Αρχική / Οδηγός Ενέργειας / 2. Ηλεκτροκίνηση / Επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου: Πώς θα επωφεληθείς;

Επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου: Πώς θα επωφεληθείς;

ηλεκτρικό ποδήλατο επιδότηση

Είσαι λάτρης του ποδηλάτου αλλά σε δυσκολεύουν οι ανηφόρες;

Ψάχνεις να βρεις εναλλακτικές λύσεις για οικονομικές μετακινήσεις μέσα στην πόλη αλλά και για να ξεφύγεις λίγο από την κίνηση;

Θες να χρησιμοποιείς έναν πιο “πράσινο” τρόπο για να κινείσαι;

Τότε χρειάζεσαι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο!

Ένας πράσινος τρόπος να κυκλοφορείς στην πόλη που σου προσφέρει τη χαρά της ποδηλασίας, κάνοντας τις ανηφόρες να φαίνονται παιχνίδι. Και τώρα που υπάρχει η επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα!

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό ποδήλατο;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, παραμένει ένα ποδήλατο. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να χρειάζεται να κάνουμε πετάλι για να κινηθεί. Η διαφορά του ηλεκτρικού από το συμβατικό ποδήλατο είναι ότι το ηλεκτρικό διαθέτει έναν κινητήρα 250W και μια μπαταρία τα οποία δίνουν μια υποβοήθηση στο πετάλι (κάνοντας έτσι την ποδηλασία πολύ πιο άνετη σε κάθε έδαφος).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να πας ακόμα και στη δουλειά σου με το ποδήλατο, χωρίς καν να ιδρώσεις!

Πώς θα κάνω το ποδήλατό μου ηλεκτρικό;

Εάν θέλεις να μετατρέψεις το συμβατικό σου ποδήλατο σε ηλεκτρικό, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προμηθευτείς το ειδικό κιτ και σε λίγα λεπτά θα έχεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

Το κιτ περιέχει διάφορα εξαρτήματα με βασικό εξοπλισμό μια μπαταρία η οποία τοποθετείται στο τρίγωνο του σκελετού και μια πίσω ρόδα που έχει το ηλεκτρικό μοτέρ και η οποία πρέπει να αντικαταστήσει την πίσω ρόδα του συμβατικού ποδηλάτου. Τέλος, στο κιτ υπάρχει και η οθόνη του χειρισμού και των ενδείξεων η οποία πρέπει να τοποθετηθεί στο τιμόνι.

Η διαδικασία μετατροπής του συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό είναι πολύ απλή και μπορείς πλέον να το συνδέσεις με τον υπολογιστή σου και να ελέγχεις τη μπαταρία και κάποια τεχνικά προβλήματα μέσα από ειδικό πρόγραμμα.

Σημείωση: Μπορείς να επαναφέρεις το ποδήλατό σου σε συμβατικό εξίσου εύκολα, αφαιρώντας τα παραπάνω εξαρτήματα και επανατοποθετώντας τη συμβατική πίσω ρόδα.

Ποιο είναι το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μας και η παρουσία τους στην πόλη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Επειδή λοιπόν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, εάν σκοπεύεις να αγοράσεις ένα, καλό θα ήταν να δώσεις βάση στην ποιότητα υλικών και κατασκευής. Τα καλά ποδήλατα ξεκινάνε από 1.000€ ενώ τα κορυφαία στην κατηγορία τους μπορούν να φτάσουν τα 2.500€.

Υπάρχει επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Το να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι μια αρκετά σημαντική επένδυση και το κόστος τους μπορεί να σε προβληματίζει.

Πλέον όμως υπάρχει το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” το οποίο δίνει επιδότηση για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Συγκεκριμένα, για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού ποδηλάτου, το ποσό που σου δίνει το κράτος είναι το 40% της αξίας του ποδηλάτου (προ φόρων) και με μέγιστο ποσό τα 800€.

Η επιδότηση λαμβάνεται με τη μορφή επιστροφής χρημάτων μετά την αγορά του ποδηλάτου.

Δικαιούμαι επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Για να δικαιούσαι την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά” πρέπει να ανήκεις σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Φυσικό πρόσωπο
  • Ιδιοκτήτης ταξί
  • Νομικό πρόσωπο

Σημείωση: Πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρίες δικαιούνται επιπλέον επιδότηση.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να λάβουν επιπλέον επιδότηση 500€ για την εγκατάσταση έξυπνου οικιακού φορτιστή, εφόσον αποδεικνύεται η δυνατότητα εγκατάστασης του φορτιστή στην κύρια κατοικία τους. Η συγκεκριμένη επιδότηση δεν δίνεται μεμονωμένα, αλλά μόνο εάν έχεις ήδη επιλέξει να αγοράσεις ηλεκτρικό ποδήλατο.

📍Διάβασε επίσης: Μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο: Πώς γίνεται;

Πώς κάνω αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Για να λάβεις την επιδότηση πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  • Να εγγραφείς στην υπηρεσία
  • Να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου
  • Να επιλέξεις την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία
  • Να επιλέξεις αν επιθυμείς οικιακό φορτιστή (μόνο τα φυσικά πρόσωπα)
  • Να επιλέξεις αν είσαι πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρίες
  • Να επισυνάψεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά
  • Να υποβάλεις την αίτηση

📌 Η υποβολή των αιτημάτων θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: kinoumeilektrika.gov.gr.

Σημείωση: Στο σύστημα μπορείς να μπεις είτε με τους κωδικούς του TaxisNet είτε – αν δεν έχεις τους κωδικούς διαθέσιμους – συμπληρώνοντας απευθείας τα προσωπικά σου στοιχεία.

Μπορώ να πάρω επιδότηση για την αγορά ποδηλάτου που προέρχεται από μετατροπή συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικού;

Το “Κινούμαι Ηλεκτρικά” δεν επιδοτεί τη μετατροπή του συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό αλλά μόνο την αγορά ποδηλάτων που έχουν κατασκευαστεί εξαρχής ως ηλεκτρικά, στα αντίστοιχα εργοστάσια.

Επομένως, πριν αγοράσεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο πρέπει να σιγουρευτείς ότι πληροί τις προδιαγραφές της επιδότησης.

Μπορώ να αποσύρω το παλιό μου ποδήλατο και να αγοράσω μέσω επιδότησης ηλεκτρικό ποδήλατο;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί την απόσυρση μόνο για τις κατηγορίες δίκυκλων και τρίκυκλων (π.χ. ηλεκτρικά σκούτερ) και όχι για τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

⚠️Σημαντικό: για την επιδότηση έχεις δικαίωμα να υποβάλλεις μια αίτηση για κάθε ΑΦΜ.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες μπορείς να αναζητήσεις στο Τεύχος Απαιτούμενων Ελάχιστων Δικαιολογητικών καθώς επίσης και στο Help Desk του ΥΠΕΝ όπου μπορείς να καλέσεις καθημερινά από τις 10:00 π.μ. – 22:00 μ.μ. στα τηλέφωνα 2131513640, 2131513643, 2131513797, 2131513124 & 2131513139. Τέλος, μπορείς να στείλεις τις ερωτήσεις σου και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου