Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Σαλόνι αυτοκινήτου: Τι να επιλέξω;

Σαλόνι αυτοκινήτου: Τι να επιλέξω;

Σαλόνι αυτοκινήτου: Τι να επιλέξω;

Είναι πάλι η εποχή του χρόνου που ο καιρός σιγά-σιγά ζεσταίνεται και όλοι ξεσκονίζουν τα αυτοκίνητά τους. Αν σκέφτεσαι να πάρεις νέο αυτοκίνητο ή να αλλάξεις το ήδη υπάρχον σαλόνι αυτοκινήτου, θα πρέπει να λάβεις υπόψη κάποιες παραμέτρους πριν προχωρήσεις στην τελική επιλογή.

Παρακάτω θα διαβάσεις κάποια θετικά και αρνητικά των διαθέσιμων επιλογών, καθώς και… τι θα συναντήσεις στην συνέχεια, όταν δηλαδή κληθείς να τα καθαρίσεις. Ας ξεκινήσουμε.

Να επιλέξω δερμάτινα ή υφασμάτινα καθίσματα στο σαλόνι αυτοκινήτου;

Όταν πρόκειται για καθίσματα αυτοκινήτου, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές, δερμάτινα ή υφασμάτινα. Ποια όμως από τις δύο επιλογές είναι η καλύτερη;

Η απόφαση για το αν θα επιλέξεις δέρμα ή ύφασμα για το κάθισμα του αυτοκινήτου σου εξαρτάται κυρίως από την προσωπική σου προτίμηση. Ενώ σε πολλούς οδηγούς αρέσει η πολυτελής εμφάνιση ενός δερμάτινου καθίσματος, κάποιοι θεωρούν ότι γλιστράει πολύ και δεν είναι ιδιαίτερα άνετο και βολικό. Και είναι πράγματι αλήθεια πως τα υφασμάτινα σαλόνια παρέχουν ευκολότερη πρόσβαση και αυξημένη άνεση σε ζεστό καιρό. Ωστόσο, ο καθαρισμός ενός υφασμάτινου καθίσματος μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, καθώς τα υγρά απορροφώνται εύκολα από το υλικό.

Τελικά, τόσο το δέρμα όσο και το ύφασμα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, πράγμα που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε επιλογή εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες.

Αν θέλεις δέρμα τότε στην αναζήτηση σαλονιού αυτοκινήτου θα ακούσεις τις εξής επιλογές:

 • Γνήσιο δέρμα – Έντονη αίσθηση πολυτέλειας, μένει το ίδιο όταν συντηρείται σωστά και φυσικά δεν απορροφά υγρά & μυρωδιές
 • Vinyl – Οικονομική επιλογή, που καθαρίζει εύκολα αλλά σε “καίει” όταν ξεκινήσουν οι ζέστες
 • Alcantara – Πολύ ακριβό και φτιάχνεται κυρίως για supercars
 • Polyester – Φθηνότερο με μία αίσθηση πολυτέλειας, ωστόσο απορροφά υγρά & μυρωδιές όπως και απαιτεί μεγάλη προσοχή σαν υλικό

Δερμάτινο σαλόνι αυτοκινήτου: Η απόλυτη αίσθηση πολυτέλειας

Η διατήρηση των δερμάτινων καθισμάτων σε καλή κατάσταση αποτελεί σημαντικό μέρος της προστασίας της επένδυσής σου. Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, μπορείς να διατηρήσεις την εμφάνιση των δερμάτινων καθισμάτων σου και να βεβαιωθείς ότι θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου όταν φροντίζεις τα δερμάτινα καθίσματα είναι ότι πρέπει να αποφεύγεις:

 • σαπούνια,
 • έλαια ή
 • άλλα καθαριστικά που περιέχουν συστατικά όπως σιλικόνη ή
 • προϊόντα με βάση το κερί.

Αντ’ αυτού, επίλεξε ένα προϊόν καθαρισμού ειδικά σχεδιασμένο για δερμάτινα καθίσματα και σκούπισε τα καθίσματα τακτικά με ηλεκτρική σκούπα για να απομακρύνεις τη βρωμιά και τη σκόνη.

Μόλις καθαρίσεις τα καθίσματα, χρησιμοποίησε ένα πανί από μικροΐνες με λίγο ήπιο σαπούνι και νερό για να τα σκουπίσεις. Αυτό θα βοηθήσει να μην ξεραθεί ή ραγίσει το δέρμα με την πάροδο του χρόνου. Τέλος, φρόντισε να εφαρμόζεις τακτικά ειδικό μαλακτικό για το δέρμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να ενυδατώσεις το υλικό και να το προστατέψεις από πιθανή φθορά.

Γίνεται να κρατήσει το δερμάτινο σαλόνι αυτοκινήτου για πολλά χρόνια;

Τα δερμάτινα καθίσματα έχουν την τάση να απορροφούν θερμότητα. Μάλιστα, σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκληθεί δυσφορία ή και προσωρινό έγκαυμα στο δέρμα εάν το αγγίξουμε. Επίσης το χειμώνα, χωρίς θέρμανση καθίσματος η πλάτη και τα πόδια σου πιθανώς θα κρυώνουν τα πρώτα λεπτά που θα κάτσεις στη θέση σου.

Για να το διατηρήσεις για χρόνια θα πρέπει να χρησιμοποιείς ειδικά προϊόντα καθαρισμού, κάθε 5-6 μήνες, ώστε να διασφαλίσεις την άριστη κατάστασή του. Αν δεν τα φροντίζεις, θα αρχίσουν να φαίνονται άσχημα και μπορεί ακόμη και να σπάσουν. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλεις!

Υφασμάτινο σαλόνι αυτοκινήτου: Γιατί να το επιλέξω;

Η διατήρηση των υφασμάτινων καθισμάτων αυτοκινήτου σε άριστη κατάσταση μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά με παιδιά και κατοικίδια ζώα στο αυτοκίνητο.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές εύκολες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα υφασμάτινα καθίσματα αυτοκινήτου σαν καινούργια.

 1. Πρώτα απ’ όλα, απομάκρυνε τους ρύπους μία φορά την εβδομάδα με ένα εξάρτημα ή μια βούρτσα σκούπας με μαλακές τρίχες.
 2. Στις διαρροές δράσε γρήγορα χρησιμοποιώντας σόδα για να σκουπίσεις οποιοδήποτε υγρό, πριν το αφήσεις να βυθιστεί στις υφασμάτινες ίνες.
 3. Επένδυσε σε ένα προστατευτικό υφάσματος για να προστατεύσεις το ύφασμα από τις καθημερινές ακαθαρσίες!

Με λίγα απλά βήματα, το υφασμάτινο σαλόνι του αυτοκινήτου σου θα παραμείνει φρέσκο και καθαρό για πολλά χρόνια.

Εν συντομία, τι κερδίζω και τι χάνω αν διαλέξω υφασμάτινο κάθισμα;

Αν επιλέξεις ύφασμα στο σαλόνι αυτοκινήτου επωφελείσαι, διότι:

 • Υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών, όπως βελούδο, πολυεστέρα, νεοπρέν, κοτλέ και άλλα. Επομένως, είναι σίγουρο πως θα βρεις κάτι που θα σου ταιριάζει και θα είναι σε καλή τιμή.
 • Μπορείς να τα αφαιρέσεις πολύ εύκολα, αν ποτέ θελήσεις να τα αλλάξεις ή να τα πλύνεις.
 • Σε αντίθεση με τα δερμάτινα σαλόνια αυτοκινήτου, δεν αλλοιώνονται τόσο εύκολα στη ζέστη.

Μαζί με τα θετικά έρχονται και τα αρνητικά των υφασμάτινων καθισμάτων, όπως:

 • Μετά από χρόνια τείνουν να ξεφτίζουν λόγω της συχνής έκθεσης και μη προστασίας του αυτοκινήτου από τον ήλιο. Αν και το υλικό τους μπορεί να κρατήσει, δεν ισχύει το ίδιο για το χρώμα.
 • Είναι αλήθεια πως μπορούν να λερωθούν από τη πρώτη κιόλας μέρα. Παρότι μπορείς να τα πλύνεις, είναι κάπως δύσκολο να απομακρύνεις τελείως του λεκέδες.
 • Αν μάλιστα δεν καθαριστούν αμέσως, τα ψίχουλα και οι ακαθαρσίες θα κολλήσουν μέσα στις ίνες ή ανάμεσα στο κάλυμμα και το κάθισμα.

Να θυμάσαι ότι όπως προστατεύεις το εξωτερικό χρώμα βαψίματος του αυτοκινήτου σου, έτσι πρέπει και το εσωτερικό, καθώς και να είσαι συνεπής με τον καθαρισμό.

Πώς να καθαρίσω οικολογικά το σαλόνι αυτοκινήτου;

Ανεξάρτητα από τον τύπο σαλονιού που έχεις στο αυτοκίνητό σου, συγκεντρώσαμε μερικές γενικές συμβουλές για τον καθαρισμό τους, οικολογικά!

Μπορείς να ακολουθήσεις την παραδοσιακή οδό και να χρησιμοποιήσεις σαπούνι και νερό ή προϊόντα καθαρισμού, ή αν ψάχνεις για μια πιο απλή λύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντικείμενα από το σπίτι, όπως χυμό λεμονιού, ξύδι και μαγειρική σόδα. Σίγουρα αυτά τα υλικά, μπορούν να θεωρηθούν και ως πιο eco-friendly επιλογές για την καθαριότητα!

Αυτά τα φυσικά προϊόντα καθαρισμού είναι καταπληκτικά στο να μειώσουν τη βρωμιά από το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου! Απλώς εφάρμοσε προϊόν σε ένα υφασμάτινο πανί πριν σκουπίσεις ελαφρά τη βρωμιά. Αν ωστόσο έχεις δερμάτινο κάθισμα, είναι προτιμότερο να αποφύγεις πρακτικές που είναι αμφιλεγόμενες ως προς το αποτέλεσμά τους. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να βλάψεις το υλικό.

Ο τακτικός καθαρισμός αυτοκινήτου δεν θα πάρει πολύ χρόνο και θα διασφαλίσει ότι το αυτοκίνητό σου θα διατηρήσει την κλασική του λάμψη.

Μην ξεχνάς την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου! Ολοκλήρωσε λοιπόν σήμερα μια γρήγορη και εύκολη σύγκριση στο insurancemarket.gr και βρες την κάλυψη που σε εξυπηρετεί καλύτερα.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου