Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Leasing αυτοκινήτου: Πότε αξίζει η αγορά αυτοκινήτου με leasing;

Leasing αυτοκινήτου: Πότε αξίζει η αγορά αυτοκινήτου με leasing;

leasing-aftokinitou

Σίγουρα έχεις ακούσει για ένα από τα κορυφαία trends στον χώρο της διάθεσης αυτοκινήτων των τελευταίων χρόνων. Το leasing αυτοκινήτου είναι μια επιλογή που κινεί το ενδιαφέρον σε ιδιώτες και επαγγελματίες.

Όμως, πότε συμφέρει το leasing, πότε η αγορά αυτοκινήτου και ποια επιλογή καλύπτει τις δικές σου ανάγκες; Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω, όπου έχουμε συγκεντρώσει όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις!

Πώς λειτουργεί το leasing αυτοκινήτου;

Σε αντίθεση με την αγορά αυτοκινήτου (καινούργιου ή μεταχειρισμένου), στο leasing το αμάξι δεν είναι ιδιοκτησία σου. Πληρώνεις ένα μίσθωμα (δόση) κάθε μήνα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως για 2-5 χρόνια). Στο διάστημα αυτό, το αμάξι είναι “σαν δικό σου”, δηλαδή το χρησιμοποιείς για όλες τις μετακινήσεις σου, όπου και όπως θέλεις.

Οι εταιρείες leasing φροντίζουν στην τιμή της μηνιαίας δόσης να συμπεριλαμβάνουν το κόστος για service, συντήρηση, οδική βοήθεια, τέλη κυκλοφορίας και την κάλυψη κάποιων ζημιών. Έτσι, δεν χρειάζεται να κλείσεις εσύ ασφάλεια αυτοκινήτου.

Στο τέλος του χρονικού διαστήματος που έχεις συμφωνήσει με την εταιρεία, επιστρέφεις το αυτοκίνητο ή το αγοράζεις.

Μακροχρόνια μίσθωση αυτοκινήτου: Σε τι διαφέρει από την αγορά;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά σημεία που διαφοροποιούν τις δύο επιλογές και τις οποίες καλό θα ήταν να μελετήσεις καλά πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Παρακάτω θα βρεις τα πιο σημαντικά σημεία που διαφοροποιούν το leasing με την αγορά αυτοκινήτου.

Leasing ή αγορά αυτοκινήτου;

Εξαρτάται πάντα από την περίπτωση. Στο leasing, ανάλογα με την εταιρεία, το μοντέλο αυτοκινήτου και το χρονικό διάστημα που θέλεις να έχεις το αυτοκίνητο, το τελικό κόστος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σημαντικά.

Και στην αγορά αυτοκινήτου το κόστος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο; Από αντιπροσωπεία ή από ιδιώτη; Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από ιδιώτη συχνά θεωρείται ως πιο οικονομική λύση, σε σχέση με οτιδήποτε άλλο.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σου, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις προσφορές για αγορά και για leasing, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες (συντήρηση, επισκευή, διαθεσιμότητα ή ό,τι άλλο είναι σημαντικό για την καθημερινότητά σου).

Leasing & ασφάλεια αυτοκινήτου: Ποιος πληρώνει τα έξοδα;

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω αν επιλέξεις leasing, τότε γλιτώνεις πολλά από τα συνηθισμένα έξοδα που έχει ένας οδηγός. Ο λόγος και για την ασφάλεια αυτοκινήτου. Στην περίπτωση του leasing μπορείς να ξεγνοιάσεις και να μην ασχοληθείς καθόλου με αυτό μιας και συμπεριλαμβάνεται στο μηνιαίο μίσθωμα του αυτοκινήτου.

Η μηνιαία μίσθωση αυτοκινήτου όμως μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις. Υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών, όπως έχει αναφέρει το NewsAuto, οι οποίες προχώρησαν στην αύξηση του μισθώματος υποστηρίζοντας ότι ήταν μονόδρομος για εκείνες από τη στιγμή που έγιναν γενικότερες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με το insurancemarket report 2022, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα έχει παρατηρηθεί αύξηση στα ασφάλιστρα ενώ μέσα στο 2023 αναμένεται η αύξηση να συνεχίσει και να φτάσει έως το 12%. Αυτές οι διακυμάνσεις, μπορούν πράγματι να επηρεάσουν άμεσα και το μίσθωμα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους αιτιολογήσεις.

📌 Διάβασε επίσης: Ραντάρ ταχύτητας τροχαίας: Πότε έρχεται κλήση;

πινακίδα widget

Υπάρχει leasing αυτοκινήτων χωρίς προκαταβολή;

Υπάρχει, ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξεις και τις προσφορές που παρέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όμως πρόσεξε, πολλές φορές, όταν επιλέγεις leasing αυτοκινήτων χωρίς προκαταβολή, αυξάνεται η μηνιαία δόση που πληρώνεις.

Αντίστοιχα, πολλές φορές η δυνατότητα leasing χωρίς προκαταβολή επηρεάζεται από το χρονικό διάστημα που σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, ίσως κάποια εταιρεία σε απαλλάξει από την προκαταβολή, αν επιλέξεις το μίσθωμα για περισσότερους μήνες (πάνω από 48 μήνες).

Πρακτικά, αν δεν δώσεις προκαταβολή μπορείς να αποκτήσεις το αυτοκίνητο που θέλεις αλλά θα πρέπει να δόσεις περισσότερα χρήματα μέσα στο μήνα. Το ύψος του μισθώματος εξαρτάται από την περίπτωση της κάθε προσφοράς, όπως και την πολιτική που ακολουθεί κάθε εταιρεία.

Υπάρχει αγορά αυτοκινήτου με leasing από ιδιώτη;

Κάποιες εταιρείες σου δίνουν το δικαίωμα να αγοράσεις το αυτοκίνητο, μετά το τέλος της περιόδου χρήσης που έχετε συμφωνήσει με την εταιρεία leasing. Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να θυμάσαι εδώ είναι: Από τη στιγμή που αγοράζεις το αυτοκίνητο, αμέσως ή και μετά από leasing, είναι ιδιοκτησία σου, αλλά και δική σου ευθύνη.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία αναλαμβάνει την εξυπηρέτησή σου για όσο διάστημα ισχύει το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλεις. Μόνο στο διάστημα αυτό σου παρέχει συντήρηση, service ή άλλες παροχές, χωρίς να πληρώνεις.

Αγορά επαγγελματικού αυτοκίνητου με leasing

Οι επαγγελματίες που χρειάζονται πολλά οχήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τις επιχείρησής τους, είναι αλήθεια, πως συχνά επιλέγουν το leasing.

Άλλωστε τα οφέλη του είναι πολλά και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να “τρέξουν” για οποιαδήποτε βλάβη, συντήρηση ή για την ασφάλεια επαγγελματικού αυτοκινήτου, κάνει το leasing αρκετά δελεαστικό.

Αν είσαι επαγγελματίας τότε να έχεις στο μυαλό σου πως η μίσθωση αυτοκινήτου θα σου δώσει την ευκαιρία να απελευθερώσεις σημαντικό χρόνο από την καθημερινότητά σου. Αυτό γιατί η μόνη σκέψη σου, θα είναι η πληρωμή του μηναίου μισθώματος.

📌 Διάβασε επίσης: Τι είναι η Revolut; Πότε θα σου φανεί απαραίτητη;

Τελικά, αξίζει το leasing αυτοκινήτου;

Να θυμάσαι ότι η απόφαση αυτή όπως και οι περισσότερες αποφάσεις, δε μπορεί να είναι μόνο οικονομική. Έχει σημασία να είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής σου και στις συνήθειες και προτιμήσεις σου.

Για παράδειγμα:

  • Αν το αυτοκίνητό σου το χρησιμοποιείς πολύ και έχεις ρευστό, δηλαδή δε χρειάζεται να πάρεις δάνειο και να πληρώσεις τόκους, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η αγορά καθώς γλιτώνεις τους τόκους.
  • Αν επίσης οδηγείς πολλά χιλιόμετρα, τότε καλύτερα να αγοράσεις αφού τα leasing έρχονται με τον προκαθορισμένο αριθμό χιλιομέτρων και η υπέρβαση αυτών χρεώνεται.
  • Αν έχεις χρέη και λοιπές δανειακές υποχρεώσεις ίσως δε σε συμφέρει να επιβαρυνθείς με τη μεγάλη δόση που έχει η αγορά μέσω δανείου – το κακό βέβαια είναι ότι δε θα έχεις τίποτα να «δείξεις» για τα χρήματα που ξόδεψες.
  • Αν θες να έχεις πάντα όχημα τελευταίας τεχνολογίας; – πολύ απλά, επίλεξε leasing.
  • Αν θες να το κρατήσεις για πολλά χρόνια, τότε αγόρασέ το καθώς δεν έχει σημασία για σένα η υποτίμηση αυτοκινήτου, η οποία ξεκινάει από τη στιγμή που βγαίνεις από την αντιπροσωπεία!

Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση ενημερώσου, κάνε έρευνα στον χώρο της αγοράς και του leasing και τελικά επίλεξε τη λύση που σε συμφέρει περισσότερο οικονομικά, αλλά και πρακτικά, για να κάνει τη ζωή σου πιο άνετη.

Κι αν αποφασίσεις να αγοράσεις δικό σου αυτοκίνητο και χρειαστείς ασφάλεια αυτοκινήτου, εμείς είμαστε εδώ. Μπες στο insurancemarket, σύγκρινε ασφαλιστικά προγράμματα εύκολα, γρήγορα και χωρίς να σηκωθείς από τον καναπέ σου. Όλη η διαδικασία γίνεται online και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής!

🎧 Άκουσε επίσης: Στο-Λύσαμε The Podcast


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου