Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Νερό στο αυτοκίνητο: Τι να κάνω σε περίπτωση πλημμύρας;

Νερό στο αυτοκίνητο: Τι να κάνω σε περίπτωση πλημμύρας;

Νερό στο αυτοκίνητο

Οι πλημμύρες είναι μία από τις πιο συχνές φυσικές καταστροφές, με τις πιο πρόσφατες να έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Water, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στις φονικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο, τα τελευταία 140 χρόνια.

Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την έλλειψη συντήρησης των υποδομών για την αποχέτευση των υδάτων, δημιουργούν συχνά εικόνες από αυτοκίνητα παγιδευμένα σε πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια πάρκινγκ.

Αν λοιπόν το αυτοκίνητό σου βρεθεί σε μια περιοχή όπου έχει πλημμυρίσει, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να αντιδράσεις. Το να υπάρχει νερό στο αυτοκίνητο, έστω και σε σημεία που δεν είναι ορατά, μόνο βλάβες μπορεί να προκαλέσει. Επομένως, πάμε να δούμε πώς διαχειρίζεσαι μία τέτοια κατάσταση.

Τι να κάνω σε περίπτωση πλημμύρας;

Αρχικά, μην οδηγείς σε πλημμυρισμένες περιοχές, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Να θυμάσαι ότι όταν δεν μπορείς να δεις/ υπολογίσεις το βάθος του νερού δεν πρέπει να διασχίσεις έναν δρόμο. Ακόμη και αν το νερό φαίνεται ρηχό, μπορεί να είναι αρκετά βαθύ και να σε φέρει εκτός δρόμου ή να προκαλέσει βλάβη στο αυτοκίνητό σου.

Οι επίσημες οδηγίες για την κυκλοφορία σε πλημμυρισμένες περιοχές είναι οι εξής:

 • Μην εισέρχεσαι ή οδηγείς σε πλημμυρισμένες περιοχές
 • Εάν χρειάζεται να εισέλθεις, φόρεσε γαλότσες και χρησιμοποίησε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξεις το βάθος του νερού.
 • Μην πλησιάζεις όπου υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.

Πηγή gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση πλημμύρας δες εδώ.

Εάν λοιπόν το αυτοκίνητο σου σταματήσει, πρέπει να το αφήσεις το συντομότερο δυνατό και να μετακινηθείς σε ένα ασφαλές μέρος. Σε τέτοιες περιπτώσεις κάλεσε στην γραμμή επείγουσας ανάγκης στο 112.

Μην προσπαθήσεις να κολυμπήσεις σε ρεύματα νερού, διότι αυτά μπορεί να είναι πολύ ισχυρά και η ορμή τους να σε παρασύρει. Τέλος, θα πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητό σου, αν αυτό γίνει απαραίτητο.

Αφαίρεση νερού από το αυτοκίνητο

Αν το αυτοκίνητό σου βυθίστηκε στο νερό ή καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αφαιρέσεις το νερό και να περιορίσεις την ζημιά.

Τα βήματα που ακολουθείς:

 • Αρχικά, μην προσπαθήσεις να θέσεις σε λειτουργία τον κινητήρα. Το νερό θα μπει στο εσωτερικό του κινητήρα και η βλάβη μπορεί να είναι μεγαλύτερη έως και ανεπανόρθωτη.
 • Με τη βοήθεια της οδικής βοήθειας ή του κρατικού μηχανισμού μετακίνησε το αυτοκίνητό σου σε ένα στεγνό σημείο. Τότε, έλεγξε αν υπάρχει νερό στην καμπίνα, καθώς και τον χώρο αποσκευών και τον κινητήρα.
 • Στη συνέχεια, άνοιξε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα για να επιτρέψεις στο νερό να στραγγίσει. Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσεις τα καθίσματα για να διασφαλίσεις την πλήρη αφαίρεση του νερού.
 • Σκούπισε το εσωτερικό του αυτοκινήτου με πετσέτες ή με ειδική σκούπα για απορρόφηση υγρών και άφησε το αυτοκίνητο να στεγνώσει πλήρως.
 • Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγξεις σε επαγγελματία τη λειτουργία του κινητήρα και του ηλεκτρικού συστήματος πριν οδηγήσεις ξανά το αυτοκίνητο.

❗ Θα πρέπει να τραβήξεις φωτογραφίες και να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου, ώστε να την ενημερώσεις σχετικά. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος θα έρθει για να καταγράψει τη ζημιά και εσύ θα χρειαστεί να προσκομίσεις στην εταιρεία ένα πιστοποιητικό από την Ε.Μ.Υ. που θα επιβεβαιώνει τη μέρα και την ώρα που συνέβη το καιρικό φαινόμενο.

Τι ζημιές προκαλεί το νερό στο αυτοκίνητο;

Όταν το νερό εισέρχεται στο αυτοκίνητο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε βασικά συστήματα, όπως τα ηλεκτρικά συστήματα και τον κινητήρα. Ακόμα και ένας μικρός όγκος νερού μπορεί να προκαλέσει πολλά θέματα στο όχημα.

Αναλυτικότερα, μπορεί να εμφανιστεί:

 • Ζημιά στον κινητήρα: Αν το νερό μπει στον κινητήρα του αυτοκινήτου, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες. Μπορεί να κάψει τις βαλβίδες, να σπάσει τις μπιέλες και ενδεχομένως να σπάσει την κυλινδροκεφαλή.
 • Ηλεκτρολογικά προβλήματα: Το νερό μπορεί να προκαλέσει βραχυκυκλώματα στην ηλεκτρική εγκατάσταση του αυτοκινήτου, προκαλώντας βλάβη στον εγκέφαλο αυτοκινήτου, το σύστημα ανάφλεξης, τα φώτα, το ραδιόφωνο, τα ηλεκτρικά παράθυρα και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα.
 • Ζημιά στην εξάτμιση: Αν το νερό εισέλθει στο σύστημα εξάτμισης, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον καταλύτη και σε άλλα μέρη του συστήματος.
 • Καταστροφή των φρένων: Το νερό μπορεί να προκαλέσει υγρασία στο σύστημα φρένων, το οποίο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φρένων και να προκαλέσει δυσλειτουργία.
 • Ζημιά στο εσωτερικό του οχήματος: Το νερό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στο σαλόνι αυτοκινήτου, τα πατάκια και την ταπετσαρία.
 • Καταστροφή στο σύστημα μετάδοσης: Αν το αυτοκίνητο είναι αυτόματο, το νερό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μέρη της μετάδοσης.

Είναι σημαντικό να αποφεύγεις την οδήγηση σε πλημμυρισμένους δρόμους -όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν- για να μην έρθεις αντιμέτωπος/η με όλους αυτούς τους κινδύνους.

Προφύλαξη και προετοιμασία για καταιγίδα

Κατανοώντας τους κινδύνους που ενέχει το νερό για το αυτοκίνητο στις περιπτώσεις πλημμύρας, μπορείς να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά σου και την προστασία του αυτοκινήτου σου.

Ο προγραμματισμός και η επίγνωση των κινδύνων είναι οι καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας, μην αφήνεις το αυτοκίνητό σου σε υπόγειους χώρους στάθμευσης ή σε ανοιχτούς χώρους κοντά σε ρεύματα νερού.

Τέλος, αξίζει να εξετάσεις την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου για βλάβες από πλημμύρες, για να καλύψεις τυχόν απώλειες. Η κάλυψη που σε προστατεύει για ζημιές από πλημμύρες είναι εκείνη των φυσικών φαινομένων. Η συγκεκριμένη δεν είναι υποχρεωτική, αλλά καλό θα ήταν να προνοήσεις και να την προσθέσεις στο συμβόλαιό σου.

Έμαθες όλα όσα μπορείς να κάνεις σε περίπτωση που έχεις νερό στο αυτοκίνητό σου. Ελπίζουμε να μην σε απασχολήσει ένα τέτοιο ζήτημα, ή αν σου συμβεί, να μπορέσεις να αποφύγεις τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, το insurancemarket είναι δίπλα σου και θα παρέχει την υποστήριξη και εξυπηρέτηση που χρειάζεσαι.

Να θυμάσαι πως οποιοδήποτε πακέτο ασφάλειας αυτοκινήτου και να επιλέξεις, μαζί λαμβάνεις και την Παροχή Εξωδικαστικού Συμβιβασμού & Νομικών Συμβουλών, από την ARAG SE. Οπότε, ακόμη και εάν προκύψει διαφορά με την ασφαλιστική σου εταιρεία, θα έχεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι.

📍 Διάβασε επίσης: Αποζημίωση από πλημμύρες: Πώς σε καλύπτει η ασφάλεια σπιτιού;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου