Τα ραντάρ ταχύτητας είναι πλέον γνωστά και μπορείς να καταλάβεις ότι “τα πλησιάζεις” βλέποντας τις προειδοποιητικές τους πινακίδες κάποια μέτρα πριν.
Για σένα λοιπόν που θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη λειτουργία τους και τον τρόπο επιβολής των κλήσεων, συγκεντρώσαμε παρακάτω κάποιες σχετικές πληροφορίες.
#1. Τι είναι το ραντάρ ταχύτητας κυκλοφορίας και πώς λειτουργεί;
Το ραντάρ ταχύτητας κυκλοφορίας είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και επιβολή των ορίων ταχύτητας σε όλα τα είδη οδών. Είναι αρκετά δημοφιλή και αποτελεσματικά εργαλεία για τη διαχείριση της κυκλοφοριακής ροής, καθώς παρέχουν στην Ελληνική Αστυνομία πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ταχύτητα του οχήματος και το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι σε ορισμένες καταστάσεις.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός εξειδικευμένου ραντάρ μικροκυμάτων που εκπέμπει παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και μετρά τις ανακλάσεις από τα κοντινά οχήματα. Τα δεδομένα που συλλέγονται μετατρέπονται στη συνέχεια σε ψηφιακή ένδειξη η οποία χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο τα χρησιμοποιούν πλέον για να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερβολικής ταχύτητας, καθιστώντας τους δρόμους ασφαλέστερους και αποτελεσματικότερους.
Υπέρβαση ορίου ταχύτητας: Πώς το ραντάρ μας αναγκάζει να αφήσουμε το γκάζι;
Η αποφυγή κλήσεων για υπερβολική ταχύτητα δεν είναι πάντα εύκολη στους σημερινούς πολυσύχναστους δρόμους, αλλά η ύπαρξη ενός ραντάρ ταχύτητας κυκλοφορίας μπορεί να βοηθήσει. Όχι μόνο παρέχει ακριβή μέτρηση της ταχύτητας οδήγησης, αλλά χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση για να παραμείνεις εντός του νομικά αποδεκτού ορίου.
#2. Πότε έρχεται η κλήση από ραντάρ;
Έστω ότι σήμανση για το ραντάρ δεν σε πτόησε και συνέχισες να παραβιάζεις το όριο ταχύτητας. Δύο είναι τα ενδεχόμενα:
Σταθερό-φωτογραφικό ραντάρ
Η βεβαίωση σε αυτή την περίπτωση συντάσσεται από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου έγινε η παραβίαση. Μαζί με αυτή τη βεβαίωση θα πρέπει να αποσταλούν και τρία αντίγραφα με φωτογραφικό υλικό, στο οποίο πέρα από τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα που πραγματοποίησες την παράβαση.
Φορητό -μη φωτογραφικό ραντάρ ταχύτητας
Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται επί τόπου από την Τροχαία. Με την πιστοποιημένη συσκευή ελέγχου ταχύτητας γίνεται η καταγραφή της παράβασης και έπειτα βεβαιώνεται το πρόστιμο. Αν λοιπόν η καταγραφή γίνει με φορητό ραντάρ δεν θα λάβεις κάποιο αποδεικτικό με φωτογραφίες αλλά θα σου δείξουν την ένδειξη από τη συσκευή.
#3. Πότε είναι παράνομα τα ραντάρ ταχύτητας;
Οι ελληνικοί δρόμοι παρακολουθούνται προσεκτικά από την αστυνομία για να διασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζονται τα όρια ταχύτητας, που βάζουν σε κίνδυνο τους οδηγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα.
Τα φωτοραντάρ παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ, ακολουθώντας ένα νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρήση τους.
Όπως είδαμε παραπάνω όταν πρόκειται για σταθερό ραντάρ φωτογραφίας, τα αστυνομικά τμήματα αναλαμβάνουν τη δημιουργία του πιστοποιητικού παράβασης το οποίο συνοδεύεται από τρεις φωτογραφίες. Μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας ενός οχήματος, οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν την ακριβή ώρα και ημερομηνία κατά την οποία συνέβη η παράβαση. Από την άλλη πλευρά, οι μη φωτογραφικές κάμερες ταχύτητας αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Λειτουργούν για την άμεση επιβεβαίωση των παραβατών, αλλά το μόνο που ισχύει ως αποδεικτικό στοιχείο είναι μια ένδειξη από την συσκευή καθώς και η μαρτυρία του ειδικευμένου χειριστή της.
Όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα η χρήση των ραντάρ είναι νόμιμη αφότου υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα για τη λειτουργία του φωτογραφικού ραντάρ. Φυσικά, δεν είναι ευχάριστο να λάβεις μία κλήση από εκεί που δεν το περιμένεις, όμως είναι ένα μέτρο που μπορεί να προστατεύσει όσους βρίσκονται στο οδικό δίκτυο και αποτελεί μία υπενθύμιση που δύσκολα αγνοείς.
Ψάχνεις την καλύτερη ασφάλεια; Μπες στο insurancemarket, τον #1 ιστότοπο για τη σύγκριση προσφορών ασφάλισης αυτοκινήτου και βρες το πακέτο που σου ταιριάζει!