Οι συνέπειες μιας τροχαίας παράβασης μπορεί να είναι χρηματικά πρόστιμα ή και πόντοι διπλώματος. Εάν συγκεντρώσεις αρκετούς πόντους ποινής, η άδειά σου μπορεί να ανασταλεί για κάποιο χρονικό διάστημα ή ακόμη και να ανακληθεί.
Τι είναι όμως οι πόντοι διπλώματος και πώς μπορείς να αποφύγεις τη λήψη τους; Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τους βαθμούς ποινής ώστε να γλιτώσεις τον κίνδυνο να σου αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης.
Point system: Τι είναι και πώς λειτουργεί;
Το 2007 θεσμοθετήθηκε το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (Σ.Ε.Σ.Ο.) ή “point system“, ώστε να ελέγχεται η οδηγική συμπεριφορά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι από την ημερομηνία που αποκτάς δίπλωμα οδήγησης εντάσσεσαι στο Σ.Ε.Σ.Ο. και οι βαθμοί ποινής σου είναι μηδέν.
Οι συνέπειες που έχουν οι πόντοι διπλώματος στην άδεια οδήγησης
Αν η Τροχαία σε πιάσει να παραβαίνεις κάποιον Κ.Ο.Κ. τότε στο μητρώο σου καταχωρείται η παράβαση αλλά και οι πόντοι ποινής που αντιστοιχούν σ’ αυτή. Εάν συμπληρώσεις 15 βαθμούς ποινής, τότε λαμβάνεις μια ειδοποίηση. Στους 25 βαθμούς ποινής σου αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης.
Αν θελήσεις να πάρεις εκ νέου το δίπλωμά σου πίσω, τότε χρειάζεται να περάσεις ξανά από τη διαδικασία άδειας διπλώματος οδήγησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον το 50% των μαθημάτων οδήγησης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο και φυσικά να περάσεις και πάλι από τις εξετάσεις οδήγησης.
Πόντοι & δίπλωμα: Πώς να αποφύγεις τη λήψη πόντων;
Όσο οδηγείς σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν έχεις να φοβάσαι για βαθμούς ποινής, καθώς αυτοί προστίθενται μόνο εφόσον υποπέσεις σε κάποια παράβαση.
Γι’ αυτό το πρώτο που χρειάζεται είναι να γνωρίζεις καλά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Έπειτα, να τηρείς τα όρια ταχύτητας οδήγησης αλλά και όλες τις πινακίδες που συναντάς στο δρόμο σου καθώς οδηγείς.
Επιπλέον, μη ξεχνάς να διατηρείς το αυτοκίνητό σου σε καλή κατάσταση. Βεβαιώσου ότι έχεις περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους (ΚΤΕΟ) και ότι το αυτοκίνητό σου είναι καθαρό και δεν μπορεί να προκαλέσει για παράδειγμα ένα τρακάρισμα εξαιτίας μιας αμέλειάς σου.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείς να αποφύγεις την καταγραφή πόντων ποινής στο δίπλωμά σου και να διατηρήσεις 0 βαθμούς στο μητρώο σου.
Τι πρέπει να κάνεις αν λάβεις πόντους διπλώματος
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. κάθε παράβαση αντιστοιχεί σε συγκεκριμένους πόντους ποινής οι οποίοι καταγράφονται στο μητρώο κάθε οδηγού. Το όριό τους είναι 25. Βέβαια, αυτοί οι πόντοι δε μένουν μόνιμα στο μητρώο σου. Κάθε πόντους μόλις συμπληρωθούν 4 χρόνια μετά την ημερομηνία της παράβασης, διαγράφεται. Αν μάλιστα πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, τότε οι πόντοι ποινής διαγράφονται για τον οδηγό σε 2 χρόνια.
Με λίγα λόγια, θα πρέπει αν δε θες να σου αφαιρεθεί το δίπλωμα να έχεις σε κάθε περίπτωση, πάντα λιγότερους από 25 βαθμούς ποινής.
📌Διάβασε επίσης: Τι σημαίνει απαλλαγή στις ασφάλειες; Ποιος ο ρόλος της;
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το point system
Τι θα γίνει αν συμπληρώσω τους 25 βαθμούς ποινής;
Μόλις γίνει αυτό θα σου επιδοθεί επιστολή η οποία θα αναφέρει να παραδώσεις το δίπλωμά σου στο Αστυνομικό Τμήμα εντός 5 ημερών.
Τι θα γίνει αν δεν το κάνω;
Αν δεν παραδώσεις το δίπλωμα οδήγησής σου εντός του προβλεπόμενου χρόνου τότε αυτό θα πάψει να ισχύει αυτόματα στις 5 ημέρες από τη στιγμή που έλαβες την επιστολή.
Ποιες παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. χρεώνονται με περισσότερους πόντους ποινής;
Οι παραβάσεις που οδηγούν πιο γρήγορα στη συγκέντρωση βαθμών ποινής και κατά συνέπεια στην αφαίρεση του διπλώματος είναι οι εξής:
- Παραβίαση πινακίδων ή ερυθρού σηματοδότη (9 πόντοι)
- Αντικανονικό προσπέρασμα (7 πόντοι)
- Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης (5 – 9 πόντοι ανάλογα τα ποσοστά μέθης)
- Μη χρήση ζώνης ασφαλείας σε οδηγούς και συνεπιβάτες (5 πόντοι)
- Χρήση κινητού τηλεφώνου (3 πόντοι)
Μου αφαιρέθηκε το δίπλωμα ενώ δεν έχω ξεπεράσει το όριο των 25 βαθμών ποινής. Γιατί συνέβη αυτό;
Πράγματι, μπορείς να χάσεις το δίπλωμα ακόμη και αν δε συμπληρώσεις του απαιτούμενους πόντους, σε περίπτωση που υπέπεσες δύο φορές σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου σε μία από τις παρακάτω παραβάσεις:
- Παράβαση ερυθρού σηματοδότη
- Παράβαση ΣΤΟΠ ή πινακίδας παραχώρησης προτεραιότητας
- Διεξαγωγή κόντρας στο δρόμο
- Οδήγηση σε κατάσταση μέθης ή τοξικών ουσιών
- Αναστροφή ή οπισθοπορεία σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας
- Παράβαση στις διαβάσεις τρένων
Πώς μπορώ να μάθω πόσους βαθμούς ποινής έχω;
Κάθε οδηγός μπορεί να επικοινωνήσει με την Τροχαία και να ζητήσει να μάθει πόσους πόντους έχει στο μητρώο του. Ωστόσο, σύντομα θα μπορεί να βλέπει ο ίδιος εύκολα από την άνεση του υπολογιστή του, τους πόντους ποινής που έχει, από το ψηφιακό Point System που ετοιμάζεται.
Έμαθες τι είναι οι πόντοι στο δίπλωμα και όσα πρέπει να προσέξεις για να μην “μαζεύεις” πόντους από το πουθενά! Για την ασφάλειά σου έμαθες;
📍 Στο insurancemarket έχουμε την ασφάλεια που ψάχνεις. Μπες, σύγκρινε τις προσφορές μας και εξοικονόμησε άμεσα χρήματα στην ασφάλεια αυτοκινήτου & μηχανής!