Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Αυτοκίνητο / Νυχτερινή οδήγηση: 6 tips για να είσαι ασφαλής

Νυχτερινή οδήγηση: 6 tips για να είσαι ασφαλής

Νυχτερινή οδήγηση: 6 tips για να είσαι ασφαλής

Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος οδηγός είσαι η νυχτερινή οδήγηση μπορεί να δημιουργήσει κάποιες μοναδικές προκλήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 30% των σοβαρών τροχαίων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για να είσαι λοιπόν προετοιμασμένος να οδηγήσεις ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, φρόντισε να ακολουθήσεις τα παρακάτω χρηστικά tips.

Έλεγξε τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου

Πρώτα απ ‘όλα, βεβαιώσου ότι όλα λειτουργούν ρολόι πριν οδηγήσεις νύχτα. Έλεγξε ότι δουλεύουν τα φώτα αυτοκινήτου, ότι τα ελαστικά είναι σωστά φουσκωμένα και ότι τα φρένα είναι σε καλή κατάσταση.

Το να μην ελέγχεις τακτικά την κατάσταση του οχήματός σου, μπορεί να οδηγήσει σε “αναποδιές” που δεν φαντάζεσαι, ειδικά τη νύχτα. Προτού λοιπόν χρειαστείς την οδική βοήθεια, σιγουρέψου για τη σωστή λειτουργία του οχήματος.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητό σου είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα περισσότερα σενάρια που μπορεί να συναντήσεις σε δρόμο με χαμηλό φωτισμό σε κάποιες από τις νυχτερινές διαδρομές σου.

Καθάρισε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου

Πολλές φορές ένα βρώμικο παρμπρίζ που γεμίζει με σκόνη και βρωμιά αυξάνει τη λάμψη στο δρόμο από τα άλλα αυτοκίνητα και κάνει την οδήγηση δυσκολότερη. Το ίδιο ισχύει και για τα φανάρια.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό πριν ξεκινήσεις να οδηγείς βράδυ, να σιγουρευτείς ότι το αυτοκίνητο έχει καθαρό παρμπρίζ, φώτα, καθρέφτες και παράθυρα. Όσο πιο καθαρό είναι, τόσο μεγαλύτερη ορατότητα θα έχεις, άρα και περισσότερη ασφάλεια.

Οδήγησε ξεκούραστος

Μην ξεκινάς να οδηγείς νύχτα όταν έχεις έλλειψη ύπνου ή όταν νιώθεις κουρασμένος. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μεταξύ 12π.μ. και 6 π.μ.!

Ακόμα και να μη νιώθεις πολλή κούραση, η απουσία από το φως του ήλιου μπορεί να σου φέρει υπνηλία. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Όμως, αν δεν μπορείς να αποφύγεις την νυχτερινή οδήγηση, τότε φρόντισε να κρατάς τον εαυτό σου σε εγρήγορση. Πιες έναν καφέ, άνοιξε το ραδιόφωνο (όχι πολύ δυνατά) και βρες έναν ασφαλή χώρο για να σταματήσεις και να ξεκουραστείς λίγη ώρα πριν συνεχίσεις την διαδρομή.

📱 Γενικά, προσπάθησε να περιορίσεις οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου, διότι αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δική σου ζωή, αλλά και όσων βρίσκονται γύρω σου. Αναφερόμαστε και στο κινητό τηλέφωνο που θα πρέπει να μένει στην άκρη, ιδανικά σε αθόρυβη λειτουργία, ώστε να μην επηρεάζεσαι από τυχόν ειδοποιήσεις ή εισερχόμενες κλήσεις.

Τέλος, κάνε και ένα check up στην όρασή σου, για να σιγουρευτείς για την κατάσταση των ματιών σου και για το εάν χρειάζεσαι ειδικά γυαλιά για νυχτερινή οδήγηση.

Χρησιμοποίησε σωστά τα φώτα

Όταν το φως της ημέρας αρχίζει και μειώνεται, καλό είναι να ανοίξεις τα φώτα στην πρώτη σκάλα και μόλις δύσει ο ήλιος να τα πας στην δεύτερη. Αν βρίσκεσαι σε δρόμο με ελλειπή ή και καθόλου φωτισμό, τότε τα φώτα πορείας είναι υποχρεωτικά. Φρόντισε μόνο όταν ανάβεις τους προβολείς να μην τυφλώνεις τους οδηγούς που περνάνε από το αντίθετο ρεύμα.

Διαθέτεις κάποιο σύγχρονο SUV ή φορτηγό; Τότε εκμεταλλεύσου και τα φώτα ομίχλης που σίγουρα θα έχει το αμάξι σου. Αυτά, φωτίζουν καλύτερα τις πλευρές των δρόμων και μπορούν να σε βοηθήσουν να προλάβεις οτιδήποτε απροσδόκητο μπορεί να πεταχτεί μπροστά σου, όπως κάποιο άγριο ζώο.

Δεν είναι όμως μόνο τα εξωτερικά φώτα, υπάρχουν και τα φώτα καμπίνας αυτοκινήτου που πρέπει να ρυθμίσεις. Το δυνατό φως στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί να σε μπερδέψει γι’ αυτό κράτησε το όσο πιο χαμηλά μπορείς. Γενικά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς τα φώτα με τέτοιο τρόπο ώστε να τα κάνεις σύμμαχο σου για πιο ασφαλή οδήγηση.

Δεν είσαι οδηγός στη formula, οδήγησε προσεκτικά

Ειδικά τη νύχτα, η συγκέντρωσή σου πρέπει να είναι στο 100% και τίποτα να μην αποσπά την προσοχή σου από το δρόμο! Η μειωμένη ορατότητα σε συνδυασμό με τις διάφορες κακοτεχνίες που μπορεί να υπάρχουν στο δρόμο, απαιτεί να οδηγείς με σύνεση.

Η μείωση ταχύτητας είναι επιβεβλημένη το βράδυ, καθώς σου δίνει μεγαλύτερο περιθώριο αντίδρασης σε κάτι που μπορεί να παρουσιαστεί απότομα στον δρόμο σου, όπως ένας ποδηλάτης ή ένας πεζός με ελλιπή εξοπλισμό.

Όταν μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, τότε οφείλεις να μειώσεις και άλλο την ταχύτητα οδήγησης. Ακόμη, μη ξεχνάς ότι αργά το βράδυ κυκλοφορούν οδηγοί που μπορεί να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ. Για να είσαι σε θέση να αποφύγεις κάποιο ατύχημα μαζί τους, πρέπει να οδηγείς αμυντικά και να κρατάς μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας.

Κοίτα προς τη σωστή κατεύθυνση

Αν και πρέπει πάντα να έχεις τα μάτια σου στον δρόμο, προσπάθησε να μην κοιτάς ποτέ τους προβολείς των άλλων οχημάτων γιατί… θα τυφλωθείς!

Αντιθέτως, μπορείς να στρέψεις το βλέμμα σου προς τα κάτω και προς τα δεξιά, χρησιμοποιώντας τη δεξιά άκρη του δρόμου ή τη σήμανση της λωρίδας για να παραμείνεις στη σωστή κατεύθυνση. Μπορείς να κοιτάξεις και πάλι ευθεία, όταν το αντίθετα διερχόμενο όχημα περάσει.

Η νυχτερινή οδήγηση δε χρειάζεται να είναι μια αγχωτική εμπειρία. Ακολουθώντας τα παραπάνω tips μπορείς να απολαύσεις τη διαδρομή σου μένοντας ασφαλής.

Και για να μη βρεθείς ποτέ στο σκοτάδι σχετικά με την ασφάλεια αυτοκινήτου, μπες απλά στο insurancemarket, σύγκρινε 25+ ασφαλιστικές εταιρείες & επίλεξε την προσφορά που σε συμφέρει, χωρίς αναμονές!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Ασφάλεια Αυτοκινήτου Online σε 1′

Εξοικονόμησε έως 40% στο ετήσιο ασφαλιστήριό σου