Όταν ένα αυτοκίνητο έχει ξένες πινακίδες και κυκλοφορεί στην Ελλάδα, τότε η κυκλοφορία του γίνεται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και είναι προσωρινή. Αν λοιπόν αυτές δεν τηρούνται βεβαιώνεται πρόστιμο για τον παραβάτη.
Πάμε να δούμε τι ισχύει για την ασφάλιση αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα και αν πρέπει να έχεις πράσινη κάρτα ή να κλείσεις ιδιωτική ασφάλεια στην χώρα που επισκέπτεται, δηλαδή την Ελλάδα.
Κυκλοφορία & ασφάλιση αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες – Οι προϋποθέσεις
Για τη χρήση αυτοκινήτου εισαγωγής στην Ελλάδα, το άτομο πρέπει να διαμένει εκτός Ελλάδας για τουλάχιστον 185 ημέρες τον χρόνο. Πρέπει επίσης να έρχεται στην Ελλάδα μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Το αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ιδιωτική χρήση και μπορούν να παραμείνει στη χώρα μέχρι 6 μήνες κάθε χρόνο. Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να είναι σε θέση να παραμείνουν 15 ημέρες περισσότερο από αυτό.
Τι ισχύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;
Εάν το επιβατικό όχημα με ξένες πινακίδες δεν βγει εκτός της χώρας μετά τη λήξη του εξαμήνου, τότε αυτό το όχημα πρέπει να ακινητοποιηθεί από την αρμόδια τελωνειακή αρχή ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και να είναι σε ακινησία για 6 έως 24 μήνες.
Για να μπορέσεις λοιπόν να κυκλοφορήσεις και πάλι το ακινητοποιημένο επιβατικό σου όχημα, πρέπει κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την αποσφράγιση του οχήματος να αποδείξεις ότι είχες τη συνήθη κατοικία σου του στο εξωτερικό. Στην περίπτωση μάλιστα που περάσουν 24 μήνες από την ακινητοποίηση του οχήματος τότε αυτό κηρύσσεται αζήτητο, ενώ αν το όχημα αποσφραγιστεί πριν από τους 24 μήνες και έχει δικαίωμα κυκλοφορίας, μπορεί να το κυκλοφορήσει εκ νέου για 6 μήνες αρκεί να γίνει πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Πότε ΔΕΝ επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες;
Τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας δεν επιτρέπεται από το Νόμο να χρησιμοποιηθούν για τα εξής:
- Μεταβίβαση
- Ενοικίαση
- Χρήση ως αντικείμενο ενεχύρου/ χρησιδανείου
- Ως μέσο μεταφοράς από τρίτους
Χρειάζομαι ασφάλεια αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες;
Ναι. Το να έχεις ξένες πινακίδες στο αυτοκίνητό σου δεν αναιρεί την ανάγκη για ασφάλιση αυτοκινήτου. Επομένως, θα χρειαστεί να εκδόσεις την πράσινη κάρτα αυτοκινήτου. Εξάλλου, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι, η οδήγηση χωρίς το σωστό είδος ασφάλισης δεν θα καλύψει μία πιθανή βλάβη ή ατύχημα όταν τη χρειαστείς.
👉🏼 Στο insurancemarket η έκδοση πράσινης κάρτας γίνεται online και έρχεται στο mail σου. Βγάλε πράσινη κάρτα από εδώ.
Τι άλλο χρειάζομαι πέρα από την ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό;
Για να εισέλθει ένα επιβατικό όχημα στη χώρα – για προσωρινή χρήση – θα πρέπει να φέρει επίσημες πινακίδες κυκλοφορίας κανονικής ή προσωρινής σειράς της χώρας που έχει εκδώσει την άδεια κυκλοφορίας του και να είναι ήδη ασφαλισμένο. Δηλαδή όπως είπαμε και παραπάνω, πριν ταξιδέψει στην άλλη χώρα να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική ώστε να ασφαλιστεί κατάλληλα και για το εξωτερικό.
Ποιοι μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες;
Εντάξει πέρα από τους τουρίστες που επιθυμούν να φέρουν μαζί το όχημα τους για τις διακοπές, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που το χρειάζονται.
Τα πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται στο εξωτερικό τουλάχιστον έξι μήνες το δωδεκάμηνο μπορούν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες. Αυτό ισχύει για:
- Έλληνες υπηκόους, κατοίκους Ελλάδας που παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τουλάχιστον 6 μήνες το δωδεκάμηνο.
- Για πρόσωπα των οποίων οι σύζυγοι έχουν μετοικήσει στην Ελλάδα, εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό μετά τη μετοίκηση των συζύγων τους.
- Αλλοδαποί παντρεμένοι με Έλληνες/-ίδες μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, εφόσον και μετά το γάμο τους εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό.
- Δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής και χρησιμοποίησης αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες στη χώρα μας έχουν και Έλληνες φοιτητές υπήκοοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για διάστημα ανάλογο με εκείνο των σπουδών τους.
- Για Έλληνες υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό και έρχονται στην Ελλάδα για μετεκπαίδευση ή ειδίκευση σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές επιμόρφωσης, το διάστημα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους είναι τέσσερεις μήνες από την έναρξη της μετεκπαίδευσης ή ειδίκευσης.
- Οι αλλοδαποί που έρχονται στην Ελλάδα για προσωρινή εργασία και έχουν συνήθη κατοικία στο εξωτερικό έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όχημα τους για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση εργασίας τους.
Μπορούν να υπάρξουν και δεύτεροι οδηγοί;
Ναι, η οδήγηση αυτοκινήτου άλλου ιδιοκτήτη επιτρέπεται ύστερα από έγκριση του τελωνείου. Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης μεταφορικών μέσων δίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που έχει και ο δικαιούχος που εισήγαγε στο όνομά του το όχημα. Για να δοθεί η έγκριση του τελωνείου πρέπει οι άλλοι οδηγοί να παρουσιαστούν στο τελωνείο και να αποδείξουν ότι έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα με το δικαιούχο.
Τι ισχύει για αυτοκίνητα που ανήκουν σε ξένες εταιρείες;
Όσοι ζουν στην Ελλάδα και εργάζονται σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο της εταιρείας τους, ακόμη και αν αυτό είναι ταξινομημένο στην άλλη χώρα. Αυτό ισχύει μόνο εάν η σύμβαση εργασίας αναφέρει ότι λαμβάνουν το αυτοκίνητο ως πρόσθετη παροχή και ότι το χρησιμοποιούν κυρίως εκτός Ελλάδας. Η σύμβαση πρέπει επίσης να αναφέρει ότι η χρήση του επαγγελματικού αυτοκινήτου για μη εργασιακά πράγματα είναι επιτρεπτή. Τέλος, πρέπει να υπάρχει ασφάλιση για το αυτοκίνητο για να κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
Ποιο είναι το πρόστιμο για παραμονή εκτός προθεσμίας;
Εάν δεν βγάλεις το αυτοκίνητό σου από τη χώρα εντός της προθεσμίας, θα πρέπει να πληρώσεις πρόστιμο. Το χρηματικό ποσό αυξάνεται κάθε μέρα και βασίζεται στον κυβισμό του αυτοκινήτου σου. Συγκεκριμένα:
- 5 ευρώ για μέχρι 900 κ.εκ.
- 6 ευρώ για 901-1.200 κ.εκ.
- 7,50 ευρώ για 1.201-1.600 κ.εκ.
- 10 ευρώ για 1.601-1.800 κ.εκ.
- 12,50 ευρώ για 1.801-2000 κ.εκ.
- 15 ευρώ για 2.001-2.500 κ.εκ.
- 20 ευρώ για 2.501-3.000 κ.εκ.
- 22,50 ευρώ για 3.001-4.000κ.ε.
- 25 ευρώ για 4.001 κ.εκ. και πάνω
Για τους οδηγούς μοτοσυκλέτας το πρόστιμο είναι το ίδιο, στα 5 ευρώ ημερησίως.
(Περισσότερα για μόνιμη ή προσωρινή ταξινόμηση αυτοκινήτου σε άλλη χώρα της ΕΕ εδώ και το σχετικό ΦΕΚ εδώ.)
Ελπίζουμε να βρήκες τις πληροφορίες που έψαχνες και η οδήγηση αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα να είναι μία εύκολη διαδικασία.
Για την ασφάλειά σου λοιπόν, επίλεξε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Πώς; Σύγκρινε στο insurancemarket έως και 29 ασφαλιστικές εταιρείες και βρες την ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει. Δοκίμασέ μας σήμερα!