Νιώθεις συχνά κούραση ή ατονία; Θέλεις απλά να κάνεις έναν προληπτικό αιματολογικό έλεγχο; Τότε να ξέρεις πως για να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις, χρειάζεσαι και την κατάλληλη προετοιμασία!
Αρκετές ώρες πριν την εξέταση σταματάς να τρως και να πίνεις, ώστε να μην επηρεάσει τίποτα τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αν υποψιάζεσαι πως έχεις έστω και μία απλή ίωση, τότε καλό είναι να περιμένεις να αναρρώσεις πλήρως, ώστε να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα.
Τι άλλο πρέπει να ξέρεις; Δες παρακάτω όσα συγκεντρώσαμε για τις αιματολογικές εξετάσεις και πώς θα προετοιμαστείς κατάλληλα!
#1 Προετοιμασία για αιματολογικές εξετάσεις
Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνεις, απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σου και αυτό ακριβώς επηρεάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι:
- Μείνε νηστικός/ -η για 12 ώρες.
- Μην καταναλώσεις αλκοόλ για 24 ώρες.
- Ενημέρωσε για το εάν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή.
- Επίσης, ο γιατρός μπορεί να σε συμβουλεύσει να απέχεις από σωματικές δραστηριότητες, όπως από την έντονη άσκηση και το κάπνισμα.
Επιτρέπεται να πιώ νερό πριν τις αιματολογικές εξετάσεις;
Ναι, επιτρέπεται και να ξέρεις πως το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση! Αντιθέτως, η καλή ενυδάτωση βοηθάει στην διαδικασία της αιμοληψίας.
Άρα, για την καλύτερη προετοιμασία πριν τις αιματολογικές τι να φάω;
☀️ Το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας, μπορείς να φας ένα πλήρες γεύμα με λίγα λιπαρά, χωρίς να καταναλώσεις οινοπνευματώδη ποτά!
🌙 Το προηγούμενο βράδυ φρόντισε να φας ένα ελαφρύ γεύμα με χαμηλά λιπαρά. Επομένως, δεν παίζει ρόλο μόνο το πόσες ώρες δεν θα φας, αλλά και το τι θα καταναλώσεις όλη την προηγούμενη μέρα.
Φοβάμαι την αιματολογική εξέταση… Και αν δεν μου βρίσκουν φλέβα;
Πολλοί άνθρωποι έχουν “δύσκολες” φλέβες, ενώ άλλοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα θέμα στην εξέταση αίματος. Για αυτό και στους πρώτους συνιστάται να πίνουν αρκετό νερό πριν την αιμοληψία!
Να ξέρεις πως ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου γνωρίζει τη δουλειά του, επομένως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δείξεις εμπιστοσύνη.
Αν έχω περίοδο μπορώ να κάνω αιματολογικές εξετάσεις;
Αν κάνεις τις αιματολογικές εξετάσεις τις μέρες της έμμηνης ρύσης, τότε μερικές εξετάσεις μπορεί να επηρεαστούν. Η μείωση του σιδήρου, της φερριτίνης και των αιμοπεταλίων, όπως και του αιματοκρίτη είναι κάποιες από τις σημαντικές επιδράσεις.
Ο επαγγελματίας υγείας θα σου πει αν χρειάζεται να μεταθέσεις την ημερομηνία της εξέτασης.
#2 Κατά την αιματολογική εξέταση
Θα πρέπει να ενημερώσεις τον αιμολήπτη για το ιστορικό σου, τον λόγο που ο γιατρός πρότεινε τις εξετάσεις και τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς. Γενικά μία γενική αίματος περιλαμβάνει τη μέτρηση:
- του αιματοκρίτη,
- της αιμοσφαιρίνης,
- των ερυθροκυτταρικών δεικτών,
- των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων,
- του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων,
- των αιμοπεταλίων και
- κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων.
Με την εξέταση αίματος ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να:
- Αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σου.
- Ελέγξει εάν έχεις κάποια μόλυνση.
- Δει πόσο καλά λειτουργούν ορισμένα όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά.
- Ελέγξει για ορισμένες γενετικές παθήσεις.
Σε ποιες ειδικότητες γιατρών να απευθυνθώ;
Μπορείς να απευθυνθείς σε παθολόγο, μικροβιολόγο ή αιματολόγο.
#3 Αιματολογικές εξετάσεις: Τιμές
Όταν έχεις κάρτα υγείας το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καλέσεις στο συντονιστικό κέντρο της ασφαλιστικής σου!
Ακόμα, έλεγξε αν υπάρχει στο ασφαλιστήριό σου το προληπτικό check up με το οποίο μπορείς να πραγματοποιήσεις πολλές εξετάσεις δωρεάν!
Γίνεται να κάνω αιματολογικές εξετάσεις σήμερα και να τις γράψω αργότερα χωρίς να επωμιστώ το κόστος;
Όχι, δε γίνεται. Πρώτα πας στον γιατρό σου και έπειτα εκείνος πραγματοποιεί τη συνταγογράφηση των εξετάσεων.
Εφόσον είσαι ασφαλισμένος από δημόσιο φορέα, τότε ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει ολόκληρο το κόστος για τις αιματολογικές εξετάσεις. Εάν πάλι δεν έχεις δημόσια ασφάλιση, μπορείς να πραγματοποιήσεις τις εξετάσεις σου μέσω ιδιωτικής ασφάλειας υγείας, σε προνομιακές τιμές. Να διευκρινίσουμε ότι το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος της εξέτασης.
📌Πολλοί απευθύνονται σε διαγνωστικά κέντρα, χωρίς να έχουν προετοιμαστεί και χωρίς να έχουν λάβει τη συμβουλή του γιατρού τους ή ακόμα έχουν πάρει ένα φάρμακο, το οποίο ο γιατρός θα πρότεινε να διακόψουν. Για αυτό και δεν έχει κανένα νόημα να πραγματοποιήσεις διαγνωστικές εξετάσεις χωρίς την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας.
#4 Ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις
Σε κάποια διαγνωστικά κέντρα δεν χρειάζεται να καλέσεις για να κλείσεις ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις. Μπορείς να πας απευθείας τις πρωινές ώρες, ώστε να τις πραγματοποιήσεις.
Στην περίπτωση που έχεις ήδη ιδιωτική ασφάλεια υγείας, τότε κάλεσε στο συντονιστικό κέντρο για να κλείσεις ραντεβού και να σε κατευθύνουν!
Γίνονται αιματολογικές εξετάσεις στο σπίτι;
Ναι, γίνονται και πραγματοποιούνται πάντα μετά από συγκεκριμένο ραντεβού. Με ένα τηλεφώνημα στο διαγνωστικό κέντρο μπορείς να κλείσεις ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις και να μάθεις πόσο θα κοστίσει.
Καλύπτει τις εξετάσεις η ομαδική ασφάλιση;
Αν συμμετέχεις σε κάποιο πρόγραμμα για ομαδική ασφάλιση εργαζομένων, είναι πιθανό οι εξετάσεις σου να καλύπτονται από αυτό, όπως και ένα γενικό check up. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να ανατρέξεις στο συμβόλαιό σου για να βεβαιωθείς.
#5 Αιματολογικές εξετάσεις για καρκίνο
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις χώρες της Ε.Ε. μετά τις καρδιαγγειακές νόσους. Η σωστή πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές. Όμως, μία απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να “προειδοποιήσει” για κάτι τέτοιο;
Η αιματολογική εξέταση μπορεί να συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό ορισμένων μορφών καρκίνου. Κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, προτού δηλαδή εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σου θα σε καθοδηγήσει και θα κρίνει αν χρειάζεσαι επιπλέον εξετάσεις.
Γίνεται οι αιματολογικές εξετάσεις να δείχνουν αν έχεις καρκίνο;
Όπως είδαμε οι αιματολογικές εξετάσεις από μόνες τους μπορούν να δώσουν κάποιες ενδείξεις, τις οποίες μπορεί να διαγνώσει ένας ειδικός γιατρός ή ο οικογενειακός γιατρός.
Θα ήταν ιδανικό να μπορούμε να ανιχνεύουμε τα πάντα με μία εξέταση, όμως η ιατρική δεν έχει προχωρήσει τόσο. Ως αποτέλεσμα πρέπει να αφιερώνουμε κάποιες ώρες από τη ζωή μας για τον προληπτικό έλεγχο check up, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι προληπτικές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνεις.
#6 Μετά την αιμοληψία
Καλό είναι να μην σηκώσεις βάρος από το χέρι που έγινε η αιμοληψία. Η τσάντα λοιπόν θα πρέπει να τοποθετείται στο άλλο χέρι.
Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ζάλη και λιποθυμία. Εάν σου έχει συμβεί και στο παρελθόν, ενημέρωσε τον αιμολήπτη, ώστε να σε βοηθήσει! Εάν εντοπίσεις, μετά την εξέταση, μία μικρή μελανιά στο σημείο που μπήκε η βελόνα, να ξέρεις πως συνήθως είναι αβλαβείς και εξασθενούν τις επόμενες ημέρες.
📌 Ψάχνεις μία αξιόπιστη ασφάλεια υγείας; Στην πλατφόρμα μας μπορείς πλέον να βρεις ασφαλιστές στην περιοχή σου, για επιλέξεις τον προσωπικό σου σύμβουλο και να σου προτείνει λύσεις, ειδικά για εσένα!
Βιβλιογραφία
1. Σύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο Ιατρική Πρόληψη. (2023). Αιματολογικές εξετάσεις.
2. Χάρης Καραχριστιανίδης, Ιατρός Bιοπαθολόγος (Μικροβιολόγος). Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την προετοιμασία για εξετάσεις.
3. OnMed. (2013). Τσεκ απ: Τι μπορούμε να πιούμε πριν τις εξετάσεις αίματος.
4. NHS UK. (2018). Blood tests.
5. The Wellness People. (2021). What should you do before your blood test.
6. Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο Βιότυπος. Αιμοληψία κατοίκων.
7. Διαγνωστικό Πολυϊατρείο Medicus Center. (2017). Γενική αίματος – Συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό ορισμένων μορφών καρκίνου.
8. Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Κοσμοϊατρική. (2022). Διάγνωση καρκίνου με εξετάσεις αίματος.