Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 3. Φυσικό Αέριο / Αυτοκίνητο με φυσικό αέριο: εγκατάσταση, τιμές & μοντέλα

Αυτοκίνητο με φυσικό αέριο: εγκατάσταση, τιμές & μοντέλα

αυτοκίνητο φυσικό αέριο

Τα τελευταία χρόνια τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο όλο και ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των οδηγών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια αρκετά οικονομική επιλογή ως προς το καύσιμο αφού έως τώρα, το φυσικό αέριο ήταν από τα πιο οικονομικά καύσιμα της αγοράς.

Ωστόσο, με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αρχίσει να ανεβαίνει, οπότε αν θες να το γυρίσεις σε φυσικό αέριο κάνε μια έρευνα πρώτα ή περίμενε να κατευνάσει κάπως η κατάσταση.

Αν λοιπόν αναρωτιέσαι “να πάρω αυτοκίνητο με φυσικό αέριο;”, “να επιλέξω υγραέριο ή φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο;”, “πόσο κοστίζει η εγκατάσταση φυσικού αερίου σε αυτοκίνητο;” και πολλά άλλα, σου έχουμε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις για το αυτοκίνητο με φυσικό αέριο.

10+1 αυτοκίνητα με φυσικό αέριο

Παλαιότερα, για να έχεις αυτοκίνητο με φυσικό αέριο μπορούσες μόνο να κάνεις τη μετατροπή από βενζίνη σε υγραέριο ή φυσικό αέριο. Πλέον όμως υπάρχουν πολλά μοντέλα που βγαίνουν έτοιμα με φυσικό αέριο από το εργοστάσιο. Τα βασικότερα μοντέλα είναι:

 1. Fiat Panda
 2. Seat Ibiza
 3. Seat Arona
 4. Seat Leon
 5. Seat Sportourer
 6. Scoda Scala
 7. Scoda Kamiq
 8. Scoda Octavia Grand Coupe
 9. Scoda Octavia Sport Wagon
 10. Volkswagen eco up!
 11. Volkswagen Golf TGI

Βρήκες ανάμεσα στα παραπάνω το αυτοκίνητο που θέλεις; Αν ναι, είσαι τυχερός/η γιατί αφενός οι τιμές για να αγοράσεις αυτοκίνητο με φυσικό αέριο δεν είναι απλησίαστες και αφετέρου γιατί έχεις ξεμπερδέψει με την εγκατάσταση φυσικού αερίου, αφού το αυτοκίνητο είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται μετατροπή.

Αν όμως δε βρήκες αυτό που έψαχνες ή δεν θέλεις ακόμα να αποχωριστείς το αυτοκίνητό σου, τι μπορείς να κάνεις;

Αν το αυτοκίνητό σου δεν είναι για απόσυρση, δε φωνάζεις δηλαδή την οδική βοήθεια ανά 500 μέτρα, αλλά λειτουργεί μια χαρά και το μόνο σου πρόβλημα είναι ότι καίει πολύ, τότε μπορείς να σκεφτείς τη λύση της εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Εγκατάσταση φυσικού αερίου σε αυτοκίνητο

Όταν μιλάμε για μετατροπή του αυτοκινήτου σε φυσικό αέριο, πρακτικά εννοούμε τη μετατροπή του κινητήρα σε διπλού καυσίμου με φυσικό αέριο (bi-fuel). Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο θα μπορεί πλέον να καίει φυσικό αέριο, αλλά θα μπορεί να καίει κανονικά και βενζίνη.

Σχεδόν όλοι οι κινητήρες βενζίνης μπορούν να μετατραπούν σε κινητήρες διπλού καυσίμου.

Ωστόσο, η διαδικασία για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στο αυτοκίνητό σου είναι κάπως περίπλοκη και πρέπει να γίνει με βάση ακριβώς αυτά που ορίζει ο κατασκευαστής. Γι’ αυτό πρέπει ο τεχνικός για την μετατροπή να είναι εξειδικευμένος και κατάλληλος.

Συνοπτικά, η διαδικασία έχει δύο στάδια:

 • Την τοποθέτηση του συστήματος CNG (φυσικού αερίου) στη μηχανή του αυτοκινήτου
 • Την τοποθέτηση της δεξαμενής

Στην περίπτωση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, η εγκατάσταση φυσικού αερίου είναι αρκετά διαφορετική – αφού εδώ γίνεται μικτή καύση και των δύο καυσίμων – και συστήνεται μόνο για επαγγελματικά φορτηγά.

Φυσικό αέριο σε αυτοκίνητο: Ποιες είναι οι τιμές για τη μετατροπή;

Είναι λογικό να έχεις σκεφτεί τη μετατροπή σε φυσικό αέριο. Μέχρι πρόσφατα, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν έως τώρα αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με της βενζίνης. Συγκεκριμένα, είχες όφελος έως και 67% αν το αυτοκίνητό σου κινείται με αέριο.

Βέβαια, με τα νέα δεδομένα οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς, οπότε κάνε την έρευνά σου πριν το πάρεις απόφαση.

Όσον αφορά τη μετατροπή, οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο και τη χρονολογία του αυτοκινήτου. Μάλιστα, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4 εταιρείες που ασχολούνται με τη μετατροπή σε φυσικό αέριο.

Οι τιμές για τα συστήματα φυσικού αερίου ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ για τα ΙΧ και από τα 1.700 ευρώ για τα ελαφρά φορτηγά.

Επίσης, με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα βρεις εργαλεία που θα κοστολογήσουν τη μετατροπή ανάλογα με τα παραπάνω κριτήρια.

📌 Διάβασε επίσης: Με συμφέρει να αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Υγραέριο ή Φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο;

Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι έχεις δυο επιλογές ως προς το καύσιμο που θα κινείται το αυτοκίνητό σου: το CNG (Φυσικό Αέριο Κίνησης) και το LPG (Υγραέριο Κίνησης).

Η διαφορά των δύο αυτών καυσίμων είναι ότι το φυσικό αέριο προέρχεται από τη φύση και εξάγεται με γεώτρηση, ενώ το υγραέριο είναι παράγωγο του πετρελαίου.

Επίσης, η εγκατάσταση φυσικού αερίου στο αυτοκίνητο είναι αρκετά πιο ακριβή από την εγκατάσταση υγραερίου. Αυτό οφείλεται στο ότι τα εξαρτήματα αλλά και το κόστος εγκατάστασης φυσικού αερίου είναι διπλάσια από ότι στο υγραέριο.

👉🏼 Με ό,τι κι αν κινείται το αυτοκίνητό σου, πάντα να προσέχεις μη σου βάλουν λανθασμένο καύσιμο.

Ελπίζουμε να σου λύσαμε τις απορίες σου για το φυσικό αέριο σε αυτοκίνητο. Στο δίλημμα “να πάρω αυτοκίνητο με φυσικό αέριο ή να προτιμήσω την εγκατάσταση φυσικού αερίου στο αυτοκίνητό μου” εμείς σου προτείνουμε να κάνεις μια έρευνα αγοράς και να επιλέξεις με βάση τις ανάγκες και το budget σου.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσεις ποτέ την ασφάλεια αυτοκινήτου σου! Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε online & δωρεάν έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες και βρες την προσφορά που ταιριάσει στις ανάγκες σου.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Θέλεις πιο οικονομικό φυσικό αέριο;

Πάρε προσφορά και δες πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις!