Αστική Ευθύνη - Η απαραίτητη ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!

Την έχεις ακουστά σαν αστική ευθύνη έναντι τρίτων από την κυκλοφορία οχήματος ή βασική ασφάλιση αυτοκινήτου. Ο Νόμος είναι πολύ αυστηρός για την ύπαρξή της και χωρίς αυτή απαγορεύεται να κυκλοφορήσει το όχημα.

Αλλά τι να προσέξεις πριν κλείσεις τη δική σου ασφάλεια αστικής ευθύνης; Τι πρέπει να ξέρεις, για να πάρεις την πιο έξυπνη απόφαση; Εμείς είμαστε εδώ, για να σε βοηθήσουμε με οτιδήποτε χρειαστείς για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου.

Δες το βίντεο

Συχνές ερωτήσεις

Η αστική ευθύνη σε καλύπτει ως ασφαλισμένο πρόσωπο (οδηγό, ιδιοκτήτη, κάτοχο του ασφαλισμένου οχήματος) για αποζημίωση τρίτων παθόντων, σε ατυχήματα που θα προκληθούν από την κυκλοφορία του οχήματός σου.

Επειδή ο ορισμός της αστικής ευθύνης μπορεί να σε μπερδέψει, ας το δούμε πιο απλά. Σε περίπτωση που από αμέλειά σου προκαλέσεις κάποιο ατύχημα με το αυτοκίνητο, δεν θα αποζημιώσεις τον τρίτο παθόντα από την τσέπη σου.

Η αποζημίωση μπορεί να αφορά σωματικές βλάβες, υλικές ζημιές σε πράγματα που δε μεταφέρονται με το ασφαλισμένο όχημα, ακόμα και θάνατο.

Το κεφάλαιο για σωματικές και υλικές βλάβες, τυπικά, φτάνει τα 1.300.000€. Αυτό είναι το ανώτατο όριο ευθύνης της εταιρείας, δηλαδή το ανώτατο ποσό για το οποίο καλύπτεσαι. Το ποσό αυτό δεν ισχύει και για άλλες καλύψεις, αφού κάθε ασφαλιστική μπορεί να έχει διαφορετικό κεφάλαιο για διαφορετικές καλύψεις.

Όχι. Η αστική ευθύνη αναφέρεται και σε άλλα οχήματα, όπως μηχανές, φορτηγά, αγροτικά, ταξί κλπ.

Επίσης, υπάρχει αστική ευθύνη που καλύπτει ιδιώτες, όπως οικογενειάρχες, διαχειριστές πολυκατοικιών, ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Και φυσικά, υπάρχει αστική ευθύνη για επαγγελματίες, όπως στελέχη, τεχνικούς, γιατρούς, δικηγόρους.

Και όλα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά παραδείγματα. Η αστική ευθύνη μπορεί να εξυπηρετήσει πολλές διαφορετικές ανάγκες.

Η ασφάλεια αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον στην περίπτωση των οχημάτων. Αν σου κάνουν έλεγχο και το όχημά σου είναι ανασφάλιστο, έχεις να αντιμετωπίσεις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Αν προκαλέσεις ατύχημα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Όχι μόνο θα έχεις τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (πρόστιμα, αφαίρεση πινακίδων κλπ), αλλά θα πρέπει να αποζημιώσεις από την τσέπη σου και τον τρίτο που έπαθε ζημιά, από δική σου ευθύνη.

Αλλά οι κυρώσεις που προβλέπονται από το Νόμο δεν είναι ο μόνος λόγος για να έχεις το αυτοκίνητό σου ασφαλισμένο για αστική ευθύνη.

Το πιο σημαντικό είναι, πως με την Αστική Ευθύνη προστατεύεις και τους άλλους οδηγούς στο δρόμο – ή πεζούς και άλλους πιθανούς παθόντες – δείχνοντας την κοινωνική σου υπευθυνότητα.

Η ασφάλεια για αστική ευθύνη έναντι τρίτων είναι συγκεκριμένη και με συγκεκριμένο κεφάλαιο (για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες). Οι όροι και προϋποθέσεις κάθε ασφαλιστικής μπορεί να διαφέρουν και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πιθανώς θα περιλαμβάνει κι άλλες καλύψεις, ανά περίπτωση.

Πριν κλείσεις συμβόλαιο, σε συμβουλεύουμε να προσέξεις:

#1 Τις καλύψεις

Εκτός από την κάλυψη για σωματικές και υλικές βλάβες που θα προκαλέσεις σε τρίτο, τι άλλο περιλαμβάνει η ασφάλεια αστικής ευθύνης; Ανάλογα με την ασφαλιστική, μπορεί να περιλαμβάνει και αστική ευθύνη πυρός, αστική ευθύνη μεταφερόμενου φορτίου, αστική ευθύνη από διαρροή υγρών και άλλα.

#2 Τις εξαιρέσεις

Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, δηλαδή περιπτώσεις στις οποίες δεν σε καλύπτει η ασφαλιστική. Για παράδειγμα, μπορεί στο συμβόλαιο να διαβάσεις ότι δεν καλύπτονται οι δαπάνες, που προέρχονται από επιβολή προστίμων και εξαγορές ποινών ή δικαστικών εξόδων, από τις παραβάσεις νόμων ή διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Φρόντισε να διαβάσεις με προσοχή τους όρους, πριν υπογράψεις συμβόλαιο.

#3 Τις απαλλαγές

Απαλλαγή είναι ένα ποσό, μέχρι το οποίο δεν σε αποζημιώνει η ασφαλιστική, με αποτέλεσμα να πρέπει να το βάλεις από την τσέπη σου.

Παράδειγμα: Έστω ότι για την επισκευή μιας βλάβης του αυτοκινήτου, που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, χρειάζονται 500€. Στο συμβόλαιο προβλέπεται και μια απαλλαγή 100€. Άρα, 100€ θα βάλεις από την τσέπη σου, 400€ θα δώσει για αποζημίωση η ασφαλιστική.

Οι απαλλαγές είναι πιο συνηθισμένες στη μικτή ασφάλεια και όχι στη βασική ασφάλεια αστικής ευθύνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το έχεις υπόψη σου, για να ξέρεις τι είναι, αν το δεις στο συμβόλαιό σου.

#4 Το κόστος ασφαλίστρων

Εκτός από την ασφάλεια αστικής ευθύνης, ένα πακέτο βασικής ασφάλισης μπορεί να έχει κι άλλες καλύψεις (το ίδιο ισχύει για την ασφάλεια πυρός κλοπής και τη μικτή).

Μπορεί να έχεις φροντίδα ατυχήματος, κάλυψη ζημιάς από ανασφάλιστο όχημα, κάλυψη προσωπικού ατυχήματος και άλλα πολλά. Οπότε, σύγκρινε το τι καλύψεις σου παρέχει ένα συμβόλαιο με το αντίστοιχο κόστος του, για να επιλέξεις την καλύτερη προσφορά για σένα.

Σε γενικές γραμμές, ναι. Όμως δεν είναι μόνο αυτό! Στις προσφορές μας θα δεις διάφορες εταιρείες που προσφέρουν βασική ασφάλεια. Κάνοντας κλικ στην ανάλυση παροχών, θα εντοπίσεις και άλλες καλύψεις πέρα από την Αστική Ευθύνη, που δεν είναι πάντα οι ίδιες σε όλες τις ασφαλιστικές.

Άλλες εταιρείες προσφέρουν πολλές επιπλέον καλύψεις, όπως ζημιές από ανασφάλιστο όχημα ή κάλυψη για το προσωπικό ατύχημα οδηγού, και άλλες λιγότερες. Εσύ συγκρίνεις και επιλέγεις εκείνη την προσφορά που σου ταιριάζει περισσότερο.

Στο insurancemarket.gr συνεργαζόμαστε με 26 ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορείς να συγκρίνεις δωρεάν προσφορές και να κλείσεις, με 100% online διαδικασία. Τα βήματα είναι απλά:

  1. Μπαίνεις στο insurancemarket.gr
  2. Συμπληρώνεις αριθμό πινακίδας και στοιχεία ιδιοκτήτη.
  3. Συγκρίνεις δωρεάν προσφορές από τις ασφαλιστικές.
  4. Επιλέγεις, εξοφλείς & λαμβάνεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο στο email σου.

Και μάλιστα, σου προσφέρουμε και εγγύηση χαμηλότερης τιμής! Το να βγάλεις ασφάλεια ασφάλεια αυτοκινήτου online για Αστική Ευθύνη είναι πανεύκολο και εμείς είμαστε δίπλα σου 24 ώρες καθημερινά, για οτιδήποτε χρειαστείς!

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ 5,5€

…το μήνα, με τις καλύψεις που σου ταιριάζουν!

πινακίδα widget
φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΠΟ 5,5€

…το μήνα, με τις καλύψεις που σου ταιριάζουν!

πινακίδα widget
φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου