Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / ADAS: Η νέα τεχνολογία αυτοκινήτου για ασφαλέστερη οδήγηση

ADAS: Η νέα τεχνολογία αυτοκινήτου για ασφαλέστερη οδήγηση

ADAS: Η νέα τεχνολογία αυτοκινήτου για ασφαλέστερη οδήγηση

Θέλεις να ενισχύσεις την οδηγική σου ασφάλεια και να επωφελείσαι από την πιο σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Τότε αξίζει να ρίξεις μια ματιά στα συστήματα ασφαλείας ADAS που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα νέα οχήματα.

Παρακάτω θα μάθεις τι ακριβώς είναι το ADAS και πώς λειτουργεί, καθώς και θα δεις μερικές συμβουλές για να βεβαιωθείς ότι το όχημά σου είναι ενημερωμένο με όλα τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά ADAS. Έτσι, θα ξέρεις αν η επένδυση σε ένα σύστημα adas για το όχημά σου είναι κατάλληλη ή όχι.

Τι είναι τα ADAS;

Τα ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) είναι προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την οδηγική εμπειρία και να κάνουν τις διαδρομές πιο ξεκούραστες και απολαυστικές.

Έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην προστασία των οδηγών και των επιβατών τους από πιθανούς κινδύνους στο δρόμο, χρησιμοποιώντας αισθητήρες με αλγόριθμους πρόβλεψης για να εντοπίζουν τον επερχόμενο κίνδυνο πριν να είναι πολύ αργά.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος ασφαλείας adas είναι τα εξής:

✔ Ασφαλέστερη οδήγηση

Όλα τα νέα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με adas, παρέχοντας πιο ευχάριστη οδηγική εμπειρία. Όλα αυτά τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας, βοηθούν ταυτόχρονα τον οδηγό να γλιτώσει από επικείμενα ατυχήματα και να προλάβει καταστάσεις επικίνδυνες, κάνοντας πιο ασφαλή την οδήγηση.

✔ Μειωμένος κίνδυνος υλικών ζημιών

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν όλα τα αυτοκίνητα διέθεταν συστήματα adas οι υλικές ζημιές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 24%. Αυτός ο αριθμός είναι ενδεικτικός της χρησιμότητας τους και πόσο πολύ μπορεί να αναβαθμιστεί η ασφάλειά σου με την προσθήκη τους.

Τα πιο γνωστά συστήματα ADAS

Αν έχεις ένα σχετικά καινούργιο όχημα τότε είναι πολύ πιθανόν να διαθέτεις ήδη κάποιο σύστημα ασφαλείας adas και να μην το γνωρίζεις. Πάμε να δούμε κάποια από τα διαθέσιμα συστήματα που υπάρχουν στην αγορά:

Cruise Control

Το σύστημα πλοήγησης (Cruise Control) σου επιτρέπει να ρυθμίζεις την ταχύτητα που θέλεις να πηγαίνεις σε μία διαδρομή και να την κρατάς σταθερή. Για παράδειγμα, αν είσαι σε έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ο οποίος έχει όριο 120 χιλιόμετρα και δεν έχει κίνηση, μπορείς να ενεργοποιήσεις το cruise control.

Τότε, ο εγκέφαλος αυτοκινήτου θα ρυθμίσει από μόνος του το πόσο πολύ πρέπει να πατάς το γκάζι για να κινείσαι με τα 120 χιλιόμετρα. Αν όμως στην πορεία εμφανιστεί ένα άλλο αμάξι ή ένα εμπόδιο στο δρόμο και θέλεις να κόψεις ταχύτητα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πατήσεις το φρένο και το σύστημα adas θα ακυρωθεί αυτόματα.

Adaptive Cruise Control

Πρόκειται για την εξέλιξη του παραπάνω συστήματος. Μόνο που αυτό διαθέτει και έναν επιπλέον αισθητήρα ο οποίος υπολογίζει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και έχει την δυνατότητα να μεταβάλλει την ταχύτητα έτσι ώστε να κρατάει μια σταθερή απόσταση. Επιπλέον, σε προειδοποιεί να πατήσεις φρένο όταν χρειάζεται.

ABS

Πρόκειται ίσως για το πιο παλιό σύστημα ασφαλείας, και τα περισσότερα αυτοκίνητα ήδη το έχουν. Το ABS βοηθάει το αυτοκίνητο να μη φεύγει εύκολα από το δρόμο, σε περίπτωση που το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Πώς λειτουργεί; Ανιχνεύει τις διαφορές ταχύτητας που υπάρχουν στους τροχούς και πατώντας φρένο, αποτρέπει το μπλοκάρισμα τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ABS έχει αποτρέψει σοβαρά ατυχήματα.

πινακίδα widget

Παρακολούθηση τυφλών σημείων

Τα συστήματα αυτά βοηθούν τους οδηγούς παρέχοντάς τους δεδομένα στα οποία θα ήταν αδύνατον να έχουν πρόσβαση. Όταν είναι ενεργοποιημένοι αυτοί οι αισθητήρες και εντοπίζουν ένα εμπόδιο στην τυφλή ζώνη, δηλαδή σε ζώνη που δεν μπορείς να ανιχνεύσεις από τους καθρέφτες, σε προειδοποιούν είτε οπτικά είτε ακουστικά. Τοποθετούνται στους πλαϊνούς καθρέφτες του αυτοκινήτου και μπορούν να σε γλιτώσουν από κάποια επικείμενη σύγκρουση.

Προσαρμοζόμενα φώτα (AFL)

Η νυχτερινή οδήγηση μπορεί να είναι κουραστική για τους οδηγούς γιατί χρειάζεται να είναι σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση. Το σύστημα AFL κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη, μεταβάλλοντας τη ροή και τον προσανατολισμό που θα έχουν τα φώτα αυτοκινήτου κάθε στιγμή, για να έχεις την καλύτερη οπτική και ταυτόχρονα να μην τυφλώνεις τους οδηγούς των άλλων οχημάτων.

Αισθητήρες parking

Αν το να παρκάρεις δεν είναι το δυνατό σου σημείο, τότε οι αισθητήρες parking θα σε σώσουν! Η λειτουργία τους είναι απλή: Μετράνε τις αποστάσεις από τα υπόλοιπα οχήματα που είναι σταθμευμένα ή από το κοντινότερο σταθερό αντικείμενο που υπάρχει στο δρόμο και μόλις δουν ότι τα πλησιάζεις επικίνδυνα σε ειδοποιούν με έναν ήχο.

Αυτόματο παρκάρισμα

Το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος είναι για σένα που θες ακόμα μεγαλύτερη άνεση στο parking. Οι αισθητήρες που τοποθετούνται πίσω και πλάγια στο αμάξι μπορούν να σε καθοδηγήσουν να κάνεις τις απαιτούμενες κινήσεις ώστε να το σταθμεύσεις με ασφάλεια.

Μάλιστα, τα πιο σύγχρονα συστήματα αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου την διαδικασία, αλλά μόνο για συγκεκριμένες θέσεις. Δηλαδή, αν έχεις μία σταθερή θέση που παρκάρεις το αμάξι σου, το αυτόματο σύστημα καταγράφει τις κινήσεις που κάνεις για να το παρκάρεις και έπειτα μπορεί να τις κάνει μόνο του χωρίς να χρειαστεί εσύ να κάνεις τίποτα.

Αισθητήρες βροχής

Οι αισθητήρες βροχής βρίσκονται στο μπροστινό και στο πίσω τζάμι του κάθε οχήματος και μόλις εντοπίσουν σταγόνες βροχής ενεργοποιούν αυτόματα τους υαλοκαθαριστήρες. Μάλιστα, ανάλογα με την ένταση της βροχής, ρυθμίζουν και την ταχύτητα που θα δουλεύουν οι υαλοκαθαριστήρες, ώστε να έχεις πάντα πλήρη ορατότητα στον δρόμο ακόμα και σε συνθήκες έντονης βροχής.

Ανίχνευση κούρασης οδηγού

Ένα από τα πλέον σημαντικά συστήματα adas, είναι αυτό που ανιχνεύει την κούραση του οδηγού. Πώς το κάνει αυτό; Οι αισθητήρες μετράνε κάποια δεδομένα, τα αξιολογούν και αν διαπιστώσουν ότι η συγκέντρωση του οδηγού πέφτει τότε τον ειδοποιούν. Με αυτά τα συστήματα, θα είναι δύσκολο να αποκοιμηθείς στο τιμόνι και να προξενήσεις κάποιο ατύχημα.

Το νέο σύστημα ADAS GSR2 για ενισχυμένη ασφάλεια 

Το νέο σύστημα ADAS που τέθηκε σε εφαρμογή είναι το GSR2 (General Safety Regulations 2).

Αυτός ο νέος κανονισμός επιβάλλει την υποχρεωτική ενσωμάτωση συγκεκριμένων συστημάτων ασφαλείας στα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Προειδοποίηση για υπνηλία και προσοχή οδηγού.
  • Σύστημα διατήρησης λωρίδας έκτακτης ανάγκης.
  • Ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας όταν χάνεται ο έλεγχος κατά τη διάρκεια στροφών.
  • Σύστημα ανίχνευσης κατά την οπισθοπορεία για παρουσία πεζών ή αντικειμένων πίσω από το όχημα.
  • Σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών.

Ο στόχος αυτών των συστημάτων είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και οι απώλειες ζωών στους ευρωπαϊκούς δρόμους, αν και αυτό αναμένεται να αυξήσει το κόστος των νέων αυτοκινήτων.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στα ADAS;

Μέσα σε όλα τα καλά, υπάρχουν και κάποια αρνητικά που είναι καλό να λάβεις υπόψη όχι για να μην χρησιμοποιείς συστήματα ασφαλείας, αλλά για να αποφύγεις κάποια βασικά λάθη. Συγκεκριμένα:

❌Υπερβολική εξάρτηση οδηγών

Κανείς δεν είπε ότι αν τοποθετήσεις adas στο αμάξι σου, θα είσαι άτρωτος. Πολλοί οδηγοί, αφού τα τοποθετούν επαναπαύονται και δεν έχουν την προσοχή τους 100% στο δρόμο, με αποτέλεσμα να μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα.

Επίσης, μην ξεχνας ότι πρόκειται για μηχανήματα και όπως κάθε μηχάνημα, έτσι κι αυτό μπορεί να πάθει μια βλάβη και να μη λειτουργεί σωστά. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να το βλέπεις ως ένα ακόμη βοηθητικό εργαλείο στην οδήγησή σου και όχι σαν κάτι παραπάνω.

❌Κόστος συντήρησης

Για την τσέπη κάποιων οδηγών, το κόστος συντήρησης των συστημάτων adas είναι απαγορευτικό. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσεις να βάλεις ένα τέτοιο σύστημα, δες αν μπορείς να το συντηρήσεις.

Αν η ασφάλεια είναι η #1 προτεραιότητά σου, τότε ένα αυτοκίνητο με Adas είναι ιδανικό!

Επειδή όμως η ασφάλεια σου είναι και δική μας προτεραιότητα, μπορείς να μπεις στο insurancemarket, να συγκρίνεις τις ασφάλειες αυτοκινήτου και να ανακαλύψεις ποια είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου