Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο: Πώς γίνεται;

Μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο: Πώς γίνεται;

Μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο: Πώς γίνεται;

Τα ποδήλατα είναι ένας υπέροχος τρόπος μετακίνησης και αναψυχής, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκο όταν το παίρνεις μαζί σου σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πόσο εύκολο είναι να μεταφέρεις ένα ποδήλατο με το αυτοκίνητό σου, ποιοι οι διαθέσιμοι τρόποι και τι επιτρέπεται από τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Πώς γίνεται η μεταφορά ποδηλάτου με αυτοκίνητο;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να μεταφέρεις ένα ποδήλατο με αυτοκίνητο. Ο πιο δημοφιλής τρόπος είναι μέσω μιας βάσης μεταφοράς ποδηλάτου, αλλά δεν είναι και ο μοναδικός. Συγκεκριμένα, μπορείς να μεταφέρεις το ποδήλατο σου με τους εξής τρόπους:

Μεταφορά με βάσεις ποδηλάτου για πορτ μπαγκαζ

Οι βάσεις μεταφοράς ποδηλάτων τοποθετούνται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και κρατούνται σφιχτά στη θέση τους με ζώνες. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σε βάσεις ποδηλάτου για πορτ μπαγκάζ, που μπορείς να αγοράσεις ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου σου και το πόσα ποδήλατα θέλεις να μεταφέρεις.

💡 Να θυμάσαι πως κάθε επιβάτης στο αυτοκίνητο σου πρέπει να φοράει ζώνη ασφαλείας, καθώς και τα ποδήλατα θα πρέπει να στερεώνονται στις βάσεις ποδηλάτου με ιμάντες ασφαλείας.

Μεταφορά ποδηλάτου μέσα στο αυτοκίνητο

Έστω ότι αποφασίζεις να αφαιρέσεις τους τροχούς και να χωρέσεις το ποδήλατο μέσα στο αυτοκίνητο. Τι κερδίζεις και τι χάνεις; Εφόσον το αυτοκίνητό σου έχει αρκετό χώρο, η μεταφορά του ποδηλάτου στο εσωτερικό είναι μια ασφαλής λύση. Το ποδήλατό σου δηλαδή θα είναι σχετικά πιο ασφαλές από τον κίνδυνο κλοπής, όπως και προστατευμένο από βροχές και λοιπά καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσέξεις πώς θα το τοποθετήσεις. Να μην κατακλίσει δηλαδή όλο το χώρο και τελικά να περιορίσει τελείως την ορατότητά σου στο δρόμο.

Αν έχεις το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σου καθαρό και ελεύθερο από τα αντικείμενα, μπορείς να τοποθετήσεις το ποδήλατο χωρίς βάση στην πλάτη ενός καθίσματος. Ρίξε τα καθίσματα για να αποκτήσεις περισσότερο χώρο και τοποθέτησε το ποδήλατό σου απλά στο κάθισμα. Ασφάλισέ το έπειτα με έναν ιμάντα και πέρασε τη ζώνη ασφαλείας πάνω από το ποδήλατο για να το σταθεροποιήσεις. Βέβαια αν επιλέξεις αυτό τον τρόπο, υπάρχει πιθανότητα το ποδήλατο να φθείρει το σαλόνι αυτοκινήτου.

Βάση οροφής για τη μεταφορά του ποδηλάτου

Οι σχάρες οροφής αυτοκινήτου μπορούν να προσαρμοστούν για να μεταφέρουν ιστιοσανίδες, ποδήλατα ή ακόμη και ξυλεία. Επιπλέον, διατηρούν τον χώρο φόρτωσης προσβάσιμο και συνήθως εσύ επιλέγεις την αντίστοιχη ρύθμιση ανάλογα με το τι θέλεις να μεταφέρεις.

💡 Εφόσον δεν έχεις την πολυτέλεια να τοποθετήσεις το ποδήλατό σου στην καμπίνα του αυτοκινήτου, ο επόμενος καλύτερος τρόπος και από την άποψη αεροδυναμικής και κατανάλωσης καυσίμου, είναι η τοποθέτηση σχάρας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Η σχάρα για μεταφορά ποδηλάτου θεωρείται παράνομη;

Για να μεταφέρεις νόμιμα το ποδήλατό σου σε σχάρα, θα πρέπει να τροποποιήσεις την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου. Πιο αναλυτικά, θα προμηθευτείς από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας μία νέα, όπου θα επισημαίνεται η σχετική παρατήρηση για τη σχάρα μεταφοράς.

Αν πάλι στηρίζεται πάνω σε κοτσαδόρο, τον οποίο έχεις βάλει ως βάση στήριξης, θα πρέπει επίσης να αλλάξεις την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος σου ώστε να αναγράφεται εκεί η σχετική παρατήρηση.

Τώρα, για την αλλαγή της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης από την επίσημη αντιπροσωπεία του εν λόγω εξαρτήματος ή του διανομέα αυτού, στην οποία θα αναφέρεται η αναγκαιότητα χρήσης του.

Η σχετική παρατήρηση είναι απαραίτητη και για τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Εκεί, πέρα από την θεωρημένη σου άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει επίσης να έχεις μαζί σου και την βεβαίωση της αντιπροσωπείας ή του διανομέα. Αν πρόκειται για κοτσαδόρο τότε θα χρειαστείς το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης.

Σε κάθε περίπτωση, η βάση ποδηλάτου με το ποδήλατο πάνω, δεν θα πρέπει να αυξάνει το συνολικό μήκος του αυτοκινήτου πάνω από 30%. Αν δηλαδή ένα αυτοκίνητο έχει μήκος 4 μέτρα, με την τοποθέτηση της σχάρας, το μέγιστο μήκος του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5,2 μέτρα.

Τι πρέπει να προσέξω κατά τη χρήση μίας βάσης μεταφοράς ποδηλάτου;

Χρησιμοποιώντας μία βάση ποδηλάτου, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τα παρακάτω:

  • Σφίξε καλά τους κάτω ιμάντες, για να είσαι σίγουρος/η ότι δεν θα φύγουν από τη θέση τους, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες προσεκτικά.
  • Βεβαιώσου ότι τα ποδήλατα δεν ακουμπούν στο έδαφος και ότι τα ελαστικά δεν είναι πολύ κοντά στον σωλήνα της εξάτμισης.
  • Πριν κάθε ξεκίνημα, έλεγξε ότι η σχάρα ποδηλάτου είναι στερεωμένη και τα ποδήλατα είναι ασφαλή.

Αποφάσισες να πάρεις και το ποδήλατο μαζί σου; Σιγουρέψου λοιπόν για την ασφαλή μεταφορά του. Και την ασφάλεια αυτοκινήτου άφησέ τη στο insurancemarket. Εδώ, πρώτα κάνεις σύγκριση ασφαλειών, και μετά αγοράζεις. Γιατί, ασφάλεια είναι να συγκρίνεις!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου