Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / 5+1 tips για ασφαλή οδήγηση με αέρα

5+1 tips για ασφαλή οδήγηση με αέρα

ασφαλής οδήγηση με αέρα

Μπορεί οι θυελλώδεις άνεμοι να θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ως προς τον χειρισμό του οχήματός μας, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστούν.

Ένα σημαντικό κομμάτι της οδικής ασφάλειας αποτελεί και η οδήγηση σε συνθήκες δυνατών ανέμων, είτε πρόκειται για καλοκαιρινά μελτέμια, είτε για ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που βιώνουμε αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια.

Οι περισσότεροι αγνοούν ή παραβλέπουν τις αρκετά δυσάρεστες επιπτώσεις, οι οποίες επέρχονται όταν οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί ώστε να θέσουν το αυτοκίνητο μας εκτός πορείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όσους κινούνται παράλληλα με εμάς, καθώς και στο αντίθετο ρεύμα.

Παρακάτω ακολουθούν 5 βασικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα περιπτώσεις έντονου ανέμου κατά την οδήγησή μας:

1. Σηκώνουμε το πόδι από το γκάζι

Όσο γρηγορότερα κινούμαστε σε συνθήκες δυνατού ανέμου, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας!

Αν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο με 100 χλμ./ώρα και φυσάει πλευρικός άνεμος ταχύτητας 70 χλμ./ώρα, τότε μπορεί να μετατοπιστεί το όχημα περίπου ένα μέτρο προς τα πλάγια.

Αν η ταχύτητα του οχήματός μας είναι κατά 30 χλμ./ώρα υψηλότερη, τότε η απόκλιση του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα!

Με λίγα λόγια, ο πιο σημαντικός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σηκώσουμε το πόδι από το γκάζι, μειώνοντας την ταχύτητα.

2. Κρατάμε με τα δύο χέρια το τιμόνι (πάντα)

Ξέχασε το χαλαρό στιλ οδήγησης και διατήρησε τη σωστή θέση οδήγησης στο αυτοκίνητο.

Ο δυνατός πλευρικός άνεμος απαιτεί από τον οδηγό αυτοσυγκέντρωση και τα χέρια σταθερά πάνω στο τιμόνι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καλείται να κάνει μάλιστα μικρές διορθώσεις με αυτό, ώστε να μην ξεφύγει το αυτοκίνητο από την πορεία του.

Όλες οι κινήσεις του τιμονιού όμως πρέπει να πραγματοποιούνται ομαλά και όχι απότομα, γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό.

3. Προσοχή με τις προσπεράσεις

Απόφυγε όσο γίνεται τις προσπεράσεις όταν επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι. Μείωσε την ταχύτητα του οχήματος, επίλεξε ένα συντηρητικό στιλ οδήγησης και οπλίσου με την αρετή της υπομονής, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι προσπεράσεις φορτηγών και λεωφορείων όταν φυσούν δυνατοί πλευρικοί άνεμοι, καθώς οι μεγάλες επιφάνειες των βαρέων οχημάτων προκαλούν περιδινήσεις και ρεύματα.

«Φτερά στον άνεμο» είναι εξάλλου και οι μοτοσικλετιστές, οπότε απαιτείται και εδώ πολύ μεγάλη προσοχή κατά την προσπέρασή τους!

4. Διατηρούμε μεγάλες αποστάσεις

Ο πλευρικός άνεμος αιφνιδιάζει με τις αυξομειώσεις της έντασής του και αρκετοί οδηγοί αντιδρούν λανθασμένα και υπερβολικά.

Οφείλουμε λοιπόν να τηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, ώστε:

  • να ελέγχουμε καλύτερα την κυκλοφορία και
  • να έχουμε τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, για να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα την οποιαδήποτε κατάσταση.

5. Οι άγνωστες ιδιαιτερότητες

Η ένταση του ανέμου εξαρτάται -μεταξύ άλλων- και από το περιβάλλον όπου κινούμαστε.

Για παράδειγμα στις γέφυρες και σε δρόμους κοντά σε δασικές περιοχές εμφανίζονται συχνότερα έντονα ρεύματα και απαιτούν προσοχή, όπως υποδηλώνουν και οι ανάλογες πινακίδες κυκλοφορίας.

Η οδήγηση μπορεί να γίνει πιο δύσκολη και θα μπορούσε να μειώσει την πρόσφυση του αυτοκινήτου, ειδικά αν το αυτοκίνητο είναι ελαφρύ ή αν οδηγείται σε υψηλές ταχύτητες.

Ο αέρας μπορεί να προκαλέσει το γλίστρημα του αυτοκινήτου ή να το κάνει ιδιαίτερα ασταθές στην πορεία του.

Επίσης, ο αέρας μπορεί να παρασύρει διάφορα αντικείμενα ή σπασμένα κλαδιά πάνω στον δρόμο ή ακόμη και την πόρτα του αυτοκινήτου μας, αν την δεν την κρατάμε γερά, όταν την ανοίγουμε! Προσοχή λοιπόν…

Η συμβουλή μας

Το φθινόπωρο έφτασε και η σωστή στιγμή να επανεξετάσεις τις καλύψεις του αυτοκινήτου σου. Άλλωστε, η φθινοπωρινή οδήγηση έχει και τις δικές της προκλήσεις.

Ειδικά αν δεν παρκάρεις το όχημά σου σε προστατευμένο μέρος ή μένεις σε περιοχές με απρόβλεπτα ακραία φαινόμενα, μην έχεις δεύτερες σκέψεις!

Η κάλυψη Φυσικών Φαινομένων μπορεί να σε προστατέψει από πολύ μεγάλα έξοδα επισκευής με πραγματικά ελάχιστο κόστος.

Ελπίζουμε η οδήγηση με αέρα να μην αποτελέσει πρόκληση για σένα. Φρόντισε ωστόσο, όταν γνωρίζεις για επικείμενα ακραία φαινόμενα να περιορίζεις τις μετακινήσεις σου.

Στο insurancemarket έχουμε την ασφάλεια που ψάχνεις. Σύγκρινε σήμερα και εντόπισε τις τρέχουσες προσφορές σε ασφάλεια αυτοκινήτου & μηχανής και επίλεξε την κατάλληλη για τις ανάγκες σου!

Διάβασε επίσης: Νερό στο αυτοκίνητο – Τι να κάνω σε περίπτωση πλημμύρας;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου