να υπολογίζεται σε περίπου 7,89 χρόνια.

Για κάτι μικρότερο όπως ένας φωτοβολταϊκός σταθμός 100 kWp το ενδεικτικό κόστος είναι 90.000€, με του απόσβεσή του θα γίνεται σε περίπου 7,77 χρόνια.

Τι έσοδα θα έχω από την επένδυση σε φωτοβολταϊκά;

Η επένδυση σε φωτοβολταϊκά σίγουρα έχει μεγάλο κόστος. Όμως και τα οφέλη είναι σημαντικά. Για το παραπάνω παράδειγμα ας πούμε το πάρκο των 500kW, τα μικτά του ετήσια έσοδα είναι περίπου 51.000€. Αντίστοιχα για ένα πάρκο 100kW είναι περίπου 12.000 ετησίως.

Γίνεται να νοικιάσω μία έκταση γης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;

Αν θέλεις να βρεις εταιρείες που νοικιάζουν χωράφια για φωτοβολταϊκά, μπορείς να το κάνεις.

Ωστόσο, αν επιλέξεις να ενοικιάσεις την ιδιόκτητη γη σου για αυτόν τον σκοπό, πρέπει να προσέξεις τη σύμβαση που θα υπογράψεις. Συχνά υπάρχουν όροι που δεν είναι ευνοϊκοί για τους ιδιοκτήτες της γης, οπότε σου εφιστούμε την προσοχή σε αυτό.

Την ενοικίαση αγροτεμαχίων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων συνήθως την επιλέγουν άνθρωποι που δεν ασχολούνται με την αγροτική δραστηριότητα και θέλουν να αξιοποιήσουν τη γη τους για επιπλέον εισόδημα. Και αυτό είναι λογικό.

Για τι μισθώματα μιλάμε;

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, που ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναζητούν αγροτική γη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, προσφέροντας μισθώματα της τάξης των 250 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως.

Μία τιμή που φαίνεται ελκυστική, εάν σκεφτούμε ότι οι τιμές για την απλή ενοικίαση αγροτικής γης κυμαίνονται από 30 με 60 ευρώ το στρέμμα ετησίως και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις αγγίζει τα 100 ευρώ.

💡 Ελπίζουμε να έμαθες όλα όσα χρειάζεσαι για τα φωτοβολταϊκά! Κι αν σκέφτεσαι πώς να εξοικονομήσεις χρήματα από την ενέργεια που καταναλώνεις, εμείς είμαστε εδώ.

Για σένα που έχεις μεγάλο επαγγελματικό τιμολόγιο ή διαχειρίζεσαι πολλαπλές παροχές -ακόμα και οικιακές- το insurancemarket σού προσφέρει προσωποποιημένες προτάσεις! Μίλησε σήμερα με έναν σύμβουλο ενέργειας!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (1 αξιολογήσεις, μέσος όρος: 5.00 από 5)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!