Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Δεν βγάζει κρύο αέρα το air-condition του αυτοκίνητου: Τι να κάνω;

Δεν βγάζει κρύο αέρα το air-condition του αυτοκίνητου: Τι να κάνω;

Δεν βγάζει κρύο αέρα το air-condition του αυτοκίνητου: Τι να κάνω;

Οι ζεστές μέρες, για όσο αυτές κρατήσουν, κάνουν την οδήγηση με air-condition στο αυτοκίνητο must προϋπόθεση για κάθε διαδρομή! Πες όμως πως η μέρα σου είναι η απόλυτη καταστροφή, και τελικά ούτε ο κλιματισμός δεν σου κάνει τη χάρη. Τότε, τι κάνεις;

Αν λοιπόν έχεις αυτή την ατυχία, και τελικά δεν βγάζει κρύο αέρα το air-condition του αυτοκινήτου σου, δεν έχεις παρά να δεις παρακάτω τις συχνότερες αιτίες για τις οποίες ένα κλιματιστικό δεν βγάζει κρύο αέρα, ποια επισκευή θα χρειαστείς, και πόσο θα είναι το κόστος της.

Spoiler alert: Υπάρχει περίπτωση η λύση για το πρόβλημά σου να κοστίζει ελάχιστα ευρώ!

5 λόγοι που το κλιματιστικό αυτοκινήτου δεν βγάζει κρύο αέρα

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σου μπορεί να μην παράγει κρύο αέρα. Ενδεχομένως να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω:

Έλλειψη ψυκτικού υγρού

Μια συνηθισμένη αιτία είναι η έλλειψη ψυκτικού υγρού. Αν το ψυκτικό υγρό έχει εξαντληθεί ή υπάρχει κάποια διαρροή, το air-condition αυτοκινήτου δεν θα βγάζει κρύο αέρα.

Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να γίνει έλεγχος φρέον κλιματιστικού αυτοκινήτου. Θα χρειαστεί δηλαδή να επισκεφθείς ένα συνεργείο για να σου συμπληρώσουν αυτό το ειδικό ψυκτικό υγρό. Το κόστος για αυτή την εργασία ξεκινά από τα 45 ευρώ.

📍 Να ξέρεις πως το φρέον έχει την ιδιότητα να εξατμίζεται αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με το περιβάλλον, οπότε και είναι δύσκολο να εντοπιστεί η διαρροή του.

Βλάβη στον συμπιεστή

Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η ζημιά στον συμπιεστή. Ο συμπιεστής είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του κλιματιστικού. Εάν ο συμπιεστής καταστραφεί, το κλιματιστικό δεν θα λειτουργεί σωστά.

Όταν δεν υπάρχει καθόλου ψυκτικό υγρό, υπάρχει πιθανότητα να προκύψει πρόβλημα με τον συμπιεστή του κλιματιστικού. Σταδιακά, η ισχύς του μειώνεται, κάτι που θα καταλάβεις εύκολα μιας και θα βγαίνει όλο και λιγότερος κρύος αέρας από τους αεραγωγούς. Είναι η ακριβότερη βλάβη με το κόστος αντικατάστασης να μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ.

Πρόβλημα με τον θερμοστάτη

Μπορεί επίσης να υπάρχει πρόβλημα με τον θερμοστάτη αυτοκινήτου, ο οποίος ελέγχει τη θερμοκρασία του αέρα που παράγεται από το κλιματιστικό. Έτσι, ο αισθητήρας της θερμοκρασίας μπορεί να στέλνει λανθασμένα σήματα με αποτέλεσμα το air-condition αυτοκινήτου να μην βγάζει κρύο αέρα.

Ανεπαρκής λειτουργία του ανεμιστήρα

Μία άλλη αιτία είναι η ανεπαρκής λειτουργία του ανεμιστήρα. Ο ανεμιστήρας είναι αυτός που φέρνει τον εξωτερικό αέρα στο συμπιεστή, οπότε αν δεν λειτουργεί σωστά, η απόδοση του κλιματιστικού μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

Πώς θα το καταλάβεις; Εάν σου έρχεται κρύος αέρας αλλά δεν έχει ένταση και δεν διοχετεύεται σε όλη τη καμπίνα, τότε μπορείς να υποψιαστείς πως τη βλάβη την έχει ο ανεμιστήρας του air-condition. Εδώ, ευτυχώς, το κόστος της επισκευής του κλιματιστικού αυτοκινήτου θα είναι μικρό.

Φθορά των σωλήνων ή στο φίλτρο

Μια άλλη δυνητική αιτία μπορεί να είναι η φθορά των σωλήνων ή των συνδετήρων. Οι σωλήνες και οι συνδετήρες βοηθούν στη μεταφορά του ψυκτικού υγρού σε διάφορα μέρη του συστήματος κλιματισμού. Εάν αυτά είναι φθαρμένα, μπορεί να μειώσουν την απόδοση και τελικά να μην βγάζει κρύο αέρα το air-condition του αυτοκινήτου.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό και το φίλτρο της καμπίνας να έχει γεμίσει σκόνη. Αυτό δημιουργεί ζητήματα τόσο στην απόδοση του κλιματιστικού, όσο και στην ποιότητα του αέρα της καμπίνας. Η αντικατάσταση είναι πολύ εύκολη, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, και ένα νέο φίλτρο κοστίζει ελάχιστα ευρώ.

📍 Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ενδέχεται να απαιτεί επαγγελματική παρέμβαση και αντικατάσταση των ελαττωματικών εξαρτημάτων. Επισκέψου ένα συνεργείο από τη στιγμή που δεις το πρώτο “σύμπτωμα”. Αυτό γιατί, μόνο έτσι, θα προλάβεις μία μεγαλύτερη βλάβη, που μπορεί να σου κοστίσει περισσότερο.

Service κλιματιστικού αυτοκινήτου: Η λίστα ελέγχων που χρειάζεσαι

Εάν λοιπόν δεις πως το κλιματιστικό αυτοκινήτου δεν βγάζει κρύο αέρα, μπορείς να κάνεις τους εξής ελέγχους:

  • Έλεγχος ψυκτικού υγρού: Έλεγξε τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού. Αν είναι χαμηλά, ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσεις περισσότερο.
  • Έλεγχος συμπιεστή: Εξέτασε πως ο συμπιεστής δεν έχει κάποια ορατή φθορά ή ζημιά. Αν ο συμπιεστής είναι φθαρμένος, θα χρειαστεί αλλαγή.
  • Έλεγχος ανεμιστήρα: Κοίταξε τον ανεμιστήρα για να βεβαιωθείς ότι λειτουργεί σωστά. Αν δεν λειτουργεί, ενδέχεται να χρειαστεί να αντικατασταθεί.
  • Έλεγχος σωλήνων και συνδετήρων: Παρατήρησε τους σωλήνες και τους συνδετήρες για οποιαδήποτε φθορά ή διαρροή. Αν υπάρχουν φθορές ή διαρροές, θα πρέπει να αντικατασταθούν.
  • Έλεγχος αισθητήρα θερμοκρασίας: Επιβεβαίωσε πως ο αισθητήρας θερμοκρασίας λειτουργεί σωστά. Αν δεν λειτουργεί σωστά, θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Ακολουθώντας αυτή τη λίστα ελέγχου, θα μπορέσεις να διαγνώσεις τις πιθανές αιτίες της αποδυνάμωσης της απόδοσης του κλιματιστικού σου.

Πώς να κάνω σωστή συντήρηση κλιματιστικού αυτοκινήτου;

Η συντήρηση του κλιματιστικού αυτοκινήτου βοηθά στη διατήρηση της αποδοτικότητάς του. Μπορείς λοιπόν, να ελέγχεις τακτικά:

  • Την ποσότητα και κατάσταση του ψυκτικού υγρού,
  • Τη λειτουργία του κομπρεσέρ και του ανεμιστήρα,
  • Την κατάσταση των σωλήνων και των συνδετήρων, όπως και
  • Την κατάσταση του αισθητήρα θερμοκρασίας.

Τέλος, απευθύνσου σε επαγγελματία για το ετήσιο service κλιματιστικού αυτοκίνητου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λειτουργεί στη βέλτιστη κατάσταση.

Με τα παραπάνω θα διασφαλίσεις πως το air-condition αυτοκίνητου θα βγάζει κρύο αέρα όλο τον χρόνο! Καλό είναι όμως, να έχουμε υπόψη ότι η συντήρηση του αυτοκινήτου δεν αφορά μόνο την ομαλή λειτουργία του, αλλά και την ασφάλειά μας στο δρόμο. Επομένως, πέραν της συχνής επιθεώρησης των βασικών μηχανικών μερών, είναι σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η ανανέωση της ασφάλειας αυτοκινήτου είναι εξίσου σημαντική με τη συντήρησή του, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, η ασφάλεια θα καλύψει εσένα και το αυτοκίνητό σου.

Στο insurancemarket, πέρα από τη σύγκριση ασφαλειών που εξασφαλίζει την εύρεση του καλύτερου πακέτου ασφάλισης, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον καλύψεις στο συμβόλαιό σου, όπως είναι η Οδική Βοήθεια. Αυτή η κίνηση θα σου κοστίσει λίγο, αλλά θα σε προστατεύσει αποτελεσματικά για ό,τι απρόβλεπτο μπορεί να σου συμβεί. Δοκίμασε σήμερα τις υπηρεσίες μας!

📍 Διάβασε επίσης: Οδήγηση με παντόφλες ή σαγιονάρες: Τι πρέπει να ξέρω;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου