Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Πώς βγαίνει η ασφαλιζόμενη αξία (κεφάλαιο) κτιρίου;

Πώς βγαίνει η ασφαλιζόμενη αξία (κεφάλαιο) κτιρίου;

ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κτιρίου

Με τόσες ορολογίες που υπάρχουν γύρω από την αξία ενός κτιρίου, το μόνο φυσικό είναι να μπερδευτείς. Αντικειμενική αξία ακινήτου, εμπορική αξία ακινήτου, κατασκευαστική αξία ακινήτου και δε συμμαζεύεται. Όταν όμως πας να κλείσεις μια ασφάλεια σπιτιού, ποια από αυτές τις αξίες μετράει;

Και γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει σε τι αξία θα ασφαλιστεί η κατοικία σου; Επειδή η αξία αυτή θα επηρεάσει τα ασφάλιστρα που θα πληρώνεις ανά έτος και γιατί η ασφάλιση σε λάθος αξία δημιουργούν το πρόβλημα της υπασφάλισης / υπερασφάλισης.

Ας δούμε περισσότερα παρακάτω.

Τι είναι το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κτιρίου;

Με πολύ απλά λόγια, είναι το ποσό στο οποίο ασφαλίζεται η κατοικία σου. Ως εκ τούτου, είναι και το ανώτατο ποσό μέχρι το οποίο μπορείς να αποζημιωθείς, σε περίπτωση που επέλθει ένας ασφαλισμένος κίνδυνος (πυρκαγιά, σεισμός κλπ).

Ποια αξία μετράει για να βγει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κτιρίου;

Είναι λογικό να μπερδευτείς. Για να σε βοηθήσουμε, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο δεν βγαίνει ούτε από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ούτε από την εμπορική.

💡 Η κατασκευαστική αξία ανά τετραγωνικό είναι που μετράει για να βγει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο.

Δηλαδή, σημασία έχει με τι υλικά έχει κατασκευαστεί η κατοικία, όπου ανάλογα με την ποιότητα, μπορεί η κατοικία να θεωρείται:

  • Συνήθους κατασκευής
  • Εξαιρετικής κατασκευής
  • Πολυτελούς κατασκευής

Όσο καλύτερη η ποιότητα κατασκευής, τόσο μεγαλύτερη η κατασκευαστική αξία, άρα και το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο κτιρίου. Και όσο μεγαλύτερο το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο του κτιρίου, τόσο πιο ακριβή η ασφάλεια.

Βέβαια, στην Ελλάδα οι περισσότερες κατοικίες ανήκουν στην κατηγορία της συνήθους κατασκευής. Έτσι, έχουν παρόμοια κατασκευαστική αξία (συνήθως γύρω στα 1.000€ ανά τετραγωνικό).

Τι αλλάζει όταν έχεις στεγαστικό δάνειο για το σπίτι σου;

Αν πάρεις στεγαστικό δάνειο, η τράπεζα θα σου ζητήσει να ασφαλίσεις το σπίτι σου για συγκεκριμένους κινδύνους. Δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις ό,τι ασφάλεια σου δώσουν, μπορείς να συγκρίνεις και να επιλέξεις την ασφάλεια που σε συμφέρει περισσότερο.

Η τράπεζα μπορεί, ωστόσο, να σου ζητήσει να ασφαλίσεις το ακίνητο σε συγκεκριμένη αξία ανά τετραγωνικό.

💡 Οπότε, όταν ψάχνεις ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας, βεβαιώσου ότι ασφαλίζεις το κτίριο στην αξία που ζήτησε η τράπεζα και με τις καλύψεις που ζήτησε.

Τι γίνεται αν ασφαλίσεις το κτίριο στη λάθος αξία;

Αν το κτίριο δεν ασφαλιστεί στη σωστή αξία, τότε θα αντιμετωπίσεις το φαινόμενο της υπερασφάλισης ή υπασφάλισης, ανάλογα με την περίπτωση:

  • Υπασφάλιση έχουμε όταν ασφαλίζεται το κτίριο σε χαμηλότερη αξία από την πραγματική.
  • Υπερασφάλιση έχουμε όταν το κτίριο ασφαλίζεται σε υψηλότερη αξία από την πραγματική.

Στην πρώτη περίπτωση, αν επέλθει ασφαλιζόμενος κίνδυνος, τότε θα αποζημιωθείς με βάση τον αναλογικό κανόνα, οπότε δεν θα λάβεις την αποζημίωση που θα έπρεπε.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν επέλθει ασφαλιζόμενος κίνδυνος, τότε θα αποζημιωθείς με βάση την πραγματική αξία και όχι με βάση την υψηλότερη αξία που έχεις δηλώσει.

Οπότε, πρόσεξε το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο (την αξία) του κτιρίου από την αρχή, πριν κλείσεις συμβόλαιο, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως!

 

Θέλεις ασφάλεια κατοικίας με ή χωρίς στεγαστικό δάνειο; Έλα στο insurancemarket, σύγκρινε προσφορές και επίλεξε αυτή που σου ταιριάζει, εύκολα και αξιόπιστα.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.