Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Θερμοστάτης αυτοκινήτου: Τι είναι & πώς λειτουργεί;

Θερμοστάτης αυτοκινήτου: Τι είναι & πώς λειτουργεί;

Θερμοστάτης αυτοκινήτου: Τι είναι & πώς λειτουργεί;

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς ο κινητήρας του αυτοκινήτου σου έχει πάντα σταθερή θερμοκρασία; Όλα οφείλονται στον θερμοστάτη!

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε για σένα όλες τις πληροφορίες, σχετικά με το τι είναι ο θερμοστάτης του αυτοκινήτου, πώς λειτουργεί, πότε έχει πρόβλημα και φυσικά τι πρέπει να προσέχεις.

Τι είναι ο θερμοστάτης αυτοκινήτου;

Οι θερμοστάτες αυτοκινήτων είναι αναπόσπαστα μέρη του συστήματος ψύξης ενός αυτοκινήτου. Ελέγχουν τη ροή του ψυκτικού υγρού και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του κινητήρα, εξασφαλίζοντας ότι αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία αυτοκινήτου δηλαδή ότι βρίσκεται έστω σε ένα ιδανικό εύρος.

Πώς λειτουργεί ο θερμοστάτης αυτοκινήτου;

Καθώς ο κινητήρας ζεσταίνεται, μια διμεταλλική λωρίδα στο εσωτερικό του θερμοστάτη σπάει και ανοίγει, επιτρέποντας στο ψυκτικό υγρό να κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κινητήρα, μειώνοντας τη θερμοκρασία του.

Καθώς αρχίζει να ψύχεται, συμβαίνει το αντίστροφο και η λωρίδα κλείνει ξανά, εμποδίζοντας την είσοδο περισσότερου ψυκτικού υγρού στον κινητήρα έως ότου αυτός χρειαστεί ψύξη για άλλη μια φορά.

Αυτό εξασφαλίζει ότι το όχημά σου λειτουργεί στη βέλτιστη θερμοκρασία του χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ ώστε να “πέσει” η θερμοκρασία του κινητήρα.

Πώς να καταλάβεις αν ο θερμοστάτης του αυτοκινήτου σου έχει πρόβλημα

Ένας θερμοστάτης ρυθμίζει τη θερμοκρασία του κινητήρα του οχήματός σου, οπότε αν δεν λειτουργεί σωστά, πιθανότατα θα παρατηρήσεις κάποια (όχι και τόσο ευχάριστα) σημάδια, όπως:

  • μια υψηλότερη από τη συνηθισμένη ένδειξη του μετρητή θερμοκρασίας ή
  • το αυτοκίνητό σου να χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για να ζεσταθεί τα κρύα πρωινά.

Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, έλεγξε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού και τις προειδοποιητικές λυχνίες του ταμπλό, δηλαδή τα λαμπάκια στο καντράν, για να εντοπίσεις τυχόν προβλήματα.

Εάν πιστεύεις ότι ο θερμοστάτης έχει χαλάσει, είναι καλύτερο να τον ελέγξει ένας επαγγελματίας το συντομότερο δυνατό, ώστε να αντικαταστήσει αυτό το σημαντικό εξάρτημα και να βοηθήσει να λειτουργήσουν τα πράγματα ξανά κανονικά.

Χαλασμένος θερμοστάτης αυτοκινήτου: 6 Συμπτώματα

Ένας κατεστραμμένος θερμοστάτης αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πονοκέφαλο για τους οδηγούς. Τα συνήθη συμπτώματα ενός ελαττωματικού θερμοστάτη περιλαμβάνουν:

  1. αποτυχία του κινητήρα να φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας
  2. συχνή υπερθέρμανση, δηλαδή ανεβάζει θερμοκρασία εύκολα
  3. ασυνήθιστα υψηλή ή χαμηλή ένδειξη θερμοκρασίας στο ταμπλό
  4. διαρροές υγρών γύρω από την αντλία νερού
  5. είσοδο ψυκτικού υγρού στο θάλαμο καύσης
  6. λευκό καπνό από την εξάτμιση

Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι ο θερμοστάτης σου μπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση.

Συνοψίζοντας, οι θερμοστάτες αυτοκινήτων είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο της θερμοκρασίας στον κινητήρα. Γνωρίζοντας το πώς να καταλάβεις αν είναι χαλασμένος, καθώς και τα συμπτώματα που προκύπτουν, θα γλιτώσεις από πιθανές ζημιές και ακριβές επισκευές.

Μόλις λοιπόν δεις, κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, επισκέψου τον μηχανικό σου ώστε οποιαδήποτε βλάβη να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

⚙ Έψαξες για τον θερμοστάτη σου. Για την ασφάλεια αυτοκινήτου όμως, έψαξες; Μην το σκέφτεσαι πολύ! Με το insurancemarket.gr η διαδικασία δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Μπες & σύγκρινε σήμερα έως 29 ασφαλιστικές εταιρείες και βρες το πακέτο που σου ταιριάζει!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου