Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Οδήγηση με παντόφλες ή σαγιονάρες: Τι πρέπει να ξέρω;

Οδήγηση με παντόφλες ή σαγιονάρες: Τι πρέπει να ξέρω;

Οδήγηση με παντόφλες ή σαγιονάρες: Τι πρέπει να ξέρω;

Η οδήγηση με παντόφλες μπορεί να ακούγεται άνετη και βολική, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη. Αν και είναι παράνομο σε ορισμένες χώρες, στην Ελλάδα η οδήγηση με παντόφλες δεν απαγορεύεται ρητά από τον ΚΟΚ. Είναι σημαντικό όμως, να προσέχουμε και να λαμβάνουμε υπόψη τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

Οδήγηση με παντόφλες: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Κατά την οδήγηση, είναι πολύ σημαντικό να έχεις τον πλήρη έλεγχο των κινήσεών σου και την απόλυτη πρόσβαση στο πεντάλ του φρένου. Η οδήγηση με παντόφλες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δύναμη των ποδιών σου ή τη μετακίνησή του πέλματος στο φρένο, πράγμα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος. Υπάρχει δηλαδή, σοβαρός κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα και ειδικά όταν οδηγείς σε δρόμους με μεγάλη κίνηση.

Οι παντόφλες επίσης, δεν επιτρέπουν στον οδηγό να αισθανθεί το πετάλι του φρένου και του γκαζιού με τον ίδιο τρόπο όπως θα γινόταν με κλειστά υποδήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αστοχίες κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Παρόλα αυτά μπορείς να βρεις κάποιες παντόφλες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για οδήγηση, οι οποίες καθιστούν εύκολο το να αισθανθείς το πεντάλ του φρένου και του γκαζιού.

Τέλος, οι παντόφλες μπορούν να κολλήσουν εύκολα στα πεντάλ του αυτοκινήτου, δημιουργώντας ακόμα περισσότερο κίνδυνο. Σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το φρένο ή το γκάζι, η παντόφλα μπορεί να κυλήσει στο πεντάλ, εμποδίζοντας να ακινητοποιήσεις το αυτοκίνητό σου.

Είναι νόμιμη η οδήγηση με σαγιονάρες;

Είναι αλήθεια πως, σε αυτό το ερώτημα ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει. Αυτό που αναφέρει ο Κ.Ο.Κ (άρθρο 12, παράγραφος 2) είναι ότι:

Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Πρόστιμο για οδήγηση με παντόφλες

Επομένως, θεωρητικά, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο εάν κριθεί ότι τα ρούχα ή τα υποδήματα που φοράς ενδέχεται να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα. Ωστόσο, στην πράξη, είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Εάν η Τροχαία κρίνει ότι η οδήγηση με σαγιονάρες είναι επικίνδυνη και αποτελεί παράβαση, τότε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ και απόσυρση του διπλώματος για 30 ημέρες.

Υπάρχουν κατάλληλα παπούτσια για οδήγηση;

Αναζητώντας τα καλύτερα παπούτσια για οδήγηση, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη. Η άνεση, η ασφάλεια και η ευελιξία και η δυνατότητα αναπνοής, παίζουν ρόλο στη διασφάλιση μιας ομαλής και ευχάριστης οδηγικής εμπειρίας, είτε για μία μικρή απόδραση, είτε για ένα πολύωρο ταξίδι με αυτοκίνητο.

  • Άνεση: Η άνεση είναι απαραίτητη για μεγάλες διαδρομές, καθώς θέλεις να μπορείς να εστιάσεις στο δρόμο χωρίς καμία ενόχληση. Αναζήτησε παπούτσια με αντικραδασμική προστασία και επαρκή στήριξη καμάρας. Τα slip-on παπούτσια ή αυτά με ρυθμιζόμενο κλείσιμο είναι βολικές επιλογές.
  • Ασφάλεια: Για να βελτιώσεις την πρόσφυση στα πεντάλ και να αποτρέψεις την ολίσθηση, επίλεξε παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες ή εξωτερικές σόλες από καουτσούκ. Απόφυγε παπούτσια με χοντρά τακούνια ή χοντρές σόλες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του πεντάλ.
  • Ευελιξία: Τα παπούτσια με τη σωστή ευελιξία επιτρέπουν τη γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του πεντάλ. Αναζήτησε παπούτσια κατασκευασμένα από μαλακά και εύκαμπτα υλικά που δεν περιορίζουν την κίνηση του ποδιού.
  • Δυνατότητα αναπνοής: Η οδήγηση τις ζεστές μέρες ή κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, μπορεί να προκαλέσει ιδρώτα στα πόδια, οδηγώντας σε έντονη δυσφορία. Επίλεξε παπούτσια με κατάλληλο ύφασμα στο επάνω μέρος ή υλικά που απομακρύνουν την υγρασία, για να κρατούν τα πόδια σου δροσερά και στεγνά.

Η οδήγηση με παντόφλες ή σαγιονάρες είναι μια αρκετά επικίνδυνη ιδέα, όσο και αν βιάζεσαι να πας στην παραλία. Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω πιθανούς κινδύνους, καλό θα ήταν να αποφύγεις να οδηγείς με παντόφλες. Αν δεν έχεις καμία άλλη επιλογή και πρέπει να οδηγήσεις με σαγιονάρες, βεβαιώσου ότι σου καθιστούν εύκολο το να αισθανθείς το πεντάλ του φρένου και του γκαζιού.

Η καλύτερη λύση πάντως είναι να έχεις πάντα ένα ζευγάρι κατάλληλων υποδημάτων στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου σου, σε περίπτωση που χρειάζεται να τα αλλάξεις.

Μπορεί, μία φορά να έτυχε να οδηγήσεις χωρίς κατάλληλα υποδήματα. Χωρίς όμως την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου, ποτέ. Στο insurancemarket συγκρίνεις τις προσφορές 29 ασφαλιστικών εταιρειών και βρίσκεις εύκολα & γρήγορα εκείνη που σε συμφέρει περισσότερο!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου