Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Πώληση Αυτοκινήτου: Σε ιδιώτη, έμπορο ή μάντρα;

Πώληση Αυτοκινήτου: Σε ιδιώτη, έμπορο ή μάντρα;

πώληση αυτοκινήτου

Θέλεις να πουλήσεις το παλιό σου αυτοκίνητο και να πάρεις ένα καινούργιο; Τέλεια! Η διαδικασία για την πώληση αυτοκινήτου μπορεί να γίνει αγγαρεία, αλλά αν ξέρεις τι να προσέξεις, δεν θα έχεις πρόβλημα.

Αν ψάχνεις πού να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου και τι χρειάζεται για να το πουλήσεις σε ιδιώτη, σε έμπορο, σε μάντρα ή και για ανταλλακτικά, εμείς είμαστε εδώ. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις.

Πώς γίνεται η πώληση αυτοκινήτου;

Μπορείς να ξεκινήσεις με καταχώρηση αγγελίας σε γνωστά sites αγγελιών ή να το πουλήσεις απευθείας σε έναν έμπορο μεταχειρισμένων (ή μάντρα). Και στις δύο περιπτώσεις μπορείς να βρεις αξιόπιστες online ιστοσελίδες, τις οποίες έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω.

Γίνεται πώληση αυτοκινήτου χωρίς μεταβίβαση;

Η πώληση αυτοκινήτου χωρίς μεταβίβαση δεν συνιστάται.

Αν δεν γίνει μεταβίβαση και το αυτοκίνητο είναι σε άλλα χέρια, για οτιδήποτε συμβεί θα είσαι εσύ ο/η υπεύθυνος/η. Μπορεί να προκληθεί από ατύχημα έως ληστεία, οπότε και να βρεθείς κατηγορούμενος.

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, κάνε τη μεταβίβαση και μην εμπιστεύεσαι τις υπεύθυνες δηλώσεις.

Ακόμη και αν ο αγοραστής σου πει πως βιάζεται και να τον εξουσιοδοτήσεις να τα κάνει όλα αυτός, εσύ να θυμάσαι πως θα έχεις την τελική ευθύνη αν τελικά δεν πραγματοποιήσει την μεταβίβαση.

Τέλος, αν δεν γίνει η μεταβίβαση, τότε χρωστάς και τα τέλη κυκλοφορίας στην εφορία.

Θέλεις να πουλήσεις το αυτοκίνητο σου σε ιδιώτη, έμπορο ή μάντρα;

Μπορεί το παλιό σου αυτοκίνητο να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η πώληση αυτοκινήτου για ανταλλακτικά, όταν είναι τρακαρισμένο. Όμως, σημασία έχει και σε ποιον θα το πουλήσεις.

#1 Πώληση αυτοκινήτου από ιδιώτη σε ιδιώτη

Αν θέλεις να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου σε ιδιώτη, τότε είναι πιθανό να πάρεις την καλύτερη τιμή, ιδιαίτερα αν πουλάς κάποιο μοντέλο 10-15 ετών.

Ωστόσο, θα πρέπει να έρχεσαι συνεχώς σε επικοινωνία με τους πιθανούς αγοραστές, να κάνεις παζάρια, να πηγαίνετε σε συνεργεία για τον έλεγχο του αυτοκινήτου και γενικά να αφιερώσεις χρόνο.

Συμβουλές για πώληση αυτοκινήτου σε ιδιώτη ή έμπορο

✔️ Καθάρισε το αυτοκίνητο σου καλά! Ένα βρόμικο και δύσοσμο αυτοκίνητο με σκουπίδια στο εσωτερικό του δεν θα έκανε σε κανέναν καλή εντύπωση.

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου καθάρισε οπωσδήποτε:

 • τη μηχανή,
 • την καμπίνα,
 • το εξωτερικό.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά! Κάνε το να αστράψει σαν καινούργιο. Έτσι, θα καταφέρεις να το πουλήσεις σε πολύ καλύτερη τιμή από ότι υπολόγιζες.

✔️ Έπειτα, πήγαινε σε ένα ωραίο και ήσυχο μέρος και τράβηξε πολλές φωτογραφίες.

Βγάλε φωτογραφίες με τα εξής, ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει μια ολοκληρωμένη και σαφή εικόνα:

✔️ Δώσε έμφαση στα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, π.χ ο extra εξοπλισμός.

✔️ Ανάφερε το λόγο που το πουλάς και πώς το συντηρούσες. Αυτό θα δημιουργήσει στους ενδιαφερόμενους εμπιστοσύνη. Φρόντισε να είσαι ειλικρινής. Να πεις αλήθεια για τις ατέλειες του, καθώς είτε θα τις δει άμεσα, είτε στο μέλλον.

Ένα αυτοκίνητο με πλήρες ιστορικό service αξίζει έως και 20% περισσότερο από ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μην έχει καθόλου.

✔️ Τα λάστιχα του αυτοκινήτου, θα πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, γιατί αν πρόκειται να χρειαστούν σύντομα αλλαγή, τότε μπορεί ο αγοραστής να σου ζητήσει να κόψεις από την τιμή πώλησης.

✔️ Αν έχει κάποιο μεγάλο service, επίσης μπορείς να το κάνεις προτού το δώσεις, γιατί έτσι μπορείς να συζητάς για υψηλότερες τιμές.

✔️ Συμπλήρωσε όσες πληροφορίες ζητούνται, έτσι ώστε να μπορείς να εμφανίζεσαι στις αναζητήσεις των αγοραστών πιο εύκολα.

✔️ Μπορείς να αναφέρεις ποιες ώρες είσαι διαθέσιμος με το τηλέφωνο επικοινωνίας σου, ώστε να μη χάσεις καμία ευκαιρία!

💡Διάβασε επίσης: Ασφάλεια καινούργιου αυτοκινήτου – Μικτή ή βασική ασφάλεια;

#2 Πώληση αυτοκινήτου σε έμπορο

Αν επιλέξεις να το πουλήσεις σε έμπορο και έχεις ένα καλό αυτοκίνητο, είναι επίσης καλή επιλογή.

Το πλεονέκτημα της πώλησης σε έμπορο, είναι πως:

 • δεν θα χρειαστεί να έρθεις σε επικοινωνία με πολλούς άγνωστους ανθρώπους,
 • να κλείσεις ραντεβού και τελικά ο αγοραστής να μην θέλει να το αγοράσει,
 • και το σημαντικότερο, γλιτώνεις τη γραφειοκρατία!

Και εδώ αξίζει να ακολουθήσεις τις ίδιες συμβουλές για πώληση αυτοκινήτου, όπως στην πώληση σε ιδιώτη, γιατί έχοντας μια πολύ καλή εικόνα μπορείς να συμφωνήσεις για μια καλύτερη τιμή.

💡 Και τι καινούργιο αμάξι να αγοράσεις; Δες το άρθρο που ετοιμάσαμε για σένα με συμβουλές για το τι αυτοκίνητο να πάρεις!

#3 Θέλω να πουλήσω το αυτοκίνητό μου σε μάντρα

Παραδοσιακή μέθοδος, όλοι το έχουμε σκεφτεί, έχοντας στην κατοχή μας παλιά αυτοκίνητα. Το κακό είναι, πως λογικά θα το δώσεις σε χαμηλότερη τιμή από ότι εάν το πουλούσες σε ιδιώτη.

Επίσης, κάποιοι δεν θέλουν να γίνει μεταβίβαση απευθείας (γιατί συνήθως πάνε και τις κάνουν όλες μαζί) και μπορεί να σου πουν για υπεύθυνες δηλώσεις.

Είναι μια εύκολη επιλογή για να πουλήσεις το αυτοκίνητο γρήγορα, αλλά και πάλι για λίγα χρήματα.

Το δυσάρεστο σε αυτή την περίπτωση είναι, ότι αν διαθέτεις ένα αυτοκίνητο το οποίο έχεις συντηρήσει σωστά και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι θα το πουλήσεις σε αντίστοιχη τιμή με ένα που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από το δικό σου.

Με άλλα λόγια, τα έξοδα και ο χρόνος που αφιέρωσες για να διατηρήσεις την αξία του αυτοκινήτου σου υψηλή, πάνε χαμένα.

#4 Πώληση αυτοκινήτου για ανταλλακτικά

Μπορεί να έχεις βάλει ήδη το αυτοκίνητό σου προς πώληση, αλλά να σε καλέσουν για να το αγοράσουν για τα ανταλλακτικά του. Αν και στις συχνότερες περιπτώσεις, ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν τα αυτοκίνητά τους για ανταλλακτικά, μετά από πολύ σοβαρά ατυχήματα που θα κόστιζαν πολύ ακριβά για την επισκευή του αμαξιού.

Αν θέλεις να το δώσεις για τα ανταλλακτικά, τότε μπορείς να απευθυνθείς σε εμπόρους που ήδη γνωρίζεις ή να ψάξεις online για έμπορους που αγοράζουν αυτοκίνητα για ανταλλακτικά.

Γίνεται πώληση αυτοκινήτου χωρίς πινακίδες;

Δεν γίνεται πώληση χωρίς πινακίδες, διότι δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση.

Ας πούμε πως θέλεις να κάνεις πώληση αυτοκινήτου με παραδομένες πινακίδες. Για να γίνει η μεταβίβαση και η πώληση, θα πρέπει να πάρεις πίσω τις πινακίδες, πληρώνοντας και τα τέλη κυκλοφορίας από την χρονιά που τις κατέθεσες

Αν θέλεις να γίνει οριστική διαγραφή και απόσυρση αυτοκινήτου (και φυσικά επιθυμείς να μην το πουλήσεις), χρειάζεται να πάρεις το χαρτί από το διαλυτήριο στο οποίο και θα παραδώσεις το αυτοκίνητο σου.

Γίνεται πώληση αυτοκινήτου με παραδομένες πινακίδες για ανταλλακτικά;

Αν θέλεις να πουλήσεις το αυτοκίνητο σου για ανταλλακτικά και έχεις παραδομένες τις πινακίδες, και πάλι θα χρειαστεί να το κάνεις μεταβίβαση. Οπότε:

1. Παίρνεις τις πινακίδες πίσω.

2. Πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας.

3. Ξεκινάς την μεταβίβαση.

Πού μπορώ να πουλήσω το αυτοκίνητο μου online;

Ακολούθησε τις συμβουλές που αναφέρουμε παραπάνω, όποια και να είναι η επιλογή, διότι με μικρές αλλαγές και συντήρηση μπορείς να πετύχεις μία καλύτερη τιμή.

Έμποροι μεταχειρισμένων όπως:

 • spotawheel.gr
 • autobazar.gr
 • carmarket.gr

είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για να σας βοηθήσουν να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε τοπικούς αντιπροσώπους στην περιοχή σας και να τους χρησιμοποιήσετε ως μεσάζοντες, οι οποίοι θα καταχωρήσουν το αυτοκίνητό σας στους ιστότοπους ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα προσεγγίσουν πιθανούς αγοραστές.

Επιπλέον, υπάρχουν ιστότοποι με αγγελίες

 • automarin.gr
 • karenta.gr

Μπορείς και με αγγελία στο:

 • car.gr
 • ix.gr
 • autoaggelies.gr

Πόσο να πουλήσω το αυτοκίνητό μου;

Για να κοστολογήσεις σωστά το αυτοκίνητό σου, πρέπει να λάβεις υπόψη 4 βασικά στοιχεία:

 • τη χρονολογία κατασκευής,
 • τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει,
 • το καύσιμο του κινητήρα,
 • τον έξτρα εξοπλισμό (π.χ. ηλιοροφή, δερμάτινα καθίσματα).
 • Επίσης, σου προτείνουμε να βρεις κι άλλες αγγελίες με αυτοκίνητα σαν το δικό σου και να δεις τι τιμές έχουν.

Υπάρχουν καλές και κακές εποχές για να πουλήσεις ένα αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, τα cabrio όταν ανοίγει ο καιρός την άνοιξη μπορείς να τα πουλήσεις γενικά σε καλύτερη τιμή, γιατί τέτοιες εποχές υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για αυτού του είδους το αυτοκίνητο. Αντίστοιχα με τα SUV, το φθινόπωρο, όταν αρχίζει να χαλάει ο καιρός.

Τέλος, μπορείς να υπολογίσεις την αξία του αυτοκινήτου σου:

 • Στο car.gr
 • Στο autoscan.gr

📌 Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πώληση του παλιού σου αυτοκινήτου!

Όσο για το καινούργιο, θα μας χρειαστείς! Για ασφάλεια καινούργιου αυτοκινήτου, μπες στο insurancemarket.gr, γιατί εδώ συγκρίνεις online έως 29 ασφαλιστικές και κλείνεις συμβόλαιο σε 5′!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου