Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Υποτίμηση Αυτοκινήτου: Τι είναι & Πώς θα την υπολογίσεις;

Υποτίμηση Αυτοκινήτου: Τι είναι & Πώς θα την υπολογίσεις;

υποτίμηση αυτοκινήτου

Το αυτοκίνητο εκτός από αγαπημένο μεταφορικό μέσο, αποτελεί κι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Όπως όλα τα περιουσιακά στοιχεία, έτσι κι αυτό υπόκειται στους νόμους της αγοράς και της ζήτησης. Ένας από αυτούς είναι και η υποτίμηση.

Τι είναι η υποτίμηση;

Η υποτίμηση είναι η διαφορά του κόστους απόκτησης ενός αγαθού σε σχέση με την αξία του τη στιγμή που αποφασίζεις να το πουλήσεις. Για παράδειγμα, όταν ένα αυτοκίνητο αγοράζεται 15.000€ και έπειτα από λίγα χρόνια κοστίζει στην αγορά 8.000€, η υποτίμηση ανέρχεται στο 50% της αξίας του.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η υποτίμηση ενός αυτοκινήτου ανέρχεται σε ένα 20% τον πρώτο χρόνο απόκτησης (ως καινούργιο) και φτάνει έως και το 50-60% στα πρώτα 5 χρόνια. Η υποτίμηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες -όπως θα αναλύσουμε παρακάτω- με τους σημαντικότερους να είναι η μάρκα και το μοντέλο.

Σύμφωνα με μία έρευνα του βρετανικού CAP, η υποτίμηση αποτελεί τη μεγαλύτερη “χασούρα” στα έξοδα ενός αυτοκινήτου, αφήνοντας πίσω την κατανάλωση καυσίμου και τους φόρους. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός καινούργιου αυτοκινήτου σε σχέση με ένα μεταχειρισμένο. Αφού στην πρώτη περίπτωση, τα περιθώρια υποτίμησης είναι πολλαπλάσια.

Λόγοι που επηρεάζουν την Υποτίμηση

Η υποτίμηση είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μεταπωλητική αξία και ως εκ τούτου οι λόγοι που τις επιβαρύνουν ταυτίζονται. Συνοπτικά, οι λόγοι που πολλαπλασιάζουν κι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον ρυθμό υποτίμησης του αυτοκινήτου είναι οι εξής:

1. Χιλιόμετρα

Όσο περισσότερα χιλιόμετρα έχει ένα αυτοκίνητο, τόσο γρηγορότερα υποτιμάται και η αξία του. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που διανύει 20.000+ χιλιόμετρα τον χρόνο, θα χάσει γρηγορότερα μεγαλύτερο μέρος της αξίας του σε σχέση με κάποιο που διανύει λιγότερα από 10.000.

Φυσικά, στην εποχή που τα χιλιόμετρα γυρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού, ο αριθμός των χιλιομέτρων δεν θα έπρεπε να παίζει μεγάλο ρόλο στην υποτίμηση. Κι αυτό, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που αξίζει να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο με πολλά χιλιόμετρα.

2. Μάρκα & Μοντέλο

Ίσως τον μεγαλύτερο ρόλο στην υποτίμηση ενός αυτοκινήτου τον παίζει η ίδια η μάρκα και το μοντέλο του. Υπάρχουν, μάλιστα, συγκεκριμένα μοντέλα στην ελληνική αγορά που διατηρούν τη μεταπωλητική τους αξία περισσότερο από άλλα. Κατά συνέπεια, η υποτίμησή τους γίνεται με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με άλλα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον τύπο του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, τα SUV και τα σπορ αυτοκίνητα τείνουν να έχουν μικρότερη υποτίμηση σε σχέση με τα ηλεκτρικά ή MPV.

3. Κατανάλωση & τεχνολογία

Όσο πιο σύγχρονο ένα αυτοκίνητο τόσο καλύτερη και η κατανάλωση καυσίμου. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον η τεχνολογία εξελίσσεται και οι κατασκευαστές αποκτούν ολοένα και περισσότερη γνώση και τεχνογνωσία. Με αποτέλεσμα αποδοτικότεροι κινητήρες και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – γνωστό και ως downsizing.

Δεύτερον, η εξέλιξη αυτή κινείται προς μία φιλική προς το περιβάλλον κατεύθυνση, με αποτέλεσμα πολλά μοντέλα να κόβονται. Καθώς δεν πληρούν τις ολοένα και αυξημένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Όσο πιο σύγχρονο και τεχνολογικά εξοπλισμένο ένα αυτοκίνητο, τόσο μικρότερος ο ρυθμός υποτίμησής του.

4. Κατάσταση

Είναι προφανές πως όσο καλύτερη η κατάσταση που διατηρείται το αυτοκίνητο τόσο περισσότερο θα διατηρήσει τη μεταπωλητική του αξία και θα μειώσει την υποτίμηση. Φρόντισε να το συντηρείς σωστά, να κάνεις τα service στην ώρα του και να το προσέχεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πώς θα υπολογίσεις την υποτίμηση

Η υποτίμηση ενός αυτοκινήτου επηρεάζεται από όλους τους παραπάνω παράγοντες και δεν υπάρχει μία σταθερή φόρμουλα που να βγάζει ένα ξεκάθαρο ποσοστό. Ένας απλός κι εύκολος τρόπος είναι να κοιτάξεις για παρόμοια ΄παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων με τα δικά σου χαρακτηριστικά (χιλιόμετρα, εξοπλισμός κλπ) ώστε να έχεις μία εικόνα για το πως διαμορφώνεται η τιμή του στο πέρασμα του χρόνου.

Έτσι θα έχεις μία εικόνα για το πότε χάνει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του, πόσο πωλείται τη δεδομένη στιγμή και πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να το πουλήσεις.

Βγες κερδισμένος

Ο υπολογισμός της υποτίμησης είναι μία περίπλοκη διαδικασία και δεν υπάρχει κάποια εύκολη λύση. Ο βασικός κανόνας ακολουθεί την εξής λογική: το αυτοκίνητο χάνει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του (έως 35%) τη στιγμή που αγοράζεται – ως καινούργιο. Από εκεί κι έπειτα, υπάρχει μία σταθερή πτώση μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, η οποία στη συνέχεια σταθεροποιείται. Έτσι, μέσα στα πρώτα 5 χρόνια το αυτοκίνητο έχει χάσει ένα 50-60% της αρχικής του αξίας, το οποίο όμως σταθεροποιείται. Και μπορεί για τα επόμενα 5 χρόνια να χάσει μόλις ένα 10%.

Παράδειγμα💡: Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα αυτοκίνητο που το 2010 κόστιζε ως καινούργιο 40.000€. Από την πρώτη στιγμή που αγοράζεται, το αυτοκίνητο “χάνει” 8.000€. Το 2015, η αξία του έχει διαμορφωθεί στα 16-18.000€, έχει χάσει δηλαδή περισσότερο από το 50% της αρχικής του αξίας. Σήμερα, το αυτοκίνητο αυτό θα κοστίζει γύρω στα 13.000€. Κατα συνέπεια, η υποτίμηση που δέχεται μετά την πρώτη 5ετία είναι αντιστρόφως ανάλογη της αρχικής.

Αυτό σημαίνει ότι εάν θες να βγεις κερδισμένος, θα πρέπει να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο ακριβώς τη στιγμή που έχει ήδη δεχτεί τον μεγαλύτερο ρυθμό υποτίμησης – δηλαδή στην 5ετία. Φυσικά, αυτό το συμπέρασμα – όπως και το παράδειγμα – είναι ενδεικτικά και πρέπει να λαμβάνονται και άλλοι παράγοντες υπόψιν για τον υπολογισμό της υποτίμησης. Όπως είναι η μάρκα και το μοντέλο, η κατάσταση κ.α.

Τρόποι για να μειώσεις την υποτίμηση

Μερικά κόλπα για να κρατάς τη μεταπωλητική αξία ψηλά και την υποτίμηση χαμηλά είναι τα παρακάτω:

  • Περιόρισε τα χιλιόμετρα που κάνεις στην καθημερινότητά σου
  • Φρόντισε το αυτοκίνητό σου και κάνε συχνά service
  • Αγόρασε το αυτοκίνητο αφού έχει δεχθεί την περισσότερη υποτίμηση κι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του
  • Απόφυγε τις περιττές μετατροπές
  • Κάνε την έρευνα για παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων παρόμοια με το δικό σου για να δεις πως διαμορφώνεται η υποτίμηση στο πέρασμα του χρόνου
  • Διάλεξε τον σωστό εξοπλισμό όταν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο – όσο περισσότερα σύγχρονα συστήματα διαθέτει τόσο πιο δύσκολα χάνει την αξία του
  • Κράτα όσο το δυνατόν περισσότερα έγγραφα του αυτοκινήτου: ΚΤΕΟ, βιβλίο service με σκοπό να μπορείς να αποδείξεις την κατάστασή του ανά πάσα στιγμή!

Πηγή: Blog Spotawheel


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου