Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Ασφαλής οδήγηση: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν πιάσεις το τιμόνι

Ασφαλής οδήγηση: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν πιάσεις το τιμόνι

Ασφαλής οδήγηση τα Χριστούγεννα

Η ασφαλής οδήγηση τους χειμερινούς μήνες αποτελεί βασική πρόκληση για τους οδηγούς οχημάτων. Αυτό γιατί, οι συνθήκες οδήγησης δεν είναι τόσο ευνοϊκές μιας και μπορεί να βρέχει, να ρίχνει χαλάζι ή χιόνι κ.λπ. Επίσης, νυχτώνει πιο γρήγορα με την κίνηση στους δρόμους τις ημέρες των γιορτών να είναι αυξημένη και το σημαντικότερο, με πολλούς έμπειρους και νέους οδηγούς να μετακινούνται σε άγνωστα για αυτούς μέρη.

Αν λοιπόν σκοπεύεις να πιάσεις το τιμόνι για το τριήμερο που πλησιάζει, δες παρακάτω τις 10 συμβουλές μας για να κάνεις παράκαμψη σε όλους τους πιθανούς κινδύνους και να μετακινηθείς με ασφάλεια! Άλλωστε, κανείς δεν θα ήθελε να του τύχει στο ταξίδι ή την έξοδό του κάποιο απρόοπτο περιστατικό ή βλάβη.

1. Προετοίμασε το ταξίδι ή την έξοδό σου

Η πρώτη μας συμβουλή για ασφαλής οδήγηση είναι να καθορίσεις τη πορεία του ταξιδιού ή της εξόδου σου. Να κάνεις δηλαδή έναν προγραμματισμό. Για παράδειγμα, καθόρισε πόσες φορές και πού θα κάνεις διάλλειμα για ξεκούραση και φυσικά ανεφοδιασμό με καύσιμα.

Την ημέρα του ταξιδιού φρόντισε να έχεις ξεκουραστεί καλά. Προτίμησε ένα πλούσιο και υγιεινό πρωϊνό πριν αναχωρήσεις, όπως νερό και μικρά γεύματα για τον δρόμο. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να έχεις ένα όμορφο ταξίδι είναι να φύγεις νωρίς. Έτσι, θα αποφύγεις την πολλή κίνηση στον δρόμο. Τέλος, κάνε και μία ενημέρωση στην εφαρμογή του GPS για τυχόν αλλαγές στους χάρτες και μία επαναφόρτιση στο e-PASS σου, για να έχεις ένα άνετο ταξίδι με διέλευση από τις ηλεκτρονικές λωρίδες χωρίς καμία αναμονή!

2. Συντήρηση αυτοκινήτου: Το όχημα είναι εντάξει;

Τα φώτα, τα φρένα, τα ελαστικά και η μπαταρία πρέπει να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση. Επίσης, γέμισε το καθαριστικό σύστημα τζαμιών, το αντιψυκτικό και τα λάδια.

Όπως είπαμε παραπάνω πρέπει να είσαι σε καλή κατάσταση. Έτσι και το όχημά σου.

Η φροντίδα του αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντική πριν κάθε γύρισμα της μίζας, μιας και μπορεί να σε προστατεύσει από πολλές απρόβλεπτες καταστάσεις και κλήσεις προς την… οδική βοήθεια.

3. Ώρα να δεις το δελτίο καιρού

Εντάξει αστειευόμαστε. Απλά κάνε μία σύντομη αναζήτηση να δεις τουλάχιστον αν θα βρέχει. Άλλωστε, η κατάσταση του καιρού είναι πάρα πολύ σημαντική για την οδήγηση, ειδικά στις εθνικές οδούς.

Η κακή ορατότητα λόγω των φυσικών φαινομένων όπως της ομίχλης, χιονιού ή δυνατής βροχής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα.

Επιπλέον, ο χειμώνας είναι η περίοδος του χρόνου κατά την οποία ο ήλιος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την ορατότητα. Για αυτό, κράτα το παρμπρίζ πολύ καθαρό, φόρεσε γυαλιά ηλίου όταν είναι απαραίτητο και μείωσε ταχύτητα εάν η ορατότητα είναι χαμηλή.

4. Μείωσε τους περισπασμούς γύρω σου

Μπορεί να θες να φας, να πιείς τον καφέ σου, να ακούς ραδιόφωνο κ.λπ. Να θυμάσαι όμως πως όταν οδηγείς κάθε δέκατο του δευτερολέπτου που αποσπάται η προσοχή σου, μετράει.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξεις και αυτό δεν είναι στον περίγυρό σου αλλά το ίδιο σου το σώμα. Αν λοιπόν νιώσεις πως κουράζεσαι ή ότι νυστάζεις πρέπει να κάνεις μία στάση.

Κάποια από τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις είναι τα εξής:

 • Χασμουρητό
 • Ταραχή ή νευρικότητα
 • Κουρασμένα μάτια
 • Αποκλίσεις από τη λωρίδα
 • Η σκέψη σου να ταξιδεύει
 • Να μην παρατηρείς ταμπέλες ή φανάρια
 • Αδυναμία να θυμηθείς τα τελευταία λεπτά του ταξιδιού

5. Ασφαλής οδήγηση και… αλκοόλ; Ας το ξανασυζητήσουμε

Έρχονται γιορτές και είναι λογικό και να θέλεις να πιείς. Ωστόσο, αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Ο συνδυασμός αυτός είναι γνωστός ως αιτία πολλών ατυχημάτων είτε είσαι νέος οδηγός είτε παλιός. Δημιουργεί συνθήκες όπου είσαι αδύναμος να δώσεις την προσοχή που χρειάζεται, όπως και νιώθεις υπνηλία. Για να μην συμβούν όλα αυτά σκέψου το πριν πιείς.

Τα εορταστικά τραπέζια, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς με φίλους και την οικογένεια είναι μία πολύτιμη στιγμή για τον καθένα μέσα στο χρόνο. Εάν ξέρεις ότι θα πιείς ή θα μπεις εύκολα στον πειρασμό, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Το κακό είναι να πιάσεις το τιμόνι. Είναι προτιμότερο να κανονίσεις τη μεταφορά ή έναν καθορισμένο οδηγό, για να αποφύγεις τα χειρότερα. Σκοπός είναι να κινηθείς με ασφάλεια στο οδικό δίκτυο.

πινακίδα widget

6. Πρόσεξε τα όρια ταχύτητας

Αυτό που σε κάνει πραγματικά καλό οδηγό είναι η σωστή διαχείριση της ταχύτητας που αναπτύσσεις. Το να τρέχεις μπορεί να αποβεί μοιραίο και είναι κάτι που σίγουρα γνωρίζεις.

Η ασφαλής οδήγηση απαιτεί την απόλυτη προσοχή στο δρόμο και τον έξυπνο χειρισμό των απρόβλεπτων περιστάσεων. Για αυτό, δώσε τον χώρο και τον χρόνο για να προλάβεις να αντιδράσεις σε οτιδήποτε προκύψει, πάντα σκεπτόμενος/ -η τα όρια της ταχύτητας.

Αν έχεις νέο όχημα, τότε μία πρόταση είναι και ο κόφτης ταχύτητας σε περίπτωση που… ξεχνιέσαι και πατάς περισσότερο από ό,τι πρέπει το γκάζι. Σκοπός του συγκεκριμένου συστήματος δεν είναι να κόψει απότομα την ταχύτητα κίνησης, αλλά να επέμβει διακριτικά ώστε να σου υπενθυμίσει τους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας.

7. Ζώνη ασφαλείας αυτοκινήτου σε κάθε περίπτωση

Ακόμα και όταν οδηγείς με μικρή ταχύτητα, μια σύγκρουση μπορεί να επιφέρει σοβαρά τραύματα στους επιβάτες. Η χρήση της ζώνης μπορεί αποδεδειγμένα να περιορίσει τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος. Είναι απαραίτητη ακόμα και για τους επιβάτες στις πίσω θέσεις.

8. Κράτα απασχολημένα τα παιδιά & τους μικρούς σου φίλους

Τα παιδιά μπορεί να κουραστούν σε ένα μακρινό ταξίδι και η ανυπομονησία τους να σου αποσπάσει την προσοχή. Για αυτό φρόντισε να έχεις τα παιχνίδια που αγαπούν ή φορητές συσκευές για μουσική και ταινίες. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να έχεις τα κατάλληλα καθίσματα και να φορούν τη ζώνη ασφαλείας.

Το ίδιο ισχύει και για ένα κατοικίδιο. Φρόντισε λοιπόν να είναι και αυτό σε μία κατάσταση ηρεμίας για να μην επηρεάσει αρνητικά το ταξίδι σου.

9. Λέμε ναι στην αμυντική οδήγηση

Η οδήγηση απαιτεί τη μέγιστη προσοχή του οδηγού, αλλά και τη ψυχραιμία. Μια επικίνδυνη προσπέραση είναι μια βιαστική απόφαση της στιγμής που μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο. Είναι προτιμότερο να περιμένεις μέχρι να διαπιστώσεις πως η προσπέραση θα είναι ασφαλής. Επιπλέον, βάλε σε προτεραιότητα την ασφάλεια όσων βρίσκονται στο όχημά σου αφήνοντας τους μη υπομονετικούς οδηγούς να περάσουν.

Ασφαλής οδήγηση αυτοκίνητου για αρχάριους

Ειδικά στην περίπτωση που είσαι νέος οδηγός χρειάζεσαι παραπάνω χρόνο για να αντιδράσεις, μιας και δεν έχεις τόσο εμπειρία. Επομένως, άσε στην άκρη την επικίνδυνη και επέλεξε την ασφαλή οδήγηση.

10. Μην αμελείς το κουτί έκτακτης ανάγκης

Είναι αλήθεια πως κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να χρειαστεί να ακινητοποιήσει το όχημά του στον δρόμο, για παράδειγμα εξαιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου (χιόνι ή πλημμύρα) ή λόγω κάποιου ατυχήματος μπροστά του.

Προετοιμάσου κατάλληλα και πέρα από τα βασικά αντικείμενα που πρέπει να έχεις μαζί σου, βεβαιώσου πως έχεις και τα παρακάτω είδη:

 • Ζεστά ρούχα, μπότες και μια κουβέρτα
 • Φορτιστή ή powerbank για το κινητό σου
 • Τρόφιμα έκτακτης ανάγκης και ένα ζεστό θερμός
 • Αλυσίδες χιονιού, συσκευή απομάκρυνσης πάγου, ξύστρα για τον πάγο, φτυάρι
 • Το τρίγωνο προειδοποίησης
 • Σκοινί ρυμούλκησης
 • Έναν φακό

Κράτα στο μυαλό σου τις παραπάνω συμβουλές και οδήγησε πάντα με προσοχή όπου και να πας.

📍 Όσο για την ασφάλεια αυτοκινήτου/ μηχανής δεν χρειάζεται να ψάξεις και πολύ. Στο insurancemarket βρίσκεις πακέτα ασφάλειας με τις καλύψεις και την τιμή που θες. Μπες, σύγκρινε τις προσφορές & κλείσε την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει!

Διάβασε επίσης:

📌 Ετήσια ασφάλεια αυτοκινήτου | Φθηνή 12Μηνη ασφάλεια

📌 Τρακάρισμα από πίσω: Ποιος φταίει;


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου