Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Κάρτα Καυσαερίων: Δες το κόστος, το πρόστιμο & κάθε πότε εκδίδεται

Κάρτα Καυσαερίων: Δες το κόστος, το πρόστιμο & κάθε πότε εκδίδεται

Κάρτα ελέγχου καυσαερίων

Η κάρτα καυσαερίων είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα ανεξαρτήτως καυσίμου και ως οδηγός χρειάζεται να την έχεις στο ντουλαπάκι του οχήματος σου πάντοτε. Έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και συνήθως τοποθετείται στο παρμπρίζ.

Κάθε όχημα πρέπει να ελέγχεται και να πιστοποιείται απεικονίζοντας με ακρίβεια τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και των υδρογονανθράκων (HC) που απελευθερώνει κατά τη λειτουργία του.

Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με την κάρτα ελέγχου καυσαερίων.

Κάρτα καυσαερίων: Είναι υποχρεωτική;

Ναι είναι απαραίτητη η κάρτα καυσαερίων. Αναλυτικότερα:

  • Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την τεχνολογία τους, όλα τα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων πρέπει να αποκτήσουν κάρτα εκπομπών καυσαερίων μετά την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας.
  • Εάν έχεις ένα φορτηγό ή ένα όχημα δημόσιας υπηρεσίας, όπως ασθενοφόρο ή ταξί, τότε χρειάζεται επίσης κάρτα ελέγχου καυσαερίων.
  • Εξαιρούνται τα δίκυκλα, για την έκδοση Κ.Ε.Κ!

Προσοχή: Η έκδοση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων, είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα από το είδος καυσίμου (βενζίνη, υγραέριο, diesel).

Κάθε πότε βγάζω κάρτα καυσαερίων;

Έχεις την υποχρέωση να εκδίδεις την κάρτα καυσαερίων:

  • Για ΙΧ αφού έχει συμπληρωθεί ένα έτος από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ισχύει για ένα χρόνο από την έκδοσή της.
  • Για τα βαρέα οχήματα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα οχήματα δημόσιας χρήσης (π.χ. ταξί), θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 6 μήνες.

Πού βγάζω κάρτα καυσαερίων;

Για να εκδόσεις την κάρτα καυσαερίων χρειάζεται να πας με το αυτοκίνητό σου σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο που διαθέτει ειδική σήμανση που επιβεβαιώνει πως μπορεί να πραγματοποιήσει σχετικό έλεγχο.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. O αρμόδιος υπάλληλος θα τοποθετήσει το ακροφύσιο του μηχανήματος στην εξάτμιση και θα ελέγξει τις τιμές των ρύπων. Έπειτα οι τιμές καταγράφονται στην κάρτα καυσαερίων. Πέρα από τις τιμές των καυσαερίων, το μηχάνημα θα αναλύσει και μίγμα καύσης. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως στον αισθητήρα λάμδα ή κάπου αλλού, τότε αυτό θα φανεί και θα μπορέσεις να το επιδιορθώσεις αμεσότερα.

👉🏼 Ένας ειδικός είναι πάντα σε θέση να αξιολογήσει ολόκληρο το σύστημα για να διασφαλίσει ότι όλοι οι σωλήνες, οι συνδέσεις και οι μετατροπείς δεν έχουν φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, εσύ μπορείς να συνεχίσεις την ασφαλή οδήγησή σου χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Κάρτα Καυσαερίων: Τιμή έκδοσης και ανανέωσης

Το κόστος κάρτας καυσαερίων κυμαίνεται από 5€ έως 12€. Η τιμή είναι ανάλογη του τύπου του οχήματός σου και κάθε δεύτερο έτος εκδίδεται μαζί με την κάρτα ΚΤΕΟ. Γι’ αυτό συνήθως θα την δεις να εμπεριέχεται στην ίδια τιμή ως προσφορά. Ο έλεγχος γίνεται σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία με συνολική διάρκεια περίπου 10 λεπτών.

Τι χρειάζεται για κάρτα καυσαερίων;

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε συνεργείο. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις μαζί σου, είναι η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Πρόστιμο για κάρτα καυσαερίων: Τι θα πληρώσεις;

Σε περίπτωση που σε σταματήσει η τροχαία και δεν διαθέτεις την κάρτα ελέγχου καυσαερίων (Κ.Ε.Κ), τότε το πρόστιμο που καλείσαι να πληρώσεις, κυμαίνεται από 35€ έως και 200€, το οποίο εξαρτάται από τους εκπεμπόμενους ρύπους του οχήματός σου.

Αν όμως που έχεις στην κατοχή σου κάρτα ελέγχου καυσαερίων αλλά δεν την έχεις στο αυτοκίνητό σου κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 20€.

Πρόστιμο για εκπρόθεσμη κάρτα καυσαερίων

Το ευχάριστο είναι πως δεν προβλέπεται ποινή για εκπρόθεσμη έκδοση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων, άρα αν έληξε η κάρτα καυσαερίων απλά κλείσε ραντεβού για να την ανανεώσεις. Από την άλλη όμως μπορεί να έχεις πρόστιμο κάρτας καυσαερίων στην περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι αναγραφόμενες μετρήσεις όταν σου κάνει έλεγχο η Τροχαία.

Κάρτα Καυσαερίων & ΚΤΕΟ: Αρκεί ένα από τα δύο;

Όχι, πρέπει να έχεις και τις δύο. Όταν περνάς ΚΤΕΟ είναι πιθανό να παίρνεις σε προσφορά και την ΚΕΚ ωστόσο να θυμάσαι πως η κάρτα καυσαερίων ισχύει για ένα έτος, ενώ το ΚΤΕΟ για δύο. Άρα, την επόμενη χρονιά έχεις υποχρέωση να κάνεις ξανά ανανέωση κάρτας καυσαερίων για να είσαι νόμιμος/ -η.

Έχοντας την κάρτα καυσαερίων δεν διασφαλίζεις μόνο ότι το αυτοκίνητό σου λειτουργεί αποδοτικά και δεν βλάπτει το περιβάλλον, αλλά επίσης ο έλεγχος σε προειδοποιεί για τυχόν πιθανά προβλήματα που χρειάζονται περαιτέρω εργασίες, πριν παραβιαστούν οι οδικοί κανονισμοί.

🔔 Για την ασφάλεια αυτοκινήτου μπες σήμερα στο insurancemarket.gr, όπου μπορείς να συγκρίνεις προσφορές από 29 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες και να επιλέξεις το πακέτο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου