Εξετάζοντας σε λεπτομέρεια τα κύρια μέρη ενός αυτοκινήτου, ανακαλύπτουμε μια εκπληκτική ποικιλία συστημάτων και υποσυστημάτων που συνεργάζονται για την λειτουργία του αυτοκινήτου. Ας εξετάσουμε παρακάτω τα κύρια μέρη του αυτοκινήτου αναλυτικά.
Κινητήρας
Ο κινητήρας είναι η καρδιά του αυτοκινήτου. Μετατρέπει την ενέργεια του καυσίμου σε μηχανική ενέργεια, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να κινηθεί. Αποτελείται από διάφορα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των κυλίνδρων, των εμβόλων, των βαλβίδων και του συστήματος ανάφλεξης.
Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, που είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κινητήρα αυτοκινήτου, λειτουργεί με την καύση του καυσίμου εντός των κυλίνδρων. Αυτή η καύση προκαλείται από τον συνδυασμό του καυσίμου (βενζίνης ή πετρελαίου) με τον αέρα στο εσωτερικό των κυλίνδρων, δημιουργώντας μια έκρηξη. Η έκρηξη αυτή ενεργοποιεί τα έμβολα, τα οποία μετατρέπουν την πίεση που παράγεται από την έκρηξη σε κινητική ενέργεια.
Ο κινητήρας μεταφέρει αυτή την κινητική ενέργεια στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, το οποίο μεταφέρει την κίνηση στους τροχούς του αυτοκινήτου. Αυτός ο μετατροπέας κινητικής ενέργειας επιτρέπει στο όχημα να κινείται μπροστά ή πίσω, ανάλογα με την επιθυμητή κατεύθυνση.
Οι κινητήρες αυτοκινήτων μπορούν να διαφέρουν ως προς τον αριθμό των κυλίνδρων (συνήθως 3-12), τη διάταξή τους (σε σειρά, ευθεία, κτλ.) και τον τρόπο λειτουργίας τους (βενζίνη, diesel, ηλεκτρική ενέργεια).
Κιβώτιο ταχυτήτων
Το κιβώτιο ταχυτήτων επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει την ταχύτητα και τη δύναμη του αυτοκινήτου, επιλέγοντας τη σωστή ταχύτητα για κάθε κατάσταση.
Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει διάφορα επίπεδα, γνωστά ως ταχύτητες, που επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέγει ανάμεσα σε διάφορες ταχύτητες κίνησης. Οι ταχύτητες περιλαμβάνουν την όπισθεν, την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη, την τέταρτη και ούτω καθεξής, με τις υψηλότερες ταχύτητες να επιτρέπουν μεγαλύτερη ταχύτητα του οχήματος. Κάθε ταχύτητα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο σχέση μετάδοσης, η οποία ελέγχει την αναλογία μεταξύ των στροφών του κινητήρα και των τροχών.
Ανάρτηση
Η ανάρτηση είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλούνται από τις λακκούβες του δρόμου, διασφαλίζοντας μια άνετη και ομαλή οδήγηση.
Το σύστημα ανάρτησης αποτελείται από πολλά εξαρτήματα, όπως ελατήρια, αμορτισέρ, ειδικές μπάρες, συνδέσμους και βραχίονες. Τα ελατήρια συμβάλλουν στην απορρόφηση των κραδασμών, ενώ τα αμορτισέρ ελέγχουν τις κινήσεις και τις ανακατευθύνσεις των τροχών.
Η ανάρτηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και την ευστάθεια του οχήματος. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα ανάρτησης μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του οχήματος και την πρόσφυση των τροχών στο οδόστρωμα, εξασφαλίζοντας ομαλή και σταθερή οδήγηση.
Φρένα
Τα φρένα είναι η πιο κρίσιμη συσκευή ασφαλείας σε ένα αυτοκίνητο. Επιτρέπουν στον οδηγό να ελέγχει πλήρως την ταχύτητα του αυτοκινήτου και να το σταματήσει εντελώς σε περίπτωση ανάγκης.
Τα φρένα αυτοκινήτου αποτελούνται από δύο βασικούς τύπους: τα δισκόφρενα και τα ταμπούρα. Τα δισκόφρενα χρησιμοποιούν έναν περιστρεφόμενο δίσκο που συνδέεται με τον τροχό και μια παγίδα που πιέζει επάνω σε αυτόν για να προκαλέσει τριβή. Τα ταμπούρα φρένου, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν έναν περιστρεφόμενο ταμπούρα που καλύπτεται από μια παγίδα που πιέζει επάνω σε αυτό, δημιουργώντας θερμότητα και τριβή.
Τα φρένα αυτοκινήτου λειτουργούν με τη χρήση ενός πεντάλ φρένου, το οποίο όταν πατηθεί ενεργοποιεί το σύστημα φρένων. Η πίεση που ασκείται στο πεντάλ φρένου μεταδίδεται μέσω υδραυλικής πίεσης στο σύστημα φρένων, προκαλώντας την πίεση των φρένων επάνω στους δίσκους ή τα ταμπούρα.
Μπαταρία
Η μπαταρία αυτοκινήτου είναι μια συσκευή που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για να εκκινήσει τον κινητήρα και να τροφοδοτήσει το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Αποτελείται από μια ή περισσότερες κυψέλες που περιέχουν ηλεκτροχημικά στοιχεία.
Οι μπαταρίες αυτοκινήτου συνήθως είναι τύπου μόλυβδου οξέος, με την κυψέλη να περιέχει μια θετική πλάκα από μόλυβδο, μια αρνητική πλάκα από μόλυβδο και έναν ηλεκτρολύτη με διάλυμα θεϊκού οξέος. Κατά τη διάρκεια της εκκίνησης, η μπαταρία παρέχει συνεχή ροή ηλεκτρικού ρεύματος για να ενεργοποιήσει το ηλεκτρικό σύστημα ανάφλεξης και να ξεκινήσει τον κινητήρα.
Επιπλέον, η μπαταρία αυτοκινήτου λειτουργεί και για άλλες ηλεκτρικές συσκευές του αυτοκινήτου, όπως τα φώτα, το ραδιόφωνο, το κλιματιστικό και τον υαλοκαθαριστήρα.
Ψυγείο αυτοκίνητου
Το ψυγείο αυτοκινήτου βρίσκεται στον κινητήρα του αυτοκινήτου και χρησιμοποιείται για την ψύξη του κινητήρα. Ο κινητήρας του αυτοκινήτου παράγει θερμότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, και το ψυγείο έχει ως κύριο σκοπό να απορροφά και να διαχέει αυτήν τη θερμότητα προκειμένου να διατηρείται η θερμοκρασία του κινητήρα σε ασφαλή επίπεδα.
Το ψυγείο αυτοκινήτου λειτουργεί με τη χρήση ψυκτικού υγρού (παραφλού) που κυκλοφορεί μέσα από το σύστημα ψύξης. Το ψυκτικό υγρό περνά από μία αντλία και κυκλοφορεί μέσα σε μέρη του κινητήρα όπου και γίνεται η απορρόφηση της θερμότητας. Έπειτα, το ψυκτικό υγρό επιστρέφει στο ψυγείο και με αέρα απομακρύνεται η θερμότητα που έχει, ώστε τελικά να μπορέσει να επαναληφθεί η διαδικασία από την αρχή.
Τα μέρη του ψυγείου είναι τα ακόλουθα:
- Υδροθάλαμοι,
- Αντλία νερού
- Ψυγείο
- Ανεμιστήρας
- Θερμοστάτης
- Υδροσωλήνες και
- Όργανα μέτρησης θερμοκρασίας.
❗ Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού στο όχημά σου, μιας και σε πολλές περιπτώσεις η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες.
Δυναμό αυτοκινήτου
Ο ρόλος του δυναμό αυτοκινήτου είναι να μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια του κινητήρα σε ηλεκτρική ενέργεια. Λειτουργεί σαν γεννήτρια και παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα (AC).
Το δυναμό συνδέεται με τον κινητήρα μέσω ενός ιμάντα κίνησης. Όσο λειτουργεί ο κινητήρας του οχήματος, ο ιμάντας περνά από μια τροχαλία προσαρτημένη στο δυναμό. Κατά την περιστροφή παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της επαφής των πλακών περιμετρικά ενός πηνίο με τον άξονα του ρότορα του δυναμό.
Ουσιαστικά, είναι υπεύθυνο για τη φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της οδήγησης και για την τροφοδοσία όλων των ηλεκτρικών συσκευών του αυτοκινήτου, όπως τα φώτα, το ραδιόφωνο, το air-condition αυτοκίνητου αι άλλες ηλεκτρικές λειτουργίες.
Σύστημα εξάτμισης
Το σύστημα εξάτμισης είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των καυσαερίων που παράγονται κατά την καύση του καυσίμου στον κινητήρα.
Περιλαμβάνει την εξάτμιση, τον καταλύτη, τον εξαερωτήρα, τον αισθητήρα λάμδα και τους αγωγούς. Η εξάτμιση είναι ο ανοιχτός σωλήνας που βγάζει τα καυσαέρια από τον κινητήρα. Ο καταλύτης είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τα επιβλαβή καυσαέρια σε μη επιβλαβή αέρια. Ο εξαερωτήρας παρέχει εξωτερικό αέριο για να βοηθήσει στην καύση. Ο αισθητήρας λάμδα είναι μια συσκευή που λειτουργεί για τη μέτρηση της ποσότητας οξυγόνου και επαληθεύσει αν ο κινητήρας ενεργεί στους προδιαγραφόμενους όρους περί εκπομπών.
Σύστημα διεύθυνσης
Το σύστημα διεύθυνσης επιτρέπει στον οδηγό να κατευθύνει το αυτοκίνητο, να αλλάζει δηλαδή την κατεύθυνση του οχήματος. Τα κύρια εξαρτήματά του είναι το τιμόνι (πηδάλιο) και η κρεμαγιέρα, η οποία είναι το σύστημα που συνδέει τους τροχούς με το τιμόνι. Έτσι, όταν ο οδηγός περιστρέφει το τιμόνι αλλάζει η γωνία των τροχών.
Πίνακας ελέγχου
Ο πίνακας ελέγχου αυτοκινήτου είναι ο χώρος που περιέχει τις ενδείξεις και χειριστήρια που επιτρέπουν στον οδηγό να ελέγχει και να παρακολουθεί διάφορες λειτουργίες του οχήματος.
Συνήθως περιλαμβάνει δείκτες για την ταχύτητα, τις στροφές του κινητήρα, την περιοχή ταχυτήτων, τη θερμοκρασία του κινητήρα, τη στάθμη καυσίμου, την ένδειξη χαμηλής μπαταρίας, τον κλιματισμό, το σύστημα διεύθυνσης και άλλες λειτουργίες του αυτοκινήτου. Αυτά τα λαμπάκια στο καντράν σου επιτρέπουν να παρακολουθείς την κατάσταση του αυτοκινήτου και να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις.
Αυτά ήταν τα μέρη του αυτοκινήτου που ως οδηγός είναι καλό να γνωρίζεις. Είναι βέβαιο πως μερικά θα τα αντιλαμβάνεσαι ευκολότερα από ότι κάποια άλλα. Όσο περισσότερο το ψάχνεις τόσο θα καταλαβαίνεις καλύτερα τη λειτουργία του οχήματος, τις πιθανές βλάβες και πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους.
Όταν όμως πρόκειται για κάποια ξεκάθαρη βλάβη που δεν καταλαβαίνεις από πού έρχεται, τότε καλύτερα να απευθυνθείς απευθείας σε έναν μηχανικό.
Και αν πλησιάζει η ανανέωση της ασφάλειάς σου, μη χάνεις άλλο χρόνο και έλα στο insurancemarket. Εδώ συγκρίνεις προσφορές ασφάλισης από 29 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να επιλέγεις κάθε φορά την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει!
📌 Διάβασε επίσης: Πώς ξεμπουκώνει το αυτοκίνητο; Αιτίες & λύσεις για το μπούκωμα αυτοκινήτου