Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ποια είναι η σωστή θέση οδήγησης στο αυτοκίνητο;

Ποια είναι η σωστή θέση οδήγησης στο αυτοκίνητο;

Ποια είναι η σωστή θέση οδήγησης στο αυτοκίνητο;

Αν θεωρείς πως είναι ασφαλές να οδηγείς σε μια άνετη στάση σα να κάθεσαι στην πολυθρόνα του σπιτιού σου, τότε θα πρέπει να το σκεφτείς ξανά! Η ρύθμιση της σωστής θέσης οδήγησης είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους και ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η ασφάλεια.

Είναι αλήθεια πως πολλοί οδηγοί προτιμούν να ρυθμίζουν το κάθισμά τους όπως την καρέκλα γραφείου, πράγμα που σημαίνει πως η ράχη του καθίσματος βρίσκεται σε μεγαλύτερη γωνία, δηλαδή πιο ξαπλωτή από την ενδεικνυόμενη ενώ παράλληλα τα χέρια βρίσκονται πιο μακριά από το τιμόνι.

Σωστή θέση οδήγησης

Αναμφίβολα, ως οδηγός πρέπει πρωτίστως να αισθάνεσαι άνετα στη θέση σου. Ωστόσο, προσπάθησε να έχεις την ράχη σε όσο το δυνατόν πιο όρθια θέση και όταν τα χέρια σου πιάνουν το τιμόνι να μην είναι τελείως τεντωμένα, αλλά οι αγκώνες να σχηματίζουν γωνία.

Επίσης, προσπάθησε να μην καμπουριάζεις πάνω από το τιμόνι. Τεντωμένα χέρια στο τιμόνι σημαίνει μεγαλύτερη απόσταση από αυτό, κάτι που αναγκάζει το σώμα να καμπουριάζει, ενώ παράλληλα και τα πόδια να βρίσκονται μακρύτερα από τα πεντάλ. Λάθος!

Ποια η σωστή θέση καθίσματος του οδηγού;

Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, αφιέρωσε χρόνο για να διασφαλίσεις ότι το κάθισμά σου είναι όσο το δυνατόν πιο όρθιο. Συγκεκριμένα:

  • Ρύθμισε το τιμόνι έτσι ώστε τα χέρια σου να μην είναι τεντωμένα αλλά οι αγκώνες να σχηματίζουν μια ελαφριά γωνία. Αυτό βοηθά επίσης στο να κρατάς τα πόδια σου σωστά τοποθετημένα στα πεντάλ.
  • Τα χέρια σου επίσης, πρέπει να πιάνουν σταθερά την εξωτερική πλευρά για μέγιστο έλεγχο.
  • Φόρεσε τη ζώνη ασφαλείας σωστά και απόφυγε τα χοντρά μπουφάν κατά την οδήγηση.

Εάν περνάς πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο χωρίς στάσεις ανάπαυσης ή εάν έχεις κακή στάση σώματος, τότε μπορεί να νιώσεις ενόχληση ή πόνο σε ορισμένες περιοχές του σώματός σου. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ρυθμίσεις το κάθισμα σωστά και φυσικά αυτές οι αλλαγές να γίνονται μόνο όταν το όχημα είναι ακίνητο. Τέλος, διασφάλισε ότι δεν πνέει ζεστός αέρας προς το μέρος σου. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ενώ βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι!

Σωστή θέση χεριών στο τιμόνι

Πέρα από την ρύθμιση της θέσης οδήγησης μια κακή συνήθεια είναι να ξεκουράζει κανείς το χέρι του συνεχώς πάνω στον επιλογέα ταχυτήτων. Ωστόσο, ένας οδηγός μπορεί να αντιδράσει πιο γρήγορα και σωστά όταν και τα δύο χέρια κρατούν το τιμόνι.

Ρύθμιση τιμονιού αυτοκινήτου

Εξίσου σημαντικό είναι τα δύο χέρια να πιάνουν σωστά την στεφάνη του τιμονιού από την εξωτερική πλευρά. Κατά την οδήγηση τα χέρια πρέπει να είναι τοποθετημένα με έναν από τους τρόπους που φαίνονται στην εικόνα:

Επιπλέον, ρύθμισε την απόσταση του καθίσματος από το τιμόνι. Για να δεις σε ποια εγκοπή πρέπει να προσαρμόσεις το κάθισμα πρώτα πίεσε τη λεκάνη σου στο κάτω μέρος του καθίσματος, έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό μεταξύ της κάτω πλάτης και της πλάτης του καθίσματος.

Έπειτα, πίεσε διαδοχικά το πεντάλ του συμπλέκτη και το γκάζι. Κάθε φορά, οι μηροί σου πρέπει να έρχονται σε επαφή με την άκρη του καθίσματος χωρίς να συμπιέζονται, ώστε να μην διακόπτεται η ροή του αίματος.

Ρύθμιση καθρεπτών αυτοκινήτου

Η σωστή ρύθμιση των εξωτερικών καθρεφτών οπισθοπορείας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην βλέπουμε κανένα σημείο του αμαξώματος του δικού μας οχήματος. Μ’ αυτό τον τρόπο μεγιστοποιείται το οπτικό πεδίο προς τα πλάγια και έτσι μειώνονται τα «τυφλά» σημεία αλλά και η πιθανότητα ατυχήματος σε μία αλλαγή λωρίδας ή κατεύθυνσης.

Όσο για τον κεντρικό εσωτερικό καθρέφτη, ασφαλώς η σωστή θέση είναι αυτή που μεγιστοποιεί το οπτικό πεδίο από το πίσω τζάμι. Οι τρεις καθρέφτες θα πρέπει να συνεργάζονται ώστε κάθε αυτοκίνητο που κινείται πίσω από το δικό σου, να φαίνεται.

Πώς ελέγχω πρακτικά τη σωστή θέση των καθρεπτών;

Όταν ένα όχημα που οδηγεί πίσω από εσένα σταματά να φαίνεται στον εσωτερικό καθρέφτη και εμφανίζεται αμέσως σε έναν από τους δύο εξωτερικούς, σημαίνει ότι έχεις ρυθμίσει σωστά τους καθρέφτες σου!

Σωστή θέση οδήγησης ίσον σωστή οδήγηση

Η σωστή ρύθμιση του καθίσματος αυτοκινήτου σου μπορεί να κάνει καλύτερη την οδηγική σου εμπειρία. Το να έχεις το σωστό ύψος στην καρέκλα σου θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της μυϊκής έντασης, διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή στάση οδήγησης. Επιπλέον, η κλιση της καρέκλας μπορεί να βελτιώσει την ορατότητα και να σε κρατήσει σε εγρήγορση σε μεγάλα ταξίδια.

Έμαθες για τη σωστή θέση οδήγησης και πώς αυτή μπορεί να ενισχύσει τα αντανακλαστικά σου και ως επακόλουθο την ασφάλειά σου.

👉🏼 Για να βρεις την καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου όμως, επισκέψου το insurancemarket. Εδώ, συγκρίνεις έως και 29 ασφαλιστικές εταιρείες & διαλέγεις το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου