Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Αισθητήρας Λάμδα: Τι είναι, αιτία βλάβης και αντιμετώπιση

Αισθητήρας Λάμδα: Τι είναι, αιτία βλάβης και αντιμετώπιση

Αισθητήρας Λάμδα: Τι είναι, αιτία βλάβης και αντιμετώπιση

Στον σύγχρονο κόσμο των αυτοκινήτων οι προδιαγραφές για τις συστάσεις εκπομπών είναι όλο και πιο αυστηρές. Οι αισθητήρες λάμδα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση συμβατότητας με τους νόμους περί εκπομπών.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τι είναι ακριβώς αυτός ο αισθητήρας, ποιες είναι οι αιτίες βλάβης του, πώς μπορούμε να τον δοκιμάσουμε και τι κάνουμε στην περίπτωση που χρειαστεί να τον αντικαταστήσουμε.

Τι είναι ο αισθητήρας λάμδα;

Ο αισθητήρας λάμδα είναι μια συσκευή που λειτουργεί μέσω της μέτρησης της ποσότητας οξυγόνου που εκπέμπεται από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου. Πολλές φορές ο αισθητήρας λάμδα αναφέρεται ως αισθητήρας οξυγόνου. Ο σκοπός του αισθητήρα λάμδα είναι να επαληθεύσει αν ο κινητήρας ενεργεί στους προδιαγραφόμενους όρους περί εκπομπών.

Συμπτώματα χαλασμένου αισθητήρα Λ

 1. Μόνιμα αναμμένο λαμπάκι στο καντράν «Check Engine»
 2. Μη σταθερό ρελαντί
 3. Υπερβολική κατανάλωση καυσίμου
 4. Χαμηλή απόδοση του κινητήρα
 5. Θόρυβος κινητήρα
 6. Καπνός στην εξάτμιση (μαύρος)
 7. Οσμές από την εξάτμιση
 8. Πρόβλημα στον καταλύτη

Πώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στον αισθητήρα λάμδα;

Η βλάβη στον αισθητήρα λάμδα μπορεί να προκληθεί για πολλούς λόγους. Ορισμένα από τα συνηθέστερα αίτια είναι:

 • Εσωτερικά και εξωτερικά βραχυκυκλώματα
 • Χωρίς γείωση ή χωρίς τροφοδοσία τάσης
 • Ανεβάζει θερμοκρασία
 • Αποθέσεις ρύπων ή μόλυνση
 • Μηχανική βλάβη
 • Χρήση μολυβδούχου καυσίμου

Αναγνωρίζοντας μια βλάβη στον αισθητήρα λάμδα είναι σημαντικό για να εξασφαλίσουμε ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί στις προδιαγραφές εκπομπών. Για να δοκιμάσουμε τον αισθητήρα λάμδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ειδική συσκευή, δηλαδή μία μονάδα ελέγχου που χρησιμοποιεί τη μορφή της συχνότητας σήματος. Στην περίπτωση που εντοπίζεται μια βλάβη, τότε πρέπει να αντικατασταθεί ο αισθητήρας.

Πόσο καιρό αντέχει ένας αισθητήρας λάμδα;

Οι αισθητήρες οξυγόνου έχουν γενικά πολύ μεγάλη ζωή, αρκεί να μη βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα να βάλεις νοθευμένο καύσιμο. Σε γενικές γραμμές, ένας αισθητήρας θα κρατήσει περίπου 7 με 10 χρόνια ή αν το δούμε σε χιλιόμετρα περίπου στα 180.000. Βέβαια μπορεί και παραπάνω, ανάλογα πάντα με τη χρήση του οχήματος.

Μπορεί να γίνει αντικατάσταση;

Ο αισθητήρας λάμδα παίζει καθοριστικό ρόλο για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου. Με σκοπό να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία, αυτός ο αισθητήρας πρέπει να ελεγχθεί τακτικά και να αντικαθίσταται σε περίπτωση που εμφανίσει βλάβη. Διαφορετικά, με το να συνεχίζεις να οδηγείς το όχημά σου με πρόβλημα στον αισθητήρα, μόνο χειρότερα αποτελέσματα θα έχει. Πέρα από τη μεγαλύτερη εκπομπή καυσαερίων, ο κινητήρας του αυτοκινήτου μπορεί να υποστεί περαιτέρω ζημιά λόγω λανθασμένου μίγματος.

Έμαθες για τον αισθητήρα λάμδα. Για την ασφάλεια αυτοκινήτου όμως, έμαθες; Μην το ψάχνεις και πολύ! Με το insurancemarket.gr η διαδικασία της ασφάλισης δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Μπες & σύγκρινε σήμερα έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες και μάθε ποιο πακέτο σου ταιριάζει περισσότερο!

Διάβασε επίσης:

📌 Θερμοστάτης αυτοκινήτου: Τι είναι & πώς λειτουργεί;

📌 Κάθε πότε αλλάζω λάστιχα αυτοκινήτου;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου