Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Σπίτι / Τι σημαίνει απαλλαγή στις ασφάλειες; Ποιος ο ρόλος της;

Τι σημαίνει απαλλαγή στις ασφάλειες; Ποιος ο ρόλος της;

τι είναι απαλλαγή στην ασφάλεια

Η απαλλαγή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το κόστος των ασφαλίστρων σου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αποκατάσταση της ζημιάς και ακολουθεί πάντα την κάλυψη της μικτής ασφάλισης (στην ασφάλεια αυτοκινήτου). Αντίστοιχα, μπορεί να τη βρεις σε διάφορες καλύψεις στην ασφάλεια οχημάτων και κατοικίας.

Η αποζημίωση που θα πάρεις από την ασφαλιστική εταιρεία για να αποκαταστήσεις μια ζημιά, καλύπτει το ποσό που υπερβαίνει την απαλλαγή. Η δε απαλλαγή διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και πρέπει σίγουρα να διαβάσεις τους όρους, πριν υπογράψεις συμβόλαιο.

Τι μορφή έχει η απαλλαγή;

Εξαρτάται ανά περίπτωση. Οι συνήθεις μορφές της απαλλαγής είναι:

  • Απόλυτο ποσό, π.χ. 100€.
  • Ποσοστό, π.χ. 10% επί της ζημιάς.
  • Ποσοστό με ελάχιστο ποσό, π.χ. 10% επί της ζημιάς, με ελάχιστο ποσό τα 100€.

Μια μεγάλη ή μικρή απαλλαγή μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στα ασφάλιστρα που πληρώνεις. Όσο μεγαλύτερη η απαλλαγή, τόσο πιο πιθανό να έχεις χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Όμως πρόσεξε, γιατί μια μεγάλη απαλλαγή σημαίνει ότι σε περίπτωση που επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος (δηλαδή πάθεις μια ζημιά που καλύπτεται από το συμβόλαιό σου), θα βάλεις ένα σημαντικό ποσό από την τσέπη σου.

Κι ένα απλό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί η απαλλαγή:

Έστω ότι ζημιά σε ασφαλισμένο αυτοκίνητο χρειάζεται 500€ για να επιδιορθωθεί και το συμβόλαιό σου προβλέπει μια απαλλαγή 250€. Τότε, 250€ θα πληρώσεις εσύ και τα υπόλοιπα 250€ θα τα καλύψει η ασφαλιστική σου εταιρεία σαν αποζημίωση.

Αντιθέτως, αν η ζημιά χρειάζεται 200€ για να επιδιορθωθεί και έχεις 250€ απαλλαγή, τότε βάζεις όλο το ποσό από την τσέπη σου.

Τώρα, αν είχες ζημιά 500€ και απαλλαγή 10% επί της ζημιάς, με ελάχιστο ποσό τα 100€, θα έβαζες 100€ από την τσέπη σου και θα λάμβανες 400€ σαν αποζημίωση.

Αυτό το παράδειγμα μπορεί να εφαρμοστεί και για την ασφάλεια σπιτιού και άλλων οχημάτων.

Γενικά, πρόσεξε πολύ τις εξαιρέσεις και τις απαλλαγές στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, της μηχανής ή του σπιτιού σου, πριν κλείσεις συμβόλαιο.

Θέλεις οικονομική ασφάλεια και με όλες τις καλύψεις που χρειάζεσαι; Έλα στο insurancemarket, σύγκρινε την ασφαλιστική αγορά και κλείσε συμβόλαιο εύκολα και αξιόπιστα.


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
ασφάλεια σπιτιού ενφια

Προστάτεψε το σπίτι σου & μείωσε τον ΕΝΦΙΑ!

Κλείσε Ασφάλεια Κατοικίας και θα έχεις έως 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.