Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο: Τι φταίει;

Ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο: Τι φταίει;

Ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο: Τι φταίει;

Βγήκες για μια ωραία βόλτα με το αυτοκίνητο, τραγουδούσες το αγαπημένο σου τραγούδι, όταν ξαφνικά κατάλαβες ότι το αυτοκίνητο ανεβάζει θερμοκρασία. Μην πανικοβάλλεσαι! Αν ξέρεις γιατί συνέβη και τι πρέπει να κάνεις, τότε όλα θα πάνε καλά.

Ας ξεκινήσουμε από τα γιατί…

Ποια είναι τα πιθανά αίτια υπερθέρμανσης του κινητήρα;

Έλλειψη ψυκτικού υγρού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητο, αν δεις τη θερμοκρασία του κινητήρα να ανεβαίνει, είναι το ψυκτικό υγρό. Όταν τα επίπεδα ψυκτικού υγρού του αυτοκινήτου είναι χαμηλά, ο κινητήρας δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και, ως αποτέλεσμα, υπερθερμαίνεται.

Αν είναι αυτό το πρόβλημα, είσαι τυχερός! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις το υγρό και να συνεχίσεις τη βόλτα σου.

Δυσλειτουργία στην αντλία νερού

Αν η αντλία νερού δε λειτουργεί σωστά, δε θα μπορεί το ψυκτικό υγρό να κυκλοφορήσει και να ψύξει τον κινητήρα, με συνέπεια η θερμοκρασία να αυξάνεται.

Πρόβλημα στον θερμοστάτη

Φαντάσου τον θερμοστάτη του αυτοκινήτου σαν τον “φύλακα άγγελο” της θερμοκρασίας του κινητήρα! Όταν το όχημα είναι κρύο, η βαλβίδα του θερμοστάτη παραμένει κλειστή και δεν αφήνει το ψυκτικό υγρό να περάσει. Όμως, όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, η βαλβίδα ανοίγει και επιτρέπει στο ψυκτικό υγρό να εισχωρήσει και να δροσίσει τον κινητήρα!

Επομένως, καταλαβαίνεις τι μεγάλο πρόβλημα είναι να κολλήσει ο θερμοστάτη. Η ζημιά μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να σου κοστίσει μέχρι και την αλλαγή κινητήρα. Γι’ αυτό φρόντιζε τον θερμοστάτη σαν τα μάτια σου!

Διαρροή στο κύκλωμα ψύξης

Ξέρεις, μπορεί να έχεις προσέξει τα πάντα, αλλά τελικά να υπερθερμανθεί ο κινητήρας του αυτοκινήτου από ένα μικρό χαλασμένο σωληνάκι. Γι’ αυτό να θυμάσαι να ελέγχεις καλά όλα τα τμήματα του συστήματος ψύξης, αν διαπιστώσεις αυξημένες θερμοκρασίες. Άλλωστε, η φροντίδα για τις μικρές λεπτομέρειες συχνά κάνει τη διαφορά.

Πίεση κινητήρα σε ζεστές καιρικές συνθήκες

Το να ζητάς από τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου να δουλεύει στο φουλ, με βαρύ φορτίο στο αμάξι και ταυτόχρονα την εξωτερική θερμοκρασία στα ύψη, είναι σαν να ψάχνεις λόγο για να μείνεις όντως στον δρόμο και να περιμένεις την οδική βοήθεια για ώρες!

Αν φορτώσεις το αυτοκίνητο ή το αναγκάσεις να πάει από δρόμο με μεγάλο υψόμετρο, όσο και να θέλει ο δύσμοιρος κινητήρας να ανταποκριθεί, δε μπορεί. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της χαμηλής πυκνότητας του αέρα που δεν αφήνει το ψυγείο να λειτουργεί όπως πρέπει. Έτσι, αν θες να διασχίσεις ένα δρόμο με μεγάλο υψόμετρο ή σε ακραίες θερμοκρασίες, φρόντισε να μη βάζεις δύσκολα στο αυτοκίνητό σου γιατί κάτι τέτοιο είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερθέρμανση του κινητήρα.

Παρόλα αυτά, αν δεις τον δείκτη θερμοκρασίας να χτυπάει κόκκινο, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις ψύχραιμα τα παρακάτω βήματα για να μην προκύψουν περαιτέρω προβλήματα.

Τι να κάνεις στην περίπτωση υπερθέρμανσης του κινητήρα;

1. Ακινητοποίησε το αυτοκίνητο

Όταν ανεβάσει θερμοκρασία το αυτοκίνητο το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να παρκάρεις με ασφάλεια το αυτοκίνητο, είτε στο πλάι είτε στη Λ.Ε.Α. εφόσον είσαι σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

2. Απενεργοποίησε τον κλιματισμό

Σε περίπτωση που ο κλιματισμός αυτοκινήτου είναι ανοιχτός, απενεργοποίησε τον, καθώς επιβαρύνει τον κινητήρα.

3. Ενεργοποίησε το καλοριφέρ

Το καλοριφέρ, τραβάει θερμότητα από το ψυκτικό υγρό και έτσι μειώνει ως ένα βαθμό τη θερμοκρασία του κινητήρα. Αν με την ενεργοποίησή του δεις το λαμπάκι της θερμοκρασίας να πέφτει, σημαίνει ότι όλα δουλεύουν καλά και πάλι.

4. Άφησε τον κινητήρα να δουλέψει στο ρελαντί

Αν δεν πιάσει το παραπάνω βήμα τότε κλείσε τον κλιματισμό και το καλοριφέρ και βάλε το αυτοκίνητο να δουλεύει στο ρελαντί. Αν όλα πάνε καλά, η θερμοκρασία θα πρέπει να αρχίσει να πέφτει.

5. Έλεγξε τον ανεμιστήρα ψύξης

Έλεγξε τον ανεμιστήρα ψύξης και βεβαιώσου ότι δουλεύει κανονικά. Αν δε λειτουργεί πιθανόν να υπάρχουν υδρατμοί, οπότε και θα πρέπει να κάνεις τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Σβήσε ξανά τον κινητήρα
  2. Άφησε το αυτοκίνητο να κρυώσει, χωρίς να ανοίξεις το καπό καθώς μπορεί προκληθούν εγκαύματα.
  3. Κάλεσε την οδική βοήθεια και εξήγησέ τους τη ζημιά ώστε να σε κατευθύνουν εκείνοι για το τι πρέπει να γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, είτε μπορέσεις να συνεχίσεις την βόλτα είτε όχι, είναι απαραίτητο να επισκεφθείς άμεσα κάποιο συνεργείο για να ελέγξεις τον λόγο που ανέβασε θερμοκρασία το αυτοκίνητό σου, για να μην σου ξανασυμβεί.

Προστάτευσε το αυτοκίνητο και το πορτοφόλι σου, κλείνοντας την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου σήμερα. Μπες στο insurancemarket.gr, σύγκρινε τιμές από 29 ασφαλιστικές εταιρείες και επίλεξε το πακέτο που ταιριάζει στις ανάγκες σου!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου