Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Ασφάλεια σεισμού: Προετοίμασε το σπίτι σου για το χειρότερο!

Ασφάλεια σεισμού: Προετοίμασε το σπίτι σου για το χειρότερο!

ασφάλεια σεισμού

Αν πάρεις σπίτι με δάνειο, η τράπεζά σου θα ζητήσει να το ασφαλίσεις. Και στην ασφάλεια σπιτιού με στεγαστικό δάνειο, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνεται ασφάλεια σεισμού (μεταξύ άλλων). Αλλά εδώ που τα λέμε, ακόμα κι αν κανείς δεν σε υποχρεώνει, η κάλυψη για ζημιές από σεισμό μπορεί να σου φανεί χρήσιμη.

Η χώρα μας ταλαιπωρείται αρκετά από σεισμικές δονήσεις που πολλές φορές προκαλούν προβλήματα, τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο και στα νησιά. Πάντως, μια ασφάλεια πυρός σεισμού κατοικίας είναι αρκετά οικονομική, ειδικά αν συγκρίνεις προσφορές πριν επιλέξεις.

Τι ζημιές καλύπτει η ασφάλεια σεισμού;

Τυπικά, ο ορισμός που θα δεις για την ασφάλεια σεισμού αναφέρει: “Καλύπτονται οι ζημιές στα ασφαλισμένα αντικείμενα από σεισμό ή από κλονισμό ή από πυρκαγιά που θα προκληθεί από κλονισμό”.

Δηλαδή, έστω ότι το κτίριό σου είναι χτισμένο με τα απαραίτητα αντισεισμικά μέτρα, αλλά παρόλα αυτά, μετά από έναν κλονισμό προκαλούνται ζημιές στο σπίτι. Αν έχεις ασφάλεια σπιτιού που περιλαμβάνει κάλυψη σεισμού, τότε θα αποζημιωθείς για τις ζημιές αυτές, μέχρι ένα συμφωνημένο ποσό.

Πού βρίσκω ασφάλεια πυρός και σεισμού μαζί;

Η ασφάλεια πυρός και σεισμού είναι ό,τι πιο συνηθισμένο στην ασφάλεια κατοικίας. Θα βρεις τις καλύψεις αυτές σε όλα τα πακέτα, αν και κάθε ασφαλιστική μπορεί να έχει διαφορετικές παροχές και εξαιρέσεις ανά περίπτωση.

Οπότε, η απάντηση είναι ότι σε όλες τις ασφαλιστικές θα βρεις ασφάλεια πυρός και σεισμού μαζί. Απλώς πρέπει να βεβαιωθείς ότι καλύπτουν τις ανάγκες σου (π.χ. κάλυψη για πυρκαγιά από δάσος, αν το σπίτι σου βρίσκεται κοντά σε δασική περιοχή).

Καλύπτεται μόνο το κτίριο ή και τα προσωπικά μου αντικείμενα;

Αν επιλέξεις ασφάλεια κτιρίου ΚΑΙ περιεχομένου, τότε θα αποζημιωθείς για ζημιές από σεισμό στο σπίτι και στα προσωπικά σου αντικείμενα. Πρόσεξε το ποσό μέχρι το οποίο σε καλύπτει κάθε ασφαλιστική εταιρεία για το κτίριο και για το περιεχόμενο.

Δηλαδή, στο έντυπο όρων της ασφαλιστικής θα αναφέρεται:

 • ένα ποσό μέχρι το οποίο καλύπτεσαι για ζημιές στο κτίριο.
 • ένα άλλο ποσό, μέχρι το οποίο καλύπτεσαι για ζημιές στο περιεχόμενο, δηλαδή στα προσωπικά σου αντικείμενα.

Πιθανώς θα υπάρχει και κάποιο ποσό απαλλαγής. Η απαλλαγή είναι το ποσό μέχρι το οποίο δεν σε αποζημιώνει η εταιρεία, άρα το βάζεις από την τσέπη σου.

💡 Παράδειγμα: Έστω ότι το συμβόλαιό σου έχει απαλλαγή 1.000 ευρώ και το κτίριο παθαίνει ζημιά 1.500 ευρώ. Τότε, 1.000 ευρώ θα βάλεις από την τσέπη σου για την αποκατάσταση της ζημιάς και 500 ευρώ θα είναι η αποζημίωση της ασφαλιστικής από την ασφάλεια σεισμού.

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια πυρός σεισμού κατοικίας;

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι;
 • Είναι μόνιμη ή εξοχική κατοικία;
 • Πού βρίσκεται (με βάση τον Τ.Κ.);
 • Με τι υλικά έχει κατασκευαστεί (συνήθης ή πολυτελής κατασκευή);
 • Τι πακέτο ψάχνεις (κάλυψη κτιρίου ή και περιεχομένου σπιτιού);

Ενδεικτικά, στο insurancemarket μπορείς να βρεις ασφάλεια πυρός κατοικίας σε τιμές από 33,25€ το χρόνο, για ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικά.

Κατά καιρούς, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να τρέχουν και εκπτώσεις, όποτε σύγκρινε στην πλατφόρμα μας και δες πόσο οικονομικά μπορείς να ασφαλίσεις το σπίτι σου για σεισμό ή φωτιά.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν με καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού για σεισμό;

Κάθε συμβόλαιο για ασφάλεια σεισμού έρχεται με διάφορες εξαιρέσεις. Τυπικά, οι εταιρείες δεν σε καλύπτουν για ζημιές από σεισμό αν το σπίτι σου:

 • Είναι παλιάς κατασκευής (π.χ. 1960 και πριν, ανάλογα με την ασφαλιστική).
 • Δεν είναι αντισεισμικό.
 • Έχει προηγούμενες ζημιές από σεισμό.
 • Έχει ζημιές που επιδεινώθηκαν εξαιτίας κατασκευαστικού ελαττώματος οικοδομής.

Θέλεις ασφάλεια κατοικίας για σεισμό; Σύγκρινε πριν αγοράσεις! Στο insurancemarket συγκρίνεις την αγορά με ένα μόνο κλικ και κλείνεις εύκολα και γρήγορα ασφάλεια πυρός σεισμού για το σπίτι σου, από την άνεση του καναπέ σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.