Η παθητική ασφάλεια αυτοκινήτου μπορεί να μην σου ακούγεται τόσο γνώριμη σαν έκφραση, αλλά παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια κάθε φορά που επιβιβάζεσαι στο όχημά σου.
Πρόκειται για μία σειρά τεχνολογιών και σχεδιαστικών χαρακτηριστικών που ενσωματώνονται σε ένα αυτοκίνητο για να σε προστατεύσουν σε περίπτωση σύγκρουσης.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις διάφορες τεχνολογίες και στρατηγικές σχεδιασμού που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος.
Παθητική ασφάλεια αυτοκίνητου
Στην οδική ασφάλεια, η παθητική ασφάλεια αυτοκινήτου αποτελεί μια καθοριστική έννοια. Αναφέρεται στα συστήματα προστασίας των επιβατών που λειτουργούν αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση του επιβάτη, μόλις συμβεί ένα ατύχημα.
Με άλλα λόγια, η τεχνολογία παθητικής ασφάλειας αυτοκινήτων αφορά τον μετριασμό των συνεπειών ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια και μετά την πρόσκρουση, από τη στιγμή της πρώτης επαφής.
Τα συστήματα της παθητικής ασφάλειας είναι τα ακόλουθα:
Ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης
Οι ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης αφαιρούν την κινητική ενέργεια μιας σύγκρουσης με ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένων περιοχών του οχήματος που λυγίζουν κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος.
Αερόσακοι
Οι αερόσακοι προστατεύσουν τους επιβάτες κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Παρέχουν μια μαλακή επιφάνεια ανάμεσα στους επιβάτες και το εσωτερικό του οχήματος κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η οποία μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να αποτρέψει τραυματισμούς.
Ζώνες ασφαλείας
Οι ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτου κρατούν τους επιβάτες στη θέση τους κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ή απότομης στάσης, μειώνοντας έτσι τη σύγκρουση του σώματος με το εσωτερικό του οχήματος και αποτρέποντας τους ανθρώπους από το να εκτοξευτούν.
Ο κύριος στόχος των χαρακτηριστικών παθητικής ασφάλειας σε ένα όχημα είναι να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, και όχι να αποτρέψουν τις υλικές ζημιές στο ίδιο το όχημα.
Ενώ είναι επωφελές ένα αυτοκίνητο να μπορεί να επιδιορθωθεί και να επιστρέψει σε λειτουργία μετά από ένα ατύχημα, η κύρια ανησυχία της παθητικής ασφάλειας είναι να εξασφαλίσει την ασφάλεια του οδηγού και των λοιπών επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο.
Τέλος, είναι αλήθεια ότι τα καινούργια αυτοκίνητα έχουν καλύτερη παθητική ασφάλεια από τα παλιά αυτοκίνητα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση των υλικών κατασκευής, και η αυξημένη εφαρμογή προηγμένων συστημάτων ασφαλείας.
Euro NCAP & αστέρια ασφαλείας αυτοκινήτων
Το Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) είναι ένας οργανισμός που δοκιμάζει την ασφάλεια των νέων μοντέλων αυτοκινήτων. Εκτελεί διάφορες δοκιμές σύγκρουσης και βαθμολογεί τα αυτοκίνητα με βάση την ικανότητά τους να προστατεύσουν τους επιβάτες και τους πεζούς.
Οι βαθμολογίες του Euro NCAP είναι ευρέως αναγνωρισμένες και χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους καταναλωτές κατά την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου.
Η αξιολόγηση ασφαλείας καθορίζεται από μια σειρά δοκιμών οχημάτων, δηλαδή σε crash test. Αυτές οι δοκιμές αντιπροσωπεύουν με απλοποιημένο τρόπο, πραγματικά σενάρια ατυχημάτων, που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμένους ή νεκρούς επιβάτες αυτοκινήτων ή άλλους χρήστες του δρόμου.
5 αστέρια ασφαλείας αυτοκινήτων
Τα αστέρια ασφαλείας αυτοκινήτων είναι εκείνα που αντανακλούν την επίδοση του αυτοκινήτου σε δοκιμές. Πολλά αστέρια σημαίνουν καλή επίδοση και διαθεσιμότητα εξοπλισμού. Αναλυτικότερα:
- 5 αστέρια: Εξαιρετική συνολική απόδοση στην προστασία από συγκρούσεις. Όχημα εξοπλισμένο με ολοκληρωμένη και αξιόπιστη τεχνολογία αποφυγής συγκρούσεων.
- 4 αστέρια: Καλή συνολική απόδοση στην προστασία από συγκρούσεις και περιεκτικός εξοπλισμός. Μπορεί να παρουσιάζεται επιπλέον τεχνολογία αποφυγής συγκρούσεων.
- 3 αστέρια: Τουλάχιστον μέση προστασία των επιβατών, αλλά δεν είναι πάντα εξοπλισμένο με τα τελευταία χαρακτηριστικά αποφυγής συγκρούσεων.
- 2 αστέρια: Βασική προστασία από συγκρούσεις, αλλά λείπει η τεχνολογία αποφυγής συγκρούσεων.
- 1 αστέρι: Ελάχιστη προστασία από συγκρούσεις και λίγη τεχνολογία αποφυγής συγκρούσεων.
- 0 αστέρια: Πληροί τα πρότυπα εγκρίσεων τύπου, οπότε μπορεί να πωληθεί νόμιμα, αλλά λείπει η κρίσιμη σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας.
Ενεργητική ασφάλεια αυτοκίνητου
Η ενεργητική ασφάλεια αυτοκινήτου αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών. Αυτός ο όρος αναφέρεται σε όλες τις δυνατότητες και τους μηχανισμούς που βοηθούν στην πρόληψη των ατυχημάτων, δηλαδή δρουν προληπτικά για να αποτρέψουν την πρόκληση ατυχήματος. Το αντίθετο δηλαδή από την παθητική ασφάλεια που “λειτουργεί” όταν τελικά γίνει η σύγκρουση.
Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου είναι βασικό στοιχείο της ενεργής ασφάλειας. Μέρη του αυτοκινήτου όπως το σασί, το κέντρο βάρους, η μετατόπιση και η κατανομή του βάρους επηρεάζουν την ικανότητα του αυτοκινήτου να διατηρεί τη σταθερότητα και την ευελιξία σε διάφορες καταστάσεις.
Η ποιότητα των υλικών κατασκευής, όπως η λαμαρίνα, οι τροχοί, η ανάρτηση και τα φρένα, είναι επίσης σημαντικά στοιχεία για την ενεργή ασφάλεια. Η χρήση υψηλής ποιότητας υλικών μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του αυτοκινήτου και να μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Συστήματα υποβοήθησης οδηγού
Όμως, η ενεργή ασφάλεια δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό και τα υλικά κατασκευής. Τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ενεργητικής ασφάλειας.
Η νέα τεχνολογία αυτοκινήτων περιλαμβάνει συστήματα ADAS όπως το ABS (Σύστημα Πέδησης με Αντιμπλοκάρισμα) και το EBD (Ηλεκτρονική Κατανομή Δύναμης Πέδησης), το σύστημα παρακολούθησης “τυφλών σημείων” και της αποχώρησης από τη λωρίδα, το HUD (Heads-Up Display), το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, το σύστημα προσαρμοστικού ρυθμιστή ταχύτητας και το σύστημα ελέγχου τρακαρίσματος, βοηθούν τον οδηγό να διατηρεί τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε διάφορες καταστάσεις.
Συνολικά, η ενεργητική ασφάλεια αυτοκινήτου είναι ένας πολυδιάστατος τομέας που εμπλέκει τον σχεδιασμό, τα υλικά κατασκευής και την τεχνολογία. Με την παροχή αυτών των δυνατοτήτων, τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο ασφαλή, προσφέροντας μια πιο ασφαλή και άνετη εμπειρία οδήγησης.
Η προστασία του αυτοκινήτου και του επιβάτη μέσω της παθητικής ασφάλειας αυτοκινήτου, όπως και της ενεργητικής, είναι μία αλληλένδετη διαδικασία. Η ασφαλής οδήγηση στους δρόμους επίσης, επιτυγχάνεται όχι μόνο με καλές συνήθειες οδήγησης, αλλά και με τη χρήση της τεχνολογίας αυτοκινήτων για την πρόληψη των ατυχημάτων.
Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι αναμενόμενο η ασφάλεια των αυτοκινήτων και των δρόμων που διασχίζουμε να βελτιώνεται.
Για την ασφάλεια αυτοκινήτου όμως, δεν χρειάζεται να περιμένεις. Μπες σήμερα στο insurancemarket, κάνε μία σύγκριση ασφαλειών και δες ποια επιλογή είναι η καταλληλότερη για σένα!