Θέλεις ένα αυτοκίνητο αστραφτερό μέσα κι έξω, απαλλαγμένο από μικρόβια και βακτήρια; Ανυπομονείς να αναφωνήσεις “σαν καινούργιο έγινε”; Ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου από έναν ειδικό είναι η απλούστερη και πιο ασφαλής λύση να πετύχεις αυτό που ζητάς.
Τι συμβαίνει όμως όταν θέλεις να κάνεις μόνος σου βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου; Μπορείς να αφαιρέσεις και τους πιο σκληρούς λεκέδες χωρίς να αφήσεις ίχνη σαπουνιού; Μήπως είναι καλύτερα να αναλάβεις τη συντήρησή του και όχι εξ ολοκλήρου τη διαδικασία;
Πάμε να δούμε πώς καθαρίζεις το κάθε μέρος του αυτοκινήτου ξεχωριστά και τα λάθη που μπορεί να κάνεις, χωρίς να το θέλεις.
Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου;
Βιολογικός καθαρισμός είναι ο βαθύτερος καθαρισμός του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου.
Χρησιμοποιείς μία ειδική σκούπα, με την οποία τραβάς τα υγρά και τα στερεά σωματίδια από όλες τις επιφάνειες, ενώ παράλληλα ψεκάζεις με ειδικά καθαριστικά (βιοδιασπώμενα).
Δηλαδή καθαρίζεις και απολυμαίνεις:
- Την οροφή
- Το ταμπλό
- Τα καθίσματα
- Τις ζώνες
- Τα πατάκια
- Τις πόρτες
- Το πορτ-μπαγκάζ
- Τη ρεζέρβα &
- Όλα τα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο
Αν μάλιστα βγάλεις και αποσυναρμολογήσεις όλα τα μέρη του αυτοκινήτου (π.χ. τα καθίσματα), τότε έχεις καθαρίσει τα πάντα και δεν έχει μείνει τίποτα άλλο.
📌 Να σε προλάβουμε και να σου πούμε πως το νερό και τα κοινά απορρυπαντικά δεν είναι κατάλληλα και ούτε απολυμαίνουν. Μόνο ο ατμός και κάποια άλλα εξειδικευμένα μηχανήματα μπορούν να σε απαλλάξουν από μικρόβια και βακτήρια.
Πώς να κάνω βιολογικό καθαρισμό μόνος μου;
H χρήση εξειδικευμένου πλυστικού μηχανήματος και ειδικών απολυμαντικών ουσιών, είναι απαραίτητη αν θέλουμε να μιλάμε για βιολογικό καθαρισμό αυτοκινήτου.
Από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν μπορείς μόνος σου να κάνεις βιολογικό πλύσιμο αυτοκινήτου. Χρειάζεσαι τα σωστά εργαλεία και τα κατάλληλα απολυμαντικά. Αν προσπαθήσεις να καθαρίσεις το εσωτερικό του οχήματος σου με ό,τι έχεις στο σπίτι σου, δεν θα σου βγει σε καλό.
Αυτό γιατί μπορεί να κάνεις σημαντικά λάθη. Για παράδειγμα πας να ψεκάσεις, έστω με το ειδικό απολυμαντικό υγρό, τα καθίσματα με σκοπό να εξοντώσεις μικρόβια και βακτήρια. Στην περίπτωση που η αναρρόφηση με την ειδική σκούπα δεν γίνει σωστά, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μούχλας στα καθίσματα και όπου αλλού δεν στεγνώσει τελείως.
Άρα πού καταλήγουμε με τον βαθύ καθαρισμό του αυτοκινήτου;
Όσο και να προσπαθήσεις, το αποτέλεσμα των ειδικών μηχανημάτων δεν θα το έχεις. Εκτός και αν θελήσεις να επενδύσεις σε αυτά – αρκετοί το έχουν κάνει – για να μπορείς να κάνεις τους καθαρισμούς σου, όποτε το χρειάζεσαι. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, επομένως απαιτεί κάποιες ώρες ή και ολόκληρη τη μέρα σου.
Μπορείς να μείνεις στο κομμάτι της συντήρησης και να είσαι προσεκτικός/ -ή με τα σημεία του οχήματος που βρωμίζουν ευκολότερα. Με το τοπικό καθάρισμα, θα έχεις μόνιμα ένα καθαρό όχημα και θα καθυστερήσεις την ανάγκη για βιολογικό καθαρισμό.
💰 Η αγορά ειδικού εξοπλισμού σίγουρα κοστίζει, αλλά με τον χρόνο θα κάνεις απόσβεση, ανάλογα με τις ανάγκες του αυτοκινήτου σου. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο για σένα; Υπάρχουν και πλυντήρια αυτοκινήτων, στα οποία έναντι μικρής αμοιβής, μπορείς να το πλύνεις μόνος σου. Ακόμα μία λύση, αν έχεις καλούς φίλους, είναι να αγοράσετε μαζί μία ειδική σκούπα ατμού για το αυτοκίνητο!
💡 Διάβασε επίσης: Πόσο κοστίζει το βάψιμο αυτοκινήτου;
4 σημεία για τον καθαρισμό του αυτοκινήτου
#1 Πλύσιμο & καθαρισμός φαναριών αυτοκινήτου
Έπλυνες το όχημα σου απέξω, αλλά τα φανάρια έμειναν “βρώμικα”. Τα φανάρια κατασκευάζονται από πολυανθρακικό πλαστικό, το οποίο έχει μεγάλη αντοχή. Όμως, το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι θαμπώνει. Αυτό προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τη θερμοκρασία που αποκτούν όταν λειτουργούν. Άρα, το να έρθεις αντιμέτωπος/ -η με το θάμπωμα του φαναριού είναι αναμενόμενο.
Πώς γίνεται ο καθαρισμός φαναριών αυτοκινήτου;
- Καθάρισε τα φανάρια με ένα υγρό πανί, ώστε να φύγουν οι σκόνες.
- Πάρε ένα ελαφρύ, βρεγμένο γυαλόχαρτο και τρίψε με κυκλικές κινήσεις τα φανάρια.
- Καθάρισε και πάλι με ένα καθαρό πανάκι.
- Άπλωσε αλοιφή αποκατάστασης στη λευκή πλευρά του σφουγγαριού γυαλίσματος και εφάρμοσε απαλά, ξανά με κυκλικές κινήσεις, μέχρι τα φώτα να γυαλίσουν.
- Απομάκρυνε τα υπολείμματα με ένα ειδικό γυαλιστικό πανί.
- Χρησιμοποίησε ένα ειδικό μαντηλάκι με προστατευτικό υγρό, για να θωρακίσεις τα φώτα από τις UV ακτίνες.
- Μην αγγίξεις την επιφάνεια και άφησε να στεγνώσει καλά για 30 λεπτά.
#2 Καθαρισμός σαλονιού αυτοκινήτου
Αρχικά σκούπισε όλο το εσωτερικό του αυτοκινήτου με την απλή ηλεκτρική σκούπα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το βουρτσάκι της σκούπας, για να πάρεις τα δύσκολα σημεία όπως:
- Αεραγωγούς
- Γωνίες των καθισμάτων
- Γωνίες του ταμπλό
- Διάφορους διακόπτες
Έπειτα μπορείς με πινέλο, πανί μικροϊνών και σφουγγάρι να καθαρίσεις σχολαστικά κάθε επιφάνεια, ψεκάζοντας με απολυμαντικό υγρό. Μπορείς να περάσεις τις περιοχές με την ειδική σκούπα ατμού, όμως χρειάζεται να προσέξεις τα εξής 2 σημεία:
Δεν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον ουρανό του αυτοκινήτου, διότι μπορεί να ξεράνει την βενζινόκολλα και τελικά να ξεκολλήσει. Δηλαδή, ο ουρανός θα “κρεμάσει”.
Ομοίως και για τις επενδύσεις στις πόρτες, για τις οποίες θα χρησιμοποιήσεις μόνο σφουγγάρια και μαλακό τρίψιμο.
#3 Καθαρισμός ταπετσαρίας αυτοκινήτου
Χρησιμοποίησε προϊόντα που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τον τύπο της ταπετσαρίας που έχεις. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν σχεδιασμένο για καθίσματα διαφορετικής ποιότητας, τότε μπορεί να προκύψει:
- πρόωρη γήρανση
- σκάσιμο
- ξεθώριασμα
Ο καθαρισμός με ατμό είναι μια μέθοδος καθαρισμού που λειτουργεί σε όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων ταπετσαρίας. Είναι ιδιαίτερα εξαιρετικός για τη διάλυση βαθιών λεκέδων από:
- Τρόφιμα
- Λάσπη ή άμμο
- Αίμα
- Μελάνι
- Κατοικίδια
- Κάπνισμα
Εάν πρόκειται για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, τότε σίγουρα μην παραβλέψεις τον βιολογικό καθαρισμό. Ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια…
#4 Καθαρισμός δερμάτινων καθισμάτων αυτοκινήτου
Για τα δερμάτινα καθίσματα στον βιολογικό καθαρισμό το στάδιο ψεκασμού παραλείπεται. Για τον λόγο αυτό, είναι ο καθαρισμός που ναι μπορείς να κάνεις και μόνος σου, αρκεί να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, τα μέσα και τον χρόνο. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να το αναλάβει ειδικός.
Υπάρχει καθαριστικό που το απλώνεις απαλά με ειδικό σφουγγάρι και το στεγνώνεις με ένα καθαρό πανί. Μετά με ένα νέο πανάκι, απλώνεις κερί σε όλη την επιφάνεια, ενισχύοντας τη διάρκεια ζωής των καθισμάτων. Αυτό μπορείς να το κάνεις κάθε 2 εβδομάδες, ώστε να μην σου σπάσει πουθενά η δερμάτινη επένδυση.
Σκέψου πως εφαρμόζοντας τα παραπάνω, διατηρείς το όχημά σου σαν καινούριο. Άρα, αν κάποια στιγμή θέλεις να το πουλήσεις, τότε το πιο πιθανό είναι να πετύχεις υψηλότερη τιμή πώλησης του αυτοκινήτου σου.
Πόσο χρόνο & χρήμα θα μου πάρει το βιολογικό πλύσιμο αυτοκινήτου;
Για βιολογικό καθαρισμό από ειδικό συνεργείο θα χρειαστεί να πληρώσεις περίπου από 30 μέχρι 60 ευρώ. Η διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 4 ώρες. Ιδανικά, ο βιολογικός καθαρισμός στο αυτοκίνητο είναι καλό να γίνεται περίπου κάθε 2 μήνες.
Ειδικά αν μεταφέρεις μωρό ή μικρό παιδί στο αυτοκίνητο, φρόντισε να του παρέχεις όσο πιο καθαρό περιβάλλον μπορείς.
⏳ Εάν υπάρχει λεκές ή χυμένο φαγητό, μην αναβάλλεις τον καθαρισμό. Επίσης μην αναβάλλεις την ανανέωση της ασφάλειας αυτοκινήτου όταν κοντεύει να λήξει. Στο insurancemarket συγκρίνεις δωρεάν ασφαλιστικά πακέτα και έπειτα επιλέγεις την προσφορά που σε συμφέρει, online και χωρίς αναμονές!
🎧 Άκουσε επίσης: Στο-Λύσαμε The Podcast