Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 4. Χρήσιμα νέα / Ενεργειακό σπίτι: Πόσο θα κοστίσει & τι θα κερδίσεις;

Ενεργειακό σπίτι: Πόσο θα κοστίσει & τι θα κερδίσεις;

ενεργειακό σπίτι

Φαντάσου ένα σπίτι που έχει πιο φιλικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ένα σπίτι πιο ανεξάρτητο και αυτόνομο από ό,τι έχεις συνηθίσει. Και τέλος, που έχει χαμηλότερα έξοδα κάθε μήνα. Δεν είναι παραμύθι. Και εσύ μπορείς να φτιάξεις ένα πιο ενεργειακό σπίτι, με μεγαλύτερη αυτονομία. Απλώς χρειάζεσαι πληροφορίες από τους ειδικούς, πριν ξεκινήσεις.

Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Αλλά πώς θα ακολουθήσεις αυτή την τάση; Και πώς θα επωφεληθείς αξιοποιώντας τη; Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω για να βρεις απαντήσεις σε όσα σε ενδιαφέρουν.

Τι είναι το ενεργειακό σπίτι;

Ενεργειακό σπίτι είναι αυτό που έχει υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα. Το ενεργειακό σπίτι έχει από χαμηλή έως μηδενική ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας από παραδοσιακές πηγές (για θέρμανση, κλιματισμό κτλ).

Μειώνει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και έτσι συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Ένα σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί εξαρχής με βάση ενεργειακά κριτήρια. Όσο για τα πιο παλιά σπίτια, μπορούν να κάνουν μετατροπές για να γίνουν πιο ενεργειακά αυτόνομα.

Τι κερδίζεις από ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι;

Ναι, η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική και όλους πρέπει να μας ενδιαφέρει. Αλλά ένα ενεργειακό σπίτι δεν είναι απλά πιο φιλικό προς το περιβάλλον, έχει κι άλλα πλεονεκτήματα.

Ενδεικτικά:

  • Χαμηλότερα μηνιαία έξοδα για θέρμανση / κλιματισμό
  • Ζεστό νερό χρήσης πιο γρήγορα και οικονομικά
  • Προστασία από εξωτερικούς θορύβους & υγρασία
  • Αυτονομία & ανεξαρτησία από παραδοσιακούς παρόχους ενέργειας

Υπάρχουν κι άλλα οφέλη που θα κερδίσεις (ανάλογα με τις εργασίες που θα κάνεις). Οπότε, το τελικό αποτέλεσμα είναι πως εξοικονομείς χρήματα για τις καθημερινές ανάγκες σου και βοηθάς στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι όμως τόσο απλό; Σχεδόν. Υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα και όλοι κολλάμε εκεί. Και φυσικά, είναι το αρχικό κόστος επένδυσης. Για να έχεις ένα πλήρως ενεργειακά αυτόνομο σπίτι, μάλλον θα χρειαστεί πρώτα να ξοδέψεις αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Θα κάνουν απόσβεση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και θα κάνουν την καθημερινότητά σου πιο εύκολη. Αλλά όταν μάθεις ακριβώς πόσα πρέπει να πληρώσεις για κάθε εργασία, ίσως “πονέσει” λίγο.

Μια λύση για να σε ελαφρύνει είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Χάρη σε αυτό, μπορείς να πάρεις κάποια επιδότηση για να αναβαθμίσεις το σπίτι σου.

5 τρόποι να κάνεις το σπίτι σου πιο ενεργειακά αυτόνομο!

Πλέον υπάρχουν και προκατασκευασμένα ενεργειακά σπίτια. Αλλά ας το δούμε ρεαλιστικά, τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα είναι σχετικά παλιά για να έχουν κατασκευαστεί με βάση ενεργειακά κριτήρια.

Λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις ένα ενεργειακό σπίτι;

#1 Ξεκίνα με τα κουφώματα

Όσο πιο παλιό το σπίτι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει φθαρμένα κουφώματα που δεν κλείνουν καλά ή μπάζουν αέρα τον χειμώνα. Ε, αυτός είναι απλά ένας τρόπος να χάνεις ενέργεια και τα συστήματα θέρμανσης / κλιματισμού να δουλεύουν περισσότερη ώρα για να σου παρέχουν ζέστη / δροσιά.

Βάλε ενεργειακά κουφώματα από αλουμίνιο ή PVC και αυτόματα θα δεις ότι το σπίτι ζεσταίνεται και δροσίζεται πιο εύκολα. Έτσι γλιτώνεις χρήματα, γιατί τα συστήματα που ήδη έχεις αποδίδουν καλύτερα.

Και το κόστος; Ανάλογα με τα κουφώματα που θα επιλέξεις και το πόσο μεγάλο είναι το σπίτι, μπορεί να ξοδέψεις κάτω από 1.000€ για όλο το σπίτι (πόρτες και παράθυρα). Επίσης, η αλλαγή κουφωμάτων επιδοτείται και από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

#2 Ξέχασε το πετρέλαιο

Δεν έχουμε πλέον 2000. Σήμερα, υπάρχουν πολύ πιο οικονομικοί και αποδοτικοί τρόποι να ζεστάνεις το σπίτι σου. Αν από την περιοχή σου περνά παροχή για φυσικό αέριο, σου προτείνουμε να αλλάξεις σύστημα θέρμανσης… χθες!

Μπορείς επίσης να εξετάσεις σαν επιλογή την αντλία θερμότητας. Θα σου παρέχει θέρμανση και κλιματισμό όλο το χρόνο, καταναλώνοντας ελάχιστο ρεύμα. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000€, αλλά θα σε βοηθήσει πολύ να αποκτήσεις ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι.

– Είναι το φυσικό αέριο κατάλληλο για ενεργειακό σπίτι;

Είναι ένα πρώτο βήμα για να έχεις θέρμανση πιο φιλική προς το περιβάλλον με πιο οικονομικά καύσιμα. Το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Η θέρμανση με πετρέλαιο δεν αξίζει πλέον, όταν υπάρχουν τόσες άλλες πηγές, πιο οικονομικές και αποδοτικές.

Το φυσικό αέριο δεν θεωρείται η νούμερο 1 επιλογή για ενεργειακά σπίτια, αλλά είναι αρκετά ψηλά. Το κόστος εγκατάστασης δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο και επίσης μπορείς να πάρεις επιδότηση από το Εξοικονομώ – Αυτονομώ.

#3 Βάλε καλύτερη μόνωση

Δεν έχουν όλα τα σπίτια τις ίδιες ανάγκες. Όμως όλα τα σπίτια έχουν ανάγκη κάποια μορφή μόνωσης. Έχεις πρόβλημα με την υγρασία; Χρειάζεσαι στεγανοποίηση. Έχεις πρόβλημα με τους εξωτερικούς θορύβους; Χρειάζεσαι ηχομόνωση.

Κι αν έχεις μεγάλες απώλειες θερμότητας, χρειάζεσαι θερμομόνωση. Με τη βοήθεια έμπειρων επαγγελματιών, θα πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα (ίσως με λιγότερα από 500€, ανάλογα με την περίπτωση).

Πάντως, σίγουρα η μόνωση θα σε βοηθήσει να αναβαθμίσεις ενεργειακά το σπίτι σου. Και σου δίνει και τη δυνατότητα να αποφασίσεις αν θα την εφαρμόσεις εσωτερικά ή εξωτερικά.

#4 Βάλε τον ήλιο να δουλέψει

Η Ελλάδα έχει ήλιο για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου (ακόμα και το χειμώνα). Και τι θα ήταν το ενεργειακό σπίτι χωρίς να αξιοποιεί την ενέργεια από τον ήλιο; Η πιο κλασική και αγαπημένη λύση είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Θα σου χαρίσει τεράστιες ποσότητες ζεστού νερού, για όλες τις δουλειές του σπιτιού και το μπάνιο.

Όμως, πλέον αξίζει να ενημερωθείς και για το net metering και τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι. Τα φωτοβολταϊκά θα σου ανοίξουν τον δρόμο, για να ανεξαρτητοποιηθείς από τη ΔΕΗ (ή άλλους παρόχους ενέργειας), αφού θα φτιάχνεις το δικό σου ρεύμα.

Ναι, το κόστος για εγκατάσταση ίσως ξεπερνά τα 4.000€, αλλά η απόσβεση σε λίγα χρόνια είναι εγγυημένη και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν προγράμματα για τη χρηματοδότηση τέτοιων ενεργειών.

– Μπορείς να φτιάξεις αυτόνομο σπίτι χωρίς ΔΕΗ;

Είναι δυνατόν, αλλά κοστίζει ακριβά. Όπως αναφέρουμε παραπάνω, υπάρχουν τα φωτοβολταϊκά για σπίτι και μαζί με αυτά, υπάρχουν και τα προγράμματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, που στηρίζουν την εγκατάσταση.

Αν θέλεις να παρέχεις στο σπίτι σου (σε μόνιμη κατοικία) ρεύμα χωρίς ΔΕΗ, λογικά θα σου κοστίσει πάνω από 4.000€.

#5 Υιοθέτησε “ενεργειακά αποδοτικές” συνήθειες

Οι ιδέες που προτείνουμε παραπάνω έχουν μεγάλο αρχικό κόστος επένδυσης. Σίγουρα, υπάρχουν προγράμματα επιδότησης και χρηματοδότησης από αρμόδιους φορείς, αλλά ίσως δεν αρκεί αυτό.

Ας δούμε κάποιες καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι:

  • Βάλε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε χώρο.
  • Περιόρισε τη χρήση των συσκευών που καίνε πολύ ρεύμα.
  • Τον χειμώνα μην αφήνεις για πολλή ώρα ανοιχτά τα παράθυρα.
  • Το καλοκαίρι χρησιμοποίησε συστήματα σκίασης (π.χ. τέντες) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.
  • Να συντηρείς το κλιματιστικό & το σύστημα θέρμανσης κάθε χρόνο.
  • Μην καλύπτεις τα σώματα θέρμανσης με υφάσματα ή άλλα αντικείμενα.

Δεν θα αποκτήσεις ενεργειακό σπίτι αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές. Θα σε βοηθήσουν όμως να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα. Κι αυτό μπορεί να είναι απλά το πρώτο βήμα!

Δεν είσαι ακόμα σε θέση να κάνεις μια τόσο δραστική επένδυση για το ενεργειακό σπίτι; Ξεκίνα με μια σύγκριση παρόχων ενέργειας και βρες αυτόν που σου δίνει την καλύτερη προσφορά, με βάση τις ανάγκες του σπιτιού σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!