Αρχική / Οδηγός Ασφάλισης / Υγεία / Πλήρες check up: 10+1 ερωτήσεις & απαντήσεις!

Πλήρες check up: 10+1 ερωτήσεις & απαντήσεις!

check up

Το γενικό τσεκ απ περιλαμβάνει όλες εκείνες τις προληπτικές εξετάσεις που οφείλεις να κάνεις ετησίως, ανάλογα πάντα με την ηλικία σου. Οι εξετάσεις δεν είναι οι ίδιες για όλους, για αυτό και θα χρειαστείς έναν παθολόγο για να σε κατευθύνει.

Με ένα πλήρες check up μπορείς να έχεις στα χέρια σου μία έγκαιρη διάγνωση τυχόν παθήσεων, για τις οποίες ίσως και να μην έχει εκδηλωθεί έως τώρα κανένα σύμπτωμα.

Αν απορείς ποιες γενικές και ειδικές εξετάσεις περιλαμβάνονται σε ένα τυπικό check up και πώς μπορείς να βρεις προσφορές για check up, τότε δες παρακάτω όσα έχουμε ετοιμάσει για εσένα!

1. Το γενικό τσεκ απ τι περιλαμβάνει;

Ένα γενικό τσεκ απ περιλαμβάνει απαραίτητα τους παρακάτω ελέγχους:

 • Αιματολογικό έλεγχο
 • Ανάλυση ούρων
 • Καρδιολογικό έλεγχο

Συχνά στον προληπτικό έλεγχο περιλαμβάνεται και η εξέταση των πνευμόνων, ο οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος. Να θυμάσαι πως ένας γιατρός καθώς σε εξετάζει, μπορεί να ανιχνεύσει οτιδήποτε για το οποίο μπορεί να χρειάζεσαι ειδικές εξετάσεις.

2. Ένα πλήρες check up είναι το ίδιο για όλους;

Σε κάθε στάδιο της ζωής σου όπως και σε κάθε ηλικία, το τσεκ απ σου μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετες ειδικές εξετάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάθε φύλο, σε κάθε ηλικία, έχει να αντιμετωπίσει τις δικές του προκλήσεις.

Για τον καθένα ο προληπτικός έλεγχος υγείας πρέπει να εξατομικεύεται. Αυτό γιατί μιλάμε για διαφορετικές βιολογικές οντότητες, με συγκεκριμένους προδιαθεσικούς παράγοντες και κληρονομικό ιστορικό.

Ο παθολόγος ή και ο οικογενειακός γιατρός, αφού σε εξετάσει κλινικά και ακούσει το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό σου, θα προσδιορίσει τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνεις.

3. Τι περιλαμβάνει ένα πλήρες αιματολογικό check up;

Ο αιματολογικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει τις εξής βιοχημικές εξετάσεις, όπως και άλλες πρόσθετες, ανάλογα με το τι θα κρίνει σημαντικό ο γιατρός.

Πραγματοποιείται έλεγχος για:

 • Σάκχαρο
 • Χοληστερίνη
 • Αιματολογικές εξετάσεις (αιματοκρίτη, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια)
 • Καθίζηση ερυθρών αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ)

4. Ο καρδιολογικός έλεγχος στο τσεκ απ τι περιλαμβάνει;

Αρχικά, γίνεται ακρόαση της καρδιάς και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αυτό θα δώσει πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς, π.χ. αν υπάρχει κάποια αρρυθμία. Τέλος, ο γιατρός μετράει την αρτηριακή σου πίεση.

Μπορείς να κάνεις και μία επιπλέον εξέταση, την δοκιμασία κοπώσεως, αν είσαι άνδρας άνω των 40 ετών ή γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση.

5. Ο έλεγχος πνευμόνων πρέπει να γίνεται και σε μη καπνιστές;

Ο έλεγχος πνευμόνων γίνεται σε όλους και περιλαμβάνει:

 • Ακτινογραφία θώρακος κάθε 2 χρόνια στους μη καπνιστές.
 • Ακτινογραφία θώρακος κάθε χρόνο για τους καπνιστές.
 • Αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης για τους καπνιστές άνω των 40 ετών.
 • Σπιρομέτρηση ετησίως για τους καπνιστές.

6. Πώς θα βρεις προσφορές για check up;

Μπορείς εύκολα αφού έχεις επιλέξει ασφάλεια υγείας, να έχεις έναν προληπτικό έλεγχο δωρεάν! Αρκεί να κοιτάξεις στο πρόγραμμα ασφάλειας υγείας, δηλαδή την κάρτα υγείας ή αλλιώς εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα, στην ενότητα “Δωρεάν Προληπτικός έλεγχος της υγείας (Check up)”.

Από την άλλη, το νοσοκομειακό πρόγραμμα είναι εκείνο που σε ένα απρόβλεπτο γεγονός θα σου δώσει άμεση πρόσβαση σε ιδιωτικά νοσοκομεία, κάλυψη εξόδων νοσηλείας και των αμοιβών σε γιατρούς και χειρούργους. Σε πολλά νοσοκομειακά προγράμματα ο προληπτικός έλεγχος check up παρέχεται, ωστόσο με κάποιους περιορισμούς.

Σημείωσε ότι αν ανήκεις σε κάποιο πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης εργαζομένων μέσω της εταιρείας σου, μπορείς να τσεκάρεις κι εκεί αν καλύπτεσαι για τσεκ απ.

Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε στο συντονιστικό κέντρο υγείας της ασφαλιστικής σου, ώστε με τη βοήθεια του αρμοδίου να κλείσεις το ραντεβού σου.

7. Ποιες ειδικές εξετάσεις check up πρέπει να κάνουν οι άνδρες;

 • Για τους 35 με 50 ετών: Πραγματοποιείται PSA κάθε χρόνο, δηλαδή μία αιματολογική εξέταση, που ελέγχει τη λειτουργία του προστάτη.
 • Για τους άνω των 50 ετών: Γίνεται PSA, υπερηχογράφημα προστάτη ετησίως, κολονοσκόπηση και εκτίμηση του προστάτη από ουρολόγο.

8. Ποιες ειδικές εξετάσεις περιλαμβάνονται στο γενικό check up των γυναικών;

Για όλες τις ηλικίες:

Αν είσαι γυναίκα οποιαδήποτε ηλικίας, τότε κάνεις έλεγχο για αναιμία με γενική αίματος, για σίδηρο και για φερριτίνη ορού. Ακόμη, στο check up σου πρέπει να περιλαμβάνεται γυναικολογική εξέταση, test pap κάθε χρόνο και κάθε 2 με 3 χρόνια (ή όποτε κρίνει ο γιατρός πως χρειάζεται) υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων και έλεγχος θυρεοειδούς.

Σε γυναίκες 20 με 40 ετών:

Πέρα από τα παραπάνω σε αυτές τις ηλικίες είναι ανάγκη να συμπεριλάβεις στους ελέγχους τη μαστολογική εκτίμηση με ψηλάφηση και υπερηχογράφημα μαστών.

Σε γυναίκες 40 με 75 ετών:

Οι επιπλέον ειδικές εξετάσεις για αυτές τις ηλικίες είναι:

 • Μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών.
 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας για έλεγχο οστεοπόρωσης για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας για εκείνες που είναι υπό αγωγή για οστεοπόρωση ετησίως.

9. Πώς κάνεις πλήρες check up με ιδιωτική ασφάλεια;

Εφόσον έχεις ιδιωτική ασφάλεια υγείας, το να κάνεις check up είναι αρκετά εύκολο. Αρκεί να καλέσεις στο συντονιστικό κέντρο υγείας της ασφαλιστικής σου και να κλείσεις το ραντεβού για check up, το οποίο συνήθως περιλαμβάνεται σε όλα τα προγράμματα της κάρτας υγείας δωρεάν!

10. Πώς κάνεις check up χωρίς ιδιωτική ασφάλεια;

Οι επιλογές που έχεις είναι να κλείσεις ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο ή να απευθυνθείς σε συμβεβλημένους γιατρούς, ώστε το κόστος να καλυφθεί από το ασφαλιστικό ταμείο που έχεις.

Ο γιατρός που θα επισκεφτείς θα σου συνταγογραφήσει τις εξετάσεις που χρειάζεται να κάνεις. Έπειτα, με το παραπεμπτικό θα απευθυνθείς σε δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο. Όπως και να έχει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και νοσοκομεία όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα.

Ουσιαστικά, με την ιδιωτική ασφάλεια υγείας αυτό που κερδίζεις είναι η πρόσβαση σε μεγάλα πολυϊατρεία δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή. Επίσης, γλιτώνεις τις καθυστερήσεις και αναμονές.

Η δημόσια ασφάλεια υγείας είναι ένα προνόμιο που χρειαζόμαστε ως πολίτες, όμως πολλές φορές δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μας, λόγω του φόρτου εργασίας που υπάρχει στις δημόσιες δομές.

11. Ποιες εξετάσεις για γενικό check up περιλαμβάνει η ασφάλεια υγείας από το insurancemarket;

Εάν αυτό που θέλεις είναι να κάνεις με άνεση τον προληπτικό σου έλεγχο και χωρίς αναμονές, τότε έχουμε τη λύση. Με την ασφάλεια υγείας αποκτάς τον έλεγχο και την καλύτερη κλινική εικόνα της υγείας σου.

Με ένα τηλεφώνημα στο συντονιστικό κέντρο ανάλογα την κάρτα υγείας ή το νοσοκομειακό πρόγραμμα που επιλέξεις, πραγματοποιείς χωρίς αναμονές και περίπλοκες διαδικασίες τα παρακάτω:

Για ενήλικες άνδρες

Γενική Αίματος, Τ.Κ.Ε., Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, Τριγλυκερίδια, ΗDL, LDL, SGOT, SGPT, γ GT, Ουρικό Οξύ, Ολικά Λευκώματα, Αλκαλική Φωσφατάση, Χοληστερίνη, ΗΚΓ, PSA, Υπέρηχο Προστάτη, Ακτινογραφία Θώρακος, Kαρδιολογική Eξέταση.

Για ενήλικες γυναίκες

Γενική Αίματος, Τ.Κ.Ε., Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, Ουρικό Οξύ, Ολικά Λευκώματα, Αλκαλική Φωσφατάση, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, ΗDL, LDL, SGOT, SGPT, γ GT, ΗΚΓ, Test PAP, Ακτινογραφία Θώρακος, Kαρδιολογική Eξέταση, Υπέρηχο Μαστών, Μαστογραφία.

Για ανήλικους

Έχοντας ασφάλεια υγείας παιδιού τότε στο τσεκ απ θα γίνουν οι παρακάτω εξετάσεις:

Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, Χοληστερίνη αίματος, Σίδηρο αίματος, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, SGOT, SGPT, γ GT, Παιδιατρική εξέταση.

Φυσικά, για ό,τι άλλο χρειαστείς και κρίνει ο γιατρός ως αναγκαίο, με συνταγογράφηση ή τις προνομιακές τιμές μας, θα πραγματοποιήσεις όσες επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις χρειαστούν.

💡Διάβασε επίσης: Γιατί να συνάψω ιδιωτική, αφού έχω δημόσια ασφάλεια υγείας;

Είδες τι περιλαμβάνει το γενικό τσεκ απ και πώς οι διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές, καρδιολογικές και άλλες) βοηθούν στην διάγνωση πολλών παθήσεων, που ίσως δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

💭 Και επειδή το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν, η πρότασή μας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και την υγεία σου στα καλύτερά της, είναι να κλείσεις  ασφάλεια υγείας από το insurancemarket! Στην πλατφόρμα μας μπορείς να βρεις ασφαλιστές στην περιοχή σου και να επιλέξεις τον προσωπικό σου σύμβουλο, που θα σου προτείνει λύσεις, ειδικά για εσένα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...

Βρες τον ασφαλιστή σου στην ασφάλεια υγείας!

Επίλεξε ασφαλιστή στην περιοχή σου & βρες το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.