Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τρομερά επιζήμιες συνέπειες, ιδίως όταν συνδυάζεται με την οδήγηση. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι υποτιμούν ή ξεχνούν τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση αλκοόλ πριν από την οδήγηση, όπως για παράδειγμα νομικές συνέπειες ή δυνητικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους κινδύνους και την ποινή για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Οι κίνδυνοι της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους τρόπους οδήγησης. Εκτός από την επιβράδυνση των αντανακλαστικών, η επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα και τραυματισμούς.
Ενώ έχουν αυξηθεί οι κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, η καλύτερη επιλογή για μία ασφαλή οδήγηση είναι να προγραμματίσεις εκ των προτέρων τη μεταφορά σου εφόσον σκοπεύεις να καταναλώσεις αλκοόλ.
Πρόστιμο κοκ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι παράνομη και μπορεί να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες. Αν καταδικαστείς για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μπορεί να σου επιβληθούν πρόστιμα, καθώς και απαγόρευση οδήγησης για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών έως και πέντε χρόνια.
Επίσης, οι κυβερνητικές αρχές θα καταχωρίσουν την καταδίκη σου στο ποινικό σου μητρώο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να ταξιδεύεις σε κάποιες χώρες, να ασκήσεις συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες ή να αναλάβεις άλλες ευθύνες.
Όριο αλκοτέστ – Η νομοθεσία για αλκοόλ και οδήγηση
Οι παραβάσεις και τα πρόστιμα σύμφωνα με τον ΚΟΚ έχουν ως εξής:
- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 γρ./λτ. έως 0,80 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, το πρόστιμο είναι: 200 ευρώ, με ακινητοποίηση του οχήματος και 5 πόντους διπλώματος.
- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 γρ./λτ. και μέχρι 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, το πρόστιμο είναι: 700 ευρώ, με ακινητοποίηση του οχήματος, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες και 9 βαθμούς ποινής.
- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, το πρόστιμο είναι: 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών με αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.
- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση, το πρόστιμο είναι: 2.000 ευρώ, φυλάκιση 6 μηνών, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.
* Διάταξη του άρθρου 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Πρόστιμο για αλκοόλ: Επηρεάζει την ασφάλεια αυτοκινήτου;
Οι παραπάνω βαθμοί ποινής ή αλλιώς πόντοι διπλώματος, δεν επηρεάζουν τα ασφάλιστρα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ένα άλλο σύστημα βαθμολόγησης, το Bonus Malus, με το οποίο βαθμολογούν τους οδηγούς. Οπότε, εάν δεν θες να σε αξιολογήσουν ως «κακό» οδηγό οι ασφαλιστικές, μπορείς να επιλέξεις ένα πακέτο ασφάλειας που να περιλαμβάνει την προστασία Bonus Malus.
Στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με ατυχήματα οδικής κυκλοφορίας στην χώρα μας. Παρόλο που υπάρχουν αυστηρές ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οι πολίτες δεν φαίνεται να αλλάζουν συμπεριφορά.
Η οδήγηση με αλκοόλ είναι παράνομη στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2019 που δόθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τους 18.153 οδηγούς που υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ, μόνο το 0,6% είχε περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο αίμα μεγαλύτερη από 0,5 g/l. Το όριο αλκοτέστ επιβάλλεται αυστηρά και όσοι πιαστούν να οδηγούν με περισσότερο από 1,1 ppm αλκοόλ στο αίμα τους υπόκεινται σε φυλάκιση και βαριά πρόστιμα.
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Τα καλά νέα είναι ότι με τη λήψη μέτρων για την εκπαίδευση του εαυτού μας και των γύρω μας, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τον αριθμό των περιστατικών σε όλη τη χώρα.
Η ασφάλεια αυτοκινήτου που ψάχνεις είναι στο insurancemarket. Μπες σήμερα και σύγκρινε προσφορές από 29 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες για να βρεις αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο.
🎧 Άκουσε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις εάν κινείσαι σε δύο τροχούς