Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Μείωση ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης: Πώς κάνεις την αίτηση;

Μείωση ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης: Πώς κάνεις την αίτηση;

Μείωση ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης

Η συζήτηση για τη μείωση ΕΝΦΙΑ έχει επιτέλους καταλήξει, και ήρθε η ώρα να κάνεις την αίτησή σου! Πάμε να δούμε:

  1. τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις,
  2. πότε λήγει η προθεσμία για την αίτηση μείωσης ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης, καθώς και
  3. κάποια σημεία στα οποία πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή.

Αίτηση για ΕΝΦΙΑ: Μείωση φόρου σε 4 βήματα

Η αίτηση έχει προθεσμία οπότε καλό είναι να μην ξεχαστείς.

Ειδικά, αν έχεις ασφάλεια με στεγαστικό δάνειο, είναι πολύ πιθανό να μην έχεις καταλάβει πως δικαιούσαι τη μείωση!

Οπότε, ακολουθούν τα βήματα για την αίτηση:

#1 Βήμα – Δημιουργία νέας αίτησης

Για τη μείωση ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης θα εισέλθεις στην ειδική σελίδα της ΑΑΔΕ για να επιλέξεις Δημιουργία νέας αίτησης.

Έπειτα, στη Διαχείριση Αιτήσεων, στο πεδίο Υποβολές αιτήσεων χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ, επιλέγεις Νέα Αίτηση.

Από τη λίστα επιλογής, διαλέγεις Χορήγηση μείωσης ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών έτους 2024 (αφορά ασφάλιση εντός του έτους 2023) και μετά Δημιουργία Αίτησης.

#2 Βήμα – Καρτέλα «Οι κατοικίες μου»

Επιλέγοντας την καρτέλα Οι Κατοικίες μου, εμφανίζονται τα στοιχεία των κατοικιών σου.

Πατώντας στο εικονίδιο κάτω από τη στήλη Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, εμφανίζεται η καρτέλα Προβολή/ Καταχώρηση Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Κατοικίας, μέσω της οποίας μπορείς να συσχετίσεις το ή τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που αφορούν το συγκεκριμένο ΑΤΑΚ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκπτωση ΕΝΦΙΑ δεν αφορά αποκλειστικά την κύρια κατοικία, αλλά γενικότερα την ακίνητη περιουσία που ασφαλίζεις, έναντι των κινδύνων φωτιάς, σεισμού, πλημμύρας.

Εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι ιδιοκτήτες μπορείς να προχωρήσεις στην οριστικοποίηση της αίτησής σου. Διαφορετικά, θα συνεχίσεις:

#3 Βήμα – Καρτέλα «Ασφαλιστήρια Συμβόλαιά μου – Δήλωση συνιδιοκτητών/ τρίτων»

Επιλέγοντας αυτή την καρτέλα, καταχωρείς για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατά περίπτωση τον ΑΦΜ των:

  • Συνιδιοκτητών της κατοικίας σου που έχεις προηγουμένως συσχετίσει με ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ως λήπτης ασφάλισης (ασφάλιση ιδίου για λογαριασμό τρίτων).
  • Τρίτων, στην περίπτωση που έχεις συνάψει στο όνομά σου ασφαλιστήριο συμβόλαιο (λήπτης ασφάλισης) για κατοικία, επί της οποίας δεν έχεις δικαίωμα (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Δηλαδή, επιλέγοντας το εικονίδιο στη στήλη Συνιδιοκτήτες/Τρίτα πρόσωπα και στη συνέχεια με το σύμβολο + συμπληρώνεις τον ΑΦΜ του προσώπου που κατέχει δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας που αφορά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι συνιδιοκτήτες/τρίτα πρόσωπα που θα εισάγεις στην αίτησή σου, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ, για να συσχετίσουν την ασφάλεια σπιτιού με τον αντίστοιχο ΑΤΑΚ.

#4 Βήμα – Καρτέλα «Ασφαλιστήρια Συμβόλαια που δηλώθηκαν για εμένα»

Από την πλευρά του συνιδιοκτήτη τώρα. Επιλέγοντας αυτή την καρτέλα, εμφανίζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που έχει συσχετισθεί με τον ΑΦΜ σου από τον λήπτη της ασφάλισης, και τα στοιχεία του λήπτη.

Για την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να επιλέξεις υποχρεωτικά το πεδίο της υπεύθυνης δήλωσης και της συναίνεσης. Επιλέγοντας Υποβολή Αίτησης θα δεις το μήνυμα επιτυχούς υποβολής!

👉🏼 Μπορείς να δεις τα αποτελέσματα, επιλέγοντας Προβολή Αποτελεσμάτων. Με την επιλογή του εικονιδίου επεξήγησης ενημερώνεσαι ανά ΑΤΑΚ και ανά ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το εάν:

  • Έχει ήδη επιβεβαιωθεί η συσχέτιση, ή
  • Αναμένεται έλεγχος από την ασφαλιστική εταιρεία, ή
  • Απορρίφθηκε από τη φορολογική αρχή λόγω μη πλήρωσης των προϋποθέσεων.

Μέχρι πότε είναι η προθεσμία για τη μείωση ΕΝΦΙΑ;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ χορηγείται μέσω υποβολής αίτησης, την οποία μπορείς να κάνεις έως τις 22/2/2024.

Έπειτα, η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 11/3/2024.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χορηγηθεί με την πρώτη κεντρική εκκαθάρισή του, όταν δηλαδή προχωρήσεις στην έκδοση εκκαθαριστικού, κάνεις και την εκτύπωση ΕΝΦΙΑ, για να δεις τελικά το ποσό που οφείλεις.

Τι πρέπει να προσέξω για να πάρω τη μείωση ΕΝΦΙΑ;

Για να μπορέσεις να λάβεις τη μείωση ΕΝΦΙΑ, καλό θα ήταν να ελέγξεις τα παρακάτω.

Την αξία ανακατασκευής

Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας, η οποία ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, έχει οριστεί σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τουλάχιστον.

Τώρα θα μας πεις δεν γνωρίζω καλά-καλά τι είναι ο ΕΝΦΙΑ, θα ξέρω και για την αξία ανακατασκευής. Θα κοιτάξεις λοιπόν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εκεί που γράφει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο σε ευρώ.

Με ένα παράδειγμα, πες ότι ασφαλίζεις σπίτι 90 τ.μ., τότε το ασφαλιζόμενο ποσό πρέπει τουλάχιστον να είναι 90 τ.μ. επί 1.000 ευρώ = 90.000 ευρώ.

❗ Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οπότε, για το ίδιο σπίτι 90τ.μ. επί 900 ευρώ, είναι εντάξει η αξία ανακατασκευής να βγαίνει στα 81.000 ευρώ.

Το Ε9 σε νέα ακίνητα

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024, που αφορά ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν το 2023, είναι απαραίτητη για να κάνεις την αίτηση.

Σε περίπτωση που δεν γίνει δηλαδή, θα κληθείς να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ χωρίς καμία έκπτωση, και ας είχε ασφαλιστεί. Συνεπώς, εάν δεν δεις στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησες το 2023, θα πρέπει να ελέγξεις εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλεις τη δήλωση αυτή πριν εισέλθεις εκ νέου στην εφαρμογή.

Η ασφάλεια κατοικίας είναι μία πολύ σημαντική επένδυση για την προστασία της περιουσίας σου. Είναι επίσης και μία ευκαιρία να δεις μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Συνέχισε λοιπόν να ασφαλίζεις τα υπάρχοντά σου, και για να κάνεις πάντοτε το καλύτερο, μη ξεχνάς να συγκρίνεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές στο insurancemarket!

Διάβασε επίσης: Τι είναι επικαρπία και ποιος πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.