Αρχική / Οδηγός Χρηματοοικονομικών / Επενδύσεις / Συμφέρει η επένδυση σε ακίνητα;

Συμφέρει η επένδυση σε ακίνητα;

Συμφέρει η επένδυση σε ακίνητα;

Η επένδυση σε ακίνητα είναι μία επενδυτική επιλογή για όσους αναζητούν μια αξιόπιστη ροή παθητικού εισοδήματος και μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης.

Εάν σκέφτεσαι να επενδύσεις κάποια χρήματα, πιθανότατα να έχεις σκεφτεί να αγοράσεις κάποιο ακίνητο, μιας και είναι μία από τις πιο επικερδείς και ασφαλείς επενδύσεις μακροπρόθεσμα.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πλήρως το θέμα και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου, καθώς όπως όλες οι επενδύσεις εμπεριέχουν κάποιο ρίσκο.

Πώς λειτουργεί η επένδυση σε ακίνητα;

Τα κέρδη μπορούν να δημιουργηθούν με πολλούς τρόπους και εξαρτώνται από την επένδυση που κάνει ο επενδυτής. Για παράδειγμα:

 • Κάποιοι αναζητούν ακίνητα σε λιγότερο ευνοϊκές τοποθεσίες, τα ανακαινίζουν και μετά τα πωλούν με κέρδος.
 • Άλλοι επενδυτές προσδοκούν εισόδημα από τα ενοίκια.
 • Υπάρχουν επίσης επενδυτές που αγοράζουν ένα καινούργιο σπίτι για προσωπική χρήση, αναμένοντας όχι μόνο την αύξηση της αξίας του ακινήτου αλλά και έσοδα από έναν μελλοντικό ενοικιαστή.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ακινήτων:

 • Εμπορικά
 • Οικιστικά

Τι πρέπει να ξέρω για τις επενδύσεις σε ακίνητα;

Η επένδυση σε ακίνητα θεωρείται μία από τις πιο συχνές μορφές επένδυσης. Το ακίνητο αυξάνει την αξία του με την πάροδο του χρόνου, ενώ σου επιτρέπει να αποκομίσεις κέρδος μέσω ενοικίασης.

Επίσης, από τη στιγμή που αγοράζεις ένα ακίνητο, διαθέτεις κάτι συγκεκριμένο, ενώ σε κάποιο βαθμό σου προσφέρει σταθερότητα στη ζωή σου.

💡 Να σημειωθεί πως η επένδυση σε ακίνητα δεν είναι πάντα εύκολη και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αγορά. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της επένδυσής σου.

Πώς επιλέγεις ένα ακίνητο για αγορά;

Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση επένδυσης σε ακίνητα είναι:

 • Η τοποθεσία του ακινήτου και το ενοίκιο που θα ζητήσεις. Αν ένα ακίνητο βρίσκεται σε μία απομακρυσμένη περιοχή, είναι πιθανό να μην υπάρχει ζήτηση για ενοικίαση και να μην αποδώσει όσο εσύ περίμενες.
 • Η ζήτηση για ακίνητα στην περιοχή και οι συνολικές αγοραπωλησίες ακινήτων.
 • Το κόστος εργασιών επισκευής και συντήρησης. Αυτό συχνά συμπεριλαμβάνει τον καθαρισμό, τη συντήρηση του κτιρίου, τις επισκευές και τις αναβαθμίσεις. Θα πρέπει επίσης να φροντίσεις ώστε το ακίνητο να πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές έναντι καταστροφικών καταστάσεων όπως πυρκαγιές ή πλημμύρες.
 • Επίπεδο απόδοσης επένδυσης.
 • Οι προοπτικές αύξησης αξίας του ακινήτου.
 • Επιτόκια για στεγαστικά δάνεια, καθώς και τις δαπάνες που συνδέονται με την αγορά ακινήτου, όπως φόροι, λογαριασμοί, και διάφορες άλλες δαπάνες.

Αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων επένδυσης σε ακίνητα προκειμένου να διασφαλιστεί μια απόδοση στην επένδυση.

Θετικά & αρνητικά επένδυσης σε ακίνητα

➕ Εάν υπάρχει δυνατότητα, μια αγορά ακινήτου μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικερδής μακροπρόθεσμα σε σχέση με άλλα επενδυτικά προγράμματα. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μπορούν να σου αποφέρουν χρήματα, να σε βοηθήσουν να βγάλεις περισσότερα και να κάνεις εξοικονόμηση χρημάτων.

➖ Οι επενδύσεις σε ακίνητα έχουν τα παρακάτω μειονεκτήματα:

 • Οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία συνεπάγονται ζητήματα ρευστότητας, υψηλούς φόρους και κόστος συντήρησης.
 • Η αγορά ακινήτων απαιτεί χρήματα για φόρους, προμήθειες και αμοιβές, εκτός από το κόστος του ακινήτου.
 • Οι τιμές των ακινήτων τείνουν να αυξομειώνονται και να γίνονται ασταθείς κατά καιρούς.
 • Ο υπερβολικός δανεισμός μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αποπληρωμή ενός ακινήτου εάν η αξία του υποχωρήσει κάτω από το ποσό του δανείου.

Συνοψίζοντας, εάν σκέφτεσαι να επενδύσεις σε ακίνητα, τότε πρέπει να λάβεις υπόψιν σου τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, τα ρίσκα και φυσικά την απόδοση. Μόνο έτσι θα είσαι σε θέση να πάρεις την σωστή απόφαση.

Και για να κάνεις τις καλύτερες επιλογές στα χρηματοοικονομικά σου, έλα στο insurancemarket. Εδώ συγκρίνεις ασφαλιστικά και τραπεζικά προϊόντα, εύκολα & γρήγορα από τον υπολογιστή ή το κινητό σου. Δοκίμασέ μας σήμερα!


1 αστέρι2 αστέρια3 αστέρια4 αστέρια5 αστέρια (Αξιολόγησε αυτό το άρθρο)
Loading...
προθεσμιακές καταθέσεις

Αξίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις;

Δες τα επιτόκια και σύγκρινε προθεσμιακές.