Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Tips για ασφαλή οδήγηση με αέρα

Tips για ασφαλή οδήγηση με αέρα

ασφαλής οδήγηση με αέρα

Μπορεί οι θυελλώδεις άνεμοι να θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ως προς τον χειρισμό του οχήματος μας, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστούν.

Ένα σημαντικό κομμάτι της οδικής ασφάλειας αποτελεί και η οδήγηση σε συνθήκες δυνατών ανέμων, είτε πρόκειται για καλοκαιρινά μελτέμια, είτε για ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που βιώνουμε αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια.

Οι περισσότεροι αγνοούν ή παραβλέπουν τις αρκετά δυσάρεστες επιπτώσεις, οι οποίες επέρχονται όταν οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί ώστε να θέσουν το αυτοκίνητο μας εκτός πορείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όσους κινούνται παράλληλα με εμάς, καθώς και στο αντίθετο ρεύμα.

Παρακάτω ακολουθούν 5 βασικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τέτοιες περιπτώσεις:

1. Σηκώνουμε το πόδι από το γκάζι
Όσο γρηγορότερα κινούμαστε σε συνθήκες δυνατού ανέμου, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας!Αν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο με 100 χλμ./ώρα και φυσάει πλευρικός άνεμος ταχύτητας 70 χλμ./ώρα, τότε μπορεί να μετατοπιστεί το όχημα περίπου ένα μέτρο προς τα πλάγια!

Αν η ταχύτητα του οχήματός μας είναι κατά 30 χλμ./ώρα υψηλότερη, τότε η απόκλιση του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα.

Με λίγα λόγια, ο πιο σημαντικός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σηκώσουμε το πόδι από το γκάζι, μειώνοντας την ταχύτητα.

2. Κρατάμε με τα δύο χέρια το τιμόνι (πάντα)
Ξέχασε το χαλαρό στιλ οδήγησης. Ο δυνατός πλευρικός άνεμος απαιτεί από τον οδηγό αυτοσυγκέντρωση και τα χέρια σταθερά πάνω στο τιμόνι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καλείται να κάνει μάλιστα μικρές διορθώσεις με αυτό, ώστε να μην ξεφύγει το αυτοκίνητο από την πορεία του.

Όλες οι κινήσεις του τιμονιού όμως πρέπει να πραγματοποιούνται ομαλά και όχι απότομα, γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό.

3. Προσοχή με τις προσπεράσεις
Απόφυγε όσο γίνεται τις προσπεράσεις όταν επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι. Μείωσε την ταχύτητα του οχήματος, επίλεξε ένα συντηρητικό στιλ οδήγησης και οπλίσου με την αρετή της υπομονής, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι προσπεράσεις φορτηγών και λεωφορείων όταν φυσούν δυνατοί πλευρικοί άνεμοι, καθώς οι μεγάλες επιφάνειες των βαρέων οχημάτων προκαλούν περιδινήσεις και ρεύματα.

«Φτερά στον άνεμο» είναι εξάλλου και οι μοτοσικλετιστές, οπότε απαιτείται και εδώ πολύ μεγάλη προσοχή κατά την προσπέρασή τους!

📌Διάβασε επίσης: Τι είναι η κάλυψη φυσικών φαινομένων και πώς λειτουργεί;

4. Διατήρησε μεγάλες αποστάσεις
Ο πλευρικός άνεμος αιφνιδιάζει με τις αυξομειώσεις της έντασής του και αρκετοί οδηγοί αντιδρούν λανθασμένα και υπερβολικά.

Οφείλουμε λοιπόν να τηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, ώστε να ελέγχουμε καλύτερα την κυκλοφορία και να έχουμε τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, για να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα την οποιαδήποτε κατάσταση.

5. Οι άγνωστες ιδιαιτερότητες
Η ένταση του ανέμου εξαρτάται -μεταξύ άλλων- και από το περιβάλλον όπου κινούμαστε. Για παράδειγμα στις γέφυρες και σε δρόμους κοντά σε δασικές περιοχές εμφανίζονται συχνότερα έντονα ρεύματα και απαιτούν προσοχή, όπως υποδηλώνουν και οι ανάλογες πινακίδες κυκλοφορίας. Επίσης, ο αέρας μπορεί να παρασύρει διάφορα αντικείμενα ή σπασμένα κλαδιά πάνω στον δρόμο ή ακόμη και την πόρτα του αυτοκινήτου μας, αν την δεν την κρατάμε γερά, όταν την ανοίγουμε! Προσοχή λοιπόν…

📌Η συμβουλή μας!
Το φθινόπωρο έφτασε και η σωστή στιγμή να επανεξετάσεις τις καλύψεις του αυτοκινήτου σου.
Ειδικά αν δεν παρκάρεις το όχημά σου σε προστατευμένο μέρος ή μένεις σε περιοχές με απρόβλεπτα ακραία φαινόμενα, μην έχεις δεύτερες σκέψεις!
Η κάλυψη από Φυσικά Φαινόμενα μπορεί να σε προστατέψει από πολύ μεγάλα έξοδα επισκευής με πραγματικά ελάχιστο κόστος.

Π.χ. για ένα αυτοκίνητο 1000cc του 2018 στην Αθήνα, η κάλυψη είναι μόλις 11€ ετησίως!
Το κόστος για την ολική βαφή ενός μικρού ή μεσαίου αυτοκινήτου που έχει υποστεί ζημιές από χαλάζι είναι το λιγότερο 1000€.

📌Στο insurancemarket.gr έχουμε την ασφάλεια που ψάχνεις. Βρες μοναδικές προσφορές σε ασφάλεια αυτοκινήτου & μηχανής και επίλεξε την κατάλληλη για τις ανάγκες σου!

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου

Σύγκρινε έως 29 Ασφαλιστικές Εταιρείες

πινακίδα widget