Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 4. Χρήσιμα νέα / Πώς να γίνεις πιο eco-friendly!

Πώς να γίνεις πιο eco-friendly!

Τρόποι για να γίνεις πιο eco-friendly

Όλο και περισσότεροι πλέον ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και αυτό είναι κάτι ευχάριστο, μιας και ο πλανήτης μας έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τον τρόπο που του φερόμαστε έως τώρα.

Το να γίνεις eco-friendly σημαίνει, με έναν κάπως πιο “ανάλαφρο” ορισμό, το να ζεις κάνοντας επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπό τους προς το περιβάλλον. Από τη στιγμή λοιπόν, που αρχίσεις να σκέφτεσαι τον αντίκτυπο των πράξεων σου στο περιβάλλον, θα καταλάβεις πως πρέπει να διακόψεις πολλές συνήθειες που είχες.

Επειδή, δεν γίνεται να τα πετύχουμε όλα μαζί με μιας, πάμε να δούμε βήμα – βήμα όλες τις “βελτιώσεις” που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου, για να γίνεις πιο eco-friendly!

#1 Μείωσε το πλαστικό που χρησιμοποιείς 🛍️

Όταν πας για ψώνια στο σουπερμάρκετ τι παίρνεις μαζί σου;

Χρήματα; Κλειδιά; Τη λίστα σου, ώστε να μην ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό σου και να κάνεις οικονομία καθώς και… μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα. Ή και δύο!

Είτε διαλέξεις πλαστική, είτε υφασμάτινη, αυτό που μας νοιάζει είναι πως θα επαναχρησιμοποιείται. Απλά, οι υφασμάτινες είναι πιο βολικές γιατί μπορούν να χωρέσουν ευκολότερα στην τσάντα σου. Εάν την έχεις μαζί σου κάθε μέρα, να ξέρεις πως θα μειώσεις κατά πολύ το πλαστικό που χρησιμοποιείς και θα γλιτώσεις αυτά τα επιπλέον λεπτά που σε χρεώνουν για κάθε πλαστική σακούλα.

Στην ίδια λογική εντάσσονται όλα τα πλαστικά που έχουμε στο σπίτι μας. Οτιδήποτε μπορείς να αντικαταστήσεις με κάτι επαναχρησιμοποιούμενο είναι μία καλή επιλογή, όπως ας πούμε ένα θερμός για το νερό σου, αντί του πλαστικού μπουκαλιού μίας χρήσης.

#2 ΜΗΝ κάνεις απλά ανακύκλωση ♻️

Αν και πάρα πολλοί από μας ανακυκλώνουμε σε καθημερινή βάση, εντούτοις ακολουθούμε λάθος βήματα κάνοντας λάθη όταν ανακυκλώνουμε, με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμένη η όλη προσπάθεια. Επομένως, πρέπει να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο. Μπορείς επίσης, να πάρεις και χρήματα από την ανακύκλωση συσκευασιών σε ειδικούς κάδους ιδιωτικών εταιρειών.

Μία άλλη τάση είναι να επιδιορθώνεις τα φθαρμένα ή μερικώς χαλασμένα αντικείμενα, πριν ακόμα καταλήξουν στα σκουπίδια. Έτσι δεν πετάς κάτι, του δίνεις μία δεύτερη ευκαιρία και συγχρόνως δεν το αντικαθιστάς με κάτι καινούριο.

Αυτή η παράταση στη ζωή ενός αντικείμενου, καθώς και η προσπάθειά σου να “εξαντλήσεις” ένα προϊόν, είναι πραγματικά μία συνήθεια που θα σε γλιτώσει από την αγορά πραγμάτων, που τελικά δεν χρειαζόσουν τόσο.

Τέλος, όλοι σπίτι μας έχουμε φάρμακα τα οποία οδεύουν προς τη λήξη… Μπορείς και σε αυτά να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, δωρίζοντάς τα σε Κοινωνικά Φαρμακεία. Διαφορετικά, αν τα φάρμακα έληξαν τότε απλά τα ανακυκλώνεις σε ειδικούς κάδους, που θα βρεις έξω από επιλεγμένα φαρμακεία.

#3 Επίλεξε οικολογικές λάμπες & συσκευές 💡

Μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε τροφοδοτείται από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μπορείς να αλλάξεις πολλά στην καθημερινότητά σου, για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας. Ενδεικτικά:

  • Χρησιμοποίησε ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης,
  • Επίλεξε λαμπτήρες LED διότι καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και έχουν 5-10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής,
  • Πλύνε τα ρούχα σου με κρύο νερό και
  • Απόφυγε τη χρήση του στεγνωτηρίου.

Μπορείς ακόμη, να μάθεις με μία ερώτηση στον προμηθευτή ενέργειας, εάν η ενέργεια που παρέχει στο σπίτι σου προέρχεται από:

Εάν είναι δυνατόν, προσπάθησε να μεταβείς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη σου (ή σε κάποιο υπαίθριο χώρο που να σου ανήκει) για να παράγεις εσύ την δική σου ενέργεια, από το σπίτι.

#4 Χρησιμοποίησε οικολογικά μέσα μεταφοράς 🛴

Πώς μετακινείσαι;

Μία πρώτη σκέψη είναι να αποφύγεις τη χρήση του οχήματός σου, για κοντινές αποστάσεις. Αντ’ αυτού, αν περπατήσεις ή κάνεις ποδήλατο, συμβάλλεις στις μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ενισχύεις τη φυσική σου κατάσταση. Για τις μακρινές αποστάσεις μπορείς να χρησιμοποιείς το λεωφορείο, τρένο κ.λπ.

Από την άλλη, αν θες το δικό σου όχημα, μπορείς να ελέγξεις όλες τις οικολογικές επιλογές που υπάρχουν. Λόγου χάρη, τα υβριδικά & ηλεκτρικά οχήματα ή ακόμα τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο, κατατάσσονται στις πιο πράσινες επιλογές, με την οικολογική οδήγηση να επιτυγχάνεται ευκολότερα.

Δημοφιλείς εναλλακτικές επιλογές

Το να μετακινείσαι στην πόλη με ένα πατίνι, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή. Ακόμη, τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν κερδίσει την προσοχή μας. Και τα δύο είναι ευέλικτα, μικρά και βολικά για τη μετακίνησή μας, αφότου μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας και στις συγκοινωνίες, σε περίπτωση που θέλουμε να πάμε λίγο πιο μακριά.

Προσοχή, σε κάθε περίπτωση προέχει η ασφάλειά σου! Μπορεί να ονειρευόμαστε τις μετακινήσεις μας με εναλλακτικά μέσα, αλλά ακόμα κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα που επικρατεί στους δρόμους. Για αυτό, φόρα πάντα το κράνος σου και επίλεξε να μετακίνησε σε περιοχές που η σωματική σου ακεραιότητα δεν θα διακινδυνεύσει.

#5 Ταξίδεψε με βιώσιμο τρόπο ✈️

Πάμε και λίγο πιο μακριά;

Τα αεροπλάνα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, διότι μολύνουν και αυτά την ατμόσφαιρα με καυσαέριο, όπως τα αυτοκίνητα στις πόλεις και τις επαρχίες.

Όταν λοιπόν πας διακοπές, πάρε μαζί σου και όλες τις “πράσινες” συνήθειες, ώστε να μειώσεις το ταξιδιωτικό σου αποτύπωμα.

Εμπιστεύσου τα τοπικά ξενοδοχεία και τα eco-friendly καταλύματα, δοκίμασε τα τοπικά φαγητά και στήριξε τις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με βιώσιμο τρόπο. Μπορείς στο μέρος που επισκέπτεσαι να περπατήσεις, να κάνεις ποδήλατο, να χρησιμοποιήσεις τις συγκοινωνίες και έτσι να βοηθήσεις στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

#6 Φρόντισε τη διατροφή σου, αποφεύγοντας το food waste 🥬

Αρχικά, όρισε τα γεύματά σου. Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, και λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο.

Αυτό γιατί, η παραγωγή φυτικών τροφίμων γίνεται με σχετικά λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτεί λιγότερη ενέργεια, γη και νερό.

Έπειτα, προγραμμάτισε την κατανάλωσή σου. Όπως αποφεύγουμε τη σπατάλη του νερού, έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τη σπατάλη του φαγητού. Πότε έχουμε food waste; Όποτε πετάμε ποσότητα φαγητού, η οποία περίσσεψε και δεν μπορούσαμε να καταναλώσουμε.

Όταν πετάς τα τρόφιμα, ουσιαστικά σπαταλάς τους πόρους και την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια, την παραγωγή, τη συσκευασία και τη μεταφορά τους. Επομένως αν μείνει φαγητό, μπορείς να το απορρίπτεις σε οικιακούς κομποστοποιητές, τους οποίους μπορείς να ζητήσεις από τον δήμο σου.

#7 Διάλεξε προσεκτικά οτιδήποτε αγοράζεις 🖱️

Για οτιδήποτε πληρώνουμε, επηρεάζουμε το περιβάλλον. Ή και όχι;

Πολλές φορές κλείνουμε τα μάτια μας σε πολλά. Δεν πρέπει. Γνωρίζεις πως μία εταιρεία δεν λειτουργεί βιώσιμα, αλλά βρήκες σε αυτήν κάτι εξαιρετικά φθηνό; Μην το πάρεις!

Είναι μία δύσκολη επιλογή και πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν κάτι φθηνό, επειδή απλά δεν παράγεται βιώσιμα. Όμως, αν θέλεις να κάνεις κάτι για το περιβάλλον τότε πρέπει να μετατραπείς σε έναν συνειδητοποιημένο καταναλωτή. Δηλαδή, να επιλέγεις το καλύτερο για εσένα και συγχρόνως να μην βλάπτεις το περιβάλλον. Σε αυτή σου την προσπάθεια θα διαβάζεις τα συστατικά, την προέλευση των προϊόντων και θα συγκρίνεις κάτι πριν το επιλέξεις.

Έχεις τη δύναμη να επιλέγεις τα προϊόντα και τους παραγωγούς αυτών. Ένας “δείκτης” είναι το κατά πόσο η επιχείρηση μειώνει τις εκπομπές αερίων, τα απόβλητά της και αξιοποιεί τους πόρους με υπευθυνότητα. Μεταξύ των πόρων εννοούμε και το εργατικό δυναμικό της, που ούτε για αυτό πολλές εταιρείες, δεν μεριμνούν.

Τέλος, οι λογαριασμοί του νοικοκυριού μπορούν να έρχονται σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι, μειώνεις την κατανάλωση χαρτιού. Στο insurancemarket όλα τα έγγραφα, όπως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια & οι όροι τους, δεν στέλνονται σε φυσική μορφή, αλλά διαδικτυακά στο email των πελατών! Αν λοιπόν λαμβάνεις ακόμα κάποιο λογαριασμό με τον παραδοσιακό τρόπο, τότε επίλεξε τον ψηφιακό. Άλλωστε, με την ενεργοποίηση του e-bill, μπορείς να έχεις και επιπλέον εκπτώσεις.

#8 Μην το αγοράσεις, δανείσου το 🤝

Ή μη το αγοράσεις και καθόλου!

Πριν από οποιαδήποτε μεγάλη αγορά, σκέψου: Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιήσω; Αν η απάντηση είναι “όχι και πολύ συχνά”, τότε δανείσου το από κάποιον που δεν το χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπορείς επίσης, να κοιτάξεις εάν υπάρχουν εταιρείες leasing που να σε εξυπηρετούν. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα για leasing αυτοκινήτου έως και συσκευών τεχνολογίας!

#9 Βάλε στο σπίτι σου μόνο σωστά προϊόντα καθαριότητας 🧼

Διάλεξε οικολογικά προϊόντα καθαρισμού. Τα προϊόντα καθαρισμού είναι γεμάτα επιβλαβείς χημικές ουσίες και τοξίνες, που μολύνουν το περιβάλλον. Επίλεξε ασφαλή προϊόντα ή φτιάξε τα δικά σου, για παράδειγμα με ξύδι και αιθέριο έλαιο. Κάνεις καλό και στο περιβάλλον και σε εσένα!

Κάπου εκεί κοντά, δίπλα στα καθαριστικά, ίσως να έχεις και τα εντομοαπωθητικά/ εντομοκτόνα. Μπορείς να βρεις και για αυτά οικολογικές λύσεις, ώστε να αποφύγεις τις βλαβερές χημικές ουσίες και να γίνεις πιο eco-friendly!

Παραπάνω είδες 9 τρόπους για να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο φιλική προς το περιβάλλον. Χρειάζεται προσπάθεια από τον καθένα και αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Δηλαδή, να προσθέσουμε στο “καταναλώνω ό,τι με ευχαριστεί” ένα “με σεβασμό σε ό,τι με περιβάλλει”.

💡 Σε ενδιαφέρει η ενέργεια που καταναλώνεις; Μπες στο insurancemarket Ενέργεια και βρες χρήσιμα νέα & ιδέες εξοικονόμησης. Άμεσα, με διαφάνεια και αξιοπιστία έχεις πρόσβαση σε συμβουλές και όλα όσα χρειάζεσαι για να επιλέξεις το πακέτο ενέργειας που σου ταιριάζει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Σύγκρινε παρόχους ρεύματος σε 1′

Πάρε προσφορά από έως 14 παρόχους ρεύματος και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!