Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 1. Ρεύμα / Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & πώς να τις εκμεταλλευτείς;

Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & πώς να τις εκμεταλλευτείς;

ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η κλιματική καταστροφή δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, αλλά μια λυπηρή πραγματικότητα. Και δυστυχώς αν κάτι δεν αλλάξει ριζικά, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Σύμφωνα με το φετινό Global Risks Report του World Economic Forum ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους της επόμενης δεκαετίας είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιβαλλοντική καταστροφή προερχόμενη από τον άνθρωπο και η αποτυχία μας να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα που προηγήθηκε του report, τα δεινά που θα προκύψουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι στην κορυφή των φόβων για το τι θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Όπως είναι φανερό, δε μπορούμε πια να κάνουμε πως δεν έχει σημασία, πρέπει να αναλάβουμε δράση!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και να αποτρέψουμε την καταστροφή του, αλλά αν ξεκινήσουμε να τα απαριθμούμε, θα διαβάζεις για ώρες.

Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να δώσουμε έμφαση σε ένα από αυτά, που είναι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο ή ο άνθρακας, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά είναι μη ανανεώσιμα και εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία μας. Αν τα αντικαθιστούσαμε με τις λεγόμενες «πράσινες» ή «νέες» μορφές ενέργειας, τότε θα δίναμε μια τεράστια ανάσα στον πλανήτη μας.

Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.);

Όταν σκέφτεσαι Ανανεώσιμες ή πράσινες Πηγές Ενέργειας σου έρχεται στο μυαλό ήλιος, αέρας, νερό κτλ; Τότε είσαι σε καλό δρόμο για να καταλάβεις τι ακριβως σημαίνει Α.Π.Ε.

Για να το κάνουμε λίγο πιο ξεκάθαρο, μαζέψαμε τα 8 βασικά χαρακτηριστικά των εναλλακτικών αυτών πηγών ενέργειας και σου τα παρουσιάζουμε.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των ΑΠΕ

  • Είναι πηγές ενέργειας που βρίσκονται στη φύση (ήλιος, νερό, αέρας, γεωθερμία και βιομάζα)
  • Υπάρχουν σε αφθονία
  • Η εκμετάλλευσή τους δεν απαιτεί κάποια ενεργητική παρέμβαση (πχ άντληση, εξόρυξη ή καύση). Χρησιμοποιούμε τη ροή της ενέργειας που υπάρχει ήδη στη φύση
  • Η χρήση τους δε μολύνει το περιβάλλον
  • Βοηθούν στη μείωση της χρήσης πετρελαίου και της εξάρτησης από αυτό
  • Ο ενεργειακός τους εφοδιασμός είναι πολύ πιο ασφαλής
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος
  • Είναι η λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

👉 Fun fact: Είναι οι πρώτες μορφές ενέργειας που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος πριν ανακαλύψει τα ορυκτά καύσιμα.

Ποιες ακριβώς είναι οι Α.Π.Ε;

Καλά μέχρι εδώ, καταλάβαμε τι είναι οι Α.Π.Ε. και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Ποιες είναι όμως ακριβώς αυτές οι «πράσινες» μορφές ενέργειας;

1. Φωτοβολταϊκά: σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούς αυτή τη λέξη. Τα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα, συνήθως φτιαγμένα από πυρίτιο, που όταν πέσει πάνω τους ο ήλιος έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν την ακτινοβολία του σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται «φωτοβολταϊκό φαινόμενο» και τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι η πιο διαδεδομένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας στην ηλιόλουστη Ελλάδα.

2. Αιολική ενέργεια: πρόκειται για την εκμετάλλευση του ανέμου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα από ανεμογεννήτριες. Η «πράσινη» αυτή ενέργεια είναι επίσης διαδεδομένη στη χώρα μας αφού οι άνεμοι είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τα Αυγουστιάτικα μελτέμια. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει στις πλαγιές πχ νησιών ή βουνών τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες.

3. Γεωθερμική ενέργεια: το μαγικό με τη γη είναι ότι δεν μας προσφέρει μόνο πηγές ενέργειας που βρίσκονται στο εξωτερικό της, αλλά υπάρχει ενέργεια και στον πυρήνα της. Η θερμότητα από το λιωμένο μάγμα που βρίσκεται στα βαθύτερα στρώματα, μεταφέρεται στην επιφάνεια της γης και μετατρέπεται σε θερμό νερό ή ατμό, δημιουργώντας ενέργεια έτοιμη προς εκμετάλλευση.

4. Υδροηλεκτρική ενέργεια: μπορεί αυτού του είδους η ενέργεια να μην σου ακούγεται γνωστή, σίγουρα όμως έχεις δει σε κάποιο χωριό τον παραδοσιακό «νερόμυλο». Όπως ο νερόμυλος χρησιμοποιούσε τη ροή του νερού για να κάνει κάποιο έργο (συνήθως να αλέσει αλεύρι), έτσι και τα υδροηλεκτρικά έργα (π.χ. φράγμα, υδροστρόβιλος, κλειστός αγωγός πτώσεως κ.α.) εκμεταλλεύονται τη φυσική διαδικασία του κύκλου του νερού για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

5. Ενέργεια βιομάζας: πρόκειται για τη χρήση της βιομάζας ως καύσιμο στη θέση των ορυκτών καυσίμων. Με τον όρο βιομάζα εννοούμε οποιοδήποτε υλικό έχει οργανική – βιολογική προέλευση. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι προϊόντα δάσους και υπολείμματα καλλιεργειών, υπολείμματα κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, ακόμη και βιολογικής προέλευσης αστικά λύματα. Στην Ελλάδα η πιο γνωστή μορφή βιομάζας είναι τα pellets που προκύπτουν από τη συμπίεση του πριονιδιού, χωρίς την προσθήκη συγκολλητικών ή άλλων χημικών ουσιών.

💡 Διάβασε επίσης: Ενεργειακό σπίτι: Πόσο θα κοστίσει & τι θα κερδίσεις;

Τι πλεονεκτήματα έχουν;

Εάν μέχρι τώρα δεν έχεις πειστεί για την αξία και τη χρησιμότητα των νέων πηγών ενέργειας, δες τα βασικά τους πλεονεκτήματα συγκεντρωμένα:

  • Είναι σύμμαχοι του περιβάλλοντος, αφού ουσιαστικά έχουν μηδενικά κατάλοιπα.
  • Είναι ανεξάντλητες και σε αφθονία, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα (π.χ. πετρέλαιο) τα οποία ξέρουμε οτι αργά ή γρήγορα θα εξαντληθούν.
  • Συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία μιας ολόκληρης χώρας και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της.
  • Σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις την πηγή ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σου ανάγκες (π.χ. ηλιακή ενέργεια για να ζεστάνεις νερό & αιολική ενέργεια για ηλεκτρικό ρεύμα), με αποτέλεσμα την πιο ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων.
  • Η κατασκευή και η συντήρησή τους είναι απλές και έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής.
  • Οι περισσότερες κυβερνήσεις δίνουν επιδοτήσεις για την εγκατάστασή τους.
  • Έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος το οποίο δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά καύσιμα.
  • Είναι απόλυτα φιλικές προς τον άνθρωπο και καθόλου επιβαρυντικές για τον οργανισμό μας.

Τι μειονεκτήματα έχουν;

Επειδή πρόκειται και για μια σημαντική επένδυση, είναι σημαντικό να σου αναφέρουμε και τα μειονεκτήματά τους:

  • Έχουν αρκετά μικρή απόδοση (30% ή και λιγότερο), με αποτέλεσμα να χρειάζεται να εγκατασταθούν σε μεγάλη ποσότητα και μεγάλες επιφάνειες, πράγμα δύσκολο. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως οι Α.Π.Ε. χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικές πηγές ενέργειας.
  • Η ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια εξαρτώνται πολύ από την εποχή του έτους και το κλίμα της περιοχής που θα εγκατασταθούν.
  • Υπάρχει συζήτηση και γύρω από το αισθητικό κομμάτι, με πολλούς να λένε ότι οι εγκαταστάσεις είναι ογκώδεις, αλλά και ότι ορισμένες κάνουν θόρυβο (π.χ. ανεμογεννήτριες).

Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και με μια πιο προσεκτική επιλογή χώρου εγκατάστασης (π.χ. πλατφόρμες στη θάλασσα), ζητήματα σαν το τελευταίο έχουν σχεδόν λυθεί.

Μπορώ να έχω στο χώρο μου ρεύμα από Α.Π.Ε.;

Η εκμετάλλευση των Α.Π.Ε. δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις «πράσινες» πηγές ενέργειας υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας, δεν είναι λίγοι οι πάροχοι ενέργειας που χρησιμοποιούν τις Α.Π.Ε. για την παραγωγή του ηλεκτρικού τους ρεύματος.

Έτσι, μπορείς κι εσύ να επιλέξεις αν θέλεις να ηλεκτροδοτήσεις το σπίτι ή την επιχείρησή σου με εναλλακτικό και “πράσινο” τρόπο.

Μάλιστα, στην πλατφόρμα μας θα βρεις πολλούς παρόχους που χρησιμοποιούν τις νέες μορφές ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στην πλατφόρμα, να συγκρίνεις δωρεάν τους παρόχους σε 1’ και να βρεις την καλύτερη προσφορά με βάση τις ανάγκες σου, online και από την άνεση του καναπέ σου!

💡 Διάβασε επίσης: Τα Αυτοκίνητα του Μέλλοντος: Πώς θα αλλάξει η κινητικότητα μας;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!